Holky, prosím o radu. Synovi je rok, je kojen - teď už hlavně večer a v noci. Přes den preferuje normální jídlo, ale prsem nepohrdne. Vím, že mléka už mám málo (po celé prokojené noci i ránu se úplně třese na snídani a to se klidně budí i 8x za noc, když chce nakojit přes den nemám pocit, že by mu to stačilo, brzy se hlásí o svačinu).
K mému dotazu - nechci kojit dlouhodobě, určitě to nedám déle jak dalších pár týdnů/měsíců. Končit ještě úplně nechci. Stačí malému to málo vitamínů co ode mě dostává, nebo bych měla třeba ještě přes den zařadit lahev UM? Říkám si, jestli mléka nemá málo...?
@blondynka400 Však píšu, že přes den je na normálním jídle 😉
Noční kojení - no, kdybych věděla jak to omezit, omezila bych mileráda, ale ač jsem vyzkoušela vše, nic nefunguje. Ono to ani není noční kojení, já si právě myslím, že nic nemám a už si nic nevysosá (i vzhledem k tomu jak se ráno těší na jídlo jak píšu v úvodním příspěvku), takže jde spíš o to si podudat... ale s tím jsem teď nějak smířená, to asi nevyřeším. Spíš mi jde o tu potřebu mléka
asi hloupa otazka, ale jak vite, ze nemate mleko? Prave nocni kojeni je nejvetsi stimul pro laktaci 🙂 a to ze ma hlad...ono materske mleko je velmi dobre stravitelne...a predevsim je vzdy na miru kojenci...🙂
@anonym za mne je to jednoduché, prostě nedat. Roční dítě to pochopí a čím déle to budeš prodlužovat, tím to bude větší boj. Pochovat, ale pro nedat, nebo ať k němu vstává pár nocí tatínek. Není to tak těžké, jak se zdá. A třeba bude mít pak ráno více mléka a bude i spokojenější, navíc ty budeš pak moc kojit mnohem déle. Sama píšeš, že to takto nedáš déle, než pár týdnů/měsíců, což je za mne zase škoda.
Jestli ti jde ale fakt čistě o potřebu mléka, vůbec bych to neřešila, běžná strava stačí, mléko k ničemu vyloženě nepotřebuje a rozhodně ne UM
@linchilli po roce kojení bych řekla, že už noční kojení na laktaci až takový vliv nemá
@blondynka400 Nejvíce hormonu prolaktinu, který podporuje právě tvorbu mléka, se produkuje hlavně v noci...
@linchilli jasně, to nerozporuji. Na začátku kojení to má hodně vliv. Ale po roce je za mne laktace tak rozjetá a tělo zvyklé, že už je to úplně jedno. Ale je to pouze můj názor a moje zkušenost.
@linchilli Prostě mám prázdno a vyfouknuto 😀 a taky vidím, že se chová jinak, než když bylo mléka víc. Po ránu neměl o jídlo zájem, teď by mi za snídani usekal ruce...
@blondynka400 Jednoduché je to přes klávesnici... ale já ani to noční kojení teď řešit nechci, to není předmětem diskuze. Já ani kojit déle nechci/nemůžu. Jde mi právě o tu potřebu mléka když ještě tak nějak kojím, ale žádná hitparáda to není a víc kojit nechci
V praxi jsem to zažila dvakrát, takže vím, že to jde i v reálu .-) Taky jsem si to u první neuměla představit. Vše je jenom o hlavě a naší rozhodnosti, jakmile to nemáme v hlavě srovnané, dítě to hned vycítí a je problém. Ano, není to předmětem diskuze a je to každého věc, ale právě proto, že píšeš, že déle kojit nechceš, nechápu, že to nechceš řešit postupně. Čím déle to takto necháš, tím to bude větší boj a evidentně kojit třeba do 2,5 let nechceš...
Prázdno a vyfouknuto je v období zralé laktace normální, nejsou to už "balony" jako na začátku. To o množství mléka nic nevypovídá
Ahoj, ja vzhledem k tomu,ze mala nesni jeste 5 jidel- jsem rada za 3 jidla a vecer proste nechce veceri,ale mleko,davam UM a vydrzi celou noc bez kojeni - jen obcas kdyz ji neco trapi dam prso a kojim pak rano a obcas kdyz nechce moc caj/vodu pres den tak taky nakojim...ja bych byt tebou zkusila treba dat neco k veceri nebo zkusit kasi (moje mala ji treba vetsinou nechce a kdyz jo,boli ji brisko,ale chce to zkusit,nekterym detem to vyhovuje..) nebo zkusit to um,ale zalezi taky jestli to bude syn chtit 🙂 nektere deti um nechteji kdyz jsou jen kojene...moje holcicka sla uz z porodnice s dokrmem,takze s um problem nema...
Pridala bych po kojeni UM.u nas jsem pak postupne omezovala kojeni a zbylo jen UM(v 15m pro rejpalky😉) a pokud to vydrzi rada bych aby UM pil v noci do 3 let...jinak u nas zavedenim UM skoncilo nocni vstavani takze to bylo skvely,ted davame jen jednou v noci(budime ho) a rano...
@gingerbread vecere normalne dostava. Ale to opravdu neni to na co se tu ptam 😉
Mozna jsem to spatne formulovala. Aktualne neresim nocni kojeni. Resim to, zda ma syn celkove dostatek mleka a jak pripadne poznam nedostatek?
