Ahoj holky, je tu někdo kdo třeba opravdu dost kouřil a zvládl prestat? Já kourim už snad 7 let určitě.. a pak jsem otěhotněla před rokem, tak jsem hned přestala.. ale po porodu jsem se k tomu opět dostala a už je to od porodu nějaká doba a kourim fakt dost.. kourim tedy iqos a ještě dřív stál 100,- a teď už 118,- já mám opravdu 2 krabičky na den.. a proste chci prestat, ale problém je v tom, ze proste když nekourim třeba den (zkoušela jsem to) tak se mi strašně motá hlava😔
Nic proti kouření z lékárny (žvýkačky, náplasti) nic mi nepomohlo.. já proste nevím už jak sebrat odvahu a jak to mám zvládnout! 😔 hlavně to, ze se mi motá ta hlava když nekourim.. prosím poraďte mi!
Kouřila jsem 27let, kdyz vynechám cca 2,5 roku těhotenství a kojení. 15-25 cigár, ale kdyz se zamlada pařilo klidně 2 krabičky za večer. A dokud jsem se vážně nerozhodla, že to nechci (důvody byly zdraví, smrad, prachy a nejvíc to, že mě to omezovalo např. ráno vstávat dřív ať stihnu kafe a cigo, po 3h v práci nutná pauza, po praci hned balkon a hulit, vecer pred spanim, proste mi to řídilo čas, můj, můj s dětmi) což mi trvalo asi půl roku, tak jsem si to ani nedovedla představit. Kouřila jsem i za dost blbyho covidu, závislost jak hrom. A pak jsem se rozhodla a s pomocí DEFUMOXANu přestala. Za měsíc to bude rok, nejlepší rozhodnutí - nesmrdim, nekašlu, voní mi dech, děti jsou na mě pyšné, finance jsou hodně znát.
Jo muž kouřil taky přes 20let, 2 krabičky denně a přestal taky
Asi ti rozumím, nepomůžu, ale aspoň podpořím, že v tom nejsi sama. Jsem prvorodička a též kouřím IQOS krabičku denně. Malou tedy nekojim a když jsem kojila tak vždy 2 hod předtím jsem nekourila.. přešla jsem kvůli ceně aspoň z heets na fiit(cena 85-90,-) zkoušela jsem nekouřit, ale byla jsem nervní a pak i malá. Takže jsem si řekla než mít takhle vynervene dítě, raději vydržím tedy 2 hod nekouřit pak nakojit ( nebo odstát) a hned si zapálit po kojení abych pak zase mohla nakojit za ty 3 hod.
Kouřila jsem od cca 13 let do cca 38- klidně i ty dvě krabičky denně..v těhotenství a při kojení jsem klasické cigarety kompenzovala elektrikou, jo, nejsem na to pyšná, ale veškeré pokusy , Nicoretty a dokonce jsem měla i léky na předpis Champix..nic nepomohlo, vždy jsem vydržela chvilku. Pak mi klientka řekla, ať vyzkouším Bicom 2000- pomyslela jsem si svoje, ale ze zvědavosti vyzkoušela a nekouřím od prosince 2015. Ano, chtělo se to i naštvat a kousnout se, ale sama bych to nedala. Na rovinu - finanční přínos paráda, nesmrdím kouřem, teď doba kuřákům stejně nepřeje, já jsem ještě generace, kdy bylo kouřit úplně normální, naši kouřili všude, mimo ložnice, v práci se běžně kouřilo na pracovištích.. Ale ta doba je pryč. Na jednu stranu se mi po ní stýská, protože nej pokecy byly vždy u popelníku 🙂 Na druhou stranu co nekouřím, jsem více nemocná - nikdy jsem neměla žádnou virozu, rýmu, nic.. co nekouřím, tak občas něco chytnu a další věc je, že se neumím ničím odměnit. Dřív jsem dodělala zakázku a šla si zapálit, dovařila, šla si zapálit a vychutnávala svou chvilku. To ted nemám a neumím. A i jsem dost přibrala.. Přínos tedy vidím finanční a společenský, negativum v tom, že se mi stále po těch svých chvilkách stýská. 🙂
@kamino souhla, mě i to, že doba kuřákům nepřeje popostrčilo (jít kouřit někam za roh za roh, protože vedle na zahrádce sedí děti, pádit někde na konec parkoviště na výletě atp., nechtěla jsem být za vyvrhela. Jo a pauza kafe+cigo, 10min jen mých, na odreagování mi chybí taky. Dávám si za odměnu mnohem lepší kafe.. Váha mi šla o 4kg nahoru, což u mě nevadilo (mě teda trochu jo, ale i tak jsem poměrně štíhlá, ne už vyhublá).
