Králíček nebo křeček. Jaké zvířátko pořídit?

jasminek2012
7. říj 2024

Dobrý den maminky, jaké zvířátko doporučíte k dětem do bytu víc? Zakrslého králíčka nebo syrského křečka? Oba dva se mi líbí, ale musím vybrat jednoho. Oba by byly od chovatele.
Děkuji moc.

alianan
7. říj 2024

Křeček funguje v noci, dělá rámus, přes den spí a bývá nevrlý, když je probuzen. Umí dost bolestivě kousnout, většinou se trefí do špičky prstu. Pro děti celkem nudné zvířátko.
Králík, i z chovky je riziko špatné povahy, povahy jsou ještě dost neustálené. Může být miláček, ale také pěkný prevít. Kromě kousnutí umí dost hnusně kopnout/podrápat zadníma nohama, má v nich sílu a hlavně velké drápy. Když ho dítě chová, tak je takové kopnutí dost bolestivé.

K malým dětem bych nepořídila ani jednoho, to už radši kočku.

sigyn
7. říj 2024

Křeček. Jednak žije kratší dobu, takže až za ty 4 měsíce omrzí...nebudete ho mít na starosti tak dlouho. Navíc není tak náročný na veterinární péči. Kamarádka měla králíčka od chovatele a když mi vypočetla ty sumy, co za něj dala u veterináře, tak by ji levněji přišel i chov leguána. Křečkovi také stačí menší prostory, což je bytu vhodnější.

sagitta33
7. říj 2024

A co další varianta - morče.

neomenia
7. říj 2024

Spíš morče.

alianan
7. říj 2024

@neomenia Jo, morče je fajn, akorát musí být dvě a jsou hodně křehké, náchylné na zlomeniny. Ale nebývá kousavé, nechá se hladit.

cherie24
7. říj 2024

Králík je poměrně náročné zvíře. Je velmi citlivý na stravu, trpí na zažívací potíže, které jsou mnohdy fatální, musí se s ním pravidelně na očkování, stříhat drápky co pár měsíců. Taky záleží, jak máte velké dítě, mě třeba tenkrát jako malou pěkně poškrábal, když jsem ho nevhodně zvedla a on začal kopat zadníma nohama, měla jsem poškrábané celé břicho.
Na druhou stranu spousta dětí s nimi dělá králičí hop, naučí se chodit do klece na záchod, takže může běhat na volno, užije se s ním více zábavy. My teď pořídili dětem křečka. Pro začátek mi to přijde úplně ideální. Nežije tak dlouho, takže když omrzí, tak to člověk nějak doklepe, když se mu něco stane, je možnost to zamaskovat koupí stejného... Králíčka jsme nedávno dávali uspat, dožil se krásných 10 let. Děti to ale nesly velmi težce. Starší brečela ještě po 2 týdnech. Králíčka opět pořídíme až budou děti větší a rozumnější. Až tak od věku 10 +

sagitta33
7. říj 2024

@cherie24 "když se mu něco stane, je možnost to zamaskovat koupí stejného" 🙂 to jsem někde viděla, ale nevím, nevím.😉

sigyn
7. říj 2024

Ohledně morčete se hodí dodat, že dokáže také dost pískat.

cherie24
7. říj 2024

@sigyn s tou veterinou souhlasím 😄 ona taky většina veterinářů králíkům vůbec nerozumí. Zažila jsem takových situací hromadu. Přejíždění mezi veterináři a naprosto nesmyslné verdikty. Odjezd jinam, kde králík utekl z lopaty hrobníkovi. 🙏 Jeden ani nepoznal běžnou koliku. U nás v okolí je jen jedna jediná klinika, která se v tom opravdu vyzná a když měl králík v 7 letech zlomenou čelist, tak to tisíce lítaly. Mimochodem čelist mu zlomil veterinář, který ho následně chtěl utratit. 🫣

cherie24
7. říj 2024

@sagitta33 u těch křečků se to děje dost často. Pracovala jsem roky ve zverimexu, ti křečci jsou si dost podobní a rodiče tam každou chvíli sháněli stejnou náhradu. Není to ideální, ale moje děti jsou velmi citlivé a malá třeba opravdu brečela hodiny po úmrtí králíka. Takže chápu, že to rodiče dělají, ve snaze ochránit malé děti před touto nepříjemnou součástí chování zvířat. 😉

monaluza
7. říj 2024

@jasminek2012 Osmak degu

felis
7. říj 2024

Ahoj, osobně bych šla do křečka syrskeho. Dá se skvěle ochočit skrz žrádlo a je s nim sranda. Králíci jsou dost.... no komplikovani a svehlavi ... můžete narazit na fajn povahu, ale i na pěkného mam*da. Králík taky potřebuje mnohem větší prostor (klec) a koneckonců i toho víc sežere.

