Lidé, kteří nic nemají. Jaký na ně máte názor?

7. zář 2024

Jaky mate nazor na lidi, kteri nic nemaji? Nemaji poradne kde bydlet, jsou v najmu, to se neboji, ze treba jednou majitel zavola a budou muset pryc? A zustanou s holym zadkem. Cestuji hodne jsem si vsimla, ale jako nemaji zadnou jistotu. A mam pocit, ze ani nejak nemysli na budoucnost.
Ja jsem hodne na jistoty, asi bych umrela vedet, ze nemam vlastni bydleni, ale to jsem ja.

drep
7. zář 2024

Ach, miluju anonymní diskuze na ne-intimní téma, které mají za cíl jen vyvolat flame! Víš, jaký je heslo Harvardské univerzity? Omnia mea mecum porto. Protože vzdělání, znalosti, zkušenosti nebo zážitky jsou důležitější než majetek. Aspoň pro mě.

tereza0111
7. zář 2024

lidi co bydli v najmu a normalne ziji rozhodne nejsou lide, kteri nic nemaji.

Ale mozna by se tu priste mohla objevit diskuze, co si myslime o anonymech zakladajicich diskuze na nepochopeni najemniho bydleni.

miryp
7. zář 2024

Hele, že ty seš ta matka, co považuje dceru za lúzra, protože místo hypotéky a dětí dává přednost žití v nájmu a cestování? Stále ještě sis nespacifikovala svou vlastní matku a necháš si jejími názory ničit vztah s dcerou?
Ti lidé, co podle tebe nic nemají, jsou mnohdy bohatší než ty...

michaela666
7. zář 2024

Vidíš a já lituji děti těch, co jedou na dřeň jen aby ufinancovali 30 let hypotéky a pak je nemůžou vzít ani na výlet do zoo, protože na to prostě nezůstávají peníze.

Většina z nich má stejně pokřivený a opovrhující názor na lidi v nájmu jako ty a ve výsledku jsou daleko větší chudáci.
Protože život se má žít a ne přežívat.😉

alice180
7. zář 2024

Tak umřít nemusíš, tak ses spokojená.

misulka84
7. zář 2024

Hele jak si můžeš že nic nemají? Třeba zrovna takový člověk má někde na účtech dost peněz, ale holt nechce nic hmotného vlastnit. Co ty můžeš vědět

neomenia
7. zář 2024

To je tvůj pohled na svět, ale ne každý to tak má. Pro mě jsou třeba daleko zajímavější lidi, co žijou svobodně, nejsou uvázání a omezení hypotékou a cestují. Nejhorší jsou čeští zaprděnci, kteří mají vysněný dům na hypotéku, ale nikdy nebyli dál než v all- in v Chorvatsku a podle toho také vypadá jejich pohled na reálné problémy současného světa.

gdpr
7. zář 2024

Jedna z vecí za ktorú som najviac vďačná, ktorú som sa naučila je nemať žiaden názor na niečo alebo niekoho kto sa ma netýka a odvtedy môj život sa podstatne zlepšil. Riešim len seba a ten okruh ľudí a vecí, ktorý sa ma týka a viem aj ovplyvniť.

exbordelar
7. zář 2024

Nazor mam ten, ze to je jejich vec.
Ale ja to mam nastavene jako ty, ze potrebuji mit vlastni bydleni, aby me z nej nemohl nikdo vykopnout a na stara kolena v duchodu nemusela resit najem.
A cestovat se da i s hypotekou.
Ja obecne nemam rada nejistoty, takze chapu smysl tve otazky. Dulezite je pro me moje rodina a ostatni at si resi svuj zivot, jak chteji a jak jim to vyhovuje 🙂

martinka_33
7. zář 2024

Vetsine z nich nic jineho nezbývá, hypotéku nedostanou. Stehovat se kazdy rok protoze mas smulu na majitele je opruz (vlastni zkušenost). Stacilo by zmenit zákony na "neplatíš=nebydlíš", platíš=máš jistotu aspoň na 10 let (i 5 by stacilo).
Z tohoto duvodu bych najemni bydleni dobrovolne nevolila.

martinka_33
7. zář 2024

@michaela666 nájem je nekde na roven s hypotékou, takze tim neusetris.

