Ukončení kojení - holčička rok a devět měsíců mi nechce jíst normální jídlo

ladako
4. črc 2018

Mám 19mes. Holčičku a ještě jí kojím, protože mi málo jí běžně jídlo obrátila jsem se na laktacni poradkyní,která mi doporučila kojení postupně ukončit. Snažím se o to už skoro dva týdny. Omezila jsem kojení přes den na max 2x a i dnes v noci,to jsem ji nekojila vůbec. Malá však place a mlička se dožaduje,že by víc jedla nepozoruju. Navíc se mi hodně nalivaji prsa a bojím se zánětu. Měla jste některá podobnou situaci? Pořád nevím,jestli je dobrý kojení úplně ukončit. Co když nezačne jíst víc a bude to zbytečný? Děkuju za odpověď

tahejhula
4. črc 2018

Doporučuji kontaktovat poradkyni z Mamily. Kompetentní poradkyně by určitě neradila odstavit takto malé dítě. Nalévání prsů také není dobře. Osobně bych kojila dál.

ladako
autor
4. črc 2018

@tahejhula moc děkuju za odpověd a radu. Já si tím odstavení taky nejsem jistá,chci pro malou to nejlepší. Ještě jsem zapomněla napsat že jsem ji v noci už přes rok kojila každou hodinu až dvě a i na dnešek se mi tak budila a chtěla mlíko.

michaela_2
4. črc 2018

@tahejhula Kompetentní poradkyně určitě poradí, pokud se na ní obrátí maminka s žádostí o pomoc, jak co nejšetrněji odstavit 1,5 roční děťátko. Osobní názor může mít jiný, ale téma odstavování je poměrně široké a ne každý chce prostě děťátko kojit do 3 let.

@ladako Já bych kojení neukončovala naráz, ale asi bych si prozatím dala jako cíl jenom to omezení 🙂 bude to šetrnější pro tebe i holčičku. Třeba to ,,smrsknout" na polovičku počtů kojení a zkusit zabojovat s tou nocí. Důležité je nepřestat v tom tělesné kontaktu, aby se necítila odstrčená. Ale kojit v tomto věku v noci co hodinu, to je prostě mazec - já čekala druhé miminko když bylo dceři 13 měsíců a pokud bych jí musela kojit v noci po hodince, to bych v kombinaci s těhotenstvím nedala, neumím si to představit 😞. Asi to chce více času, 2 týdny není tak dlouho, může to trvat no............Ale neukončovala bych to úplně 🙂 snažila bych se spíš redukovat ten počet kojení....

tahejhula
4. črc 2018

@ladako, skutečně bych zkusila někoho z té Mamily. U těch dětí není kojení jen o jídle, ono tiší bolesti třeba při růstu zubů, uklidňuje je to, když mají strach, atd. To vše je normální. Synovi bude rok a půl a taky má dny, kdy toho moc nesní a jen se kojí. Myslím, že dobrá laktační by tě mohla uklidnit, případně kouknout, jestli není problém s přisátím nebo podobně. 😉

tahejhula
4. črc 2018

@michaela_2 WHO doporučuje kojit minimálně do dvou let a skutečně dobrá poradkyně nepůjde proti tomuto doporučení.

michaela_2
4. črc 2018

@tahejhula já jsem svůj názor již napsala 🙂 víc k tomu nemám co dodat

tahejhula
4. črc 2018

@michaela_2, jistě a jelikož je u nás standardem nekojit, pravděpodobně bude tento tvůj názor populární. Nicméně světová zdravotnická organizace není babka z pavlače, která vypouští bludy a dobrá poradkyně to ví. 🙂

michaela_2
4. črc 2018

@tahejhula 😂😂🙏

michaela_2
4. črc 2018

@tahejhula prosím tě, přečti si ještě jednou, co jsem napsala 🙂 ju?

