Čas pro sebe s více dětmi. Jak to děláte a kdy?

moominkaa
27. říj 2020

Holky co máte víc dětí, máte čas pro sebe? Třeba na to si přes den číst, meditovat atd? Já tady mám momentálně 10 knížek z knihovny, strašně ráda bych je přečetla než je budu muset vrátit a obávám se, že nedám ani jednu 😅😁 jak to děláte? Kdy se sobě věnujete?

mamikry
27. říj 2020

@moominkaa Mám dvě školkové a jedno na cestě. Čas na sebe mám od osmi do půlnoci, než padnu za vlast. Když mám chuť číst, tak jim to řeknu a oni si hrají spolu. 🙂

madbetka
27. říj 2020

Medituju každý večer, sedím na gauči a tupě zírám před sebe 😃
Ne, dělám si srandu. Naše děti mají naštěstí skvělého tatínka, který chápe, že se nám bude všem lépe žít, když nebudu vynervovaná a frustrovaná. Takže mám čas pro sebe, když naše tři detičky (3r, 2r a 7m) mají čas jenom s tatínkem 🙂
A nebo večer, když usnou.

rnika
27. říj 2020

Knížky čtu zásadně ve vaně 😂 Jsme s manželem dohodnutí, že tam dvakrát týdně se do koupelny zašiju klidně na dvě hodiny v kuse a děti za mnou "nesmí" 😀

moominkaa
autor
27. říj 2020

@mamikry tyjo no já v sobě vnitřně bojuju, abych si četla když jsou vzhůru a se mnou doma 🙈😅

@madbetka takhle medituju taky. A máš pravdu, mě to muž nabízí pořád,ale tím jak má náročnou práci, ho nechávám spíš odpočívat 🙈

@rnika tak ve vaně jsem si fakt nikdy nečetla 😅 já bych to určitě namočila 😁

madbetka
27. říj 2020

@moominkaa Na našich dětech vidím, jak strašně moc je pro ně ten čas jen s tatínkem přínosný. Podle mě je strašně důležitý umět si říct, že potřebuju chvíli klid 🙂

A ve vaně čtu taky 😃

mamikry
27. říj 2020

@moominkaa Já tedy bez výčitek. Měla jsem je doma pět let, starší šel až do předškoláků, tak myslím, že si to zasloužím. 🙂 Navic už jsou ve věku, kdy se spolu hezky zabaví. U menších to nešlo samozrejmě.

rnika
27. říj 2020

@moominkaa Doporučuju vyzkoušet 😉 Já ty 3 knížky za měsíc dám 🙂 kdybych si měla číst s dětmi za zády, tak bych z toho nic neměla.

gingermom
27. říj 2020

Velmi, velmi, velmi, velmi málo a to jen večer až usnou, kdy sem tam něco přečtu, sem tam něco prosurfuju na netu (ať jsem v obraze) a i večer věnuji jistý čas domácnosti 😉 Ale je to dáno tím, že máme velký dům, zahradu a téměř žádné hlídání, protože všechny děti najednou nikdo hlídat nechce 😀 😀 😀 Naše volba 😉 Ale jednou, jednou děti vyrostou a já přečtu milion knih, se těším 👍

tali85
27. říj 2020

@moominkaa dobrá otázka, která mě donutila se zamyslet, co je to vlastně čas pro sebe. 😀 Děti nejsou zrovna spáči, především dvě mladší ne, takže večerní procesy jsou u nás na dlouho a i když manžel večer pomáhá a zůstane s naší prostřední, než úplně zabere, tak v tu chvíli mám čas jít se najíst, než se zase vzbudí nejmenší a než ji zase uhoupu, uspím.. prostřední usne cca po deváté, kolem půl desáté, jak kdy, to už spí i nejstarší. Pak se scházíme s manželem v obýváku a začíná náš společný čas, který trvá tak hodinu, hodinu a půl, než se vzbudí nejmenší na kojení. Pak jdeme spát a jiný čas už není, takže čas "na sebe" mám pravidelně v koupelně cca 20 minut večer, kdy si napustím aspoň na chvíli vanu, a pak takhle teď před spaním, nez se mi zavřou oči nad knihou, nebo nad telefonem. Přes den ten čas nějak nenacházím. Ač vášnivá čtenářka, tak za poslední rok, co máme třetí, jsem knih přečetla jen pár. Ale co, až budu stará, načtu se dost. 😀

leniczka23
28. říj 2020

Přes den spíš ne, ne teď když ho učím doma a manžel je v práci. Ale obě děti mi spí kolem 19h takže mám dost času večer a pak když chodil starší do školy tak mám dvě hoďky kdy spí mladší a minimálně 1x týdne jde muž ven s dětma takže mám taky tak dvě hodky. No a když ještě bylo vše v pořádku někdy jsem si sbalila knížku a šla si sednout do oblíbené kavárny. To je jistota klidu😁

sarkoc
28. říj 2020

Přivstanu si ráno v pět, to je jediný řešení, jak mít tak hodinku a půl pro sebe zatím. Využívám ji k úklidu a klidné snídani...Až přestanu mladší dvouletou uspávat, bude toho času snad trochu víc. Denně chodíme do postýlky okolo osmé a cca v půl jedenácté usíná, jsem tam s ní...Nicméně na druhou stranu doufám, že bude i třetí, takže uvidíme, jak to bude s časem pak :D

