Chtěla bych se zeptat zkušenějších maminek na nějaké tipy na uspávání, malé je 10 dnů, usne u prsa nebo chováním, máte ještě nějaké tipy? třeba přes den více budit , aby spala v noci?
@jjasmina je ještě maličká, potřebuje kontakt, cítit maminku a je úplně normální, že usíná u prsa nebo když se chová 🙂 může mít ze začátku přetočený režim, ale to si sedne. Takové mimčo stejně neudržíš vzhůru, když chce spát tak prostě spí-jakkoliv, kdykoliv, kdekoliv... Naše nejmladší bude mít 3 měsíce a taky usíná večer běžně u prsa.
jj holky to mi nevadí právě, je to rychlý a pak ji jen vezmu a přešoupnu do postýlky, ale včera teda nezabíralo nic a byla jsem s ní vzhuru do půl třetí do rána, křičela, pofnukavala a já absolutně nevěděla , co jí je :( Nic na ni nezabíralo, prso, chování, dokonce jsem si na youtube pustila nějakou uspavaci hudbu, ale nic.
@muhehehe Tak myslíte, že na kojení ji nemám budit vubec? v noci ji nechávam, ale přes den ji občas budim, Usnula mi vlastně před třetí ráno , tak na kojení jsem ji vzbudila ted v 9, ale zase v pohodě usnula. Akorát sem tam vydává takovej fnukot, dělali to i vaše miminka? Omlouvám se jestli to píšu nějak blbě, opravdu moje zkušenost je čerstvá no 🙂
@jjasmina když křičela a nemohla spát netrapili ji prdiky a bolavé bříško? My si to s malim dost užily. A na kojení bych ji nebudila když bude mít hlad zbudi se sama u nás jsem ho párkrát budila a byl akorát řev a stejně se ani nenapil.
@jjasmina ja jsem budila max po 6h, kdyz se nevzbudila sama, nekdy jsem cekala i 6 a pul, budila jsem ji ale jen asi 2x, jinak se vzdycky vzbudila sama. Tech 6h je kvuli laktaci, po 6h se zacina snizovat, protoze neni odber. Jestli dcerka pofnukavala si nepamatuju, ale nemyslim si, ze by to bylo neco nenormalniho (pokud to nedela porad). Jinak ji mohlo bolet treba brisko, zkousela bych ruzny polohy - na tygrika, do klubicka, na chvili do svisle polohy s drzenim hlavicky, proste neco, co zabere. U nas zabiralo mit ji na kline oprenou o nohy, ktere jsme meli pokrcene na stole (ja nebo manzel), videla na nas a za chvili chrnela. Manzel ji do toho hladil palcem na celicku.
Pokud plakala, tak bych to taky viděla na bříško. Přes den jsem nebudila, ale neměli jsme nijak spavé děti. A já jsem třeba nakojila, položila do postýlky a měla na nich ruku, aby mě cítili, ale zvykli si usínat sami. Pak tady maminky v roce řeší, jak přestat 10kg dítě uspávat na rukách apod. A u nás ještě pomáhal bílý šum, na ten nedám dopustit...
Ja se snazila uspavat jen u prsu, abych se nemusela s tezkym drobkem v noci nosit na rukou. Dcerka to prijala, ale syn je tulivy, ten u prsu uklidnovat nechce. Tim me vypekl, protoze na to nejsem zvykla a rano jsem pak polomrtva. Vecer u prsu usne, ale v noci se nejspis jen boji tmy. Postylku nemame, mam deti v posteli. Kdyz u prsu usne, nepremistuju ho, aby se mi nevzbudil.
