Syn vstává v 5. Co s tím?

neomenia
15. únor 2021

Dvouletý syn vstává už několik měsíců v 5 hodin ráno. Narušuje to chod celé rodiny. Většinou to odnese chudák manžel, že s ním vstane, ale syn pořád mluví a dělá hluk, takže o nich stejně vím a už nespím. Někdy bohužel se mu podaří vzbudit i starší dceru, která je v první třídě a potřebuji, aby se kvalitně vyspala. A my kvůli tomu už si večer ani nepopovidame, protože jdem brzy spát, abychom se vyspali ( chápu, že jsou lidi, co chodí spát v 11 a vstávají v 5,
, ale mě 6 hodin nestačí). Syn je asi po mě, prý v tomto věku jsem také vstávala tak brzo. A moje máma to vzala jako fakt a vstávala se mnou. My to těžce nezvladame, oba si rádi ráno prispime ( teda když pracujeme, vstáváme brzy, ale nejak normálně, kolem sedmé) ale toto je děs prostě. Dá se to nějak preucit?
Mám pocit, že si to potom dospava po obědě, spí někdy i 2 - 2.5 hodin. A večer chodí spát kolem 20 hodin. Co s tím? Zkrátit odpolední spaní se bojím, myslím, že by pak vyváděl. On je jinak hodně vztekly a a naladovy, je to trochu náročnější dítě, někdy celý den poslouchám, jak se mu pořád něco nelíbí a to je o nervy, tak jsem ráda vlastně, že je od něj chvíli pokoj. . Dcera byla zlatá, spala i do osmi ráno, byla s ní prima domluva. Ale jo, beru, každé dítě je jiné, ale toto je moc, to vstávání. Máte typ, co s tím? Nebo je šance na změnu?

svorly
15. únor 2021

Chodte spat driv at mate naspany co potrebujete 🙂

kikca88
15. únor 2021

@neomenia v 6 je jeste dobry, dcera vstava ve 4 a od 4 si s ni hraji, at nerusi ostatni, je to des😄🤭, byt vami bych mu zkusila zkratit to poledni spani a tu zmenu chvilku pretrpet... treba mu ten spanek bude chybet a rano si vice pospi😉

malenka3
15. únor 2021

S prvorozenou mám zkušenosti, že po zrušení odpoledního spaní se krásně upravilo to noční. Obávám se, že jinou možnost, než jakkoliv hnout s tím denním spaním nemáš. Ty spací potřeby se těžko mění. Pokud budeš zkracovat denní spaní, zkusit to nenásilně. Nespat v temné místnosti, po hodince třeba otevřít dveře do místnosti a budit ho přirozeným hlukem, zkusit vypozorovat spánkový cyklus, abys ho nebudila v té hluboké fázi spánku.
Druhorozená mi vstává v 5 taky, jenže je jí 15 měsíců a pořád přepínáme mezi jedním a dvěma spánky přes den, takže s tím moc ještě nevymyslím. A bohužel vstává v 5 bez ohledu na to, v kolik jde spát, jak když má v sobě budík 😂

patypresdevaty
15. únor 2021

No, asi bych ho budila dřív po obědě, spí dost dlouho a večer chodí spát včas, tak se ani nedivím, že vstává brzy.
Mam dvouletého - usíná nejčastěji mezi 19:30 a 20 a vstává mezi 6-6:30. Po obědě už ale asi měsíc nespí vůbec (jen výjimečne spí, třeba v autě, to pak ale usíná až kolem 21)
Starší už mi taky ve 2 letech po obědě nespala.
Neříkám, ať nespí vůbec po obědě, ono je to dobré, když to potřebuje, ale zkrátila bych to, no...

martt
15. únor 2021

@neomenia Jak tady psali holky můžeš zkusit hnout s odpoledním spaním. Ale nam třeba nepomohlo ani to . Starší syn si sam odpoledni spánek odboural uz ve dvou letech a stejně rani vstavak kolem páté. Vydrželo mu to cca do 3,5 let . A to chodil spát i před 20:00.
Naopak mladší tomu bude 5 a odpoledne spi porad a je schopný ráno spi do 8.

