Zdravím, chci se vás zeptat jak to máte s úklidem doma vy. Mě manžel nadává že už to přeháním. Já chci mít ale doma čisto. Máme ročního chlapečka a ten pořad leze po zemi a neumím si představit že bych pořádně neuklidila. Uklízím následovně. Každý den luxuji celý dům a obden vytiram. Záchod a umyvadlo myji každý den. Pak dělám jednou týdně velky úklid, to umeji celou koupelnu včetně sprchového koutu, utřu prah apod. Nepočítám takový ten běžný každodenní úklid jako dělání myčky, uklízeni hraček, praní apod. To beru jako samozřejmost. Myslite že to opravdu přeháním?
Záleží, jak to stíháš - proč manželovi přijde, že to přeháníš? Mě přijde, že vysávat celý dům každý den je zbytečné - ale místnosti, kde malý leze po zemi, tam to určitě smysl má. Stejně jako s vytíráním. Tam mi dokonce přijde divné, že kuchyň nevytíráš denně (kde malý jí). Umyvadlo sice denně nemyji, protože to nestíhám, ale vždy, když mi přijde špinavé, to ho umyji a určitě to je vícekrát týdně. Každý týden větší úklid (prach, koupelna ...) nestíhám, ale chtělo by to a s malým dítětem to chce určitě.
myslim, že jo. moc čisto nedělá dobrotu ani děcku. všude takhle sterilně čisto opravdu není a na vytvoření imunity je ideální fakt bordel, kterej různě dítě strká do pusy a tak;) ale vopravdu.
pořádek je subjektivní věc, ale jako za ten den se přece skoro žádnej nemůžůe udělat, že fakt vysáváš denně a vytíráš obden.... to mi přehnaný přijde.
@ronja55 Tak to je jiná - tam je možná opravdu důležitější být s manželem než uklízet. Pokud tě koukání na televizi nebaví, tak vymysli něco jiného - anebo si třeba vymysli, co z prací můžeš dělat u té televize (zašívat, žehlit).
Pořádek by neměl být důležitější než manžel a pokud se nějaký večer nevysaje, tak to opravdu nevadí.
a právěže mi to přijde jako děsná ztráta času. já takhle píglovat celej byt denně, tak nedělám skoro nic jinýho, než je nutná obsluha dítětě a úklid. takže bych si s ním ani nepohrála, nečetla, nic.
doporučuju si pořídit robotickej vysavač a mop, pokud jsi tak úzkostlivě na pořádek😃
a pochybuju, že to budeš stejně stíhat, až bude dítě starší a dětí bude víc😉 to jsou fakt důleežitější věci.
Mě to teda přijde přehnaný docela dost. Jestli je takový úklid v rodinách běžný tak se nedivím, že je dneska tolik dětí alergických a stále nemocných. V takové přehnané čistotě si nemá šanci budovat jakoukoli imunitu.
@normalnimatka Já to mám hotové za 30 minut. Vysaju a umyju záchod a umyvadlo. Když vytiram je to na 45 minut. Dělám to když malý spí, tak že on tím fakt netrpí. Vecer pak uklízím hračky, dělám myčku, žehlim a pod. Malému se věnují fakt na 100
%. Je to o rozvrhnuti času. A to máme ještě hospodařstvi s 60 zvířatama a stiham i to. Pro mě je prostě důležité mít doma uklizeno. A divila by jste se co dokáže za den udělat za bordel roční dítě. Vsude jsou drobky, kousky kytek, hlina apod.
tak nevim, proč se ptáš na názor. máš v tom jasno. chceš mít doma pořádek a je to pro tebe důležitý. tak fajn. já ti napsala názor, že mi to přehnaný přijde. toť vše.