olga_
4. črc 2018

@ladako Kolik ti sní? Přibírá dobře? Já měla taky prsomila, který se občas najedl tak v 15 měsících - jako že bych třeba řekla, že obědval, ale vždy si k tomu dal ještě MM, vždy. Teď má 3,5 roku a jí vše, co mu přistane na talíři. Z dlouhodobého hlediska je u dítěte důležitý kladný postoj k jídlu, kterého násilným odstavením nedosáhneš, navíc pokud s tím nejsi vnitřně v souladu ani ty.

lpch
4. črc 2018

@ladako Syn ma 17 mesicu, stale teda jeste kojim, ale uz jsem byla tez mnohokrat rozhodnuta to ukoncit, uz jsem z toho sama nemela radost, byla jsem unavena (hlavne kojeni v noci byl masakr), do toho me jeste obcas pokousal, proste des. Rozhodla jsem se prvne ukoncit nocni kojeni, prozili jsme si doma dve silene noci, dalsi dve uz to bylo lepsi, i kdyz s placem a ted se budi jednou, staci ho privinout k sobe a spi dal. Najednou mi to kojeni pres den nevadi, jsem vic odpocata a hlavne si vsimam, ze syn zacal pres den vic jist!!! Do te doby si zobl par soust, a to jen oblibenych jidel. Ted nema problem s nicim a fakt hezky ji! Je pravda, ze WHO doporucuje kojit do 2 let, ale uz by to nemel byt vyhradni zdroj zivin a potravy.

misicka1988
4. črc 2018

@ladako Nebudu se tady rozepisovat nebo polemizovat zda je dobré kojit do 2 let, či je to již prežitek. ( syna jsem kojila 26 měsíců ) . Napíšu ale jak jsem to měla teď z dcerkou. Dcera od narození vyžadovala velmi časté kojení. Cca každou hodinu a půl přes den, v noci taktéž. Jakmile nastala doba příkrmů, postupně se počet kojení snížil na cca 3x-4x denně. Ale v noci vyžadovala mléko i 10x ! Byla jsem už naprosto vyřízená, nevyspalá. Bolesti hlavy z nevyspání byly příšerné. V 16 měsících dcery jsem tedy za pomoci manžela v noci kojení utnula. Což bylo nakonec přínosem pro mne i dceru, která se konečně naučila spát souvisle, a není přes den tak podrážděná. Pokračovala jsem v denním kojení až do minulého týdne, to bylo dceři 21 měsíců. Minulý týden jsem ukončila i toto kojení. Špatně jedla, jakmile jsem ji dala do židličky a před ní postavila některý z chodů, vetšinou se jen v jídle "povrtala", snědla pár lžic. Pak hned letěla za mnou, a dožadovala se mléka. Její váha sice celkem ok, ale už jsem chtěla aby začala jíst trochu normálně. Přelepila jsem si bradavky náplastí. Dcerka nejprve koukala, neměla se kde přisát. Opakovala jse že mlíčko už není. Poměrně rychle to pochopila, 2x trochu pobrekla, ale to bylo vše. Teď občas přiběhne, ukáže mi na prsa, a řekne "není". Ale to je vše, žádné dožadování. Začala jíst lépe, už nemá žádný dokrm. Prsa se samozřejmě musí několikrát odstříkat, stačí jen do úlevy, a postupně snižovat objem odstříkaného mléka. Myslím že to poznáš kdy bude třeba trochu odstříknout. Ale pořád je to vždy jen na tobě, kdy se k tomuto kroku rozhodneš 😉

