Jaké máte koníčky? Co vám dělá radost?

treasurka
20. únor 2021

Ahoj, jsem na RD od roku 2014 a ještě nějakou dobu budu, a zjistila jsem, že jsem se postupně dostala do dost nepříjemné sociální izolace. Kromě letmých kontaktů na pískovišti vlastně nikoho nepotkávám, všichni jsme se rozestěhovali, srazy nevycházejí ani mimo kovid... Nedělám nic jiného, než řeším děti a domácnost, a když je doma napětí (jako např. teď) zjišťuju, že mimo rodiny nic jiného nemám... Tak se ptám, co děláte kromě práce a dětí? Mám na mysli něco pravidelného, organizovaného, zajímavého, rozvíjejícího, bez dětí, kde se dá nenuceně seznámit s dospělými, najít přátele a pod. Kdybych byla dítě, chodím do nějakého zájmového kroužku, ale jako dospělá nevím ... a vlastně ani žádný zájem nemám. Před RD jsem chodila do práce, dobrovolničila, studovala a cestovala, na to teď moc nenavážu... Mám na mysli jestli máte něco jenom pro sebe, snad jsem se vymáčkla jasně... Díky!

neomenia
20. únor 2021

Ahoj, rozumím ti, kromě deti taky nemám mic vazeb, jako bývá běžné. Neměla jsem nejak v životě štěstí na trvalá a silná přátelství, bohužel, a to jsem zůstala ve stejném velkoměstě, kde jsem vyrůstala. Na rodičovské se mi moc seznámit nepodařilo 😒 ale jsem spíš Introvert a timpadem si hodně vystacom sama nebo s manželem, se kterým máme hodně společného i mimo děti. Takže sama už několik let se učím španělsky ( teď jedeme online a musím se na to učit, protože každý semestr děláme postupoviu zkoušku). Rada kreslím mandaly, občas večer si vybarvuju... Mimo koronu jsme rádi zašli do hospody, do kina, na festival, i s dětmi ( hudba, divadlo). To miluju! A ráda se hýbu, teď v korone bezkujeme, když máme hlídání, jedeme s manželem i na otočku do hor, jinals dětmi i bez nich treking, v létě kolo, občas běhám. Ja mám spíš problém, že mám spoustu zájmů a malo času ( s dětmi nejde vše a ne vždy je hlídání)..... Jo a veliký hobby je cestování, plánujeme vyrazit alespoň na půl roku do světa, až syn povyroste malinko. Ale to asi neni koníček, co se da dělat po večerech - po večerech ale planuju cesty a "jezdím" prstem po mapě) 🙂

drep
20. únor 2021

@treasurka jsem asociál, tak moc kamarády nepotřebuju, ale jezdím na koni a běhám. Jezdectví je neuvěřitelný relax a když trefíš na dobrou stáj (!!!), tak koňáci bývají fajn (ale v hoch nóbl sportovní stáji teda potkáš spíš zbohatlé snobky a s nima moc nepokecáš). A běhám, což vypadá jako super osamocený sport; ale běžcí jsou taky přátelští a když dáš najevo chuť ke kontaktu, tak se dal seznámit. Ještě hodně uvažuju nad učením se jazyka, tak se taky dají snadno najít kamarádi, ale já z praktických důvodů asi zvolím spíš individuální výuku.

mamikry
20. únor 2021

@treasurka Zacala jsem cvicit. Nejdriv pilates, pak jogu. Bavi me to, formuje a vnitrne uklidnuje. Ted jsem se rozhodla, ze se zacnu ucit nemecky a ze si mozna dalkove vystuduju, az mi odroste miminko, co je na ceste. Mam doma predskolaka a ted je pro me i docela zabava ho ucit nove veci a delat pripravu na skolu. Neni kvuli covidu ve skolce, tak to je na mne a zacalo me to hodne bavit. Ale nejvic mi dava ta joga. Jeste jsem teda zacala pect a zkousim nove recepty, to me taky hrozne bavi.

