Starší dítě má průjem a my se vracíme z porodnice. Máte radu?

ilema
11. lis 2019

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat na vaše rady a případné poznatky. Starší dítko má průjem a ja se vracím s miminkem z porodnice. Samozřejmě se budu snažit dodržet všechny hygienické nároky, abych minimalizovala riziko nákazy, ale 100% to nebude. Prvni dítko je už teď úplně vykolejené, má strach, že už ji nebudu mít ráda, protože teď už máme jiné miminko. Možná je to průjem ze stresu, ale tohle teď aktuálně nerozlišim a je to defacto jedno, protože do styku přijdeme. Neumím si ted ani představit, že bych ji nepomazlila po návratu a řekla ji, v tohle stavu, kdy je fakt úplně mimo, teď ne. Přitom se na sourozence tak těšila a furt jsme si o něm povidaly, hladila bříško. Nevím si moc rady, trhá mi srdce, že doma pláče ze strachu, že už ji nebudu chtít a přitom se k ní "nepribližovat". Jasně, že jsem přecitlivělá, ale nevím si moc rady. Nechci nakazit sebe ani miminko a zároveň nechci hned takhle z kraje odmítnout prvorozenou. Můžu ji to sice vysvětlit horem spodem, ale určitá forma odmítnutí to prostě je.

martiniquest
11. lis 2019

Starsi dite ma prujem nebo strevni chripku a k tomu i zvraci? Pokud je to jen prujem, dala bych preventivne endiaron ci neco tomu podobneho, mozna laktobacily a dal to neresila. Dost mozna je to stresem v dusledku narozeni sourozence. Prujem ze stresu neni nijak infekcni. Pokud ma ovsem strevni chripku, ta behem dvou az tri dnu odezni, pak bych se v porodnici domluvila na prodlouzeni hospitalizace

ilema
autor
11. lis 2019

@martiniquest děkuji za reakci, právě že nezvrací, nemá ani teplotu, dostala enterol, ja zůstanu ještě do zítra a uvidíme, zda se to uklidní, nebo rozjede. Je mi ji hrozně líto, myslela jsem, že to zvládne lépe.

neomenia
11. lis 2019

Kojis? Pokud kojis, mimi ziska od tebe protilatky. Pokud si pak budes mut ruce pri manipulaci s mimi, a myt ruce i starsimu, desinfekce wc po kakani, riziko infekce bude male.

martiniquest
11. lis 2019

Nezlob se, ale ta posledni veta, zes myslela, ze to zvladne lepe, me uplne zarazila. Pro starsi dite je prichod sourozence velkou zmenou v zivote. Ze je na tuto zmenu pripravujeme, je zadouci a pekne, ale neopravnuje nas to mit od deti jakakoli ocekavani. Uvedom si, ze to nemusi skoncit jen u prujmu, muze se vratit ve vyvoji, muze velice zarlit, vydupavat si pozornost a vsechno to bude v poradku. Vsechno je to jen soucasti vyrovnavani se s novou situaci. Starsi dite si nevybralo, ze bude mit sourozence, my rozhodli za nej a ani nas nenapadlo se starsich deti ptat. Mejme tedy pochopeni pro veskere jejich reakce, nesudme je a naslouchejme jim s laskou a pochopenim. Jinak si troufam rict, ze si zadelavame na velky problem, ze ktereho se pak po*ereme my

martiniquest
11. lis 2019

A co jsem psala, nemyslim nijak zle, jen nerada chodim kolem horke kase a pisu veci tak, jak je citim. Netreba si cokoli brat osobne, pouze jako pohled jineho cloveka.

fouskovi
11. lis 2019

Já si myslím že je to průjem že stresu že má jen strach jaké to bude až budete doma syn to měl taky a když jsem kojila pritulil se k nám dávala jsem najevo že tady jsem a mám ho furt stejně ráda i když už tady máme ještě sourozence oni to musí vše zpracovat v té malé hlavičce dejte ji trochu času s novou situaci poprat a vy ji pomozte ji co nejvíce a nejlépe zvládnout

jade85
11. lis 2019

Úplně chápu, že máš strach, ale z toho, co píšeš, se mi to nezdá, jako infekční průjem. Preventivně bych zvýšila hygienu - desinfekční gel na ruce atd, ale určitě bych se kontaktu se starším dítětem nevyhýbala, to by mohlo nadělat víc škody než kdybys ten průjem chytla. Mimi pokud je kojené by mělo být chráněné i tak.

pabka
11. lis 2019

Viděla bych to stejně jako holky. Pokud se nepřidá horečka či další příznaky, zvracení apod., mazlila bych se s ni jakoby nic. Klasická - možná trichu zvýšena - hygiena, ale žádná zvláštní opatření bych nedělala.