Zvládla sem přestat ze dne na den, protože sem chtěla otěhotnět a minimalizovat rizika problémů u dítěte. Zarekla sem se, že dokud budu kojit, kouřit nebudu. Mám iqos taky a teda hned co jsem přestala kojit jsem zase začala.. dvě krabičky za den jsou fakt hodně no.. nicméně jsem četla, že je fajn třeba po týdnu si dávat o cigaretu míň. Já si třeba říkala, ze si dam jednu cigaretu za tři hodiny a fakt se toho drzet - když jsem potrebovala snížit spotřebu.) Mně náplasti atd taky nepomáhaly, ale myslím, že primárně proto, že jsem nechtěla, vždycky mě tlačil někdo z okolí. Tohle chce si fakt srovnat. Taky mi pomáhalo se uklidňovat tím, že “pak si dám” díky tomu jsem zvládla těhotenství a kojení :D v těch těžkých chvílích si tohle říct. Nebo, že to není na furt. Ono to fyzický zmizí fakt za par dni a chce to zatnout zuby… o dost těžší je ta psychická závislost a ty naše kuřácký rituály/odměny. Hnedka něčím nahradit. Chodila jsem kouřit na balkon - teď jsem si místo cigárka vzala na balkon čaj a knížku/ zacvicit si/opalovat se, proste co šlo.. Co nejvíc zaměstnat hlavu, co nejmíň myslet na cigarety. Ty minuty cravingu jsou nekonečný, aspoň pocitově. Ale skončí a ten stav se zmírní a už se s tím pracuje líp. Dobrý taky bylo si říct, že když už, změním všechno - odmenovala jsem se jidlem a cvičením. Ale dobrým jídlem, zdravým, hodně času jsem byla v kuchyni, byla to taková terapie. Třeba tři hodiny - oběd a dezert. A hodně moc mi pomohlo o tom mluvit. V tý hlavě to bylo prostě. Manžel mi rikal, že to bylo občas až neunosny, měla jsem dny, kdy jsem mluvila jen o cigaretách, co bude až… že támhle a támhle to pak doženu. Že si dám k jídlu pořádnej burger, navrch zmrzlinu z mekáče (měla jsem i tehotenskej diabetes, takže mi v mých očích “vzali cigarety a teď i jídlo a když jsem si ho dobře neposkladala, měla jsem chutě na sladký.:D) a pak konečně to cigárko. Zdálo se mi o nich občas, hlavně zezacatku. A teda nejhorší to bylo po prvním měsíci. Ten měsíc jako šel, ale pak se projevila ta psychika a ty rituály. Ale šlo to. V životě bych nerekla, že to dam. Ale kdybych nechtěla dítě - nezvládnu to. To pro mě byla fakt motivace (navíc mám speciální pedagogiku, takže jsem fakt věděla, že nesmím za žádnou cenu kouřit, protože to riziko je) Zkuste i ten pohyb. Půl hodiny denně, deset minut, cokoli. Na hlavu to pomáhá hodně, zmírní se tím stres a budete mít návyk a “odměnu” … ze začátku to bude bolet, ale tělo si na to zvykne rychle a pak budete potřebovat si zacvicit, abyste se cítila dobře.🙂 peníze tolik zmiňovat nebudu, protože to je sice pro někoho motivace, ale pro zavislyho člověka to není až takovej hybač, pokud neřeší “existenční krizi” - to snad kazdej normální oželí cigarety, nebo aspoň sníží spotřebu a určitě víte, ze to proste za ten měsíc da nějakou částku za kterou byste si mohla navíc někde užít.)
