Jak tak všude na netu čtu diskuze, zda pouštíte děti s rýmou či kašlem do školky, napadlo mě zabrouzdat do minulosti... Posílali vás tenkrát rodiče nachlazené do školy?
S běžnou rýmou jsme chodili do školy snad všichni. Nabrat dostatek látkových kapesníků a šlo se, max napsali rodiče omluvenku na tělocvik. Doma jsem zůstávala jen když byla teplota.
Taky jsem chodila. Kolikrát mě bolelo v krku, nebo jsem měla rýmu. Ale když to nebylo dramo, norm se chodilo
@daasqua nemocna jsem nechodila, ale ryma bez teploty neni nemoc. Bezne jsem nosila po kapsach tatovy velke kapesniky a troubila do nich. Furt si zive pamatuju, jak jsme si na skole v prirode, asi ve 4.tride, s kamaradkou tyto velke kapesniky kazdy vecer praly v umyvadle horkou vodou a mydlem, vyhanely z nich nudle a pak susily na topeni🤣
Nebyla jsem nemocná a strašně mě to štvalo, proto jsem jednou za čas přiložila teploměr k topení a zasimulovala aspoň třídenní volno.
Ja jsem nejak extra nemocna nebyvala. Prvni stupen si uplne nevzpomenu,ale na druhem stupni,na stredni,na vysce jsem nachlazena do skoly chodila. S teplotou te,ale ryma a kasel ano. A spoluzaci taky..A do prace vlastne taky. A kamaradce jsem jako dite,kdyz byla nemocna,normalne nosila ukoly a klidne sla i na chvili dal,abychom pokecaly nebo ji neco vysvetlila atd...Svoje deti do skolky davam zdrave,ale muzu si to dovolit,zatim jsem doma. Ta skolka je proste semeniste nemoci. Deti ziskavaji teprve imunitu a za druhe ta hygiena tam neni na urovni dospeleho nebo vetsiho ditete. Kdyz vidim,jak si syn dokaze utirat nudle do rukavu,dcera chce furt smrkat sama a rozmaze si nudle po celem obliceji atd...Doufam,ze ve skole uz to bude lepsi 😀
Do tech 10let 1.stupen jsem byla doma se vsim i s rymou psk uz jsem s rymou i kaslem normalne do skoly chodila,tak chodili vsichni na na stredni,nikdo nic neresil...doma jsem byla jen s teplotama,coz bylo tak 2 x za skolni rok (jednou podzim,jednou jaro)
Ja moc nemocná nikdy nebyla, jako na antibiotika a s horečkama, vždycky jen rýma kašel a jednu dobu pravidelně při rýmě jsem přišla o hlas, normálně jsem s tím chodila do školy ale když nedokázala učitelka pochopit že nedokážu číst z učebnice když nemám hlas tak jsem se rozbrečela a poprosila ať mě pustí dom 😁 na střední byla později problém absence na praxích a to už chodili nemocní do školy snad všichni aby nemuseli opakovat ročník nebo dělat zkoušky
Určitě jsem chodila, protože si pamatuju jak mě učitelka (3.-4. třída) jednou dovolila chodit smrkat na chodbu, abych ostatní nerušila, zrovna se mi tehdy spustila rýma.
Na zakladce moc ne, tedy rymu nepovazuju za nemoc, takže s teplotami ne. Na střední obcas i s horeckou, zejmena, když se psala nejaka velka pisemka, kterou člověk nechtel nahrazovat.
S teplotou nikdy, nachlazená asi běžně (jen se dala omluvenka na plavání - měli jsme bazén ve škole a plavání až do osmičky).
Jo. Furt. Nejednou učitelka volala matce, aby mě někdo vyzvednul. Ať jsem měla zimnici, chřipku, prostě jsem musela. Neříkám, když jsem byla třeba na prvním stupni, tak mě víc nechávala doma při nemoci, ale třeba “jen” bolest v krku bez teplot se u nás nenechala ani vyležet. Na střední jsem si pak už sama psala omluvenku, když jsem měla horečku a radši to vyležela na tajno doma.
Já hodně promarodila první a druhou třídu na ZŠ, pak se to hodně zlepšilo, ale když jsem byla nemocná, tak se mnou mamka šla k doktorce a ta mě nechala doma. Eventuálně, když jsem byla starší, tak a řekla jsem, že mě škrábe v krku, tak mě nechala doma, abych se 2-3 dny vyležela + víkend a byla zdravá. Mamka naštěstí chápala, že je lepší to podchytit v začátku a vyležet než to přecházet a být doma 14 dní. Jinak jsem se učila dobře a látku si vždy doplnila. Jak jsem byla straší, pak jsem k dr. chodila sama nebo řekla, mamce, že mi není dobře, mamka věděla, že nesimuluji. Párkrát jsem jí i řekla, že píšeme písemku a já se na to nestíhám naučit, jestli bych nemohla jít do školy později tj. až na tu písemku, tak mi třeba napsala omluvenku na tři hodiny, že jsem byla u lékaře. Já si dala budíka na 5 a doháněla resty.
