Zdravím, maminky. Mám doma třítýdenní holčičku, a od čtvrtého dne života je na umělém mléce. Teď v těhle vedrech jsem jí začala k pití dávat i fenyklový nápoj od Sunárku, na kterém píšou, že se smí dávat od ukončeného 1. týdne života. Nebudu teď řešit benefity fenyklu, ale protože mě vycukala kamarádka, která mi řekla, že tou vodou, kterou jí dávám, jí strašně zatěžuju ledviny :-/ (edit - UM se rozmíchává ve vodě, haha.) Dětské dr. se nemá cenu ptát, protože to je taková paní, no myslím si o ní své... Už jen to, jak se na mě dívá, protože nekojím... No bez komentáře :-/ Ale zdravotní sestra mi řekla, že malé dávat něco pít mám, protože jí jen to umělé stačit nebude. Je fakt, že mi v těch teplech malá visí na flašce dost často, a mlíka mi pila třeba desítku, a za další půlhodinu chtěla zas... Takhle tím fenyklem překlenu potřebný čas k dalšímu krmení, pokud to neprospí a zlobí se. Krmím po třech hodinách, max po 2,5 a pro ty, co se budou chtít ptát, proč jí nedávám vždy, když ona chce - protože má v žaludku už předchozí tráveninu, a když jí tam pošlu další čerstvé mléko, ji pak mnohem víc bolí břicho. Vyzkoušeno, potvrzeno. Rýpalky prosím nepsat ;) Zajímá mě, jak se koukáte na ty tekutiny navíc. Za den mi vypije tak 150ml - 180ml toho fenyklu. A hezky se jí prdí 🙂 Na netu se dočítám akorát to, že výlučně kojené děti jiné tekutiny nepotřebují, ale o těch na umělém už se nic nepíše. Vaše zkušenosti uvítám 🙂
@jessical Já mám právě ten rozpustný od Sunárku, a píše se, že se čaj jako takový nedoporučuje pro děti do 6 měsíců věku (což nejspíš bude i případ toho fenyklového - sypaného k převaření). Ona když je vzhůru, tak nevydrží ty tři hodiny, a vyžaduje něco k napití. Přece ji nenechám brečet hodinu a půl, než bude další mlíko... Pediatr mi neřekl, že by měla dostávat i jiné tekutiny, poradila mi to zdr. sestra, ale ne dětská. Jak ale říkám - dr. na mě zahlíží už jen kvůli tomu, že je malá na formuli, a není kojená. Myslím si o ní své... Jediné, co ji zajímá, je, jak malá přibírá :-/ Bolavé bříško nebo jiné věci už ji nezajímají - nojo, však každé dítě bolí břicho, z toho vyroste... :-/ Neporadila ani nic, čím malé pomoct (BioGaia, Espumisan, atd.) Prostě dr. na baterky.
@katkatomaskova Aha, tak bych na tvém místě upřímně možná uvažovala o změně pediatra. Já mám, alespoň co se doktorů týče, zásadu, že tomu člověku musím stoprocentně důvěřovat a být s ním spokojená. Nás pediatr vzal naprosto v pořádku, že už nekojim, věděl, ze s tím bojujeme už od porodnice, tenkrát mi doporučil i homeopatika na rozkojení. Malý trpěl nejen na prdíky, ale hlavně celkově na koliky, bříško měl v jedné křeči, doporučil nám podávat právě i jinou tekutinu na "prohnání" .. a je fakt že to pomohlo + kombinace espumisanu a babycalmu, pak už jsme nemuseli nic řešit 😊 Když se malý dožadoval mléka častěji, řešila jsem to zvýšením dávky, pak vydržel dýl.. řekl mi to i doktor, pokud se dožaduje větší dávky, mám mu ji dát, ale samozřejmě jsem mu zase v jednom měsíci věku nedávala 180ml 😁😂 ale myslím, že 120 na konci prvního měsíce vypil, možná že pak už i 150 ve dvou měsících..
mam 4 mesicni holcicku,jsme taky na UM,moje doktorka mi rekla,ze ji 3-4 lzicky vody v tehle vedrech dat muzu,pokud by byla kojena tak ne ale u deti na UM ano.ono kdyz ji das parkrat cucnout tak ji ledviny opravdu nezatizis,vzdyt UM se taky dela z vody
Jinak tech 150-180ml je podle me strasne moc,moje mala pije 90ml co cca 2-2,5h, mlika,davam ji obcas cucnout tak 10ml vody parkrat denne,dneska jenom asi 3x,vic ne a bohate ji to staci.a UM se opravdu nema davat casteji nez v tom intervalu asi 2h protoze pak ji bude bolet brisko.
