Ahoj,
Ani nevim kde poradne zacit, spis se potrebuju vypovidat.. Mam 9 mesicniho syna a je to antikoncepcni ditko. Od miminka nesnasi kočárek, myslela jsem si ze se to ve sportaku zmeni, ale bohužel, ne. Vetsinou tam vydrzi byt jakz takz v klidu hodku a pak rev a vztek a plac. Muzu vam rict ze je to docela stresujici jit po ulici s urvanym kocarkem, lidi koukaji, mne se nervozitou poti zada, jenze nekdy ven musim ze. Nositko mame a nepimaha, stejna situace jako v kocarku. Do toho je maly fakt nespavec, pres den da tak dvakrat slofika po max dvaceti minutach. Jinak se porad jen vzteka, mruci, neustale vyzaduje pozornost, sam se nezabavi a ja nevim kde mi hlava stoji. Stihat uklid a takoveho uvztekanka je mazec. Vzdycky kdyz jdu ven a koukam.na ty upravene maminky, tak si rikam jak to stihaj? Ja jsem rada ze si stihnu dat vlasy do culiku a najdu obleceni ze vcera. Mimochodem v noci tomu spánku taky moc neda. Porad se budi, nekdy i po dvou hodinach a ja uz citim jak mi dochazeji baterky a nervy.misto toho abych si vecer dala nohy na stul, tak litam doma a uklizim, peru, zehlim, varim atd. Reknete ze v tom nejsem sama, ze mate taky nektera takovy ditko...
Každé dítě je jiné, to jste určitě slyšela stokrát.. Porovnávám s naším devítiměsíčním - blbě spí přes den, když je špatná noc, špatná noc jsou buď zuby nebo přetažení nebo rýma. Spaní přes den mu někdy ruší, když se víc napije a pak víc čůrá (má látkovky - vadí mokrá plína?), nebo když ho uložím pozdě a usne sice okamžitě, na chvilku ale. Do nosítka ho už beru na záda, když chci něco poklidit různě po bytě, zalít kytky a tak - musím chodit 🙂 Jinak miluje vysávání - leze za vysavačem, u vaření ho mám v košíku u linky, má k ruce vařečky, stojí a šermuje, ven už beru deku a vypouštím ho. Doma se nudí, střídám pokoje, býváme i na balkoně ;) Zkuste vysledovat jezení a spaní (nemůže mít v noci hlad? Asi kojíte, že?), třeba pokud si v noci líp odpočine, bude líp naladěný přes den. Vojtovi i teď vadí, když mu je v noci horko, domnívám se teda (spí ve spacím pytli, protože strašně cestuje), dost větrám a zakrytý skoro není. Zkuste vysledovat, jestli by mu někde nešlo pomoct k větší pohodě. Pokud nic, hrát si s ním, být s ním, zpívat, smát se a vykašlat se na domácnost, není to na furt. Držte se! 🙂
Buď v klidu ono se to srovná, já už čekám rok a půl 😁 práce počká, už tyden tu mám narvany koš na žehlení,a koš na pradlo zase plny n praní,ale než se stresovat,tak si radši užívám ty chvile s tim ,,rozmzlankem,,. Malý jsou jen jednou a práce neuteče.😊😉
jo a hodně z úklidovejch věcí dělám prostě jen, když je muž doma. nebo se meju.. a to už mám teda starší mrně. ale furt to moc nejde. i vaření bída... zvykneš si:D
Co si zaplatit pani na uklid? Pokud nejsi z Prahy, bude to nekde kolem 120 Kc/hod, dvakrat v tydnu by mohlo stacit, ne? Nezehli, je to uplna zbytecnost. Teda pokud muz nepotrebuje kazdy den cistou kosili. Usetreny cas venuj sobe 🙂
Nejsi v tom sama. Mam doma to same a k tomu ještě předškoláka 👍Babičku nebo teticku nemáte že by pohlidala?
Je tu skupinka náročné dítě, doporučuji. Jeden čas to bylo doma fakt na palici a příspěvky v této skupince mě uklidnily...
Ahoj, rozhodně nejsi sama, neboj 🙂 na prvního syna mi ségra chodila po práci hlídat, abych spala alespoň ty dvě hodinky. Je fakt, že mě pak zachranil nervy hojdavak, ale to byla čistě náhoda, že jsme na kápli na něco, co na něj platilo. Přeji pevné nervy, brzo bude líp 🙂
@shine19 Jasně že v tom nejsi sama, kamarádka má doma něco podobného, musel být všude s ní jinak řev, v nosítku být nechtěl, tam řval jak blázen, u někoho jiného ani náhodou. Když věšela prádlo, tak mu dala kyblík s kolíčkama a o on si s nima hrál a byl spokojený. V kočárku jí vydržel, vždycky sebou tahala nějaké hračky aby se zabavil a co chvilku mu je měnila, aby se nenudil, když ho omrzela. Možná mu rostou zoubky, že je takový nevrlý a jinak si s hračkami pohraje?