@blondynka400 samozrejme ze to jde a ze to pujde, ale ted to neni na poradu dne 😉 nocni kojeni zatim odbouravat nebudu.Stav prsou nesrovnavam se stavem vysoke laktace, ale treba se stavem pred mesicem, dvema, tremi. Bylo to jine, poznam na sobe kdy je mleka dost a kdy mene
UM bych urcite nedavala. Nic mu neda, jen zaplacne, vyzivove je k nicemu. Radeji bych zaradila pestrou stravu, mozna to bude zajimavejsi pro maleho. Ja jsem v noci kojila do cca 22 mesicu, kdy uz jsem byla tehotna a hodne me to vysilovalo.
Já osobně si myslím, že mu stačí to, co mu dáváš ty. Píšeš, že už normálně papá a kojíš jen večer a v noci, to bych taky neodbourávala. Můžeš zkusit nabídnout prso klidně i přes den, jestli si vezme a něco vypije. Ale myslím si, že jestli od tebe papá večer a v noci, tak mu mléko od tebe stačí. 😊 To že se těší na snídani je nejspíš normální, nepřisuzovala bych to nedostatku mléka.
Tak nikdo vam nepovi,jestli mate mela malo a ani jestli ma dost vitaminu ...moji dceru lekarka poslala na krevni testy kvuli tomu,ze 2 mesice temer odmitala normalni jidlo a chtela jen mleko a to jsem ji davalala i um a chybelo ji zelezo - dle lekarky musi jist hlavne zeleninu a maso ...Takze za mne konzultovat vas dista ohledne vitaminu s lekarkou ,ale pokud papa normalne,myslim,ze je vse ok a pokud nechcete v noci tolik kojit(to vyplyva a vaseho dotazu),tak zkusit um tesne pred spaniml(kdyz normalni jidlo k veceri take nestaci)...nam to pomaha..
Mám taky roční dítě, v noci jsem kojila naposledy v šestinedělí. Aktuálně kojím ráno, večer před spaním a pak ještě jednou, než jdu spát já. Jinak jí dostatečně a fakt pestrou stravu, takže nemám pocit, že by jí cokoliv scházelo. Prsa mám prázdná, ale to už cca půl roku a taky mi nepřijde nijak zvláštní.
Dceru jsem přestala kojit v roce a pul a od te doby je bez mléka. UM žádné nechtěla 🤷🏼♀️
Pokud jí jogurty a další mléčné výrobky tak nevidím problém. Um v tomto věku spíše supluje pestrou stravu.
Dekuju vsem za rady 😊
Nerostou zoubky? Syn ma ted rok, trapi ho zoubky hlavne v noci a prso je neco jako utecha, mene ho to boli
Btw., jakto, ze tu neni nick?
Dělej tak jak to sama citiš, jestli sama mas pocit ze mas malo mlika a nechces kojit 10x za noc, dej UM. Pokud ti nocni vstavani nevadi koj dále. Kazda matka pozna na svem dítěti co potrebuje a hlavne co plati na jedno neplati na druhe... Ze mleko nepotrebuje neznamena ze ho nechce.. (taky si dame dortik kdyz na nej mame chut ze jo ii kdyz pro nas nema vyzivove hodnoty ktere potrebujeme 🙈😂) je naprosto bezne ze deti do 2-3let se budi v noci na mleko..
Ja jsem treba v situaci ze mam doma nejedlika (1rok) davam um i pres den. Malemu je jedno ze ma hlad jak pes, radsi padne hlady nez se naji normalniho jidla.. pak prijde den kdy sni vsechno a je jako kyselina.
Delej to tak, jak delas doted. Pokud ti nocni vstavani nevadi, tak koj i v noci. Laktace je hormonalne rizena jen prvnich par tydnu ci mesicu, ale v roce je normalni, ze mas pocit prazdnych prsou. Ale to mleko tam porad je....pokud teda nedoslo k radikalnimu ubytku poctu kojeni, coz u tebe nedoslo. Vyzivove mu to uz ale opravdu nestaci, takze je normalni, ze se probudi rano hladovy (my dospelaci taky). Mleko ma uz spis jen na zizen, ale nezasyti.
A jeste k tomu UM, uz mimo tema... Nez davat rocnimu diteti klasicke kravske mliko nebo nic, tak to radsi to UM. Vyzivove je uplne jidne nez kravske mliko Tatra z krabice. Kdyz muzou byt kojeny ctyrlete deti, proc by nemohlo (a nemelo) pit rocni dite UM.
Dceři je také rok a uvažovala jsem nad podobnou otázkou. Přes den jí pestrou stravu - k snídani různé kaše s ovocem, k obědu maso zeleninu a přílohu, k večeři chleba s máslem nebo lučinou. Na svačinu ovoce nebo jogurt. Po večeři na usnutí nakojím a dcera se na mlíko vzbudí cca 2x za noc. Přes den nechce vůbec. Mám pocit úplně totálně “prázdných” prsou a přeci teče. Slyším jak dcera polyká. Jelikož se mléko tvoří přímo na míru, jistě dostává přesně co potřebuje. Pokud si i tak nejsi jistá, zkus požádat o vyšetření krve. Ale UM bych nezařazovala. Teda aspoň já to tak dělat nebudu.
Muj mudr. mi rekl, ze po roce uz dite um nepotrebuje. Ze staci tusim 1 davka mlecnych, kysanych, vyrobku, treba jogurt. Jinak nevim, jak tu zminovala nejaka oani, co je nenormalniho na nocnim kojeni rocniho ditete. Takove predpotopni nazory me zvedaji ze zidle. Kor, kdyz se na to nikdo nepta. Uf.
Ročnímu dítěti určitě nemůže jenom mléko stačit. Po roce už je mléko jenom doplněk, hlavní by měl mít z normální stravy. UM bych určitě nedávala, spíš bych omezila to noční kojení, to mi v tomto věku už nepřijde v pořádku. Za mne kojit večer, max jednou v noci, ráno a přes den před tím, než jde spát. Pro roční dítě, které normálně jí je to plně dostačující.