Školní asistent. Musím mít maturitu?

lucinkaab
20. čer 2024

Zdravím,
ráda bych chtěla dělat školní asistentku co vše pro to musím udělat když nemám zkušenosti ani maturitu? Máte někdo zkušenost? nebo co je za potřebí?

lucinkaab
autor
20. čer 2024

nebo jsem to špatně napsala asistent pedagoga

mollyweasley
20. čer 2024

@lucinkaab Asistent pedagoga je přidělován k dětem, které mají tak vážné problémy (výchovné, vzdělávací, zdravotní), že k sobě potřebují další osobu, než je pět let studovaný pedagog se vzděláním, aby jim pomohl problémy překonat.
Pokud, jak píšeš, nemáš maturitu ani zkušenosti, popřemýšlej, jestli jsi opravdu na tuto práci vhodná. Co můžeš kolektivu nabídnout? Studuješ nějakou literaturu, sleduješ semináře? Zajímáš se o různé problémy dětí v souvislosti se vzděláváním?
Pokud jsi vyučená kadeřnice, která po škole zjistila, že ji práce nebaví a "chce si hrát s dětmi", pak pro tebe tato práce vhodná nebude (a že už jsem podobných lidí zažila spousty).

martulka88
20. čer 2024

@lucinkaab U neteřinky ve třídě mají asistentku a teda řeknu to takto - ta tam nemá co dělat 🙈 Má jiný obor (učňák ještě) a hraje si na "učitelku". Ano, asistenta si můžeš udělat jako "kurz", ale přijde mi to jako totální prasárna vůči dítěti, pokud nemáš minimálně gympl a nejlépe pedagogické zaměření.

irmamala
20. čer 2024

AP je dnes bohuzel prace pro kazdeho. Hlavne pro matky, ktere se nemaji po materske kam vratit a vyhovuje jim skolni volno. Kurz udela kazdy. Mam dve blizke kamaradky, jedna je kadernice, druha zahradnice, vzdelani, zkusenosti nebo vztah ke skolstvi a detem nemaji.

miryp
20. čer 2024

A co tě k tomu vede? Protože z toho příspěvku nemám pocit, že bys patřila mezi lidi, kteří to vnímají jako své poslání. A o tom by tato pozice měla být...
Jinak mi stačil jeden klik na googlu, abych ti našla souhrnné informace k danému tématu, což je asi základ, co bych očekávala, že člověk udělá, pokud po něčem opravdu touží https://www.asistentpedagoga.cz/asistent-pedago...

andelka
20. čer 2024

Popravdě,pokud nejsi z Prahy, nepouštěla bych se do toho. Bez maturity nově je problém. Měnily se požadavky. Jen výuční list a kurz už stačí málokde.
U nás je asistentek hodně,takže vedení si může vybírat. Momentálně máme jen jednu jen s maturitou ( VOŠ studuje).

el13
21. čer 2024

musíš mít minimálně maturitu a 120hod kurz pro pedagogy volného času, vychovatel a asistent pedagoga. Ale můžu Vám říct, že to úplně "jen kurz" není a spousta lidí od zkoušek vyházeli.... A pak potřebuješ lásku k dětem, bez toho to bohužel nejde.

rnika
21. čer 2024

Od letoska je ten kurz rozděleny. Ale pak je tuším rozdělený i výkon práce ( co ten člověk jakoby s nižší kvalifikaci může dělat a co ne). Já mám kurz podle starého ...takže jsem se v tom víc nehrabala. Ale vím, že říkali, že nove je kurz pro ty, kteří maturitu mají a pak pro ty, kteří ji nemaji.

rnika
21. čer 2024

Od letoska je ten kurz rozděleny. Ale pak je tuším rozdělený i výkon práce ( co ten člověk jakoby s nižší kvalifikaci může dělat a co ne). Já mám kurz podle starého ...takže jsem se v tom víc nehrabala. Ale vím, že říkali, že nove je kurz pro ty, kteří maturitu mají a pak pro ty, kteří ji nemaji.

andelka
21. čer 2024

@rnika jj, dělaly se v tom změny. Mělo by to být bohužel i tak,že bez maturity je omezení na nižší úroveň činnosti a tím i nižší platová třída ( což i v té vyšší nejsou peníze žádná sláva)

mom_of_four
21. čer 2024

Jak píšou holky, pro nižší úroveň činnosti stačí i výuční list. Vzhledem k náplni práce bohatě stačí nějaký rychlokurz, bohužel se z toho teď dělá věda. Minimální zodpovědnost, žádná příprava, jen si to tam zkrátka odsedíš a pomůžeš, je-li potřeba. Dream job 😉

andelka
21. čer 2024

@mom_of_four eee..dělala jsi to někdy? Je to pěkná práce, mě to baví, ale náročné to je, žádná ulejvarna. Seděla jsem minimálně. O žádné přípravě taky nemůže být řeč.

journals
21. čer 2024

@lucinkaab jak chceš, prosím, pomáhat dětem ve škole a sama nejsi schopná napsat větu správně? 😖 promiň, ale Ty fakt ne 🙈

evik19
21. čer 2024

@mom_of_four Ještěže naše asistentky si svou pracovní dobu nejdou jen odsedět a hlavně nic nedělat🤦‍♀️Naopak, mají dozor nad žáky s poruchami chování, často se závažnými psychiatrickými diagnózami. Navíc často dovysvětlují látku, občas i suplují předměty, kde jsou si jisté. Často jsou to dámy s nějakým stupněm VŠ anebo u nás aspoň s maturitou, s láskou k dětem, dál se vzdělávají. Zodpovědnost mají velkou. Oproti učitelům mají práci méně náročnou, ale taky o to hůř placenou. Jako učitelka říkám, že někteří žáci by bez nich základní vzdělání rozhodně nedokončili a skončili bůhví jak. My na ty nejhorší případy prostě čas nemáme, pokud nechceme brzdit ty “bezproblémové” děti.