kattyd
20. únor 2021

Na seznameni nejlepsi nejake pravidelne cviceni. Pristehovali jsme se do obce kde jsem nikoho neznala, zacla jsem chodit do mistniho cviceni, kde jsem se seznamila hodne, spoustu zen jsem znala i z hriste, tak to slo snadno. Ted v covid době mame cviceni online. Do toho jsem si na rd zacla plnit detsky sen-ucim se jezdit na koni, beru pravidelne lekce jeste s kamaradkou, dale maluji, pravidelně běhám.

tynka9
20. únor 2021

Jsem doma sice jen od léta 2017, ale jinak jsem na tom dost podobně. Přátelé, kteří mají děti jsou v jiných městech a setkání nám vychází tak jednou za rok (bez kovida bychom to asi zvládli o něco málo rychleji, ale takhle je to na nic). Šla jsem za manželem do města, kde krom rodiny nikoho moc neznám, nebo už mají děti školáky a jsou v práci, nebo mají své bližší přátele. A přátele bez dětí jako by zmizeli úplně... taky si připadám už hodně izolovaná. A máme na cestě třetí prtě, takže ještě nějakou dobu budu....

Ale začala jsem šít, je to prima kreativní věc. Sice mi to leze do peněz, ale mám z toho velkou radost, dělám něco jineho než jen děti a domácnost. A v této době zavřených obchodů to je i docela fajn, že alespoň nějaké oblečení doma usiju a nemusím vše objednávat. Ruční práce mám ráda obecně. Jen to šití mi přijde super, že je mnohem rychlejší než třeba hackování a pletení.

Až se nám narodí miminko, tak plánuju i nějaké pravidelnější cvičení (uvidíme, jak to bude s kovidem, ráda bych do nějakého fitka, uvidíme podle situace), po třech tehotenstvich rychle po sobě se už chci dát víc do kupy. A ráda bych se dál trochu vzdělávala, ať už ve svém oboru, nebo se vrátila trochu k jazykům. Sice ani v oboru, ani jinde je teď moc nevyuziju, ale je to prima trénink a třeba se jednou ještě dostaneme na pořádnou dovolenou do ciziny. Sice to nejsou moc aktivity k seznámení, ale pro nějaký osobní rozvoj nebo boj proti vyhoření mi přijdou fajn.

barmil
20. únor 2021

Pracuji, dělám na volební kampani pro jednu stranu, takže se starám o sociální média, píšu články, připravuji analýzy, účastním se porad, komunikuji s ostatními. Teď chystáme celostátní fórum. To mě moc baví. To se dá dělat i na procházce, telefon a internet je všude.
Zadarmo doučuji děti jazyky online, ne každý rodič je umí a je schopný doma pomoci s výukou.
Čtu. Vnoci, když všichni spí. Mám předplacený Forbes a chodím do knihovny. Denně čtu zprávy, aspoň ve dvou jazycích a z více zdrojů.
Cvičím, chodím 7-10km, běhám, cvičím pilates a s kettlebells. Běh a chození s kočárkem a manzelem, cvičení, když si syn hraje. Chodila jsem do fitka a zas budu, až to půjde.
S dcerou a manželem jsme chodili v létě na koncerty, festivaly, mame lístky na další.
Cestuju. Pořád jezdíme na výlety, nová místa, užíváme si prochazku, zkoušíme nová jídla, dobrou kávu. Teď kvůli počasí alespoň jednou za 14dní, v létě jsme jezdili každý týden, podle služeb manžela. Máme zamluvene dovolené, ale kdo ví, co bude.
V létě plavu. Denně. Na lomu. Chodila jsem i těhotná, po 6ti nedělí jsem hned pokračovala.
S manželem rádi chodíme sedet na posed, pozorovat zver. Děti s námi. V létě jsme se jezdili za mesto koukat na noční oblohu.
Pestuju si kytky, domácí zeleninu.
Pisu si denik.
S maminkama se záměrně nestýkám, hovory, co kdo vařil a "my už" mě nebaví. Raději se sejdu s lidmi, co mají stejné zájmy jako já.