sigyn
7. říj 2024

@monaluza Osmák degu je náročný na prostor (potřebuje větší klec), musí být chovaný min. ve dvojici a navíc se dožívá poměrně velkého věku (6 let+). Navíc jsou pěkně mazání a rozkoušou co se dají a dobře umí děla i naschvály, aby dosáhli svého.

monuleee
7. říj 2024

Já měla králíčka. Taky v noci dost čilej a krom toho koukal jak svina. Dítě bych k němu nepustila

konidana
7. říj 2024

Jako prvni volba je urcite lepsi krecek. Jde vymazlit, chovat, je nenarocny. I pocatecni investice je mnohem mensi. Casem treba prejdete na jine vetsi zvire jako morce nebo kralicek. Kralik zije minimalne 6 az 10 let, tak s tim je take treba pocitat. Krecek tak 1 az 4 roky. Meli jsme nejdriv krecky, ted mame 2 zakrsle kraliky.

sigyn
7. říj 2024

@cherie24 Tak u nás ani veterinář nevěděl, co je to osmák...musel si to najít v encyklopedii, a to už se tu běžně prodávali ve zverimexu.

saralinda
7. říj 2024

Znama mela kralicka a byla nestastna z toho, ze vsude znackoval.

pilzzee
7. říj 2024

Ani jedno, kocku! S tema malyma hlodavcema je nuda, decka to rychle omrzi a pak bude akorat trcet zavrenej v kleci. Kocky jsou zlaticka, spavaly s nama i v posteli nez jsme je vystehovali ven a bylo to super. Nebo eventuelne potkany.

simkrk
7. říj 2024

Já bych víc byla pro morče.. 😊 Takový zlatý střed 😃

cherie24
7. říj 2024

@pilzzee kočku? My kočku máme a asi bych se obešla i bez ní teďka zpětně. První 5 měsíců jsem jen lítala s hadrem a rozprašovačem za kočkou a hnala jí co 5 minut z míst, kde demolovala věci. Gauč zničený, židle zničené, všude chlupy, venku poškrábaná kapota auta. Do ložnice nesmí, protože nám v noci skáče na nohy, kouše děti do rukou a lítá jak magor, že pokaždé všechny vzbudí. Top zvíře do bytu jednoznačně. 👌

martulka88
7. říj 2024

@jasminek2012 Králíčka pořídit pro děti alespoň 10+. Nejen proto, že se dožívají vyššího věku, ale ta péče okolo taky stojí čas a hlavně nemalý peníz - kvalitní krmivo (žádné směsky ze zveráku, kdy akorát přerostou zuby), velká klec a s tím spojená možnost ale i výběhu - králíček potřebuje i rozlet. Musí se zastřihávat drápky, pokud je dlouhosrstý, tak péče o srst je také potřeba. Umí být hluční, ale i miláčci. A jsou to dost stresaři a to se může podepsat na jejich zdraví. Měla jsem králíčka, který byl nemocný, první dva roky jsem platila +-1000,- ročně, pak se částka vyšplhala na mnohem vyšší částky - odběry, léky apod.. A hlavně to chce veterinu, kde mají specializaci na králíčky, což také není všude.
Pokud tyto dvě varianty, tak křečka, stačí mu klec, občas vypustit, platby za péči jsou v řádech stovek za rok. A kdyby děti omrzel, tak se stejn4 vyššího věku nedožijí.
Jinak je to i o věku dětí - pokud jim je pod 5 let, nepořizovala bych žádné. Oni potřebují mít trochu rozum a vědět, jak se ke zvířátku chovat. Neříkám, že nejsou děti, co ve 3 letech netrápí zvíře, ale pořád nemají v ručičce takový cit.

konidana
7. říj 2024

@pilzzee kocku ani omylem. Nesnesu cokoli, co by mi samovolne chodilo po byte, kam si samo zachce.