Jinak jak už tu někdo psal, je hodně relativní, co je čas pro sebe...já za to považuju to, že si stihnu sednout ke kafi a jídlu a nekonzumuju to za pochodu; to, že uklízím bez toho, aby se mi motaly pod nohama; stejně tak že v klidu uvařím; pracuju na zahradě...že bych si jako lehla na gauč a měla pocit, že mám volno, to jsem se ještě nenaučila, vždycky je co dělat. Ale nevadí mi to, vždyt když jsme třeba venku nebo si hrajeme s dětmi atd, je to moc prima a považuju to za dobře strávený čas.
Knížky mi chybí, to ano, dříve jsem byla fakt hodně vášnivá čtenářka. Sice jsem četla hlavně ve škole :D, v MHD atd, nikdy jsem si neuměla sednout a "jen" číst, ale knížek bylo hodně. Teď dám tak max dvě za rok no..ale tak důchod to jistí :D

moominkaa
autor
28. říj 2020

@madbetka no právě. Umět si říct. Já padám na hubu a pak rvu samozřejmě na všechny že vše dělám sama 😅 ale přítel mi neustále říká, s čím mi na pomoct. Ale já jsem takovej blbec, že se snažím si vše udělat sama 🙄🙈😏

@mamikry jako máš pravdu, že starší 5leta se zabaví a půlroční často přes den spinká..

@gingermom 😁😁😁 vidíš a já ten čas nemám ani v paneláku (jo vím, je to jen v organizaci času)

@tali85 taky jsem ráda večer za chvíle s přítelem. Ale jak dělá na tři směny tak mi vznikají i volné večery 🙂

@leniczka23 no s přípravou prcka do školy to mi je jasný, že na to ani nepomyslis 😅 a kavárna super no, občas bych tak někam na chvíli utekla 🙄🙈😅 šílená doba je teď..

No jako donutili jste mě zamyslet se nad sebou, abych si den lépe zorganizovala, pověřila přítele více činnostmi a sedla si ke knížce aspoň na chvíli každý den.. ♥️🍀

moominkaa
autor
28. říj 2020

@sarkoc tyjo a kdy spíš? 😅 Já vstávám v 6 se starší, večer chodím tak po 22. A mezitím krmim a dávám dudlíka malýmu 😅😅😅😅 takže při představě si ještě privstat o hodinu dřív mi přijde, že už spát ani nemusím 😁

moominkaa
autor
28. říj 2020

A ve vaně si zkusím číst dnes 😁😁😁 chlap má volno jak je svatek, tak se na 2 hodiny ztratím v horký vaně 🥰😅

sarkoc
28. říj 2020

@moominkaa cca od 23.30 do těch pěti...malá blbě usíná, ale v noci už aspoň spí v kuse 🙂 A není to tak denně, třeba 4x v týdnu. Taky jsem někdy tak hotová, že zamáčknu budík a spím i do šesti, půl sedmé, to už zase vylézá pětiletá 🙂

rnika
28. říj 2020

@moominkaa Mám stejný plán 😂

neomenia
28. říj 2020

Mám dvě děti 20 měsíců a prvňáčku. A cas na sebe mám. Jsem hodně náročná na toto, nesnesla bych starat se jen o deti, nejsem ten typ. Jde o to, nedelat vše sama a část úkolů přehodit na členy rodiny. A mít hlídání ( u nás babi). Takhle jsme před koronou chodili s manželem do tanečních večer a ja sama 1 x 3 h týdne na španělštinu. Do toho čtu knihy a večer někdy koukám na seriál ( vždy koukám na Netflix na cizí serialy a pouštím si to v AJ nebo v ŠJ, takže se udrzuju v jazycích .) a 1-2 x týdně běhám, v létě kolo, v zimě lyže, a někdy doma cvičím. Manžel docela hodně hlídá a na oplátku taky někdy " mizí" třeba na celý den na kolo, nebo i na celý víkend za sportem. Jde to, ale je potřeba delegovat ukoly a nesnazit se vse dělat nsmam. A další věc, NEVYVARET! 😁 Určitě tak 1-2 x týdně si objedname jídlo z restaurace. A nezehlim. Nelze stihnout vše, je to otázka osobní volby, co bude mit prioritu.

