Jméno dítěte proti vůli manžela (rozvod)

mravenecekmaly
26. lis 2018

Ahoj, chci se tu zeptat po nějaké zkušenosti 🙂
Jsem v rozvodu, manžel chce pro kluka jméno Stanislav, já ne. Já chci Tomáše a manžel ne. Můžu napsat v porodnici jen Tomáše a on nebude mít právo rozhodovat, pokud teda budeme rozvedení už?

sudylichozrout
27. lis 2018

@mravenecekmaly jezisi kriste, chudak vas nenarozeny syn. Jeste ani neni na svete a uz je predmetem vasich pitomych hadek. Zacnete se chovat jako dospeli, dejte mu jmeno, na kterem se shodnete oba a nedelejte si skrze nej naschvaly.
Ach jo...

zoniga
27. lis 2018

@mravenecekmaly tak on s vámi v porodnici nebude. Dejte mu jmeno az v nemocnici. A chapu, ze se neda s chlapem dohodnout. Drzte se 🍀🍀🍀🍀

michaela19911991
27. lis 2018

@mravenecekmaly ne, otec dítěte to bude pořád i když nebudete manželé tudíž je potřeba jeho podpis na prohlášení o jménu dítěte.

jaja01k
27. lis 2018

Já si myslím, že to nejde, mně manžel musel papír se jménem podepsat.
Jinak si o tom myslím to samé jako lichozrout.

kackacerm
27. lis 2018

Podpis nikdo nekontroluje, ja jsem to podepisovala za pritele.

pabka
27. lis 2018

@kackacerm když jsou v takové situaci, ve které jsou, tak abych nechtěla být u toho, až na ten podvod otec přijde....

moxha
27. lis 2018

Musíte podepsat shodu o jménu...Co třeba dát Stanislav Tomáš....a nebo opačně.Budete tam mít oba své jméno a dítě si pak vybere jak si bude říkat...

jaja01k
27. lis 2018

@kackacerm Tak tohle bych rozhodně neradila. Ty jsi to za přítele podepsala, ale předpokládám, že jste na jméně byli dohodnuti a přítel o tom věděl. Ale kdyby to zakladatelka podepsala za exmanžela bez jeho vědomí, a on to začal řešit, ona z toho může mít pořádný malér.

gruyerre
27. lis 2018

@mravenecekmaly No bacha, já jsem v nějakých papírech ohledně pojmenování dítěte četla, že nedohodnou li se rodiče do určité lhůty, přidělí dítěti jméno úřady. Nevím, jestli to pořád platí, ale předpokládam, že jo...když se nedohodnou, nezůstane přece beze jména.

sahrazad1
27. lis 2018

@mravenecekmaly tuším, že můžete i par dni po porodu počkat na pojmenování. Ale v porodnici, až se malý narodí, se budou ptát přímo rodičky. Do té doby bych tvrdila, že se rozhodnu, až dítě uvidím, pak bych pojmenovala. Stanislav je asi po otci, ze? 🙂

sahrazad1
27. lis 2018

Jeste dodatek, příjmení bude mit po kom? Tady bych asi udělala kompromis, příjmení po jednom, jméno po druhém.

michaela_2
27. lis 2018

@kackacerm Radit falšovat podpis, pokud se ti dva rozvádí a nemohou se dohodnout ani na jméně dítěte?? To jako vážně? 😃
To nevidíš zřejmý rozdíl mezi :

- jsme spolu a jsme v pohodě, podepíšu to za něj, když zapomněl
x

- rozvádíme se, on chce jméno, které já nechci, takže zfalšuji jeho podpis, abych dala jméno podle sebe a budu se modlit, že to na mě u soudu nevytáhne...

michaela_2
27. lis 2018

@mravenecekmaly ....."pokud teda budete rozvedení už"...........V případě, že otec nebude uveden v rodném listě dítěte, že nebude mít povinnost platit alimenty a ty budeš jediný zákonný zástupce dítěte, pak jej můžeš samozřejmě pojmenovat podle sebe.

Pokud po něm ale budeš nárokovat alimenty, pak má - celkem pochopitelně - také právo, podílet se na pojmenování dítěte, na které bude minimálně 18 let platit, že.

Jestli se nedohodnete, jméno určí soud.

ai30
27. lis 2018

Ja myslim, ze si od tebe jeste v budoucnu pocteme hodne diskusi na tema 'Byvaly mi dela naschvaly', kdyz ty chces svojeho syna vyuzit k podvodu na otce jen co se to prte parkrat samo nadychne.. To bude jak ping-pong po cely synuv zivot. Maminecka, fakt...
Ta situace, ve ktere jste, (jeden chce jedno jmeno, druhy druhe), je uplne normalni. To se asi deje u 80% paru pri rozhodovani o jmenu. A vic, co udelaji normalni lidi? Zapomenou na obe jmena, protoze se druhemu rodici nelibi a hledaji dal takove, na kterem se shodnou.