@normalnimatka já v tom mám jasno, jen jsem chtěla tuhle diskuzi ukázat manželovi, aby viděl že nejsem jediná kdo takto uklízí. Nemyslím si že je to přehnané jak on tvrdí. Kdyby syn nelezl po zemi, tak je to taky něco jiného, ale představa že bude mít tepláky nabalené mýma vlasama a dropkama, slámou kterou přijedeme na oblečení od zvířat je pro mě nepředstavitelna. Ale každý to má jinak.
@ronja55 Manželovi vadí, že u TV žehlíš? Co mu někdy navrhnout, že si místo toho uděláte dobrý čaj a prostě posedíte a popovídáte si? Protože tady vidím ten hlavní problém - nejde o to, jaký máš doma pořádek, ale že manžel vidí, že se pořád jenom věnuješ dítěti (buď jsi s dítětem nebo naopak uklízíš po dítěti či pro dítě) a pro manžela nic.
@ronja55
aha a na drobky na teplákách se umírá?:DDD
nevim no... pokud by na zemi byly takový věci, jako sláma, tak bych to řešila spíš smetákem. tím bych udělala rychloúklid a vysávání+vytírání jednou za čas.
a taky je fajn mít praktičtější povrch na údržbu, enž plovoučky atd. kde je to všecko děsně vidět a ještě to víří, když tam projdeš. to ti v koberci fakt neudělá.
tak mu diskuzi ukaž, já za sebe píšu, že neznám nikoho ani z širokýho okolí, kdo by uklízel takhle často v takovýmhle měřítku.
@merope Manželovi se venuji dost. Je vážně nemocný a je s námi už půl roku doma na nemocenské. Tak že jsme spolu pořád. O to tady nejde. On to říká hlavně kvůli mě. Že si za celý den neodpočinu. Jen se starám o syna, o něj o domácnost a zvířata a nezbývá mi čas na sebe. Tak že bych ten úklid mohla omezit. Že to není tak důležité. Ale pro mě proste je a raději kašlu na sebe než mít doma bordel.
@ronja55 ano, tak mu tady hezky ukaž, jak jsi dokonalá a skvělá a třeba přestane mít kecy;) akorát to samý jsi mu mohla říct rovnou...
@normalnimatka já mu to říkám pořád, ale prostě mi za ten úklid nadává. A nemyslim si že jsem skvělá. Nezvládám hodně věcí, ale mít spokojené dítě a doma uklizeno a uvařeno je pro mě základ.
Velmi souhlasím s @normalnimatka, je prokázané, deti z domácností, kde se takhle porad uklizi, jsou častěji alergicke, astmatici. Druhá vec je, ze každý normální chlap, když je večer doma, by si rád třeba se ženou sedl, popovídal... Ale co mi pripada, většina holek tady na mk, když usne dítě, místo pohodoveho vecera s manželem zacne uklízet 🤔🤔 smutný, pak se nelze divit, že se rozpadá vztah, když z ženy je uklízečka bez jiných zajmu. Neříkám tím, ze je to tvůj pripad, zakladatelko. Jen.... ze jsou opravdu dulezitejsi veci... Ja vytiram 1x tydne a dite je zdrave, v peti letech astma, ekzem, alergie 0, prujem nikdy, ATB jeste nemela. A to jsem zdravotník. A casteji uklízet ani omylem nebudu, mam dost lepsich zajmu😁
Pridavam se do klubu nechci rict spindir, protoze se tak necitim...ale neluxuju denne, rozhodne denne nevytiram...na peci mam deti dve..spinu tu nemame..vydezinfikovano taky ne:D kdyz je chvilka, tak mam praci..a nebo si obcas i sednu a dam si kafe..a tesim se na kosmetiku..byla sem svete div se i u kadernice.. nechci bejt za par let strhana...deti i manzela miluju...ale sebe taky🙂
Navareno denne taky nemam. Proc? Pres tyden kazdy teply obed v praci/skolce, vecer nejaka malickost staci.
@ronja55 no ale proč mu to vadí? z toho vycházej...
