Kvičící morče. Jak jej uklidnit jinak než jídlem?

27. říj 2023

Prosim vas, jak casto krmite sva morcata? My uz mame teda staryho dedecka sestiletyho, ale mam pocit, ze se na stara kolena uplne zblaznil. Jenom projdu a uz kvici. Ale on kvici tak strasne zoufale hladove, ze ho vlastne krmim tak 5-6x denne, protoze se to proste neda vydrzet. Kdyz mu nedam, tak ten svuj kvikot jeste zesili, abych ho nahodou nepreslechla. Dokonce zacal hryzat do mrizi. Coz o to, je to morce, tak kvici - co bych cekala, ale uplne me to vytaci, protoze se nam narodilo loni mimino, a ted je v tom uplne nejhorsim obdobi, kdy spadne spendlik a ono je vzhuru. Takze ten kvikot ho furt budi 😬 Mam sto chuti to zvire v tu chvili majznout po hlave. Mate nejake tipy, jak ho umlcet jinak nez jidlem, nebo v tom je nejaky jiny skryty problem? On teda nikdy nebyl zadnej mazel a nejradeji je ve svy kleci, takze ze by tak touzil po me spolecnosti si nemyslim. A kdyz mu dam okurku nebo mrkev, tak se do toho tak zahryzne, jak kdyby tyden nezral. Uz jsem ho zkousela i ruzne stehovat, ale mame maly byt a odevsad jde slyset 🤣

martt
27. říj 2023

Má stálý přístup k senu? Pokud ano, tak vyloženě hlad nemá. Jsou dvě možnosti bud má nějaký zdravotní problém. A nebo už vypozoroval , že když začne dělat rambajs tak , ze mu dáte něco dobrého. Tohle dělají naše morčata když otevřeme ledničku. Tak kvičí jak pominutý a hryžou klec. A to je máme v obýváku. Jinak krmím zeleninou 1×denně seno mají stále v kleci jen doplňují čerstvé. A jednou týdně jim dávám jako pamlsek bezobilnou tyčku pro morčata ta jim vydrží tak cca 2-3 dny a to když otevřu ledničku tak nekviči 😉.

iv1983
27. říj 2023

JJ, to znám. Když ráno vstávám a zazvoní budík, první cesta vede za morčákem:D Nikdo nechce v půl páté ráno poslouchat, jak kvíká:D Dále když otevřu lednici nebo krájím něco nožem, prostě už ví:DDDDD Jsou to chytráci. 🙂

blondynka400
27. říj 2023

Tak 2-3x denně, jinak začínají být tlusté. A to kvičení dělají taky, jsou to hrozné trubky 🙈 Určitě hlad nemají, ale přesně, vypadají, jako kdyby 3 dny nejedly. Už poznají, kdo jde kolem a u koho má smysl kvičet a u koho ne. No a na mne kvičí pořád 😀 Rozdíl je ten, že u nás to ničemu nevadí a max je tam zavřu a je klid a pak se tedy slečny tváří dost dotčeně.
Jsou cca 3 roky staré a dělaly to vždy. Radu nemám, jestli ti to vadí kvůli malému, tak mu prostě to jídlo dávej, max bude tlusté no 🙄

hankapiiisek
27. říj 2023

U nás kvičel kdykoli slyšel šustit pytlík🙂

korin
27. říj 2023

Naše děvčata lomcují mříží klece, když nás vidí, nezávisle na tom, že mají plný seník 😀 Zkoušela jsi klec překrýt látkou?

hankapiiisek
27. říj 2023

Když sme u těch morčat. Má doma někdo scinu?

autor
27. říj 2023

@martt ty jo, mozna to bude tim senem 🧐 protoze tak priserne a silene zacal kvicet vlastne relativne nedavno, kdy jsem ho dost omezila, protoze nase mala cacora furt to seno z jeslicek vyhazovala 🤦‍♀️ takze mu davam jenom trochu do misky ale evidentne je to malo.