aronek
4. črc 2018

Ahoj, radu bohužel nemám. Řeším něco podobného. Prvního syna jsem kojila 18 měsíců, odstavil se sám. Druhého 3,5 roku, odstavil se když mu to vysvětlila doktorka, uznává autority, ode mně to nebral. Nyní mám 19 měsíční dceru. Kojím snad pořád. Je drobounká, ale jí i normální jídlo, ale to mlíko si nenechá ubrat ani trochu. Jsem v šestém měsíci a opravdu už nemůžu. Už víc jak měsíc se snažím přestat kojit v noci. Jsem u ní do deseti, pak jdu do jiné postele a jde k ní tatínek. Párkrát brečela a nechala se od něj ukonejšit. Nyní už přišla na to kde jsem, takže se po třetí ráno zvedne a dojde si ke mně. Pak je několika hodinové kojení a dudlání maminky. Já se nemůžu ani hnout, jak jí vypadne prso řve. Například dnes od půl čtvrté do sedmi. Pak jsem nevydržela a vstávali jsme. To samé polední spaní. Když si nelehnu s ní a nedám jí mlíko nespí a řve. Takže třeba dvě hodiny s prsem v puse. Jak jí ho vyndám a chci se zvednout řve. Na jiných věcech se s ní normálně domluvím, ale toto nám nejde. Kdykoli se svlíkám a vidí prsa, nebo mám výstřih už se sápe. Pomazlit normálně neexistuje, okamžitě jí mám ve výstřihu. Nechci jí vzít mlíko úplně, ale zbavit se nočního a spát beze mně by stačilo🙄

ladako
autor
4. črc 2018

Moc všem děkuju za odpovědi. Znovu jsem mluvila s laktacni poradkyní a doporučila mi kojení jen omezit a malou krmit tím,co jí chutná,Ale dohlížet aby jedla taky ovoce a zeleninu, což jí. Zkusím odbourat aspoň to noční kojení a přes den omezit, to se mi docela daří. Uvidím, jestli to bude stačit, úplně odstavovat jí zatím nebudu.

mia255
4. črc 2018

@ladako dokud nebudeš ty na 100% přesvědčena, že chceš malou odstavit, koj dál. Já kojila dceru do 17 měsíců a přestala jsem až jsem byla totálně vyčerpaná( byla jsem ve 3. Měsíci těhotenství). Z tvého mléka má mnohem.vic vitamínů, živin atd než z jakéhokoli jiného jídla ale to určitě víš 🙂 některé děti ji méně a odstavovat ji kvůli tomu, že ji víc chutná tvé mléko je hloupost. Starší dcera třeba ji jak vrabec doted. Snažím se do ní dostat co nejvíc hodnotných potravin ale bojkotuje mi to :(

cuuza
4. črc 2018

@ladako Jen bych nedělala změny najednou. Nejdřív zruš noční kojeni a dej pauzu klidně dva týdny,pak teprve bych upravovala denní režim. Lépe se přizpůsobí dcera i prsa.

martiniquest
6. črc 2018

@ladako Doporucuju vyprdnout se na laktacni poradkyni, ktera radi naprosto nesmyslny odstav. Kojene deti nekdy jedi malo, stav se to casto. Pokud prospiva, neni nutne se necim znepokojovat. Dite si to postupne samo upravi. Chce to prestat se na to soustredit. Z mleka ma vse, co potrebuje, neboj 🙂

martiniquest
6. črc 2018

@michaela_2 Kojeni v noci co hodinu je kolem roka a pul zcela bezne.

alebo67
6. črc 2018

Kojeni v noci v roce a pul co hodinu je běžné?
Ty jo,tak to bych nedala.
Prvni dceru jsem kojila do 15mes,sama se pak odstavila ze dne na den. Ale celkove byla dobry jedlik. V noci jsem nekojila snad od jejich třech měsíců.
Druha dcera aktuálně 9,5mesice kojim v noci cca 2krat,přes den taky docela často,prikrmy moc nechce.
Ale kojit desetkrát za noc ve veku rok a pul,to je jako masakr.

bonulinka
6. črc 2018

Syn do 2 let spíše ochutnával. Když jsem byla asi v 8tt. ( v té době mu bylo 25 měs. ), tak mi noční kojení začalo hodně vadit. Vysvětlila jsem mu, že mě to moc bolí, když se v noci kojí. Kupodivu to pochopil a během 2 nocí se přestal v noci budit. Tím, že přestal pít v noci, měl i větší hlad ráno a začal víc jíst. Ve 27 měs. se sám odstavil a od toho dne začal jíst normální porce.

