Ahoj, jdu si pro názor, radu, zkušenosti...
Syn, za dva měsíce 5 let je velmi často, někdy i denně ukakly, občas se i pokadi. Je to chytrý kluk ale s vylučováním prostě děs.Problem měl i s curanim. V podstatě do 4 let chodil ucurly. Byly to boje, že školky i říkali, at zajdem k Mudrovi. Ten řekl, že to má v hlavě a srovná se to. Byla to pravda. S kaděním podobné. Vidím kolikrát, že se mu chce a on, že ne. Podle mě se to snaží zadržet a holt to umazne aspoň slipy. Někdy zkouší zadržet ale nevyjde to a pokadi se. Nepomáhá na něj nic. Má po pokadeni zákaz mlsat ale vydrží to. Prostě se s tím smiri. Na zadek dostal... bez výsledku. I když jsme nedělali nic jen prali trenky, taky nic. Prostě se pokadi, řekne, že si jde umýt zadek a bere to za vyřízené. Slipy jsem mu nechala přát samotného. Nic nikam nevede. Scénář podobný jak s curanim. Já si myslím, že se to srovná. Ale nejsem tu sama... manžel je jiného názoru, trestat, ne bit ale dávat tresty. Já vidím, že toho zastánce nejsem. Zatím pracuju s tím teda, že nemá zdravotní problém. Ale bude-li to trvat, na 5lete prohlídce Mudrovi sdělím samozřejmě.
Dekuju.
Zkušenost nemám...ale pokud MUDr nic nezjistí, napadá mě zkusit to obráceně. Ne tresty, ale odměny. Nejprve třeba i za každý úspěšný den malá odměna, za úspěšný týden větší...
Mně se tresty u vylučování příčí, navíc možnost toho, že se dítko blokne a bude odmítat vykonat potřebu...
Spíš bych se zaměřila na to, kdy nejčastěji chodí a snažila se vytvořit rituál s malou odměnou.
To bude tzv umazávání u zácpy, podle mě.to je zdravotní problém a má se řešit.
@e_v_k_a83 máme doma něco podobného. Synovi budou 4 a od 2,5 let přestal kakat, začal zadržovat, takže si způsobuje zácpu. Bere na to Forlax, aby neměl tvrdý bobek a nebolelo ho to, ale má problém v hlavě. Nepomohlo po dobrém, po zlém, motivace, knížka atd. Takže denně je to u nás tak, že peru tak 8x za den trenky ( než se vyprázdní 😭). Je to neskutečně psychicky náročné. Do toho druhé dítko. Zrovna dnes jsme objednaní k psycholožce, zda by nepomohla, jak na něj. Radu nemám, ale pochopení mám velké.
u zname v o neco mladsim veku ditete se projevil velmi podobny problem u ditka... a trvala na dalsich vysetrenich, kde se opravdu objevil zdravotni problem. takze ja po teto zkusenosti bych trvala na vysetrenich - nejen pediatr, ktery umi napsat akorat antb...
Co požádat o vyšetření na proktologii?
@badyr Dekuju, no já si myslím, že o zácpu nejde vyloženě. On chodí na záchod tak nějak normálně. Nemůžu říct, že by na záchod nešel. To, že by ukakaval do té doby než se vyprázdnit to není. Ale pokadit se umí a slipky umazle skoro denně. Mi to spíš přijde, že se mu chce. On to zadrzi ale nedokonalé a teprve když už fakt není zbyti letí na záchod. Někdy to nevyjde a pokadi se...
Mám ještě dceru, 2 a čtvrt a to je poklad. Cura a kaká na 100% sama a bráchovi nosí čisté slipky když se pokadi. Celé dětství zatím poslouchá jak se brácha pocural či pokadi.
Já jinak v trestech za toto taky nevidím přínos ani účinek....
Hlavně bych to před ním prostě neřešila, to je psychické týrání, on se srovná, přece to nedělá schválně, potřebuje dozrát. koukala bych na zdravé stravování, jestli nemá nějaké další zdravotní obtíže, potravinové alegie, celiakie, a dala mu klid, lásku a podporu.
Nepíšeš jak a kdy to začalo.
Jedna holka v rodině (cca 4 roky) začala vědomě zadržovat stolici poté, co ji rostli stoličky a měla šílený průjem kvůli zubum. Takže jo, ona mela taky blok, bylo vidno ze už potřebuje, ale nechtěla na velkou. Nalévali ji švestkovou šťávou, přešlo to po cca 3/4 roce.