neomenia
20. únor 2021

@barmil taky mě moc nebaví hovory s maminkama, a cením si občasných srazů s bezdetnymi kamarádkami 🙂

drep
20. únor 2021

@barmil teda, nevím, jak máš velké děti, ale hustá. Kloubouk dolů, co všechno stíháš. Já jsem vděčná, že jsme porodily prakticky stejně s mnou kamarádkou kožařskou a naše venčení dětí na pískovišti prokecáme o nemocnici a nemocech, o dětech minimálně

barmil
20. únor 2021

@drep díky, dcera 11 let, syn 8mesicu. Takže aktuálně jsou trendy přijímačky na gympl a stoupání si u nábytku 😂🙈Naučila jsem se, že když je spokojená máma, jsou i děti. Hlídání nemám, ale měla jsem náročnou práci, hodně práce a málo spánku, tak jsem teď práci nahradila věcma, co mě naplňují a dobíjí, abych byla v pohodě pro děti.

sudylichozrout
20. únor 2021

Relaxuji u prace, je mym velkym konickem. Do toho hodne jezdime na vylety, mimo koronu jsme byli porad nekde, objevovali jsme nova mista, vraceli se na ta znama a krasna. Mam rada kulturu, takze divadlo, koncerty, kino. Chodila jsem 3x v tydnu do fitka, chodila jsem plavat. Ted je to horsi, jak je vse zavrene, ale na vylety a prochazky chodime stale. Kdyz mam chvili, tak ctu, nebo si zahraju na bici. Koupili jsme je dceri k Vanocum, ja v mladi roky hrala, tak si k tomu jeste obcas sednu, vypnu a hraju. Je to super.

odula
20. únor 2021

ja ted studuju IT obor, takze to veme dost casu. Ale kdyz mam nejakej cas navic, tak bud ctu (fantasy), a nebo jsem, damy, objevila neco, co je absolutni relax - gaming. Jop, hraju RPG (na PC) :D jeste nekdo?

inkheart
20. únor 2021

Wow, zajímavé koníčky 🙂 já se učím italštinu a kromě toho čtu, teď s dítětem už méně, ale alespoň jednu knihu za měsíc "musím" "povinně", abych byla se sebou spokojená 🙂 (co se beletrie týče, literaturu faktu čtu častěji, dle potřeby). Kromě toho chodím na procházky a cvičím, pracuji na svém core.

inkheart
20. únor 2021

Kromě toho miluji seriály a filmy, zejména scifi. A mám ráda deskovky, ale ty jsem nehrála už dlouho, nejlépe to jde s partou...

odula
20. únor 2021

@inkheart doporucila bys prosim jak dobrou deskovku tak dobrou sci-fi? naposledy jsem videla Arrival. A to bylo fakt pekny. Ale to uz jsou veky.

malinkaelinka
21. únor 2021

Já miluju přírodu a sport, oboje perfektně proveditelné i s dítětem. Na fb jsem si našla skupinu podobne ladenych maminek, v létě jsme společně byly na táboře. Teď je to schazeni vyloučené, nicméně jsme ve skupině aktivní a sdílíme si tipy na vylety a aktivity s mrnousy. Já chodim každý den na dlouhé procházky, sbírání kroků je moje malá posedlost 😅 co jsem na mateřské, dost jsem vylepsila naše stravovaci navyky ( nejedli jsme nezdrave, ale drobne mezery byly), i jsem si na podzim udelala kurz vyzivoveho poradce. Bohuzel většina výuky online. Zacala jsem se více zajímat o další aspekty zdraví, otuzuju se, chodim k fyzio a pracuji na ruznych starych bolistkach. Na podzim jsem zacala běhat, teď jsem těhotná, nicmene rychlou chůzi udrzuju fyzicku a mam pred sebou vidinu půlmaratónu. V sociální izolaci jsem až po uši, jsou dny, kdy mi to vyhovuje, někdy je to na palici. Před otehotnenim jsem prožila několik zbesilych let, kdy jsme staveli, já dodelavala vysokou, měla jsem časově náročnou práci. Teď mám čas na úplně banalni věci. Jo a loni jsem zacala pestovat zeleninu, letos hodlam zase a ještě více.