martiniquest
6. črc 2018

@alebo67 Ano, je. Nas syn to tak mel a i vsechny kojene deti v okoli. Zpravidla v te dobe zacnou poradne behat, zacinaji trochu mluvit a vubec maji spoustu podnetu, ktere v noci zpracovavaji a tim padem se casteji budi. Trva to par tydnu a zase to prejde.

mavanka
6. črc 2018

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že pokud o ukončení kojení není 100% přesvědčená maminka, nepůjde to, nebo rozhodně ne hladce. Nelamte to přes koleno, třeba syn měl kolem druhého roku období, kdy moc nejedl a kdyby mohl, tak je jen kojenec... nechte to mateřské intuici, až si fakt budete jistá, že kojit přestat chcete, půjde to.... já dceru kojila 2,5 a syna přes tři roky... ukončení u obou postupné, bez stresů, zatvrdlin, zánětů 🙂

izz76
6. črc 2018

@ladako Nečetla jsem celou diskuzi,ale laktační poradkyně asi nebyla odbornice na svém místě. Každopádně pokud dcera normálně prospíva,je zdravá,není důvod násilně ukončovat kojení a nutit jídlo. Moje obě dcery byly nejedlice závislé na kojení,mladší obzvlášť. Do roka jen kojena,do dvou let střídala období kdy jedla málo,nebo nejedlá nic třeba tyden,abych to zkrátila v současné době skoro 4leta,docela vybíravá,ale jí normální porce,nemáme s jídlem žádné problémy. Nic jsem nenutila,sama postupně dospěla do fáze kdy raději jedla než se kojila.

naste
6. črc 2018

@tahejhula Mě tedy 19-ti měsíční dítě nepřipadá malé na ukončení kojení.

luj89
7. črc 2018

Ahoj, me pripada trosku nelogicke odstavpvat dite, ktere moc neji. Prece o to vic to mlicko potrebuje 🙂. Neblbni a uzivej si kojeni, je to to nej, co muzes ditku dat 🙂

kac_kac
9. črc 2018

@aronek Podobnou situaci jsem řešila s jedním ze synů. Přes den sice hezky jedl co jsem mu dala, kojení nijak zásadně nevyžadoval. Ale v noci potřeboval prso v puse neustále, neuměl usnout a spát jinak než s "živým dudlíkem", když mu bylo kolem roka už jsem byla úplně vyždímaná (ani ne tak z množství vyprodukovaného mléka, ale spíš rozlámaná z nepohodlných pozic, jen aby se ňuňáček vyspinkal) Prostě jsem jednoho dne dospěla k rozhodnutí že ho potřebuju přestat v noci kojit.
A od onoho rozhodnutí prso v ložnici nedostal, jednu noc proplakal, druhou se často budil, ale ukonejšili jsme ho v náručí, a od třetí noci se budil většinou jen jednou, dostal cucnout vodu z lahve a spalo se skvěle. Přes den jsem kojila normálně dál.
Napřed než jsem mu definitivně odepřela noční "dudlík" jsme si s mužem museli ustanovit nějaká pravidla. Hodně mi záleželo aby i manžel chápal mé rozhodnutí a viděl celou záležitost stejně jako já, obýváme společnou ložnici a naše společné dítě na nás oba celou noc ječelo a nezavřelo oči.
Pravidla jsme zhruba nastavili takhle:
- Odstřihneme kojení v ložnici. Prso na noc mu zůstalo, ale v obýváku, nebo v pokojíčku u starší dcery, stejně tak ranní předsnídaňové cucnutí.
- Neuteču mu. Pro syna to bylo náročné období a tak jsem měla potřebu mu to jako nejbližší člověk ulehčit, takže já jsem byla ta kdo ho kolíbal v náručí a brečel s ním. Teda abych nemachrovala, střídala jsem se mužem, ale neodcházela jsem z ložnice.
- V noci se má spát. A tak jsme mu nevytvářeli nějakej jinej program nebo nezabavovali hračkami, pohádkou z telefonu ani nic podobného, prostě lehni a spinkej. Během té jedné tragické noci jsem si vytvořila mantru kterou si asi budu pamatovat napořád "Je noc, v noci se spí, tatínek spí, Bětuška spí, zvířátka spí a já chci taky spát."
A to je asi vše.
Přes den jsem kojila normálně dál do cca jedenapůl roku kdy se sám odstavil.
Předem jsem mu vysvětlila že se potřebuju vyspat a mlíčko mu už v noci nedám, nabízela jsem lahvičku s vodou.
Měla jsem to o dost jednodušší tím že byl synáček menší, (cca 10-11 měsíců) a nad spoustou věcí moc nedumal, taky to nebyl žádnej prsatej závislák, jen mě používal na spaní místo dudlíku a neuměl spát jinak.
Držím palce.

