Zajímala by mě taková otázka na vaše muže a na to jestli dokáží přiznat a ocenit, že rodičovství je mnohdy náročnější než být celý den v práci. Můj muž si prostě takové přiblblé poznámky někdy nemůže dopustit. Ne že by mi snad někdy nadával kvůli bordelu nebo mě kritizoval, ale prostě si nemůže pomoct a má občas takové otázky jako nenudíš se doma? Vážně potřebuješ robotický vysavač? Vždyť to už nebudeš doma dělat nic. Ty musíš mít volného času. Čekáme druhé, které bude 2 roky od starší, takže si myslím, že o zábavu opravdu budu mít postaráno. Dříve i míval poznámky jako z čeho jsi unavená, když jsi celý den doma. Brzy pochopil, že bych mu začala něco sypat do jídla, kdyby s takovými otázkami rychle nepřestal 😀 Ale myslím si, že mu to nepřipadá jako práce na plný úvazek a má prostě pocit, že chodit do práce je prostě víc. Jak to mají doma vaší muži, jsou osvícení nebo zabednění 🙂
Jo, přiznává to, je osvícený. A na rodičák jít nechtěl. Nabízela jsem mu možnost, že bychom se mohli prohodit, třeba u dvouleťáka... 🙂
Tak to by si rýpnul jednou a rána by nedožil 🙂 A ano, uznával to. Manžel má práci, kdy je třeba měsíc v kuse pryč a pak zase měsíc doma. A když je doma, tak se záměrně přesouvám z home office do kanceláře, aby si našima miláčkama pořádně užil a jak se třepe radostí, když má jít do práce 🙂 A to má opravdu fyzicky náročnou práci, pořád na nohou, spí pár hodin denně, žádná vyvalovačka v kanceláři.
Manžel má teda náročnou práci, ale když je chvíli doma, tak mě řekne, že on by to teda nevydržel tady celý dny a že mě obdivuje, že s nima ještě dokážu něco udělat 😁 mám dva raubíře s rozdílem 2 roky, mladšímu bude zanedlouho rok😁
Manžel má teď dovolenou a tak se o malou normálně stará stejně jako já celý den (akorát teď jsme na to dva, ráno k ní vstane apod, večer bývá unavený i bez chození do práce... Ale on naštěstí zabedněný není, o dceru se stará bezne i když třeba přijde z práce, prohraje si, nakrmí, prebali, co je potřeba, klidně i nekdy vytře 😁 rodič není jen matka, oba jsou rodiče, přestože tatínek chodí do práce přece...
Ano, muj muz to chape, vnima. Ma vysoke postaveni, narocnou praci, ale jak jsem byla tehotna s prvnim, zrusil vsechny zahranicni cesty, stanovil, ze v 18h odchazi domu i kdyby se kdo na hlavu stavel a v momente, kdy prijde domu, prebira deti (nebo alespon mladsi). Pomaha, pta se, rika, at se nestresuju varenim, od covidu nemame pani na uklid, tak o vikendu nebo kdyz deti spi uklidi treba koupelnu a vzdy vecer dela kuchyn... mame roboticky vysavac, nakupy vozi rohlik premium, susicka, mycka... O vikendu vezme obvykle na cely den obe deti treba do botanicke, at jsem chvili sama. A mohla bych pokracovat. Vi. Chape. Protoze s nimi travi cas a stara se, tak vi, ze obhospodarit to vse je fakt vic nez uvazek... A jeste mi pravidelne dekuje a ocenuje, ze jsem skoncila s praci a venuji se detem a rodine. Se mi otvira kudla v kapse, kdyz tady ctu, co nektere zeny toleruji a maji doma.
U nas moc ne. I kdyz je sam s detma, tak je pak viditelne mnohem unavenejsi nez z prace, tak to proste neprizna. Jako nijak me nepeskuje, nekritizuje, ale ani neoceni a neprizna, ze to mam narocnejsi.