@shine19 vis jak to stihaj? Protoze se nepredrou. Ty nevis jak to maji doma, jestli uklizely nebo varily nebo co delaly. Hodne maminek nechodi s deckem treba dopoledne ven a v klidu si udelaji co potrebuji. Pak jdou ven odpoledne. A ne na dlouho. A hned mas kousek vysvetleni jak to stihaji. Ale ja myslim, ze je lepsi mit doma bordel a zdrave dite, ktere chodi co nejvic ven. Nebo maji jiny dite, ja mam taky narocneho kluka. Nesnasim jak lidi cumi, kdyz se ozve a to mi jeste kolikrat prijde, ze nenedela nic hroznyho. Spousta lidi taky neni kdovikdo... mnozi jsou mene inteligentni, tak tak prmitivne cumi. Nikdo jim nerekl, ze je to neslusne, je to vyraz neprime agresivity. Jim to nedochazi. Pokud se chci podivat, delam to nenapadne. Netrap se.Mam kamaradku take s narocnym ditetem, zustala na nej sama, vlastne i predtim na nej byla sama. A rika, ze materska je jeji nejhorsi obdobi zivota. Nic hezkeho pry. Ale tam hraje roli i to, ze na vse byla sama. A vubec vsechno dohromady. Pritom deti ma rada, chtela, chtela by i dalsi (ale uz neni s kym).
@shine19 jo pockej, kolem tech 9 mesicu si pamatuju, ze to bylo nejhorsi. To se mi budil nejak vickrat v noci, treba desetkrat. Nastesti treba jen dve noci za sebou, pak tri dny dobry a zase den dva... to mu zacly rust zuby a ja jsem jeste kojila. Mne se zda, ze to bylo tim kojenim, nevim, jestli jeste kojis. Jina kamoska mi rikala, ze prave v tomto obdobi kojit prestala, ze na to nemela nervy, ze ji delal to samy. No a jinak ja jsem teda musela cele dopo i odpo vozit, aby spal. Venku za kazdeho pocasi. To, ze spi pro me bylo prednejsi nez mit uklizeno. Pak jsem narychlo varila, denne jsem prala 3 pracky, protoze ublinkaval celodenne... Manzel taky dost pradla nadelal. To si pamatuju, ze jsem letela s kocarem na nakup, pak rychle uvarit, toto bylo denne, pak se zacalo dite plazit a doma spinava zem vecne... to se nedalo stihat. Kdyz nekdo je doma a jde na dve hodiny odpoledne ven, tak to asi stiha. Ale zase nevim co dela to dite? Kolem tech 9 mesicu to bylo jen obdobi. To pak preslo a zase se to ustalilo do normalu. Ja jsem tehdy kojit neprestala, nejak jsem to prezila. Bude to dobry, neboj.
Jezis,tak to vubec neznam a to mam 3 deti.Nejstarsi 5,pak 2,4 a 1 rok.Vsichni jsou flegmosi a v klidu.Sice toho taky moc nenaspi,ale stiham uklidit i uvarit.Na nadobi je super mycka a na pradlo susicka,odpadne ti zehleni.Ale jak na urvanka,to ti neporadim.Myslim,ze je nejdulezitejsi zachovat klid a nenechat si kalet na hlavu.Deti proste zkousi,co si muzou dovolit.
Nutně potřebuješ vypnout - být sama doma několik hodin, v tichu, sama pro sebe. To je jedno, jestli budeš spát, uklízet nebo si dáš vanu a oholíš nohy. Prostě po tobě nikdo nebude nic chtít a ty si budeš dělat sama jen to, co chceš. A tuhle kůru potřebuješ opakovaně než se hodíš do pohody. Někdo z blízkých se musí zapojit. Zvládl by manžel jet třeba s malým za jeho mámou? Babičky se dětem umí intenzivně věnovat, dětem to dělá dobře, babičkám taky. Obzvlášť když mají vnouče samy pro sebe bez dozoru starostlivé maminky. Vlastně budete všichni spokojení. Dát ho jen manželovi nestačí. Tatínek je z vás obou jistě taky na švestku - žena před zhroucením a otravný dítě - po něm bych intenzivní věnování se nepožadovala. Já bych tě tak ráda objala a řekla ti, že to bude dobrý.... A bude to dobrý, neboj. Všechno úsilí a vyčerpání se ti vrátí. Čeká tě spousta krásných chvil. Vydrž a zkus dát na moje doporučení.