journals
21. čer 2024

@andelka díky Bohu za aspoň tyto minimální požadavky!

journals
21. čer 2024

@mom_of_four 😳😠 co to?!? Věda? Pracovala jsi někdy s dítětem byť s menší potřebou asistentky? Tak ty vůbec netušíš o čem je tu řeč 🙈

sorboni30
21. čer 2024

@mom_of_four minimální zodpovědnost a odsedí si to tam? Co je to za kecy? 🙈🤣

kamino
21. čer 2024

@mom_of_four Mám ve třídě 31 puberťáků z toho 10 má PO 2 - 3. PAS, ADHD, ADD, směs dys, snížený intelekt.. můžu ti říct, že se fakt za celý den moc nezastavím, do toho ještě suplování a dozory. Odpoledne komunikace s rodiči, u některých dětí každodenní zápisy do komunikačních deníků. Doporučuji vyzkoušet.

kamino
21. čer 2024

@lucinkaab Jinak s AP je to teď hodně složité, šetří se, tak já od nového roku budu sdílená pro dvě třídy. Bez maturity si myslím, že moc možnost uplatnění nemáš, pokud nebydlíš poblíž nějaké vyloučené lokality, kde je fluktuace větší a nároky menší. Rozhodně škola raději přijme AP, která případně může odsuplovat nějakou hodinu, dovysvětlit látku...

andelka
22. čer 2024

@kamino u nás AP nikdy nesupluji. Ale doučování jsme mít mohly,dokud na to byl grant. A když bylo nutné ,tak jsme zaskakovaly v družině. Na obojí jsou ale zvlášť smlouvy. Jinak teda v průběhu vyučování má každá co dělat ve své třídě.

andelka
22. čer 2024

@sorboni30 měli jsme předloni jedni takovou. Letěla ještě ve zkušebce. Ostatní holky byly super, a jsou. Jen je nás čím dál míň.

kamino
22. čer 2024

@andelka tak u nás není týden, abychom alespoň 4 hodiny něco nesuplovaly a teď koncem roku je to ještě víc.. přípravy ale dostáváme a opakujeme. Takze treba nějaké pracovní listy, dělají své projekty, nebo mají práci v Umíme to, nebo Cambridge One .. rozhodně ne žádnou novou látku.
A s tím doučováním nám od dalšího roku takhle stoupli peníze, Uz mi ta práce trochu začíná připomínat charitu, jelikož s dětmi musím pracovat stejně, zvlášť teď budou v osmičce, za chvíli přijímačky...

kamino
22. čer 2024

Také stopli.. mobil si dělá co chce🤣

andelka
22. čer 2024

@kamino u nás suplují jen učitelé. To samé dozory. My máme jen ráno v hale a když nás bylo víc,tak ještě před odpoledním vyučováním. Jediné co, tak že chodíme jako další doprovod na akce. Ale to se stane tak 3-4x za pololetí.

kamino
22. čer 2024

@andelka tak u nás se vykrývá co jde 🙂

sorboni30
24. čer 2024

@andelka no tak kluci mají ve škole ve 3 třídě asistentku, která má nejvíce teda na starosti chlapce který propadl..ale věnuje se celé třídě. Když je učitelka nemocná, asistentka zaujímá její místo a učí děti. Takže zodpovědnost má obrovskou, protože má na starosti 18 děti. Řeči o tom, že asistentka nemá žádnou zodpovědnost je nesmysl. (Reakce na předešlou odpověď, že asistentka nemá žádnou zodpovědnost) Sama jsem asistentka pedagoga, jen jsem teď s malou doma na rodicaku. Ono každá škola má jiné požadavky a hlavně každá asistentka je jiná. Některé jsou prostě tam kde je postavíte a některé aktivní a zapojují se více...
Takže tak se zkušenosti u nás. ✌️

andelka
24. čer 2024

@sorboni30 tak u nás asistentky aktivní jsou, ale i když máme vzdělání a tak, tak prostě samy se třídou jsme jen výjimečně, když není zbytí. Jinak při nemoci vždy přijde supl.

veroniquecz
24. čer 2024

@sorboni30 muzu se zeptat jakou mas školu? Nebo kurz? Děkuji.

sorboni30
24. čer 2024

@andelka aha, u nás je to jak jsem psala a myslím, že by to mělo být jak píšeš. Asistentka pedagoga nemá dostatečné vzdělání na to aby učila děti nebo je suplovala. Když jsem slyšela, že jejich učitelka je nemocná..tak jsem si říkala..no tak asistentka tam "nemá co dělat". Za prvé ji děti nerespektují jako paní učitelku (to mi taky řekla i učitelka, že ve třídě hodně dětí nerepaektuje asistentku) a za druhé učit je sice je možné.. učitelka ji napíše co mají probírat, ale nemělo by se správně a kdyby se něco stalo tak nevím jak by se to řešilo, když tam nebyla jejich hlavní učitelka. Každopádně je učila týden. Vše naštěstí v pořádku a nic výjimečného se nedělo 😁

sorboni30
24. čer 2024

@veroniquecz mám střední školu obchodku, kurz mám asistentka pedagoga. Když jsem žádala o práci asistentky, nabízeli mě po prázdninách na základní škole pro žáka první třídy + po skončení vyučování do družiny. Bohužel když se ozvali po pár měsících, jsem v té době otěhotněla takže jsem nenastoupila. Měla jsem rizikové těhotenství.. Budu končit rodicak příští rok, ráda bych to zkusila dál, uvidím co bude. Ale co vím, tak asistentky upadají..