mia255
15. únor 2021

nooo, jako bys mluvila o mé mladší :D u nás nezabralo vůbec nic, prostě je to ranní ptáče 😉 doteď (bude mít tři) vstává před pátou, výjimečně po páté. Přes den už skoro rok nespí a chodí spát kolem 7... Prostě jsme si na to zvykli, vstáváme s ní, díkybohu už ví, že má být ráno potichu ať nevzbudí celý barák. A až bude v pubertě tak ji to vrátím a budu ji budit v 5 ráno 😎 už se těším :D

amazonkajanik
15. únor 2021

@neomenia odpolední spánek bych nechala, ale večer ho zkusila udržet do 21h a uvidíte,jestli ten hodinový posun bude znát. Sice bývalo, že děti by měly jít spát po "večerníčku" ale to bychom i my byli na nohou od 5h. My vstávali dnes před 6h a včera taky tak,večer ulehl ve 20h. Ale když vydrží do 21:30,tak chrupká do těch 6-7h. Záleží i na odpoledním spánku. Ten měl včera po 15min přerušen díky sousedovic ustekane čubě 😟

alubif
15. únor 2021

U nás je to jak na houpačce, syn měl taky teď 2, zima dlouhé noci a malej vstaval v pět, někdy dokonce v půl 5, noci proknoural, takže jsem k němu musela třeba 3-4 vstat. 🥴. Chodí spát o půl 8. Odpolední spánek někdy byl třeba hodinu a půl, někdy nebyl. Vliv na délku nočního ani na kvalitu to nemelo. Starší ta vstává pořád o půl 6, ale je naučená si v klidu hrát ve svém pokojíčku. No nám pomohl překvapivě vigantol, někde jsem četla že zlepšuje kvalitu spánku. Nedávala jsem ho od roka. Teď zas kapu a je to mnohem lepší. Spí jak kdy, ale buduise tak mezi 6 a 7. Odpoledne spí dvě hodiny. Jinak já v podstatě odpadam o půl 9 u telky, pak prelizam do postele. Takže mi to brzké vstávání úplně nevadí, navíc je nemusím budit do školky a za den toho stihnu mnohem víc. Já jsem taky byla od mala raní ptáče, tak teď mi to děti vrací 🤣

prejeta_zaba
15. únor 2021

A to ti večer usne v těch 8? Mě kdyby mělo dítě spát přes den tak dlouho, usne o půlnoci. 😯 Tak přes den budit dřív a večer dat spát třeba po 9. hodině, ne striktně v 8. 🤷‍♀️ A když mi někdo náhodou vstává takhle brzo, jdu s ním do obýváku a dospávám se na gauči, dítěti nechám pološero a schválně mu moc pozornosti nevěnuju, aby se příště do toho vstávání tak nehrnulo. 😝

areh
15. únor 2021

Syn od narození vstává v 5:30. Ať jsem se jakkoliv snažila mu to upravit, stejně tak vstával. Když jsem se s tím smířila,tak to bylo mnohem lepší. Chápu, že jste zvyklí na delší spánek,ale pokud nepůjde hnout s tím odpoledním, tak nezbývá než večer chodit spát dřív. Však on se spánek dětem mění každou chvíli 🙂

michaelarousova
15. únor 2021

@neomenia syn vstava nezi 5-6 vicemene od narozeni a nic s tim udelat nejde☺️Od 2 let nespi pres den a stejme lepe nespi☺️ Usina po 7 a i kdyz jssem se snazioa mu prodlouzit usinani tak stejne to k nicemu nevede☺️ Proste jsem se smirila ze je to nespavec po me 😂
A popravde me to vyhovuje..vecer je brzo klid a rano to nejak preziju☺️

janinasm
15. únor 2021

@neomenia rozhodně zkratte odpolední spaní. 2-2,5 hod přes den je fakt hodně. Kdybych takhle nechala soát malou, tak mi taky vstává v pět ráno. Takže pomalu zkracovat a dopracovat se k té hodině přes den, zvykne si na to a bude ti spát dýl.....

neomenia
autor
15. únor 2021

Moc všem děkuji, vidím, že nejsem sama, kdo má takové ranní ptáče. Zkusím zkrátit ten odpolední spánek a uvidíme.

jasminek2012
15. únor 2021

Já bych zkrátila odpolední spánek a večer zkusila dát o hodinku později, třeba by dospal aspoň do 6. Ale je to jen můj názor.

malanoha
15. únor 2021

A co delate, kdyz se v těch pet vzbudi? Jdete si hrát? Moje deti mely taky obcas takovy moresy, jako chtit vstavat v pet, ale vzdycky jsem jim to utla hned v zarodku. Zadny vstávání, sviceni, mluveni, hrani.. Proste dokud je rano tma, tak se nevylejza, maximálně plysaka do postele. A nejel pres to vlak. Vetsinou se chvili ponudily a zase usnuly, aspon do pul sedmy..