@shine19 nectu prispevky ostatnich, ale prvni, co me napada je, ze chce Tvoji lasku a Tvoji plnou pozornost. ne vozeni v kocarku, ne spanek atd... kdyz to bylo antikoncepcni ditko, neprislo do ocekavani, do chteni rodicu. vsichni mame dusi a duse Tveho klucika vnimala od poceti... a vnimala vsechno, co jsi prozila, co jsi rozhodla, co chces, co zamyslis a proc (vynikajici kniha je zdenky jordanove- dite jako sance pro tebe, hodne otevira oci a clovek zacne chapat). takze myslim, ze Tvuj klucina Ti tim neco rika... ale co, to nevim, to uz je Tva cesta a ta kniha Ti muze byt vybornou inspiraci.
ja mam ctyri deti a vim, jak nekdy doslova padam na hubu. a kdyz pises, jak jsi neupravena, nevyspana, po nocich dohanis domacnost... uplna norma. zel, tak to je. a to jste jeste zdravi, u nas byla zima totalni propad a jsem castecne v praci a bylo mi jedno, jak vypadam, hlavne ze vubec funguju. a nekdy jsem temer nefungovala... takze klid, je to tak skoro vsude. utika Ti vsechno a nic nestihas. hlavne ne peci sama o sebe 🙂 ale neboj, uz brzy se to zlepsi! jak ditko zacne chodit, jiz je samostatnejsi, vice a lepe se zabavi a Tobe se trochu uvolni ruce. az najdes nejaky kousek sily, zapremyslej, co by se dalo delat jinak (treba hodina v kocaru i pro me deti nadstandard, ale ja se nedivim, kdo by chtel jet pripoutany tak dlouho, nam taky po trech hodinach v aute neni nadsene). treba velke nakupy tatinek, Ty jen ty do hodiny. nebo vecer po jeho prichodu z prace si pravidelne vem pulhodinu a zvaz, jestli ji venujes ciste sobe (lepsi reseni) nebo peci o domacnost. proste najit si jednou chvili a zapremyslet, co zkusit jinak. ma zkusenost z materstvi je vsak takova, ze vse funguje jen chvili, treba mesic, dva a pak nastane zmena. ale dikybohu je to tak i v dobrem- dite si nechce cistit zuby, rve kazdy vecer. po trech mesicich to nabehne... nechce jist, chce jist, nechce byt tam, pak ano...
moc Ti drzim palce, za prve at mas chut si tu knihu poridit a mnohe pochopit a za druhe (i bez knihy) moc drzim palce jako matka (ktera je navic na deti od posledniho porodu sama), at brzy pomine to spatne a Ty si zacnes kluciny uzivat (pro me je prvni rok vzdycky siiiiilene naaarocny, tak Te plne chapu)! mnoho usmevu preji 🙂
@shine19 No já mám zatím jen tříměsíčního a kousek, ale je to podobné v tom, že moc nenaspí, budí se i po hodině. Nemyslím si, že to bude v dohledné době jinak. A kočár nesnáší, ale to nosítko jde. Někdy si zavzteká, protože mu svítí do ksichtíku. Snažíms e to eliminovat, ale holt víc už pro něj udělat nemůžu a razím dál.
@shine19 kocar to samé. Od miminka nesnášela. Sporťák tak hodinku a pak útěk domu. Jak se naučila chodit nesmela kocar ani vidět. Takže odmala šátek a nebo nositko. Nikdo me nechápal a ani babičky dokud si to nevyzkoušeli. Na tohle radu nemam krom noseni. U nás od 9 měsícu zuby a budila se co 20 minut. Chápu. Radim vydrz a zkoušet co vyhovuje. Časem se to zlepší 🙂
Jinak k tematu, jak uz tu padlo, jiny maminky neres, vidis jenom malinky kousek a netusis, co maji doma, mozna maji proste hodny dite. Nebo bydli s babickou. Nebo maji doma bordel jak v tanku, nema cenu se srovnavat.
