Mám dceru. Často je ve svém světě a igoruje mě. Neudrzi pozornost. Něco dělá a najednou ji vyruší sebevětší blbost a první věc nedodela. Má dobré horší a příšerné dny. I učitelky z ní jsou nešťastné. Nedokáže se přizpůsobit a často neplní zadání a dělá věci po svém.
Zvazuju vyšetření PPP ale vůbec nevím jak na to. Možná to bude chtít speciální přístup a možná má i diagnózu.
Má i problémy s jídlem ve smyslu že nemá absolutně žádnou záklopku a je schopna si třikrát přidat. Pořád něco musí jíst naštěstí miluje i ovoce a zeleninu takže mezi jídly ji jablka, okurky, mrkev případně pomeranč atd. V jídelne prý jako jediná jí všechno i polevky. Svačiny si také chce přidat. Možná to spolu souvisí.
Chodit začala až v roce a půl. Doteď má problémy s hrubou motorikou. Přidržuje se zábradlí s má z výšek.
S plaváním to taky není nic moc. Jsem ráda když ji dostanu do vody. Má ráda koloběžku. A chodíme na dlouhé procházky.
Problém je hlavně její mimonstvi a fakt že půlku dne je ve svém světě. Na otázky moc neodpovídá. Jen to co vidí a děje se teď co bylo nebo co bude jde mimo ni.
Nikdy se nedivím co učitelky co děti. Co měla k obědu.
Momentálně u ní frčí ledové království a neustále si hraje na Elsu jak staví hrad.. jenže ona si tak začne klidně hrát na poště.
@nikita84 je to 3 lete dite,tak jeatli toho nechced moc,ja myslim,ze za rok bude zase jinde...jsou deti,ktere vyzraji az kolem 5.roku a diagnozu zadnou nemaji...jestli je problem ve skolce pokud je velky problem sami navrhuji navstevu poradny...
@marcicek84 Ano je relativně malá. Tak doufám že se to zlepší. Jenže co když ne. Co když prokaucuju dobu kdy se s tím nejlépe dá něco dělat speciálním přístupem péči či léky.
jinak ano žádanku dá pediatr
Jestli jsou jí tři roky, tak mi její chování nepřijde nijak divné. I v případě, že by skutečně byla mimoňem...nebojte se, my si taky dokážeme užít život 🙂. Jen jestli můžu poradit z pozice divného dítěte: Nesnažte se ji předělat na "normální", to zpravidla ubližuje nejvíc.
@bara88 ona je jinak celkem chytrá pořád se mě na něco ptá zajímá ji lidské tělo ví že na žaludek ví že má plíce cévy žíly. Ví že má krvinky. Zná planety neustále si něco zpívá co zaslechne v pohádce v zpívají ve skolce. Umí a pozná barvy… tvary, nakreslí postavy, dům..skládá puzzle staví stavebnici.. napočítá do 20. Když před ní dám pet kuliček dokáže je správné spočítat. Když chce sama se oblékne i svlékne i zipy ale většinou nechce. Ve školce moc podnětů nebo nevím tam prostě litá od jednoho k druhému sundá si botu jednu jde s ní k botníku zapomene a vzpomene si že se musí zeptat kuchařky co bude k jídlu mezitím přijdou další děti tak zapomene i na kuchařku a mluví na děti. Musím ji pořád říkat co má přesně dělat jinak je úplně mimo. Dostala nové rukavice a hrála s nima maňáskové divadlo problém je že s nima hraje divadlo ale nosit je prostě nechce i když už je zima.ve školce pořád něco dělá ale nikdy ne to co mají připravené učitelky. Sama si stříhá sama maluje sama modeluje.