Dokaze, protoze jsme se na rodicovske s prvnim synem prostridali (ja byla prvni rok a on druhy), proto oba vime, jake to je prozivat ty vycerpavajici dny s ditetem doma i ty dny stravene v praci, kdy clovek vi, ze se vyhne tomu vycerpani ze starosti o dite, ale na druhou stranu prijde o spoustu krasnych momentu. Pokud se oba staraji rovnicenne, je narocne oboje. Pokud ten, co jen chodi do prace ma pocit, ze uz ma odpracovano a doma je veget, je starost o dite jednoznacne narocnejsi, protoze tam clovek nema odpracovano v podstate nikdy (kdyz neberu v potaz nejak extremne spave a klidne deti).
Manzel se angazuje s detmi celkem hodne, takze si nemuzu stezovat. Ale jeho nazor na to, jak tezke je byt s detmi se dost meni podle toho jestli je s nima on nebo ja 😀 Kdyz je s nima on, prijde mu zjevne, ze byt tri hodiny v kuse s obema je preci nesnesitelne a narocne, a ze by to melo byt zjevne i me (a mela bych ho aspon od jednoho ditete vysvobodit). Mam podezreni, ze veri, ze mam nejake super schopnosti, diky kterym je to pro me lehci (ne, nemam 😀). On naopak super schopnost ma, a to pracovat za plat, ktery nas uzivi -jako vazim si toho, tesi me to, ale ve dny jako je tenhle me hrozne stve, ze mu nemuzu rict, "ok, tak se vystridame, od pristiho mesice mas RD ty." Budu asi muset zapracovat na sve uplatnitelnosti na trhu prace, protoze treti rodicak uz fakt nepreziju.
@malytlustyhroch Být matkou je samo o sobě superschopnost 😉😁
U nas to je podobné jako u @treasurka. Kdyz je v praci a vrátí se domů, uziva si cas s malou, blbne s ni. Je schopnej prebalit, nakrmit, uspat. Vikendy jsou horší a ted bude nejspíš delsi dobu marodit, takze budu mit o neco vic prace.. Porad varit, uklizet... Ted je to treti den a vidím, ze uz pomalu neví co s ni delat. Jeste mu ja dávám navrhy co s ni vytvaret. Vycházky zatim nema a malou ma ted vic on, kdyz ja vic kmitam doma. Takze to nejak shrnu.. Jako postará se, ale nikdy, nikdy slovem neocenil co ja doma zastanu jak s ni, tak v baráku. Na druhou stranu mi přímo nikdy nic nevytknul i kdyz zezacatku nejakou poznamku utrousil. I presto, ze jsem to nekolikrat zminila, ze bych nekdy ocenit, povzbudit fakt potrebovala, tak to nedělá. Takze ho mam asi hned nechat 😀 nevím.. Ono to k tomu stejne speje, ale to uz je jinej pribeh.
U nás jak kdy, nikdy to vyloženě neuznal, že s dětma je to náročné, ale vidím že když je s něma celý den tak je z nich taky vyřizený.
Ale u nás je to na delší vyprávění protože u něj mimo jiné došlo k posunu v názorech "klidně se s tebou vystřídám na rodičáku" směrem k "ženská patří k dětem a je k tomu geneticky předurčená". Celkově to stojí za ho... a asi to spěje k rozchodu.
Můj byl donucen okolnostmi velmi brzy ( byla jsem v nemocnici když bylo synovi pár týdnů) a pochopil to ihned. (Syn nebyl spící tiché miminko). A teď, co je už skoro rok na Home office, tak se v tom jen utvrdil. Nic takového mi neříká, naopak, pomáhá jak může, zvlášť teď v těhotenství. Doporučuji manžela v tom nechat ať si to zkusí a odjet někam třeba na týden.
No u nás je to bohužel už tak špatné, že by můj odjezd na týden odnesly hlavně děti. Reálné je tak maximálně, aby je vzal na odpoledne na hřiště.
Od té doby co byl rok na rodičovské tak jo 😄😄
@crejzy u násje to na delší vyprávění 😒
Od té doby co se mladší syn (2,5 roku) narodil, tak s něma nikdy nebyl ani jeden celý den sám, i když jsem ho o to žádala, takže týden by nedal.