kupi
7. zář 2024

Já mám taky ráda jistoty, takže raději splacim hypotéku než nájem, prijde mi to logické. Naštěstí máme i na to cestování a plnění našich snů..

goldenova
7. zář 2024

Otec mého dítěte si zrovna koupil byt za šest mil., s úroky za něj za 30 let zaplatí 12.mil, měsíčně splácí 35.tisíc a jistotu má kde? Stačí, aby onemocněl, přišel o práci (je to cizinec) a popravdě si nedokážu představit, jak si bude v 65.letech vydělávat takový plat, aby z něj byl schopen splácet hypotéku v takové výši. Víme, jak je to s pracovním trhem, že se kolem 50.let věku významně snižují pracovní příležitosti. Takže chce se na to asi podívat z více úhlů pohledu. Ale autorka tady asi sbírá jen názory na nějaký článek.

michaela666
7. zář 2024

@martinka_33 Nejde o to ušetřit. Jde o to, že dneska je takový tlak společnosti na to vlastnit nemovitosti a kdo je nemá tak je socka v nájmu. A co si budeme povídat, velká část národa je fakt finančně negramotná, takže je spousta lidí, co tu hypotéku dostala jen tak tak a vidí budoucnost jen v bytě nebo baráku a tím to končí.

Samozřejmě, že jsem byla naštvaná když nám dvakrát z hypotéky sešlo, ale v současné době do ní fakt nejsme ochotni jít, protože by nás ta hypotéka s odřenýma ušima stála o dost víc než nájem - a to nemyslím jen finance, ale i vztahy v rodině. Nechci za 10 let od dcery poslouchat, že nikde nebyla, nemohla chodit na kroužky/výlety/ atd. Hlavně, že budeme mít byt, který jednou zdědí. Ale mezitím si stejně sama bude muset vzít hypotéku na vlastní bydlení, protože s rodinou bude potřebovat bydlení dřív než my zemřeme.

kristyn86
7. zář 2024

Ja si myslim,ze takto zije dost lidi. Moje obe babicky meli obecni (najemni byty),manzel vyrostl tez v najemnim byte,ja s rodici v druzstevnim. Vidim trochu rozdil v najmu obecnim ci magistratnim a v najmu trznim. Trzni najem stoji opravdu dost,skoro jako hypoteka. Navic,to,ze zijes v najmu,neznamena,ze nic nemas. Manzelovi rodice a i moje babicka,jak jsem psala bydleli v najemnim byte,ovsem vlastnili chalupu. Pak mam znamou,ktera ma vlastni maly byt,ktery pronajima a bydli ve vetsim najemnim. Rozhodne si nemyslim,ze v najmu bydli jen loosri. Kazdy ma pro to svuj duvod. Muj bracha zil dlouho v trznim najmu,protoze obecni je kumst sehnat a dosahnkut sam na hypoteku je taky kumst a docela velky zavazek a riziko. Kdyz nezaplatis hypoteku,tak ti banka vezme byt. Najem lze resit tak,ze zkusis najit levnejsi,mensi apod. Navic,kdyz platis najem a pozadas o davky,tak se tam zapocitavaji naklady na bydleni. Ovsem k hypotece se neprihlizi a urad ti zapicita pouze sluzby. No a my bydlime v byte manzela,takze ja mam taky houno 🙂

dandaa
7. zář 2024

Každého věc, neřeším. V nemovitostech pracuji, mám přístup k lepším nabídkám, proto máme nemovitostí víc, ale nelpím na nich, když bude potřeba prodají se . Teď z nich máme slušný příjem, nájemníky v pohodě. Až vyrostou děti chci menší dům než máme teď, proč ho držet, že. V zahraničí je běžné žít v nájmu, stěhovat se tak v pohodě za prací, jen tady v ČR tomu lidé zatím moc nerozumí.

martinka_33
7. zář 2024

@michaela666 je fakt prusvih ze kdyz mas smulu muzes se kazdej rok stehovat... a to ze v nasich koncinach se na najemniky kouka jak na socky, je taky bohuzel pravda.

martinka_33
7. zář 2024

@kristyn86 takhle to máme my, já i muz máme každý svuj malý byt, který pronajimáme a bydlíme ve velkem najemnim... Blby fakt je ze jsme se uz vickrat nedobrovolne stehovali 🙄 Vzdycky vypoved ze strany majitele, ze tam chtel bydlet, na coz ma podle zakona právo... A to se ty dve krávy dušovaly jak jedna ma barák a byt urcite potrebovat nebude, druha mela byt o dve patra niz, takze taky urcite ne, obe dloujodobej pronajem. No sjoda mluvit, holt ksme smolaři...