Já jsem taky šílená uklízečka. Luxuji každý den, a vytírám taky každý den. A stejně to není podle mě dokonalé, uvažuji o koupi robotického vysavače. Každý den peru a žehlím a vůbec by se u nás dalo jíst z podlahy. Nemusím teda vařit a nakupovat, to dělá můj mužský. Mám to tak celý život, i když mě vezme žlučníkový záchvat, jak se mi trochu uleví, už sbírám drobky z podlahy. 😀 A co, každý jsme nějaký, ne? 😀 Můj mužský tvrdí, že když jde v noci na WC, že mu mezitím ustelu postel. 😀
Ahoj, chápu, proč chceš mít doma uklizeno. Je to rozhodně jiné bydlet v bytě bez zvířátek a jiné v domě/usedlosti a hosp. zvířaty. Taky mám ráda uklizeno, navaříno, vypráno, vyžehleno, ale základem je opravdu spokojená rodina. Myslím si, že se snažíš vše zvládat na 1 a i se ti to asi plní, ale opomněla si asi jednu věc. Podle toho, co jsi napsala, tak jak už to několik maminek zmínilo, manžel tě sám upozornil, zda to nepřeháníš. Nevím tedy s jakou nemocí je vážně nemocný, ale pro lidi např. s rakovinou je důležitý osobní kontakt. To, že jsi doma s ním během celého dne je sice úplně skvělý, protože máš vše pod dohledem, ale manžel by chtěl asi cítit tvoji blízkost, držet tě za ruku i při blbým sledování nějakýho blbýho pořadu v TV... Ano, dle mého názoru je něco jiného žehlit 3 m od manžela a sedět vedle něj. Takže za mě: dělej si to tak, aby jsi byla i ty spokojená (řekni ještě jednou manželovi, že ti to takhle vyhovuje, ale na rovinu bych se ho zeptala, co by mi udělalo radost a zda mu třeba nevadí, že žehlíš místo toho, aby jsi vedle něj seděla). Pro něj je třeba podstatnější tě mít vedle sebe... Přeji ti, abyste to vyřešili ku spokojenosti obou a aby byl manžel co nejrychleji zdráv.
@ronja55 to zalezi, kolik ti to zabere casu? Me to prijde tedy opravdu hodne, mame dve kocky a vytirame jednou tydne - resp. prijde uklizeci pani a uklidi, pak poustim vysavaciho robota dle potreby, prumerne obden. Osobne spis prehlednu par chlupu a radsi si hraju s malou nebo pracuju nebo delam neco, co me bavi, ten uklid mi prijde bohuzel strasne ztrata casu, ale chapu, ze kazdy to ma jinak.
Ano, zdá se mi to přehnané. Já si nedokážu představit trávit veškerý svůj volný čas úklidem. Podle tvého popisu bych ráno vstala, odvedla syna do školky, šla do práce, odpoledne bychom přišli domů, já bych vzala hadr a vysavač do ruky a skončila až když bych šla vykoupat malýho a to bych ještě mezi ten úklid musela nacpat přípravu večere. Kdy bych se věnovala dítěti? Pro mě nepředstavitelné a zbytečná ztráta času. Já přes týden dělám takový ten běžný úklid, jako nádobí, sem tam nějaká pračka a sušička a každý pátek dělám ten větší úklid, koupelna, záchod, vysávání, vytírání, prach, a tak dále...
@ronja55 ano,myslim ze je to prehnane
uklid ti neutece ale detstvi syna ano a to sakra rychle.
na co budes vzpominat ve stari?jak jsi mela krasne vysurovany byt nebo na spolecne straveny cas.
sterilni prostredi pro dite neni nic dobreho,az pujde do skolky tak ho hned kazdy bacil skoli
Ja delam to stejne a chlapovi je to malo 😁mam to hotove asi za hodinu
@ronja55 ahoj, ja delam to delam v domacnosti uplne stejne. 1x tydne jeste zehlim. A me teda nikdo nerikaa ze to prehanim, nicmene pochavala by potěšila! 😀😊