Ale třeba můj syn to měl od narození, taky jenom umazy a neslo se mu vykadit, a tam to právě bylo zdravotní, musel na operace.
Taky na záchod šel/tlačil, ale nefungovali mu střeva takže se nevykadil. Tobě muže taky přijít ze to zadržuje schválně, a ono to tak být nemusí.
Takže určitě bych trvala na vyšetření u proktologa, nemusí to být vždy pouze v hlavě.
Určitě bych vyloučila zdravotní problém a když se na nic nepřijde, nechala bych to být. Určitě bych jo tím nestresovala, neřešila t doma před ním, nenadávala za to, nedělala nějaký scény a tresty nebo odměny taky ne.
Mám zkušenost. Zkuste přírodní věci pro děti z lékarny na zácpu, respektive lepší vylučování. Stačí tvrdý bobek a to dítě si pak uprdne a má z toho mázlý slipy nebo kalhotky. Zkuste vysadit potraviny s lepkem a čokolády.
tresty ne! Jako, aby si šel vyprat trenýrky, to beru. Aby si situaci uvědomoval. Ale jinak rozhodně netrestat. Zdravotní problém v tom nevidím, respektive to není první co mě napadne. Dr. bych se na to určitě zeptala. Mně tato situace přijde běžná. Můžete zkusit motivaci pomocí odměn, třeba zabere. Pokud máte doma vysledovanou přibližnou dobu nebo gesta, kdy poznáte, že by měl jít na wc, stopněte aktivity a odešlete ho tam. Pořád dokola vysvětlovat, že mu nic neuteče, že potřeba jít na wc je priorita, že vše ostatní počká.
@e_v_k_a83 Jinak něco podobného jsme řešili i pak s psycholožkou a ta nám doporučila, že když je to fakt častý a dítě nám lhalo, že ukáklý není a bylo, tak nést i částečně odpovědnost. Tzn. nechat prát trenky. Nám doma už smrděl gauč z toho jak v tom dítko sedělo a mlžilo, že není pokakaný, ale bylo. Trestat jako bít, určitě ne, ale dělat, že je to OK taky ne.
@e_v_k_a83
Taky by me zajimalo co s tim,u nas se taky kadi zasadne do kalhot,na zachod proste nepujde.
Dcera ma psychickou zacpu, ma to spousta deti i dospelych a je fakt fuska to vyresit. Muze to mit ruzny priciny a klidne jen to, ze se ji zalibi, ze dokaze neco ovladat X mesicu je to dobry, pak totalni blok. Trva to uz dva roky. Prala bych vam zazit jednu takovou scenu, kdy je uplne zoufala, zadrzuje a pres to zatazeny bricho se snazi tlacit. Pak by vam upadly mozna radsi ruce nez abyste za tohle dite uhodili. Jinak teda pokud to z jakehokoliv duvodu zadrzi a na zachod nejde, tak se vytvori neco jako spunt a ridsi stolice ho obteka, z toho muze mit slipy spinave a nejde to ovlivnit. Je potreba dodrzet pitny rezim, pridat treba denne lnene seminko a pohlidat, ze jde opravdu na zachod kazdy den ve stejnou dobu (u nas je to vecer, aby na to byl klid a abychom meli kontrolu, tu rano nemame, kdyz ji odvedeme do skolky)
Jejda, hlavně netrestat, neodměňovat, ale pátrat po příčině! To dítě to nedělá jen tak, má nějaký důvod, i psychický a nemusí si ho ani uvědomovat. Možná je to jedna z mála věcí, kterou může sám kontrolovat, protože vše ostatní řídí rodiče. Možná ho kakání jednou bolelo, tak se tomu snaží vyhýbat. Možná je příliš zabraný do činnosti co dělá a nestihne si dojít včas. těch příčin může být x. U nás je to tím, že chce chodit na záchod jen se mnou, kdokoliv jiný je mu nepříjemný (včetně babiček, tet, tatínka), to to raději zadržuje a ne vždy se to podaří a jsou lízlé trenky. Mluvit sním, dávat pochopení, naslouchat, nevyčítat, ale také v klidu říct, proč vám to vadí, klidně i nastínit, ale bez zbytečného strašení, že pokud se to nevyřeší, budete muset k doktorovi na vyšetření, aby se vyloučila nemoc.
Môj brat to mal podobne. Hral sa a proste nešiel na záchod hneď. Neviem ale presne ako dlho to trvalo, no prešlo to nejak tak samé. Tiež vtedy rodičia skúšali všetko od dať cez zadok, cez tresty, že nedostane čokoládu alebo nebude pozerať telku.