martinka_33
7. zář 2024

@dandaa tohle by se mi líbilo, pár let nekde, pár zase jinde. Jako nádražáci bychom meli práci kdekoliv. Bohuzel jsem momentálne vázana detmi... Tak treba az vyrostou.

eviicka
7. zář 2024

No a s vlastním bydlením je jistota kde? Člověk se zadluží hypotékou, pak jednoho se do sousedství nastěhuje někdo hodně problémový, že života udělá peklo, dům/byt neprodejný, těžko pronajímatelný, hypotéka na krku... jistota jak hrom... 🙂

P.S. bydlím ve vlastním i pronajímám, ale svět není černobílý.

andelka
7. zář 2024

Taky to máme tak, že máme byt, který pronajímáme a bydlíme v pronájmu. Velikost bytů stejná,ale dvě různá města. Už roky uvažujeme,jestli nechat a později se přestěhovat nebo prodat a koupit tady ( dražší,takže na rozdíl půjčku), situace se průběžně mění a čas letí. Jistotu máme, jsme v Heimstaden ( dříve Residomo, RPG), ne u soukromníka, ale taky je jistota pravidelného zvyšování nájmu.

jasminek2012
7. zář 2024

Můj brácha má 52 let, žije v podnájmu, vydělává slušné peníze v dopravním podniku a je to normální spokojenej chlap. Rozhodně nechodí v oblečení ze sekáče a nejí čínský polívky. S tvým dotazem by si vytřel zadek. Jsi omezená.

anyyyn
7. zář 2024

Spoustě lidem fakt nic jiného nezbývá. My žijem v nájmu a šetříme na hypotéku asi jen proto, že nechcem v důchodu (který neni jistý😅) spoléhat na dostatek peněz na nájem.

klokanka31
7. zář 2024

Lidi v nájmu můžou být ale spokojenější a šťastnější než lidi s barákem. Každý může prožít plnohodnotný život všelijak...😊

rosalindamelinda
7. zář 2024

Úplně jednoduchý názor, že by se měl každý starat sám o sebe. Pokud někteří lidi nic nemají, tak je to jejich problém, co si zařídili, to mají a je to jejich věc. Aspoň mají kde bydlet a nejsou to bezdomovci, takže aspon nějak se o sebe dokázali postarat 😉

xleni
7. zář 2024

@miryp jojo, to vypadá, že je to ona😀😀

leila7
7. zář 2024

@jasminek2012 super odpověď také žijeme v nájmu ve stejném už 6 let pracující je jen jeden z nás a peníze také máme nechodíme oblečení ze sekáče a nevrátíme každý den.ale i si šetříme na bydlení vlastní.takze žijeme v nájmu a máme se dobře.

janule0123
7. zář 2024

Kamarádka žijí v najmu, vydělávají oba nadstandardne, vlastní bydlení nemají, žijí v najmu- vyhovuje jim flexibilita- mění bydlení dle potřeby prostoru, pokud by byli nuceni se přestěhovat za praci, jento jednodušší … cestují… maji i investičního poradce, takže si nemyslím ze by nic neměli 😜

anezzik
9. zář 2024

To že žiješ v nájmu neznamená že nic nemáš. Znám hodně lidí co žijí v nájmu a to mají skvělé příjmy. Osobně jsem se měla lépe v nájmu. Teď má na krku hypotéku kterou budu splácet 20 let a už si nemůžu dovolit to co jsem si mohla předtím.

brunetka11
10. zář 2024

Autorce nedochází, že při dnešních úrocích hypoték je leckdy bydlení v nájmu zodpovědnější přístup k financím než mají někteří lidé, zatížení hypotékami. Které utáhnou s odřenýma ušima.
Ty ušetřené peníze lidé raději vkládají do investic nebo spoření.
Mám takto několik kolegů a známých. Jeden se dokonce stěhuje po Praze podle míst, na jakém projektu zrovna pracuje, což může být i v řádů měsíců. V mezičase zainvestoval do kryptoměn a akcií. Řeší investiční nákup bytu na Moravě.