claire90
8. říj 2024

My jsme v tymu krecek. Kdysi jsem premyslela nad stejnou otazkou, ale u kralika me docela odradila doba doziti, prislo mi to jak dlouhy zavazek a ted co vypravela kamaradka za problemy, asi bych do nej nesla, pokud bych k nemu nemela nejaky extra vztah z drivejska.
Ja jako mensi mela dzungary a ty jsme zvolili i ted. Doziva se +/- 2roky, coz muze byt a nemusi byt vyhoda. Po kazdem umrti jsme nechali cas na preboleni a pak se vzal novy. Z chovky by meli byt vymazleni, ale my mame nejake stesti na asocialni jedince 🫣😅 Jako soucasnej se necha pohladit, kdyz ho clovek odchyti, nekousne, ale vylejza snad nejpozdeji, bezne kolem 23h, chodim si ho hladit alespon ja s baterkou pokud neusnu driv 🫣😅 nevim zda je to dane pohlavim, mame ted kluka, holky predtim jsme obcas videli i pres den a vecer vylezaly kolem 21 nejdele. Super bylo u minule, ze vstala jak uslysela dvirka od klece, kdyz jsem sla davat jidlo vecer 😅

ruzovyjednorozec77
8. říj 2024

@sigyn křeček potřebuje ideálně 100cm ubikaci 🫣😁 pokud jej nechcete týrat.

azanka
8. říj 2024

Králíka jse měla a už bych ho nechtěla za zlatý prase. Bordel dělal - hlavně v noci, dupal, když ho chtěl člověk pohladit, rozplácl se a vypadal, jak když zdechne. I když byl pravidelně čištěn, smrděl jak psí kšíry. A eště uměl pěkně kousnout. Po snaze se s nim sblížit jsem to po nějaký době vzdala. Ven z klece jsme ho přestali pouštět, když přehlodal snad všechny dráty, co našel.
Pak králík ještě několik let spokojeně hopkal po kleci a jak někoho zahlídnul, zmizel v baráčku a koukal z něj jen nos. Pošel asi v sedmi nebo osmi letech.

rosie18
9. říj 2024

Hodne zalezi, kolik je detem. Ja osobne bych si poridila kralicka, mela jsem ho a byl super, ale vyzaduje dost pece. A pro dceru, te je 8, tak ta ma ted deuheho krecka syrskeho. Zvyknou si lepe na manipulaci a nejaou tak naladovy. Necekame, az vyleze sam, ale normalne si ho vyndame, kdyz chceme. Zvykl si v pohode.

tipata
9. říj 2024

Měli jsme křečka syrskeho, nenáročný, patrová klec super,ale děcka si ho moc neužily, snidal se mnou a pak šel spát. Teď máme králíka, samici, když se ke zvířeti přistoupí s respektem, pomalu, tak si zvykne, je to mazel rodiny. Aby neznackovali, je nutná kastrace, u samic jsou i další důvody pro. Běhá po bytě, kabely jsme zajistili, ale.extra je nevyhledava. Přes noc je v kleci, zakryta jak papoušek a neotravuje. Ráno pustíme a ona celý den venku, bez dozoru doma v klidu. Ale uzpusobili jsme být, aby nelezla kam nemá. Samci jsou mnohem větší mazlici, kamarádka má 2 masné, samce i samici a je vidět rozdil, zpětně bych volila samce,ale vybírala dcera. Děti už mají 10+, péči zvládáme všichni společně. Jezdí s námi i k babičce, tam už je taky doma. A veterina, křeček to vůbec neznal, králík jen 400/očkování 1x ročně na jaře, pak kastrace necelé 4t (samice je dražší a musí být inhalační anestezie), a na začátku si pořezala oko senem, tak jsme kapali kapky a to bylo dohromady vše cca 1700. I kdyby dceru omrzela, tak my s mužem si ji necháme, je fakt super. Ale.opravdu záleží na povaze a výběr chovatele je taky základ. Krmení je primárně seno a voda a pamlsky ideálně bylinky a dobrůtky zásadně bez obilí (škodí ledvinam). Zakrslik toho moc nesežere. Jo a větve na okusovani.

sigyn
9. říj 2024

@ruzovyjednorozec77 Hodně záleží na druhu křečka, jsou menší druhy i větší (roborovský/syrský). Pak samozřejmě je také důležité jak často (pokud vůbec) má pohyb mimo klec. Navíc rozměr klece není jediné kritérium, často také záleží na jejím členění.

arielka222
9. říj 2024

Králíček, ale jen z chovné stanice. Máme teď, a je boží. Je jak pejsek nauceny ;)

sasanka88
9. říj 2024

Ani jedno .... pořidte morče