michaelarousova
15. únor 2021

@malanoha Nejhorsi je ze to dite vstane samo a proste z te postele odejde😂 bohuzel kdyz mate nespavce nic s tim neudelate☺️

neomenia
autor
15. únor 2021

@malanoha prostě vyleze z postele a řve, že chce k jídlo, nebo po vás začne skákat a jezdit po vás autem, takže bohužel u nás se to ignorovat nedá 😒

bervidova
15. únor 2021

Mám doma dva nespavce, synovi už bude 10 a stále vstává kolem páté,ale to už je v pohodě, protože ten už se zabaví, nasnídá sám. Nebudu je určitě nutit ležet v posteli jen proto, abych sama spala. Prostě jsou to skřivani a já jako sova mám trochu smůlu, stále chodím spát pozdě, jen k tomu vstávám jinak, než bych chtěla.

mia255
15. únor 2021

@malanoha nojo to je hezký plán ale moje malá normálně vstane, odejde z pokojíku jde si hrát do obýváku :D U některých prostě univerzální metody neplatí🙂 a zas nutit ji spát když už je očividně vyspaná nemá cenu

g_m
15. únor 2021

Prcek má 2,5 a vstává tak 5:30 max.6 a to se ještě několikrát za noc budí - mám doma starší dceru a prostě se ráno díváme na pohádky, ať ji nebudí. Já ještě pospávám a on sleduje. Není to ideál, ale jediná cesta ven, protože jinak je taky docela hlučný. Po obědě taky ještě tak 1h spí. Starší dceři se to upravilo, až přestala spát po obědě.

bezinka22
15. únor 2021

@neomenia hm, neporadim syn vstava uz od mimina kolem pate rano. Budou mu 3 a proste to tak je a nejde s tim nic delat. Proste ho rano vzbudi curani a je vyspinkany, tak vstava. Zkratit odpo spanek, chodit pozdeji spat nepomaha. Jo a nam nechodi spat v 8, ale az v 9 nebo v pul desaty. Chodime s nim a jsme unaveny a za 3 mesice pribude nove miminko. Takze co se spanku tyce bude hur. Proste vydrzet, nic jineho neporadim.

jednaholkaa
15. únor 2021

@neomenia Dcera taky spi dve hodiny pres den, ale rano vstava v 8. Nicmene spat chodi mezi 22 a 23 hodinou, kdybych ji dala ve 20h tak mi vstane taky v 5 🙂

properjoey
15. únor 2021

Dceri je 6,5 a vstává v 5:30 když je školka- sama než budíku...když jsou prázdniny, tak max v 7. Synovi je 5 a vstává v šest, pořád...oba chodí do postele v osm, do devíti usnou, dcera někdy straší i dýl...já jako malá jsem vstávala i ve tři/čtyři a chodila k našim do ložnice s "Mamiiiii, už si můžu jít hrát?" Vždycky mi vynadali, že je noc, tak jsem musela být v pokoji po tmě, ale stejně jsme si se ségrou hrály...vždycky jsem vstávala brzy, ani teď nevydržím spát dýl než do osmi a to fakt musí být...prostě někdo to tak má a vždycky bude vstávat brzy

zelenaesmolda
15. únor 2021

@neomenia chodte spat driv a zkratila bych odpoledne spanek

95newmommy2020
15. únor 2021

A co si jít odpoledne lehnout s nim ?

jironymou1
15. únor 2021

@neomenia ja bych nic nezkracovala.U nas je to: v 19h spat...vstavame v 7:20 kdy manzel vzbudi vsechny, protoze jde do prace.Pres den chodime spat mezi 11-12h do 14h...u nas se mala obcas budila v 6h rano...ale bylo to tim, ze proste mela hlad.Takze po 18te hodine, jdeme koupat.Doatane 2 talire polevky a caj.A spi krasne. Stejne spi i nas 5ti mesicni.Chodi spat stejne jako dcera (dcera ma 3,5 roku).Nic jsem pres den nezkracovala.Jen jsem dala pred spanim sytejsi jidlo.Ale treba jen mame hodne deti 🤔🙏

martaskaaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
veru181
16. únor 2021

Ještě mě napadá, je už v těch 5 probraný, nedal by se ještě uspat? Náš malý se často budí kolem 6., ale ještě ho "ukecám" tak na hodinku - případně si ho na tu chvilku vezmu k sobě a ještě vydrží.

montelvina
16. únor 2021

@neomenia mám obavy že tohle budete muset proste vydržet ....taky sem to těžce nesla i když se vstavanim jsem neměla problém ...syn mi někdy dělal ze vstal ve 3 hodiny a usnul znova až 5 ...některé děti to tak mají je to náročný období a to musím říct že takhle brzy mi můj muž k dítěti nikdy nevstal někdy pomohl v noci ale jinak pokud chodí do práce musel se vyspat hlavně on takže jsem dělala vše proto aby to tak bylo proste jsme byli spolu

vladienka
16. únor 2021

@jironymou1 a komu spia horsie alebo menej, ma zle deti?😄