Taky má takovou zajímavou teorii, že my ženy máme tu péči o děti a domácnost v genech, takže já když za celý den zvládnu jen obstarat děti, a není uklizeno apod., tak je to moje chyba protože ostatní to zvládají perfektně. Muži to podle jeho logiky zvládat nemusí.
Jako asi je taky trochu moje chyba, že nemám sílu se s ním o tom hádat a poněkud mu ustupuju...
Neuznává, byl s dcerou z prvního manželství dva roky doma (ano, dělal naprosto vše) a považuje to za nejpohodovější dva roky v životě. Já to po něm ani nechci, taky mi práce (moje i jeho) přišla náročnější než rodičovská (zas nutno říct, že jsem byla doma po mateřské jen další tři měsíce a pak začala po odpoledních, nocích a víkendech pracovat, což už mi naopak přijde náročné značně).
@crejzy
@loadnla tak u nas je to celkem idylicky, ale kdyby mel bejt kdokoli z nas (manzel/ja) s detma tejden sam, tak to rozhodne odnesou deti, proste ten stres, unava, vycerpani jednoho rodice je videt, kdyz se nema s kym prostridat. Obdivuju rodice, ktery to dlouhobe davaj v jednom cloveku, my bychom to nedali ani jeden (deti 2 a 5), to by z nas fakt asi mely deti trauma.
Vzhledem k tomu, že je víc doma než v práci, a práci nemá nijak náročnou. Sám říká, že je to taková pohodicka. Tak uznává, že je rodičovství mnohem těžší. Jinak já ho zaprahla hned a poradně. 😄 Ono je to jak kdybychom byli na rodicaku oba, jak je fakt furt doma. Takový poznámky na únavu by nikdy neřekl, protože sám pospavá přes den a spi v noci cca 10 hodin. Ale má velkou potřebu spanku, já to respektuji. Z druhy strany, jako člověk co moc spát nepotřebuje, to moc vnitřně nechápu. A taky nevím z čeho je unavený.
@malytlustyhroch já to nemyslím tak, že by to tak mělo být. To vůbec. Ale chlap, který si mysli, že žena na mateřský si doma válí šunky a ještě ma kecy, by potřeboval důkladný školení - týdenní. Ono jeden den by zrovna děti byli jak andílci a nic by se nezměnilo. Každopádně u nás se staráme a být na to týden sama by určitě bylo náročnější….O tom žádná
Manžel má náročnou a zodpovědnou práci, ale teď po týdenní dovolené jsem na něm viděla, jak se tam těší, protože doma je to fakt někdy mazec.😅
Můj manžel sice ví, že máme dost náročné děti, ale i tak říká, že by s nimi doma klidně byl. Mám takové tušení, že po týdnu, kdy na ně bude úplně sám, změní názor 😁
U nás asi ze začátku. Pak si párkrát vzal dceru na cely den a poznal. 😂 A to neměl žádné domácí práce. Teď k tomu je i druhé, oba jsou celkem nároční a muž ještě rád chodí do práce a myšlenka na rd, kterou dřív měl, je fuč. 😀
Ale moc mě těší, když vyzdvihne, jak jsem děti vše naučila. To prostě zahřeje. ♥️
Můj muž ví, že je to s holkama někdy náročný, nikdy neměl blbé poznámky a dokáže ocenit, co doma a pro holky dělám.
Záleží na okolnostech. Když toho má z práce plné zuby, tak sice uzná, že to máme my ženy těžké, ale on je na tom jako chlap hůř. Když má volno, tak si syna bere ven, abych si taky odpočinula a když v té době uklízím, tak mi vynadá, že mám odpočívat 😃 Robotický vysavač chce pořídit (vysává se u nás 1x-2x denně) a život se mi snaží spíš ulehčit, než že by měl blbé komentáře. Ale je fakt, že on si zažil starost o domácnost. Sice v té době ještě bezdětnou, ale ví, jaké to je 😉