@kubesovaadelka Tak to mám i já😔
Jenomže mně do iqosu nic jiného než heety nechutnaji.. jen mě štve ta představa, že si mohu za ty peníze koupit hromadu věci.. 🥲
@pampeliska1313 Holky moc vám děkuji 😊😊💜
To máš pravdu, ale raději oželim nákup oblečení a jiného( vychoval mě táta takže nákupy hadříku mi stejně nic neříkají😁) a jsem psychicky v klidu. Jsem hroznej cíťa takže mě rozhodí každá voloviny. Raději fakt být v klidu ty a pak i ten drobeček. Ne že bych tě v tom podporovala kouřit si vesele dál. Jen říkám, co si myslím já. Já naštěstí našla fiit borůvka mentol a to mi zachutnalo teď přes léto a krabička stojí 85,- aspoň málo ušetřím.
Já kouřila i přes krabičku denně a chtěla přestat několikrát. Vždycky jsem se k tomu třeba po dvou měsících vrátila. Až mi pomohl takový psychologický trik- neřekla jsem, že představám kouřit, ale ze si představám kupovat cigarety. Takže já jsem sice kuřák, ale už šest let jsem si nekoupila krabičku a taky si od nikoho nevzala cígo. Neříkám, že to je cesta pro všechny, ale mně to takhle pomohlo…
Já přestala asi před čtyřmi lety.... Po úrazu zubů ,způsobeným vlastní vinou . Oprava zubů mě stála 25 tisíc a já se zarekla,že přestanu kouřit.z minuty na minutu jsem s tim skončila . Několik nocí jsem se potila a přibrala dvacet kilo.... Ale stálo to za to . Kouření už není moderní,je to nezdravé a drahé.
Žádná zázračná náhražka ani rada neexistuje. Musis prostě CHTÍT. Ne proto, ze je společensky out. Ne proto, ze doktor rikal, ze to skodi zdravi. Ne proto, ze to leze do peněz. Protože chceš. Nic jineho.
Představ si sama sebe treba za tricet let. Jak bys chtela žít? Jak bys chtela vypadat? Chtela bys být dlouho fit pro svoje deti a vnoučata? A zapadaji do te představy i cigára?
Kafe na motání hlavy nepomůže? U mě byly cca dva týdny nejhorší. Měla jsem největší nutkání zapálit si, potila se, ruce se mi třásly a nesoustředila jsem se. Potom už to bylo lepší a taky mi po takové době bylo líto všechnu snahu zahodit a zase začínat nanovo. Pomohlo nemyslet na to, co kouření přináší, ale jen co mi bere. Vůbec si nepřipouštět tu potřebu. Hned si nutkavé myšlenky zakázat a zaměstnat se okamžitě něčím jiným. Fakt je, že mě to víc táhne k žravosti. Místo cigarety na nervy čokoláda apod. Pokud nemusíš řešit peníze, máš to horší. Hlavně musíš být přesvědčená, že opravdu už nechceš, že tě to omezuje a vadí ti to. Osobně neznám nikoho, kdo by litoval, že přestal. Je to hodně v hlavě. Když si budeš pořád říkat, že potřebuješ cigaretu, aby sis užila chvíli pro sebe, odměnila se nebo si s někým dobře popovídala, tak ji budeš potřebovat.
@kamino teda promiň, ale cigerata je teda podle tebe odměna? Nebo to špatně chápu?
Kourila jsem šestnáct let a přestala jsem ze dne na den.
Vlastně jsem to zvládla vždy pár měsíců před IVF, protože už nešlo o mé zdraví. Pak to nedopadlo a já sahla po cigaretě..
Pak přišla nečekaně, zázračné naše malá a já přestala hned z pozitivním testem. A to jsem zvládla krabičku denně ;).
Prostě člověk musí chtít. Pokud upřímně nechceš, nepřestaneš.
Musíš se rozhodnout.
@novamamina Ano, bylo to něco, na co jsem se těšila, co mi chutnalo, hodilo mě to do klidu a pohody, měla jsem tu chvíli pro sebe, případně si užila pokec u popleníku s kolegy... to nekuřák asi nemůže pochopit 🙂 Teď nekouřím už dost let a ty jak jsem psala, stále se mi po těch chvilkách stýská a asi nikdy nepřestane.
@kamino teď jsem ji si stáhla, tak uvidíme ❤️
Drzim palce! Fakt to neni lehke, jak jsem psala, me pomohla ta bioezonance a jeste tip.. jak jsem mela chut na cigo, tahala jsem z vybite elektriky, jen pro ten pocit, ze mam neco v puse 😉
@kamino tyo tak to zní vážně děsivě... Já jsem kouřila jen v pubertě, byla jsem přece hrozně drsna zeo 😁. Takže máš asi pravdu, tohle nemůžu pochopit. Držím ti palce at už se ke kouření nevratis. Je to hnusný, nemoderni, drahý.