A když se zeptám jak bylo ve školce neřekne nikdy nic nebo mi třeba řekne - vidíš ten strom už nemá listy a proč nemá listy? Jakoby neuměla mluvit o minulosti co bylo. Ale přitom si občas vzpomene na strejdu že tam sbírala ořechy nebo že táta blinkal nebo že pojedeme za Péťou ( bratrancem)
Jak psala urtica výše, hlavně se nesnažit ji davat najevo, ze je jiná. To by jí ranilo, ze ji neprijimas jako mama, bezpodmínečně. Btw, jestli ji jsou 3 roky, tak mi to nepřipadá nijak mimo, celkem normální chování, je plno děti, které maji velkou fantazii. Proč by měli byt vsichni praktičtí ? Ti s fantazií a svým světem jsou v dospělosti velmi kreativní a zajímaví lidé, narozdíl id mnohých, kteří jsou trochu nudně pri zemi. Moje dcera je od malinka podobná, jako ta tvoje. Přijímám ji , jaká je a odměnou je mi, že z ní roste úžasná mladá slečna, kreativní, osobitá, originální a chytrá, vtipná. Bude ji 8 a v " systému" funguje dobře.Občas uteče do svého světa, hraje si, ze je Vlk a ma svoji smečku. Dávám ji najevo, že je skvělá právě taková, jaka je, jen občas jí citlivě upozorníme, že teď se hra na lišky a na smečku a vlka zrovna nehodí. Jo a kamarády má, učí se skvěle. Fantazii ji neberu. Prosím, nevlacej ji po poradnách, bude mit pocit, ze je s ní něco špatně, ale není!!! Doporučuji Šárku Mikovou a Teorii typů. Tvoje dítě bude asi INFJ, to je osobnost, co velmi upřednostňuje vnitřní svět pred tím vnějším. Pro extrovertniho rodiče to může být výzva s ní komunikovat, ale není to žádná " uchylka" nebo " diagnosa". Je prostě jaka je. Podpor jí 🙂
@neomenia děkuji tu knížku neznám. Podívám se. Ona měla hodně autistických rysů když byla malá - dlouho nechodila až do teď při radosti třepe rukama. V roce neustále opakovala činnosti. Byla nesmírně dráždivá a plačtivá. Ale měla oční kontakt mluvila ukazovala snad od 8 měsíců tak to mě uklidňovalo. Pozná emoce pozná že je někdo smutný veselý naštvaný což by asi autista nepoznal. Na druhou stranu když přijdu pro ni do školky něco dělá tak to prostě musí dodělat a nechce přestat .. to by šlo jediné po zlem. Tak čekám. Je strašné tvrdohlavá absolutně se nenechá zmanipulovat což je někdy opravdu problém ( například se zasekla že prostě nechce antibiotika sirup)
A má teda taky celkem výdrž dokáže bez problémů ujít třeba až 10 km.
@nikita84 Já teda nevím, ale co popisuješ, že dcera umí, je pro tříleté dítě super! No tak nezapadá do stáda. Ale umí bez debat víc, než jiné děti.
@nikita84 souhlasím s názorem že je to zdravé a chytré dítě.. Nepřijde mi ničím jiná.. Že nemluví co bylo na oběd? Možná jí to připadá jako zbytečné téma, nedůležité. Ze nemluví o minulosti? To můžeme dětem jen závidět, že žijí tady a teď. A ty ji z toho chceš vytrhnout... Nemyslím to zle, ale chceš ji dosadit do nějaké škatulky, alespoň dle tvých příspěvků. Aby jakože nevybočovala.. A je malinka, navíc já nevidím důvod proč by jako měla dělat co ostatní děti, když je zrovna ponořena do jiné činnosti.. Ale to by bylo na debatu o školství a i z toho důvodu školku nemáme v plánu vůbec.... Máš chytré dítko tak ji miluj jaká je..
Synovi jsou také tři a když se zeptám, co ve školce, tak řekne dobrý. Ale musím se ptát, co bylo k obědu, snědl jsi polévku atd. Velmi konkrétní otázky a pak až začne vyprávět.
Jako kdybyste psala o sestilete, rekla bych - zajdete za odborniky. Ale na trilete dite je zcela v norme, spise napred.
@emamaira ona právě nic. Ani když se ptám sebe konkrétněji prostě konečná. Ale bylo zajímavé že když jsme potkali kamaráda ze školky a zeptala se jeho co bylo na tréningu ( mají v rámci školky i kroužky) tak se s ním začne předbíhat co všechno tam dělali respektive hned začne že tam pořád běhali.
@neomenia no právě. Učitelky z počátku měly velký problém pamatuji si věru kdyby každé dítě dělalo co chce můžeme to tu rovnou zavřít. Ale ona se tak nějak srovnala nebo už mi radši nic neříkají. Jen jeden den nedávno byl kritický ( po delším volnu) se prý rozhodla že půjde sama na procházkum samozřejmě se cen ze zahrady nedostala mají zamčeno. Ale prostě problém a zase se to řešilo. Jinak je prý nekonfliktní k dětem neagresivní i když do ní někdo strčí tak to ignoruje a jde si po svém.
Počkej, ty píšeš o tříleté? Já jsem myslela, že už je ve škole. No tak na takové chování má minimálně do 6 let klidně nárok. Opožděné dítě vypadá jinak. Jestli ve třech letech zvládá koloběžku, schody, všechno sní a hraje si na Elzu, čili představivost tam je, tak je to úplně v pořádku. Jako kdyby si 10letá začala hrát na poště na Elzu, je to divné, ale chceš po ní podle mě moc. Jaké nároky a plnění zadání? Jako ve školce když mají malovat? Tak prostě budou muset být trpělivější. 🤷♀️ Ze školy si pamatuju plno takových lehkých mimoňů a prostě se jim zadání zopakovalo, nebylo z toho žádné postižení, autismus apod. Takové dítě by vypadalo jinak. Si vem, že plno dětí se ve třech letech samo nenají, syrovou zeleninu určitě nepokouše, ještě se čas od času svezou v kočárku a koloběžku nechápou.
@prejeta_zaba taky jsem si nejdříve myslela, že jde o holčičku školního věku, tam by mi přišlo, že jsou nějaké odlišnosti, ale na tříleté dítě mi to přijde úplně v pořádku, naopak myslím, že je velmi šikovná.