Jinak tlustej neni. Kdyz byl mladej, tak jo, ale podarilo se nam ho cilene zhubnout, ted si uz nekolik let drzi svou vahu ☝🏼😂

@blondynka400 joo, presne - projde okolo manzel, jen si kvikne tak ze zvyku, aby se nereklo, projdu ja a to je uplny cirkus 🤣

@iv1983 jj, krajeni nozem a otvirani lednicky 🙏🏻😅

Se z nej picnu.

autor
27. říj 2023

@korin nezkousela, ale on kvici i kdyz je v byte tma a otevru dvere loznice - rozumnej jdu se co nejpotiseji vyplizit od mimina, abych ho nevzbudila a ten malej hajzl zacne i tak kvicet jak pominutej 🤦‍♀️😅

martt
28. říj 2023

Tak by to opravdu mohlo být tím senem. Morčata by měla mít přístup k senu 24 hodin denně. Pro ně je seno hlavní složkou potravy, zelenina a jiné je pro ně spíš jako přilepšení.

michaela666
28. říj 2023

Nám tohle dělal zakrslý králík. Když prošel někdo kolem klece, skákal a mlátil sebou o zem. Potom přešel na větší kalibr a naučil se lomcovat dvířkama od klece. Dělal to klidně ve 23, ve 2 a pak v 5 ráno dokud nedostal něco k jídlu. Nakonec se naučil " házet" miskou. Vyžral to co mu chutná a zbytek už nechtěl, vysypal to a pak s ní házel přes celou klec. Dopadlo to tak, že na noc jsme klec z pokojíku dávali na chodbu abychom se vyspali.
Celkově se z něj stal na " stará kolena" dost velký vyčůránek. Další zvíře už jsem nechtěla. Děsím se, co si jednou donese domů dcera. 😃

petaov
30. říj 2023

Naše morče kviká, když nás vítá, nebo když ji zavolám. Ale nekvičí moc, jen trochu kviká, mám to ráda. K jídlu má přísun pořád. Má granule a seno. Když večeříme, tak si stoupne někomu na nohu, že chce taky. Na ledničku taky kviká, ale málo.

kacvorus
30. říj 2023

Morce je spolecenske zvire, takze se nechova samotne, je potom smutne, bojacne a frustrovane. K senu ma mit neustaly pristup, pokud se mu zastavi traveni tak pojde. Do misky davat seno urcite nestaci. A kvici porad, je to proste morce s tim se musi pocitat.

veronicka89
30. říj 2023

Prostě se naucil zepo kvikotu prijde jidlo
...
Ted uz se to neodnauci

veronicka89
30. říj 2023

@kacvorus urvite nema byt samo...ale morcata ikdyz jsou 2 tak kvici obe 😀 znam zo

eldoradoh
31. říj 2023

@michaela666 tak králík chce především volnost a pohyb. Být celý den zavřený v kleci mu nesvědčí..

michaela666
31. říj 2023

@eldoradoh Vím, proto trávil v kleci dopoledne a noc. V momentě kdy byl někdo doma, tak běhal po bytě. Zavírali jsme ho až když se šlo spát .😉
On byl dost jako pes. Chodil s náma ven na vodítku, honil doma míčky, ale v momentě kdy měl být v kleci začal dělat bengál.

autor
31. říj 2023

@kacvorus on nebyl sam, mel odjakziva partaka, ale ten loni bohuzel umrel. A davat k samci ciziho samce, na ktereho neni zvykly by nedelalo dobrotu.
Jinak seno dano v hojnem mnozstvi a kvici porad strasne 🤣 uz to zrejme dela automaticky 😃
Ja vim, ze je to morce a ze je normalni, ze kvici (mam ho sest let), ale az takhle nikdy predtim nekvicel, proto tento dotaz ☺️

mourovatakocka
31. říj 2023

Dávám holkám seno tak, aby si ho vyžraly do posledního stébla, takže občas "nemají", odřezky jim hážu jen pokud nezačnou kvičet - takže klidně až za půl den, to je obvykle na talířku už velká hromada. Programově jim na kvičení nedávám nic, aby to neměly za odměnu. Ale už jsme taky měli období, kdy kvikali, to když s nima byl víc manžel, ten je nedůsledný ať jde o děti nebo o havěť. A je vidět, že si rychle zvyknou na držhubné za kvičení. Ale zase si odvykly. Jeden čas jsem měla na kleci takový ten rozprašovač na kytky s vodou a když to s kvikanim předháněly, strikla jsem směrem ke kleci.