inkheart
21. únor 2021

@odula z novějších seriálů je úplně top Expanse, fakt doporučuji. Ze starších mám ráda třeba Stargate nebo Firefly, zajímavá je i Battlestar Galactica. Z deskovek mám nejraději Evoluci (je to i docela rychlé, ale fakt super), Zeměplocha: Ankh Morpork (super zejména pokud máš ráda T. Pratchetta, ale není to vůbec nutné), pak je super deck building Lord of the Rings game (karetní, ale docela dlouhá).

odula
21. únor 2021

@inkheart děkuju!! Expanse jsem rozkoukávala, a první díl mi připadalo že budou řešit jenom takový ty typický americký traumata (třídní rozdíly, armáda a její financování, nižší "dělnickou " třídu vs elitu atd., jenom zasazený do širšího rámce "sci fi" -mars armada (how predictable :D atd). Tak jsem to zase vypla.Ale od tý doby uplynulo hodně vody a slyšela jsem na seriál hodně pozitivních ohlasů. Tak na to mrknu. A battlestar galactica též !! Díky za tipy 🙂

drep
21. únor 2021

@odula mně se hrozně líbila Caprica, to není moc známé scifi

martiniquest
21. únor 2021

Po prvnim porodu jsem chodivala na tantru, bohužel to po pul roce skoncilo. Pak jsem se vrhla na poradne protrideni cele domacnosti, prodej nevyuzitych veci. Nasledne jssm se naucila hackovat a uhackovala spoustu cepic, dek, nakrniku. Hackovani vystridalo siti, které me drzelo hodne dlouho a momentalne se ucim malovat akvarelem a prilezitostne siju, kdyz je neco potreba

inkheart
22. únor 2021

@martiniquest jo taky ted hodně organizuji věci v domácnosti, dělám "decluttering" 😁 mám pocit, že teď za covidu to dělá hodně lidí... Když je člověk mnohem víc doma, chce se tam cítit dobře a mít pocit, že může volně dýchat.

inkheart
22. únor 2021

@odula tak v něčem je ten seriál typický, když to tak řekneš, to asi jo. Ale ve spoustě věcí taky ne. Nic není takové, jak se na první pohled jeví. Třeba většina hlavní dějové linie z první série se ukáže jako zavádějící v těch dalších, neřeknu, jakým stylem, ale... Prostě není to předvídatelné, alespoň pro mě ne. Můj chlap to taky žere a on je náročnější než já co se logiky a originality médií týče. Takže se toho fakt neboj. První díl mě jinak taky moc neoslovil, ale bude to lepší.

wimbledon78
23. únor 2021

@treasurka Ahoj. Myslím, že ti bude rozumět spousta maminek 🙂 Není to jednoduché a rozhodně to nejde samo. Taky jsem díky stěhovalní a porodu dětí zůstala tak nějak sama.. ale jednou jsem si řekla, že to takto nechci a aktivně si začala dělat přátelé.. V našem věku už to moc samo nejde 🤷‍♀️všichni máme spoustu povinosti.
Nejlépe k tomu využít děti 😉 Oslovila jsem kamarádky mé dcery-at si k nam prijdou hrat.. a pak uz to slo samo. Prisly rady, privedli je rodice, pak sla dcera k nim.. vymenili jsme si s rodici cisla a najednou se nam tu utvorila parta nekolika rodin, kdy se schazime po skole s detmi, nebo jen samy popovidat. Ale nerikam, ze to bylo zpicatku lehke je oslovit a pak ty vazby udrzet pri zivote. Deti tomu ale sli dost naproti.
Pak jsem take ozivila stara pratelstvi- je potreba se zajimat, vidat se.. nektera sly, nektera uz ne. To je zivot.
A pak! Kdyz mi vstoupi do zivota clovek, ktery je moje krevni skupina, tak ho uz nenecham odejit.
Ja vim, ze to zni hrozne, ale nechci zustat na stara kolena sama, bez pratel. Deti odejdou, manzel je sice prima, ale travit s nim veskery cas fakt nechci 😅
Cviceni a ruzne konicky jsou fajn rozhodne, jenze v teto divne dobe vse zavreno 😞
Chodim behat, coz me nabije endorfiny, a je to fajn pocit mit hodinku jen pro sebe. Ale neseznamila jsem se tak s nikym
i kdyz existuji ve mestech ruzne “behaci skupiny”