ai30
27. lis 2018

@michaela_2 Uplne jista si nejsem, ale myslim, ze do urcite doby po rozvodu (myslim, ze je to dokonce 10 mesicu) je manzel v rodnem liste automaticky a muselo by se jeho vyskrtnuti resit soudne.

vineta
27. lis 2018

@michaela_2
@ai30 Jj,dle domněnky otcovství bude automaticky zapsán do RL (ex)manžel, pokud se dítě narodí do 300 dnů od rozvodu...
Takže radím se na jméně dohodnout...

setba
27. lis 2018

Mě kdysi v porodnici řekli že i když máme podepsaný papír o jménu tak že má poslední slovo stejně matka, že kdybych si to po porodu rozmyslela tak že to bude jak já řeknu...ale nevím, neřešila jsem to.

ai30
27. lis 2018

@setba To jo, ale to je tak, ze se nemusis bat podepsat ten papir, kdyby ses na posledni chvili rozhodla pro jine jmeno, tak ten papir je bezcenny. Neznamena to ale, ze s tim otec nemusi souhlasit, jenom byste potom proste podepsali papir novy. To 'posledni slovo' znamena matka vs. papir, ne matka vs. otec...

michaela_2
27. lis 2018

@setba na jméně se musí dohodnout oba rodiče, tak to prostě je. Ona samozřejmě maminka může rozhodnout a oni se hned neběží zeptat tatínka, ale ten s tím ve finále souhlasit musí, jinak se to řeší soudně.

michaela_2
27. lis 2018

Jinak to nám řekli taky - že ten podepsaný papír není konečný, že pokud se rozmyslíme, můžeme zvolit ještě jméno jiné - to s tím posledním slovem ,,maminky" byl asi spíš řečnický obrat 🙂), rozmyslet si to může i tatínek

no_title
27. lis 2018

Tak horší je, pokud chlap dělá naschvály a řekne "Standa nebo nic" Pokud se rozvádí, tak i tohle je možné. Jinak mamka mi zvolila jméno sama až po porodu, ale to bylo v 90. letech.

makronka222
27. lis 2018

No... nechci videt boj o peci. Chudak dite

kackacerm
27. lis 2018

@michaela_2 Ja to psala s nadsazkou. A nerikej mi, ze by normalni chlap tahal jeste u soudu, ze mu byvala manzelka vybrala jmeno, ktere se mu nelibi a ze on chtel jine a bla bla, vzdyt by se mu vysmali.. Muze byt snad rad, ze se mu narodi zdrave dite..Navic predpokladam, ze bude stejne u matky, tak ze bych jmeno, ktere se mi nelibi opravdu nedavala. Kdyz tak se musi shodnout na jinem..

michaela_2
27. lis 2018

@kackacerm to si piš, že takoví chlapi jsou :/ každopádně - jeden nechce Standu, druhy zase Tomáše - hold musí vybrat úplně jiné. Jak to pak budou dělat u domluvy co se tyce škol, kroužků, vánočních dárků apod. Pokud mají v životě dítěte figurovat oba. Manžel svagrove si dceru z prvního manželství bere co víkend pomalu a příští rok se k nim dcera stěhuje - jde na střední v městě, kde oni bydlí. Ne vždy je to tak, že se stará jen matka a otec max platí alimenty.
Btw. i máma má být rada především za zdravé dítě, ne? ;)

ai30
27. lis 2018

@kackacerm Smarjapano ty prosimte nikomu nerad! Otec ji fakt nepotahne k soudu kvuli tomu, ze se dite jmenuje Tomas a ne Standa, ale za falsovani podpisu na uredni listine na ni muze podat trestni oznameni jak malina. To jsem zvedava, jak bude na policajtech vysvetlovat, ze Kackacerm to prece taky podepsala za pritele a rikala ze jako v poho...

zuzineckah
27. lis 2018

ještě jsem neslyšela o soudním řízení, kterého předmětem by bylo křestní jméno dítěte😉 vy ano?

xxx3d
27. lis 2018

@zuzineckah já si myslím, že je zavádějící název diskuze, že jsou v rozvodovém řízení a to jméno řeší autorka a název diskuze nezvolila zrovna vhodně. Ovšem nevím, nejsem autorka 🙂

tulikiss
27. lis 2018

300 dnu po rozvodu manzelstvi je dite povazovano, ze vzniklo z manzelstvi a proto je otec automaticky exmanzel. na jmenu se musite dohodnout nejpozdeji do mesice po narozeni ditete, nebo jmeno urci soud.

zuzineckah
27. lis 2018

@xxx3d tak samozřejmě, já to beru s nadsázkou. Je naprosto jedno, co je napsané v papírech před porodem a taktéž je jedno, co řekne ona po porodu.Tak jak žena může zalhat na sálu, že Tomáš, tak může muž, pokud bude vyřizovat papíry on, zalhat, že se v poslední chvíli domluvili na Standovi. Řekla bych, že podstatné je, kdo půjde pro rodný list...

xxx3d
27. lis 2018

@zuzineckah ok, to jsem nepochopila, že je to myšleno nadneseně, ok.