ivuska1986
9. črc 2018

@misicka1988 ahojky, myslis, že by redukce nočního kojeni takovym zpusobem zafungovala i u desetimesicni dcery? Pres den se u prsa jen snad pomazli, kdybych ji ho pravidelně nevnucovala, vubec by si nevzpomnela. Ale v noci chce co hodinu-dvě, trva to uz pět mesicu a fyzicky uz mam dost. Mala basti ukazkove, PV byla necele tři kila, nyní má už pres deset kilo. Manžel přišel s tim, ze s malou zacne spat, aby si odvykla nocnimu kojeni, bojim se, ze bude fakt plakat. Díky za konzultaci

misicka1988
9. črc 2018

@ivuska1986 Ahoj , určitě to zkusit můžeš. Chápu- to vyčerpání ( kolikrát jsem v noci kojila i 10x ) je šílené. Bohužel i když jsem kojila v posteli v poloze na boku v leže , většinou se mi nedařilo usnout. Měla jsem kolikrát tak strašné migrény z nevyspání , že to už dále nešlo. U nás pomohlo toto : 3 noci jsem spala v obýváku , manžel byl dceři neustále k dispozici - spali spolu v ložnici. První noc se probudila jen 4x , což byl úplný zázrak. Párkrát trochu pobrekla , ale světe div se , žádný hysterák se nekonal. Manžel ji hladil , dal napít vody , potichoučku konejšil , a po chvíli opět usnula. Zřejmě jak mě necítila , nenutilo jí to "nastartovat" sací pud.... Každopádně to bylo mnohem snažší než jsem si myslela. Ráno a přes den jsem ji normálně nakojila , v sedě na sedačce. Další noci probíhaly stejně , vzbudila se dokonce jen 2x. Potom jsem se nastěhovala opět do ložnice , ale dcerka spala na manželově straně. Od té doby jsem už nikdy nesměla kojit v leže v posteli , kojila jsem pouze v sedě a jinde než v ložnici - aby ji to nemátlo. Noční kojení bylo již tabu. To bylo v jejích 16 ti měsících. Kojila jsem tedy jen přes den , před 10ti dny jsem přestala úplně , dceři bylo 21 měsíců. Ted se standartně budí 1x za noc , na napití , a nebo že chce k nám do postele. Hned ale spinká dál.
Je to jen takový malý návod. Nevím jak bude reagovat 10ti měsíční , ale zkusit to můžeš 🙂

ladako
autor
9. črc 2018

Uběhlo pár dní od doby co jsem sem napsala. Omezila jsem kojení Tak, že někoho k v noci a už jsme spaly jednou celou noc. Malé dam naposledy z prsa před spaním a pak až ráno. Trvalo to tři noci nez si zvykla,když se ted vzbudí dám jí UM a spinká dál, přes den kojim normálně a ještě asi dlouho budu, když jí vidím jakou má radost a užívá si To,nemůžu jí to odepřít úplně. Ještě jednou děkuju všem za rady a zkušenosti.

myjusiatko
9. črc 2018

@ladako nerozumim proc davas UM? kor v tomto veku? To mi prijde uz uplne od veci (krome tech rad od te laktacni poradkyne).