Jinak si pamatuji ze střední jednoho spolužáka, co patřil k těm, co mají nejvíce zameškaných hodin, jednou přišel do školy po nějaké době, byl zkoušenej a říkal, tak dneska jsem to tady trochu posbíral, dostal jsem tři jedničky, tak zítra zase nemusím do školy :D
Jinak jednou jsem holku z vedlejší třídy, která chodila na stejnou střední školu donutila jet zpátky domů, protože vypadala jak reklama na chřipku. Celou cestu jsem do ní valila, že by si měla zajít k dr. a že v tomhle stavu nemůže chodit do školy. Její třída byla někde na výletě a ona na něj nechtěla jet, tak musela chodit do školy, i když to nebyl ani její obor. Jejich třídní prohlásila, že kdo v té době nepůjde do školy, že mu neuzná omluvenku, tak jsem jí říkala, že si to půjdu s její třídní vyříkat, že jí vysvětlím, jak blbě vypadala a že jsem ji donutila jít k lékaři a že je prostě nesmysl, aby neuznala omluvenku od lékaře.
@daasqua Nachlazene ano, nemocne ne.
Na základce jsem chyběla jen když jsem byla fakt nastydla. Cca jednou za tři roky. Ale to mi stačilo se na tři dny vylezet a bylo po nemoci. Jinak s rýmou jsem chodila,ale tu jsem měla málokdy. Na horečky netrpím. Je,kde jsou ty časy,teď se člověk léčí 14 dní a stejně není vyléčený😅
Nachlazena bezne, vic nemocna jsem nebyvala. Za celou zakladku jsem mela zameskano akorat tyden v prvni a tyden ve treti tride.
Nevzpominam si ze bych chodila nemocna do skoly.
U nás to bylo běžný,práce byla vždycky na prvním místě, když to bylo opravdu nutný,byla jsem týden u babičky,aby mohla máma do práce.Popravdě si nepamatuju,že by se mnou byla někdy doma. Dokonce si pamatuju,jak mi bylo zle ve škole,učitelka volala mámě a ta si pro mě stejně nepřišla. Chudáka ségru poslala do školy se zánětem spojivek 🙈
@sudylichozrout
@lenickakl
Ahoj holky, jak rozlisujete nachlazeni/nastydnuti a nemoc? Pram se jako pitomec, ale fakt me to zajima. Slycham hlasky jako nejsem nemocnej, jen jsem vcera venku nastydnul. A taky treba kolega tam prisel nastydlej a pak jsme to od nej chytli vsichni..predpokladam, ze tam musi byt ten faktor prochladnuti..??
@rkozakova zas pise, ze jen fakt nastydla zustavala doma..
Dik 🙂
@pavlinar Nastydnuti je, kdyz mas vodovou rymu, jsi bez teploty. Alespon tak to vnimam ja. Kdyz se ale ryma zmeni, mas kasel, tepotu, slabost, tak uz je clovek nemocny.
@pavlinar Podle me to kazdy citi jinak. Ja rikam,ze jsou deti nebo ja nastydla,kdyz dostanu treba rymu. Nebo pokaslavam ci me trochu skrabe v krku. Bez teplot a ryma cira. Nemoc rikam,kdyz uz je ryma jak tram,zluta,zelena,teplota(horecka),kasel jak tuberak nebo nemoc s nazvem-angina,chripka,covid,zanet stredniho ucha atd...
To nachlazeni spis chapu,ze je z prochladnuti,ze treba deti behaly doma bosky na studene podlaze,litaly venku bez mikiny atd...Nemoc-bakterie,vir. I kdyz vim,ze vzdy ti rymu spusti vir nebo bakterie,jinak bys rymu nemela. Telo prochladne a lip na neho neco skoci. Ale kdyz je to malo,tak rikam proste to nastydnuti...
Do skoly i do prace. Jen kdyz mi bylo fakt na chcipnuti, tak jsem zavolala do prace, ze neprijdu nebo kdyz mi bylo v praci zle tak, ze me holky samy pustily domu.
U mě to vždycky nejvíc odnášel krk, ten mě bolel, hleny, škrábání...když se podráždil, tak jsem musela třeba několik minut kašlat v kuse a nešlo to přestat, jak moc to dráždilo (to nebylo z plic nebo průdušek, jen ten krk), tekly mi slzy a radši jsem utekla na chodbu. Normální rýmu za nemoc nepovažuji, ale dost děti mělo třeba tu žlutou zelenou, já třeba taky. A člověk byl unavený a zpocený, ale teplotu neměl. Některé ty kašle zněly občas trochu tuberácky 😀
Kdyz to ma nazev, je to nemoc, kdyz je to jen ryma+kasel, je to nachlazeni😀 Na VS jsem chodila na cvika i se zanetem mocaku na atb, kdyz uz jsem mela vypotrebovane absence...
Chodila jsem bezne do skoly s kaslem a to ja kaslu jako tuberak,az do zvraceni.Vsem to lezlo na nervy (nedivim se) ale proste do skoly jsem musela protoze zameskat skolu by byla zivotni tragedie.
Ja ano, a ostatní spolužáci taky. Ještě na střední jsme měli vyskladany na lavici strepsils, coldrex a sprej do nosu 😂😂😂
@felixfelicis Tak zrovna zánět močáku mi přijde jako nemoc, se kterou je celkem fuk, zda člověk sedí doma nebo ve škole či v práci...
Mne totiž máma docela do školy hnala, abych "nic nezameskala". Jedině když jsem měla teplotu nebo byla úplně KO, tak jsem byla doma. Takže ve školách se běžně kaslalo a deti chraplaly. Několikrát se mi stalo, ze jsem ani nemohla promluvit a děsila se vyvolání. Ostatní děti měly o trochu více zameškanych hodin, ale ne moc, takže taky chodily nemocné.
No a manžel byl doma pořád...kašlíček, rymicka, dlouhá rekonvalescence. Na plno školních akcích nebyl, protože prostě onemocněl. Omluvene hodiny musel i nějak víc řešit.