Ahoj. Dětem jsem k UM davala i čaje. Nikdy problém s pitnym režimem neměli a ledviny to přežili ve zdraví 😀👍
@katkatomaskova tak muj syn byl taky na UM a doktorka rikala, ze to staci. Ted mam dceru, opet na UM a od porodnice mame atb a ty zapiji vodou (je to sladky lepidlo) a tak nekdy ji dam malinko pres den i cucnout vody, ale neni to ani kazdy den. Ted v tech vedrech chodime ven jen brzo rano a pak jsme zalezli. Vodu si beru vzdy kdyz jedeme autem. Jinak i pozor na prepijeni, ono malo tekutin je spatne, ale i hodne je spatne. Pokud neveris sve dr., tak bych ji vymenila. Ja mam stesti, ze mame zlate doktorky (stridaji se mi tam 2 ).
@pavla555 a pak se v tom cert vyznej kdyz kazdy pediatr rika neco jineho... ☹
@zelenaesmolda to je pravda ☺. Ja sve dr. duveruju a chdime jeste k dalsi (spec. na ledviny) a ta ma stejny nazor, jako detska a tak se tak nejak ridim podle nich.....
@pavla555 ja zastavam nazor vseho s mirou co se deti tyce,at uz jde o noseni,kocarkovani,vyzivu apod.,ono par hltu vody nikomu fakt ublizit nemuze,toho bych se nebala,je treba pouzivat selsky rozum ktery ovsem hodne dnesnim maminkam chybi 🙂
@zelenaesmolda 3-4 lžičkami ji fakt neuspokojím... V tom případě mi tu bude permanentně brečet, protože jestliže mám dodržet tři hodiny mezi krmeními mlékem, a přitom jí dávat mezitím naprosté minimum vody, tak bude jen řvát a řvát. Dudlík vyplivuje, ví, že z něj nic neteče. Takže teď co... 😕
@zelenaesmolda Eli vypije mezi 50-80ml mléka za jedno krmení, ale za ty tři hodiny mezi nimi si vezme někdy jednou 30ml toho fenyklu, někdy třeba i 2x30ml. Když jí nic k tomu napití nedám, bude prostě pořád křičet. Zdá se, že má vyšší potřebu toho pití
@jessical Jenže tady už jiný pediatr není. Musela bych dojíždět 25km jednu cestu, a z toho by mi upřímně hodně brzy jeblo. Na čtrnáctidenní kontrole se dr. rozhodla, že mám přijít teď v pondělí jen na převážení, a při představě, jak s každou takovou "blbostí" jezdím 50km, to mi upřímně přijde jako kravina...
Čistou vodu nechce - vyplivuje. Ten fenykl pije, a pomáhá na prdy. Za včerejšek ho vypila 170ml. Pokud bych se jí pokusila dát vyšší dávku mléka, tak se pozvrací. Častěji jí ho dávat nemůžu, protože ji pak bolí břicho. Takže já prostě nevím, jak z toho ven...
@jessical Ahoj, zaujalo me zvyseni davky. Nas maly bude mit 7 tydnu, mame mlicko pro alergiky na kravskou bilkovinu, davam co 3hodky 120 ml a 4 odmerky, ale prijde mi, ze by si dal vic. Kdyz jsme meli hipp, tak mi dr vynadala, ze je prekrmeny. Nechci, aby byl a ani aby mi rval hlady, tak zvysit nebo ne?🙂
@mirenka_rajchmanka proc mas pocit,ze by si dal vic?moje mala ma 4m a pije 90ml co 2-3h,zase bacha pri zvysovani davky at nema reflux,to se pri prekrmovani stat muze
@mirenka_rajchmanka Že by si dítko ještě dalo, se pozná jednoduše - při dojedení porce buď ještě pláče, nebo třeba Eli při odříhnutí na rameni se snaží "jíst" plínku, odstrkuje se rukama od mého těla, má obří oči a absolutně nevypadá, že by měla po jídle spát - prostě to dítě evidentně hledá tu flašku. Teď si taky dala před desátou 75ml mléka, a o dvacet minut později už chtěla nášup, a ve finále dala celou stovku - v postýlce se vztekala, nechtěla usnout, pokud zachytila pusou plínu, kterou má pod hlavou, napodobuje pusou pohyb sání savičky. Tak se pozná, jestli by si dítě dalo nášup
@zelenaesmolda To není moc, 90ml ve čtyřech měsících... Když si vezmu, že na čtrnácti dnech života na kontrole se naše doktorka moc netvářila, že malá jí "jen" 40-50ml. Malá má teď tři týdny a pár dnů, a dává někdy i tu stovku... I když chápu, že každé dítě je jiné 🙂
Tak mi to nedalo, a zavolala jsem do Pardubic na dětské, kde jsem rodila. Bylo mi řečeno, že těch 170ml za den je na její váhu sice dost, ale že to evidentně potřebuje. A že pokud nevypije 50ml tekutiny naráz, tak by se nemělo nic dít. Čili já ji teď omezím, dneska je zatím docela slušně, chladno, pršelo 🙂 A zítra mrknu v lékárně po něčem šetrnějším - dětský čaj, možná heřmánek, ten bude asi lepší než ten fenykl...