Podle mě je naprosto v pořádku usínat u prsa a nechat se chovat v 10dnech 🙂 rozhodně takhle malé miminko potřebuje cítit maminku a bezpečí.. v podstatě se říká, že devět měsíců je u maminky v břiše a pak potřebuje zhruba další tři měsíce mít maminku úplně u sebe, aby se na světě adaptovalo a zvyklo si .. pro ně je to taky šok najednou opustit svůj bejvák a pak někde ležet samo v postýlce.. myslím, že takovéhle návyky vnímají až mnohem starší děti .. jinak nikdy jsem nebudila v i porodnici říkali nebudit 🙂
@dashyyy Mě naopak v porodnici říkali budit po 4 hodinách, ale byli sme u pediatra a ta říkala, že váhu má dobrou a přibírá, takže v noci budit nemusím. No včera v noci byla hlavně neutišitelná, jinak u prsa mi kolikrát krásně usne. Ale většinou po kojení se vždycky posere, takže přebalovani , pak teda uspim a zase se kolikrát dostaví škytavka, tak se zase probere, takže mi v porodnici doporučili na škytavku opětovně zase přiložit . Takže takovej koloběh a usínání kolikrát na 3x
@jjasmina může mít třeba bolebříško jak psaly holky výše.. nám na bříško pomohlo, když jsem sobě nasadila hylak 🙂 ale i tak jsem s mrňavou byla vzhůru skoro 16měsíců i když byla u mě a na prsu, tak se stejně pořád budila třeba 15x za noc.. 🙂 až si najdete nějaký režim bude to určitě lepší 🙂
Pokud nejsi opilá nebo zfetovana, nemusis se bát, ze ji zalehnes, to se fakt nemusis bat. Maminky maji lehke spani, vzbudi je kazdy pohyb miminka. Naopak, spolecne spani se doporučuje pro dlouhodobé kojení a pevny vztah matka - dítě. Jen do toho. Odjakživa meli lidi deti v posteli, to jen posledních 70 let nějaké chytre hlavy prooaguji nesmyslný opak. Samotna postel, samotny pokojik od narození, pěkně nechat vybrecet, sup flasku, at si moc nezvyka😁 dbej na instinkty 👍
@jjasmina prso a společný spánek. Není nic lepšího. A pláč - děti někdy pláčí a nevíme příčinu. Mohou zpracovávat porod, mohou mít náročný den/ noc, může trápit bříško, mohou se něčeho bát, mohou být přetažené ... Nejlepší co je, tak být s ním, chovat, mazlit a přijmout, že nemohu vědět vše vždy . Prso navíc není jen o kojení, ale i o uklidnění, zklidnění bolesti, blízkosti , bezpečí .... Není potřeba učit cokoliv jiného. Mě dcera usínala u prsa ( krom kočárku, nosítka a auta ) až do 3 let , kdy došlo mm kvůli těhotenství. A během pár dní usíná sama , jen u ní sedím nebo ležím.
Holky nevim, co se to včera dělo, ale dnes malá spinká celej den, vzbudila se jen na kojení a zase pěkně usnula, tak uvidíme ještě , co nás čeká v noci 🙂 Nějakou žloutenku má, ale lehší formu, ani žlutá není. Ale nechci to zakřiknout
Ahoj,
Ja bych se s nim projizdela venku, preci jen na cerstvem vzduchu musi usnout. Delala sem to s prvnim miminkem a spalo pote dlouho🙂
@lenkanovosadova20 No dnes tam dost fouká. ale dnes je teda neklidná , od pul 11 vzhuru, usnula snad na 10 minut
nakonec usnula ve vajicku doma od 14.00 do cca 18.00, ale od ty doby jen u me, přesun do postylky dlouhe trvani nemá 😕
@jjasmina mam nespavce, ale takhle malinky mely vzdycky problemy s briskem. Klubickovat, masirovat, pripadne rourka...ulevi se jim, vyprdi, vykakaji...starsi mel rad prostor, mladsi zase byla spokojena v hnizdecku jak tam byla namackana a aby byly v teple. Nebala bych se. I kdyby si prcek zvykl, ale nemyslim si, jen maji rady pritomnost mamky, spat je potreba. Pro oba.
@jjasmina ....u prsa, nebo chováním 🙂 nic lepšího není ;) a nebudit! U miminek to takhle nefunguje. Miminko, které se dobře vyspí i přes den a jeho hlavička si odpočine, pak dobře spí i v noci. Nemá problém ,,vypnout" a je v pohodě.