nazka
31. říj 2023

A zeptám se mimo téma, omlouvám se.. Jakou podestýlku pod morčata máte? Jak často měníte?
Jinak u nás taky mají přístup k se u 24/7 a nepřijde mi, že by to s kvikanim nějak přeháněli 🙂

elineckaaa
31. říj 2023

Je to naučené chování. Zakvicel- dostal jídlo.. A jelikož se to opakovalo, tak si to upevnil. Jediným řešením je přestat mu to jídlo dávat kdykoliv jdete kolem. Pokud má neustálý přístup k senu, tak hlady neumre. Mela jsem jako dítě morčata a chodila jim trhat trávu a domů jsem ji nosila v nějaké igelitové tašce - morčata se naučila kvicet na jakékoliv zasusteni.. Když jsem začala nosit trávu v kosicku, tak toto chování postupně vyhaslo a už na sustění nereagovali. Zato se naučili reagovat na to, když někdo šel po chodbě bytovky, protože to měli spojené s tím, že se otevřou dveře a bude jídlo. Bohužel takto kviceli na každého, bylo to slyšet i o patro níž.. Nakonec jsem trávu začala jen nosit domu a dala jim ji až po nějaké době. Samozřejmě jsem za nimi chodila i jindy než jen s jídlem, takže problém neustálého kviceni zmizel

autor
31. říj 2023

.

autor
31. říj 2023

@elineckaaa To je pravda. Trochu se nám i teď změnil režim uspávání, takže vlastně jsem mu dala vždycky "držhubné" (přesně jak píše @mourovatakocka 😀 ), aby byl zticha a nebudil mi malou. No a od té doby kvičí jen zmáčknu kliku.
Jsou to vychcánci 😀

autor
31. říj 2023

@nazka Normální hobliny. Zpočátku jsem jim dávala asan, ale to bylo na mě hodně drahé. Protože při frekvenci, s jakou člověk musí čistit tu klec, bych do morčat investovala tisíce, a to se mi nechce. Navíc hobliny jim nedělají žádný problém, nejsou alergici, oči mají v pohodě, takže volím tuhle variantu.
Jinak teda taky mimo téma ještě: když nám loni umřel ten jeho bráška (byli spolu od narození), tak to jste měli vidět ten doják. Oni se kolikrát dokázali dost poprat, ale většinou byli kámoši. A když nám F umíral, tak B byl z toho úplně špatný. Pořád do něj ňufal a snažil se ho přimět k životu. A vyloženě plakal. To byl úplně jiný kvikot, takový zoufalý ☹ No obrečeli jsme to všichni.

iva_kucerova
31. říj 2023

Spíš potřebuje pozornost. Náš taky kvičí pořád. Pohladíme, pomazlíme a je klid.

nazka
31. říj 2023

Ten asan se mění stejně jako hobliny? Nějak jsem čekala, že vydrží déle..

autor
31. říj 2023

@nazka mozna moč to vsakne efektivneji nez hobliny, ale bobky tam jsou porad a hodne. Nekdo to vybira rucne, ale to ja delat urcite nebudu 😅 takze hezky lopatkou vsechno nabrat a je to rychle hotovo.

katkalapinka
3. lis 2023

Má spojeno zakvičím-dostanu dobrotu, jediné řešení je pár dní kvičení ignorovat a on se to odnaučí, dávat pouze 2x denně, maximálně doplnit seno, to musí mít 24h a v seníku, aby na něho nečůral...

katkalapinka
3. lis 2023

@nazka dřevěné pelety z hobby marketu a na nich cca 5cm vrstvu hoblin...pelety se močí rozloží, tedy v kleci není mokro a ani to tak nepáchne, máme klec 160cm v ní tři holky a měním ji 1xza 14dní

nazka
3. lis 2023

@katkalapinka jee moc dekuju, já si říkala, jak to dělat, když budeme třeba na týden na dovolené. Krmit je bude babička, ale podestýlku by neměnila..

blondynka400
4. lis 2023

@nazka já používá Asan Silver, ten je lepší. A měnit cca jednou za týden. Jsou tam 2, i jedné by to vydrželo déle. Kupuju na netuším to velké balení, takže cenově to jde. Piliny a hobliny ani náhodou. To hned smrdelo a bylo to po celém domě.