UM dát kolik vypije v 2,5-3 hodinových intervalech, můj starší byl ve 4 měsících na 1200 ml za den v sedmi flaskach ( v prosinci), měl 10 kg. Když jsem ho chtěla ošidit a dát mu míň, tak to neprošlo. Reflux měl až do roka, neřešila jsem a zvykla si utírat. Ten interval krmení je nutné dodržet, jinak opravdu bolí bříško.
Pokud má dítě v těch vedrech žízeň dřív než je čas k další flasce, klidně dej čaj kolik bude chtít, dala bych slabší nebo i čistou vodu, když má žízeň vypije i vodu, jinak se spíš uklidňuje sáním...
Otázkou je jestli je to opravdu žízeň, dehydrataci poznáš podle propadlé fontanely na hlavičce a málo pocurane plinky. Jestli ve třech týdnech vypije doporučenou denní dávku mlíka nebo víc, tak bych to možná ani moc neřešila...
@katkatomaskova teď jsem četla, že ve 14 dnech pije jen 40-50 ml v jedné dávce. Možná je problém v tom čaji navíc, že po něm vypije málo protože má v žaludku čaj, za hoďku a půl má zase hlad a ty si to mylně vykladas jako žízeň... Dej jí na žízeň vodu, jestli má žízeň, napije se. Já si myslím že žízeň nemá, je to hlad...
@kittyy17 moje mala mela reflux taky,uz nekdy pred vic jak mesicem vypila klidne tech 90ml ale doktorka mi rekla,ze je mozne,ze ona to sice vypije ale precpava se a proto ma reflux.snizila jsem davky zpatky na 60ml a kupodivu ji to stacilo na dalsi vic jak mesic a reflux zmizel.na 90ml jsem sla az kdyz se interval zkratil z 2h na cca 1.5,to jsem vedela ze ma tech 60ml uz malo.
cekala jsem,ze bude rvat hlady kdyz tech 90ml vypila ale ona ne,byla spokojena vic protoze uz ji reflux netrapi.tedka pije oproti doporucenemu davkovani mensi davky ale casteji
Můj mladší měl reflux do 18 měsíců, bylo jedno kolik mlíka vypil. Oba kluci byli schopni se poblit tři hodiny po krmení. Myslím že to nesouvisí s množstvím, ale spíše s nevyvinutím záklopky žaludku.
Starší vypil vždycky všechno a za 2,5 hodiny chtěl další, dostával o 30 ml víc než bylo doporučeno pro jeho váhu, podle věku to nesedělo vůbec, a to jsem ho ještě omezovala a šířila dudlíkem, jinak by klidně vypil víc. A mladší často ani nedopil, sám se pustil a nechtěl.
Každé dítě je jiné, je třeba poslouchat jeho potřeby a neřídit se tabulkami
Že má miminko hlad se pozná tak, že mlaská a hledá pusinkou
@kittyy17 nekde jsem cetla,ze krmit dite az kdyz zacne brecet protoze ma hlad je pozde,nevim co je na tom pravdy
Pokud nevypije treba 0,5 litra denne nevidim problem. Nas ma teda uz 9m a je kojeny, ale od tech veder davam prevarenou vodu. Denne vypije tak 250ml vody. Treba v noci bych se ukojila. Takze za me ano, jen hlidat mnozstvi. Zkus cistou vodu, nebude ji tolik chutnat a bude fakt jen na zizen...
A když nenajde zdroj, přitvrdi a začne řvát. Já jsem krmila už na to mlaskání nebo za tři hodiny, čímž jsem oba kluky naučila už ve třech měsících, že nemusi brečet když mají hlad, že jídlo je pravidelně 😉
@kittyy17 to se snazim delat taky,ne vzdycky to utrefim ale kdyz vidim,ze jsou to treba uz dve hodiny co jedla tak ji dam najist driv,nez se zacne vztekat
@kejt29 uz jsi se prestehovala do vyskovic? 🙂
@zelenaesmolda jo, jen cekam na “normalnejsi” pocasi 😁
Ahoj 😊 Já jsem kvůli zánětu kojila jen měsíc, pak byl syn pouze na UM. Musela jsem mu dávat nějaké další tekutiny, protože z UM byl "zacementovaný".. Mléko dostával po 3-4 hodinách, dávku jsem navyšovala podle jeho potřeby a tekutiny jsme doplňovali nejprve fenyklovým čajem, později tím rozpustným od Sunárku, protože klasický nechtěl pít vůbec. Doplňování tekutin jsme měli přímo doporučené od pediatra vzhledem k tomu, že jsem nekojila, vodu ani klasický čaj z pytlíku nechtěl, jedině ten rozpustný, toho jsem ale dávala jen malinko, oproti doporučenému dávkování, protože je to jen samý cukr, ale aspoň tohle mi pil, asi proto že to mělo nějakou chuť 😊