@novamamina Mam takovou vizi.. az budu v duchodu, přestěhuji se na chalupu, pekne klidek, zadne povinnosti, sednu si pod pergolu a s chuti si zapalim a bude mi to jedno 🤣🤣 Ted to samozrejme nejde, spolecensky a financni tlak je velky, ale pokud budou finance, a cigarety se jeste budou vyrabet, tak asi zas zacnu. To je tedy ma vize... ale co bude za 20 let.... 🤣🤣🤣
Osobně můžu dost doporučit knížku Žízeň po celistvosti od Christiny Grofové - https://www.databazeknih.cz/knihy/zizen-po-celi... - moc hezky napsaná knížka použitelná snad pro všechny závislosti (včetně těch "neuznávaných" jako je čokoláda, počítačové hry či takové, kde "úplně vysadit" jako jídlo, internet a podobně vlastně vůbec nejde).
@kamino to je zvláštní "přání" na důchod. Já mám vizi že budu v důchodu mít jachtu a budu si užívat odpočinek na moři, u moře.
@novamamina 😉 vzhledem k tomu, ze timto stylem duchod bude tak v 70 myslim, ze ta pergola bude i bezpečnější 🤣🤣 Jachta me nelaka ani ted, natoz v duchodu 😉 Ale je fajn, ze kazdy ma jine cile.. mne bude stacit pohoda, pes na kline a snad budu ještě videt na knihy, ktere mam v planu precist...
@kamino no, je fakt že budeme rádi když se toho důchodu vůbec dozijem
Přestala. Kup si Defumizan v lékárně je to zázrak. Se zvykackama se to porovnat absolutně nedá. Abstaky male prisly až po dobrani leku, ale to je skoro 3 tydny od poslední cigarety a není to hrůza... Ja kouřila Glo a teda musím říct, že jsem na něm byla závislá mnohem více jak na klasické cigarete před lety. A bez léků bych asi kouřila do ted. V dubnu to byl rok co jsem asi po 3 nekuřák a nehodlám už to riskovat a vracet se 🙂
Zkus si na úvod přečíst knihu Snadná cesta jak přestat kouřit od Allen Carr, to mi hodně pomohlo, kouřila jsem 13 let, a byla jsem ta, která vždy říkala, že nikdy nepřestanu a už Rok a čtvrt nekouřím. Potom appka Quit Now, jsou tam lidi co ti pomůžou, je tam dost lidí co přestávali s IQOS a podobnými Hnusy. Zvládla jsem to já, tak to zvládne každý 😇 držím palce ❣️🍀
Me pomohl vype epen 3 a pak prejit na beznikotinove jednorazove enick, maji ted nekolik ruznych prichuti. Pomohlo mi to prekonat tu potrebu neco tahat. Ta chut si zapalit u me pretrvavala fakt nekolik mesicu, ale byla cim dal slabsi, az ted mi najednou doslo, ze ani nevim, proc jsem to vlastne tak potrebovala.
Hele, v první řadě musíš fakt chtít. Vnitřně chtít. Mně už z toho bylo ke konci fakt blbě, styděla jsem se za to, padala na mě panika ohledně zdraví a tak. No a v tomhle stádiu jsem si koupila knížku od Allena Carra Snadná cesta jal přestat kouřit a jako fakt se už sedm měsíců držím. Není tam žádná skrytá pravda, jen to pěkně utridi myšlenky a hlavně jsem si z tohi vzala to, že si prostě už nesmím dát ani jedno cigo. I jen jedno a jsem v tom zas. Taky mi ta kniha pomohla si uvědomit, že většina cigaret mi vlastně ani nechutnala a že jsem většinu ani nevnímala. Prostě takový blbý, zbytečný zlozvyk. Mám plno známých, co začali kouřit treba po pěti letech, takže nechci říkat, že mám vyhráno, ale minimálně vim, že jakmile si jednu dám, jsem v tom znovu... Takze si prostě zatím nedám 😁
Každopádně musíš fakt chtít, fakt už to kouření nenávidět.