Je malá... Samozřejmě dceru neznám, ale mám čtyřletou. Mam pocit, že jedním uchem tam a druhým ven. Všude si přehrává příběhy, chce, abych si hrála s ní. Má obrovskou představivost, širokou slovní zásobu, taky je jakoby ve svém světě. Pohybově je spíš pomalejší, plavat neumí, jezdit na kole ano.
Za mě úplně normálka. 🙂
Btw. Mám úplně stejně starého syna. 10 km by určitě neušel. Spočítat předměty neumí, řekne čísla za sebou, ale nepozná počet. Určitě neví nic o orgánech v těle. A přesto ho ve školce velmi chválí, z okolí je jeden z nejšikovnějších dětí. A ano, taky si rád hraje na vláček zrovna když přecházíme silnici, nebo se sekne a prostě něco do pusy nevezme. Jsou to děti, ne stroje. 🤷♀️ Tím, že se jim trpělivě věnujeme, jim dáváme nejvíc, co můžeme a nějaká nevrlá učitelka z MŠ tě akorát nahlodala, že dcera asi málo zapadá do tabulek. To je čirý nesmysl. Je na svůj věk moc šikovná, dle toho co popisuješ, má znalosti jako předškolačka. Na učitelku bych se být tebou víc ohradila, že ji má usměrnit na jeden podnět, od toho tam je a ne si stěžovat tobě, co ty s tím asi odpoledne uděláš, že si nechtěla dávat boty do botníku. 🤷♀️ Spíš mi přijde, že učitelce se nechce být na děti milá, tak jenom hledá, jak by si to ještě ulehčila. Je úplně běžné, že takhle malé děti nepochopí slovní pokyn, že potřebují svou činnost dodělat a pak se jít soustředit na nějaké malování a potřebují to názorně ukázat.
@prejeta_zaba ale ona velice dobře chápe zadání ona prostě odmítá spolupracovat to je ten problém.
Prostě zadáno děláme čerta.. a ona se sekne že čerta dělat nebude a jde si raději modelovat.
Problém má když je více vjemů najednou tak nedokážu udržet pozornost. Když na ni někdo mluví a např kolem projede autobus tak olztrativnitva řve koukej autobus a už je prostě mimo acnenavaze na rozhovor už jí to prostě nezajímá a jede si svou o autobusu kam jede proč jede kdo tam jede atd
Jinak jo já ji přijímám takovou jaká je. Jen teď řeším jestli ji třeba nedat do nějaké jiné školky nebo nenechat doma .. ale doma už jí to nic moc nedává ona potřebuje kolektiv mi přijde.
@prejeta_zaba jinak ano znalosti ona se pořád totiž na něco pta jako odpovidam co to je už máme dávno za sebou Tej jede už půl roku proč a v poslední 2 měsíce kde jsi to koupila ( myslím že to u ní znamená kde se to vzalo) ale pořád mě překvapuje dnes cestou do školky našla kus igelitu který měl na sobě praskliny a ona mi udělala "přednášku" o to že jsou to jako buňky a pak ještě něco ale to jsem ji nerozuměla a docela ji frustrovalo že ji nerozumím a pořád dokola to opakovala. Ale myslím že je to období kdy ji fascinuje vlastní tělo předtím se jí líbil hvězdy a planety ale myslím že to na ní přeci jen bylo moc abstraktní a že se jí líbily světýlka od magické oblohy - hračky tak se na to trochu ptala.
Ale ona se ptá na všechno třeba i na to proč je prasklina v betonovém plotě nebo na chodníku a jak se tam udělala nebo kdo ji tam udělal.
@nikita84 Co bys prosím Tě po tříleté chtěla? Aby skládala symfonie? Popisuješ úplně normální chování tříleté. Spíš bych uvažovala nad změnou školky, pokud mají učitelky problém s tím, že se tříleté dítě nesoustředí... Kvůli těm učitelkám, ty totiž normální nebudou.
@nikita84 Taky jsem si myslela, že píšeš o školním dítěti. Jsou jí čerstvě tři roky a ty řešíš, že nesplní nějaké zadání? Buď ráda, že ho vůbec pochopí🙂 Mám úplně stejně starou dceru, rozhodně nevyjmenuje planety, jako ta tvoje, za to jít si po svém, když se jí nelíbí zadaný úkol,umí taky🙂 A taky si hraje celé dny na Elsu. A jsem si téměř jistá, že žádnou diagnózu nemá. Tvoje dcera s největší pravděpodobností taky ne. Leda diagnózu nadaného dítěte, ale i na tu je ještě trochu brzo.
@nikita84 Bývá duchem nepřítomná.. nedodělává věci.. Inu, možná by bylo dobrý se s určitým povahovým rysem u dcery smířit.. já taky nic nedodělám a je mi podstatně víc 😂🙈 . Ne ale vážně.. myslím že v čerstvých třech letech je ještě hodně brzo na nějaké soudy. Nechápu z čeho jsou učitelky u tříleté holčičky nešťastné?
první bych navštivila neurologii ,psychologa a psychiatra.pppnikdy nic moc neřekne