felixfelicis
28. říj 2020

@neomenia No jo, ale kdyz hlidani nemas, tak se deleguje spatne 🙂

neomenia
28. říj 2020

@felixfelicis a nějakou chuvu? Tu bych si pořídila určitě, kdybych neměla nikoho.

moominkaa
autor
28. říj 2020

@neomenia hele to zni fajn. Ale hlídání taky nemám a peníze na hlídání už vůbec ne 😁😅 myslím, že správnou organizací se toho dá dosáhnout i bez pomoci z vnějšku ♥️

kata267
28. říj 2020

@moominkaa cas pro sebe? Co to je? 😂😂 mam deti 4 a 3 roky, rano v 6 budicek abych je stihla mezi 7-pul8 dat do skolky, pak frcim do prace, domu se dostanu vecer mezi 5-6, pak vecere, nejaky mini uklid doma, neco s detma, koupani a uspavani cteni.jejich knizek atd., v posteli jsme od 8mi realne usinaji.mezi pul10 a 10tou a to jsem uz uplne ko ze max.chvilku cucim tupe na tv nebo net a pak jdu radsi spat...takze nevim kdy by tam mel byt prostor na "volny cas?" 😀

tali85
28. říj 2020

@neomenia to máš pravdu, asi je to otázka osobní volby a já zvolila tu rodinu a děti, proto o chůvě na rodičáku ani neuvažuji, v této době už vůbec ne, ale to je právě ta osobní volba a rozhodně to nemyslím jako kritiku, že to má někdo jinak, jsem člověkotevřený všem názorům a respektuji životní styl druhých. Vyvářet sem tam taky musím, přistavujeme k domku ještě dole nějaké prostory a občas uvařím právě i stavařům, manžel doma na HO, děti doma. Vlastně jsem se na chvíli vzdala svého původního já, protože moje já se teď rovná oni, ale určitě ne ve smyslu potlačování svých potřeb, nebo sebe sama, ono se to stalo tak nějak přirozeně a to asi proto, jak už tady někdo psal, že ten čas strávený s dětmi mi přijde jako příjemně využitý. Na ten osobní restart mi stačí večer ta vana a seriály na Netflixu s manželem. 😀

A taky je to vlastně dost o povaze a věku dětí, myslím ten prostor na sebe.

tali85
28. říj 2020

@kata267 jj, bohužel realita většiny pracujících matek bez té "vnější" pomoci. Řešíme často čas, když jsme s nimi doma, ale ano, bude hůř. 😀

moominkaa
autor
28. říj 2020

@kata267 no jako až začnu zase chodit do práce tak to budu mít podobně 😅😁 a já si tady stezuju 🙄😂 omlouvám se 🍀❤️

neomenia
28. říj 2020

@tali85 to určitě je pravda. Ja jsem hodně narocna na to potlačení sveho já, to moc neumím. Ale zase jsem dost tolerantní a prizpusobiva v jiných věcech... Vsude je něco za něco.

Ono babičku využíváme hlavně na vodeni dcery do školy, a občas na kroužek ( tef a odpadlo obojí), syna vezme tak 1 x za týden ven a hlídá 1 x týdně večer cca 2-3 hodiny. Takže není to pořád, aby to nevyznelo, ze moje deti hodím mamce a mam pohodu. Jasně, že naprostá většina péče je na mě a manzelovi.

moominkaa
autor
28. říj 2020

@neomenia mě to přijde úplně super. Odpočata máma je to nejlepší co dítě může doma mít 😁 i chlap 😅

kata267
28. říj 2020

@moominkaa uplne v pohode ja to chapu, ja si ten cas v praci vylozene uzivam, protoze muzu souvisle neco delat aniz bych od toho xkrat odbehla diky vyvolavani "mamiiii" 😀 ale je fakt ze volny cas jako takovy je absolutne na nule

moominkaa
autor
28. říj 2020

@kata267 jo v tomhle ohledu věřím, že si odpočines a přijdeš na jiné myšlenky. Já před druhým dělala za barem v kavárně a bylo to super. Sice jsem se nabehala, občas dělala i víkendový akce vecer, ale cejtila jsem se skvěle 😁

tynka9
28. říj 2020

No, v noci, jak děti lehnou, takže cca někdy mezi 20-21 hod, a většinou jdu spát kolem půlnoci. No a přes den výjimečně, jsou ještě malé (3 roky a 1,5) na to, aby se zabavily na delší dobu spolu. Občas, když si vezme babička/muž staršího tak mám cca 2 hod, když spí malá, nebo když mi muž chce dopřát chvilku a vezme si obě děti. Ale to se stejně často věnuju něčemu kolem domácnosti/zahrady... ale i to je pro mě relax, když během té práce nemusím hlídat, co zrovna provádí ti dva, a nebo odpovídat na stopadesátou otázku A proč? 😀