Jinak taky potvrzuju, ze tady tech 9 mesicu byl blby vek u obou mych kluku, uz meli dost vule k zivotu, ale jeste nezvladali, co by chteli, takze dost vriskali a blbe spali. Zlepsilo se to s lezenim, sezenim a pak s chuzi, to byl obrat o 180 stupnu. Proste to tak bohuzel je, nektere deti jsou narocnejsi nez jine a rozhodne to nema co delat s tim, jaka je kdo matka, ovlivnuje to spis temperament, povaha — to jen matky nenarocnych deti se rady placaji po rameni, jak je to jejich zasluha🙄 Ale neboj, zlepsi se to, 100% miminek bude jednou spat celou noc a celkove cim bude starsi, tim bude zabavitelnejsi, drzim palce, at se to zlomi co nejdriv. Btw, pokud uz sedi, tak celkem hodne i kocarek bojkotujicich deti ma rado takovou tu trikolku s vodici tyci, stoji to za zkousku🙂
@shine19 v klidu nejses sama, v poslednich mesicich si pripadam jako ta klasicka upachtena mamina v teplakach, nestiham nic ale jakoze fakt nic mam teda uz 2 deti (2roky a,,6mesicu) a nekdy jsou dny kdy vyjdu ven s kocarem a pak si uvedomim.ze sem ani nestihla rano navstivit koupelnu 😂😂, to ze nemam za den volnych ani 5 minut ani nezminuju...jinak z,lidi si nic nedelej, starsi dcera mi ted zkousi nervy takze mame I prochazky kdy v kuse hystericky rve ze neco a tamto a lidi koukaj, ja s tim ale nic neudelam...a dokonaly matky/kamaradky neresim, proste to asi umi lip 😀
@loylii ja treba chodim s detma dvakrat ven porad, skoro kazdy den🤷♀️ Dopoledne vetsinou tak 9:30-11, pak uvarim obed, mladsi jde spat, kdyz se probudi, tak jdeme zase ven, tak kolem 15-16, domu se vracime kolem seste, sedme. Jednou tydne delam vetsi uklid, bezny uklid tak nejak prubezne. Neprijde mi to nijak nezvladnutelne ani nebezne, vetsina matek v mem okoli funguje v podobnem rezimu.
@loylii chodili jsme na 3 hodiny dopoledne, to spal, pak nákup, vaření oběd, a zase ven na další 3 hodiny, zase aby spal, když byl větší tak část času spal, část byl prostě venku.spát potřeboval a doma mu to neslo. A když takhle pěkně spal, ta to bylo dobře i v noci a celkové prospíval.
Nečtu komenty, ale ve sporťáku kouká ven nebo na Tebe? Pokud máš možnost, zkus ho vozit popředu...bude mít rozhled, dej mu do ruky nějaký krupky a třeba to bude lepší
@maritina v tom pripade se nauc cist, uz z titulky je patrne, ze chce uklidnit a utesit. Ty narocne deti nemas, good for you, ale kdo si tim prosel, vi, jak je to narocne a ze se to proste nepise, ma-li clovek aspon elementarni empatii. Mi to prijde, jak kdybych otevrela vlakno, ve kterem se holky podporuji v hubnuti a zacala jim tam psat, ze to jako vubec neznam, bo jsem cely zivot stihla, i kdyz jim co chci — jsem si jista, ze za takove kecy by me tam sezraly zaziva, tohle je to samy🤷♀️
@maritina šmarja a jak asi uděláš, že ani ne ročnímu dítěti zatrhneš to "na tebe zkoušet" a neřvat a nebejt visící a neschopný si samo hrát?
buď ráda, že tohle vůbec neznáš. není to žádná prdel...
@dora13 jo, no..přesně..nebo kdybych do vlákna o nemoci otěhotnět bych napsala jééžiš to vůbec neznám, my jsme si jednou štrejchli a bylo to :D
@normalnimatka a ze se takove najdou... ja si proto na konikovi nikdy na nic nestezuju, protoze v kazde jedne diskuzi se minimalne jedna takova mistryne empatie najde a me to vzdycky vytoci uplne do vrtule😀
ano, taky jsem měla takové dítko a moc nepotěším, má 6let a pořád je hodně akční, uječená, uřvaná, chvilku neusedí, drzá, agresivní a s tím spaním je to stejné, chodí spát kolem 22hodin, někdy i později a vstává v 6 do školky 😕 ten kdo to nezažil, nemůže pochopit ale moc dobře vím, jak jsem na tom byla zle, brečela jsem často s ní, nikdo mi s ní nepomohl, na vše jsem byla sama, furt jen brečela a řvala, nosila jsem ji do 2let celý den na rukách, takže jo, moc dobře to vím, jak je to nejen psychicky náročné😔
to víš, že nejsi sama....
- vyse* se na žehlení
- do praní, resp. věšení prádla ho zkus zapojit, stjeně tak do dalších prací, vaření...
- co nejvíc zapoj muže, nebo další ochotný pomáhat s mrnětem chvilku bejt, aby sis mohla dělat svoje věci, odpočívat (což ti stejně nepude, jelikož jedeš jak tryskomyš😃) a dělat ty úklidy a aspoň mít ten klid
- bude to lepší