Ahoj holky, chtěla bych poprosit o radu nebo spíš zkušenost 😀
Spávaly jste s miminkem spolu a nebo učily od narození spát samo v postýlce?
Byla bych víc pro aby spalo v postýlce kousíček u naší postele ale zase 9 měsíců u maminky v bříšku tak nevím 😀 někde jsem četla, že se víc budí když je samo
Tak by mě zajímaly zkušenosti😊 a používaly jste monitor dechu?
monitor jsem neměla
@terkezz oba kluci sami v postýlce + mladší monitor dechu. Postýlku jsem měla u postele , ale já jsem nemohla kojit , tak v noci jen láhev . A víc než jiné děti se nebudí.
Od malička spí v postýlce, kterou máme jen v ložnici. Teď v 11 měsících měl horší období na spaní, ale jinak spal většinou dobře, tak dvě krátká probuzení za noc 🙂 Monitor dechu máme, pro klid.
Zkus to tak, jak by se to líbilo tobě. A dítě ti dá samo najevo, co vyhovuje jemu. Monitor jsem nepoužívala.
@terkezz Od miminka jsem oba mela v postylce bez bocnice hned vedle sebe. Obcas teda jako uplni novorozenecci spali se mnou, ale byla jsem klidnejsi, kdyz meli monitor. Za me je to dobra vec, ne uplne nezbytna, ale proc neudelat pro bezpeci neco navic. Vyhoda byla hlavne v tom, ze do budoucna nemeli s postylkou problem.
@terkezz Malé je teď přes měsíc a spinká od třetího týdne večer už ve své postýlce. Večer máme rituál koupel, masáž a delší kojení, u kterého mi usne a já ji opatrně přendám. Malá je zvyklá spát na boku a na nakloněné ploše už z porodnice, plus má reflux, takže ji mám raději v postýlce, kde mám klín a monitor dechu. Neleží ale v otevřeném prostoru. Mám tam daný kojici polštář do U, který ji objímá zadicka, nohy a bříško a spokojeně spinká. Necítím se na to ji mít v posteli přes noc , postýlku mám hned vedle sebe.
Máme oba syny (5 měsíců a 2 roky) skoro od narození v posteli 😊 postýlku jsme zkusili, ale oba se tam pořád budili a plakali. Takhle se vyspime všichni a super 😊 navíc mladšího kojím, takže nikam nevstavam atd. Nám to takto vyhovuje všem, ale každý to má jinak 😉
Byla v postýlce a tu jsem měla přiraženou u své postele. V posteli jsem ji nesnesla 😅
První od narození s námi v posteli, druhý od 5 měsíců s námi v posteli, třetí v postýlce bez bocnice prirazene k posteli. Vyzkousej co bude vyhovovat vám oběma, nic není správné ani špatné, a hlavně se to může změnit. Spánek miminek se mění co chvíli..
Holky tak mockrát děkuji😊 do postele na noc si asi netroufnu, přítel zalehne i mě (beze srandy) 😀 tak si šoupnu postýlku k sobě a uvidíme, jak nám to bude fungovat
@terkezz já jsem se snažila malou udržet v postýlce alespoň těch půl roku kvůli monitoru, nicméně od 5ti měsíců už spala jen u mě a celkově to byl s postýlku hrozný boj. Kdyby tam chtěla spát, tak bych byla radši aby spávala tam. Všimla jsem si i toho, že když spím s ní, tak spím celou noc v jedné pozici bez hnutí a pak jsem byla rozlámaná. Ale dost často jsem nebyla schopná ji přenést z postele nebo náruče do postýlky. Pokaždé se hned vzbudila, po x pokusech jsem s ní i několikrát usla v sedě a pak už jsem to vzdala a spala se mnou. Teď spinká sama první půlku noci a pak spíme spolu a popravdě teď už mě to těší a budit se spolu je krásná věc 🙂
@terkezz Moje ideální představa byla mít syna v postýlce se stahovací bočnicí a monitorem dechu. Nicméně to nebylo realizovatelný, protože syn se při sebemenším pohybu vzbudí a brečí, takže po pár nocích zkoušení položit do postýlky, znovu uspávat a tak pořád dokola jsem to vzdala a spí v posteli s náma. Postýlka funguje jako zábrana u postele a pelech pro kočky 😅. Z druhé strany mám natažený kojící polštář, takže manžel syna nezalehne, je to tam jako zábrana. Syn měl jen 2 kg, takže jsem z toho, že není na monitoru dechu, nebyla nadšená, ale bohužel to fakt prostě nešlo. Takhle se vlastně vyspím líp, protože u kojení vleže taky usínám a nemusím pak vstávat. Ale zase jsem teda pěkně rozlámaná, jak se nemůžu moc pohnout. Za mě ideál ta postýlka hned vedle, ale ne vždy má mimčo stejný názor 😀.
U nas spi syn od narození v postylce a i sam v pokojiku. Máme ho naproti ložnice. Monitor dechu máme a i video chuvicku. Obcas si ho vezmu k nam do postele, ale jak je zvykly na svoje, tak se mu lip spi ve svém. Vyspime se my a i on 😊
Já měla malou do tří měsíců u sebe v posteli v hnízdečku a chlap spal ve vedlejším pokoji. Bylo to pro mě lepší skrz kojení. Ve 3 měsících už byla na UM tak šla sama do svého pokojíčku. 😊
Syn 19 měsíců spí s námi v posteli od narození, za pár dní bude druhatko a bude taky. Neumím si představit, že já se kdykoli můžu přitulit k manželovi a dítě nechám někde "samotné". Dost noci o něm ani nevim, ale pak jsou noci, kdy se potřebuje tulit ke mě nebo k manželovi. Navíc já technice nevěřím, za mě je nejlepší monitor dechu máma.
@terkezz syn spí od narození sám ve svém pokoji.máme mini ložnici,postýlka by se nevešla.zkusili jsme to a šlo to tak.měl monitor dechu a chůvičku má doteď-2roky.chodila jsem za ním,když bylo třeba.zrovna teď v pátek půjde už do velké postele z postýlky.a na to jsem zvědavá,jak se to spaní změní😀
Ve své posteli přiražené dodnes. Do roka tam byla a spala pěkně, v roce tu sníženou bočnici začala přelejzat, takže usne ve své a někdy v noci přeleze a spí s náma, z čehož upřímně nejsem nadšená. Ale já jak svého muže miluju a přes den jsme oba kontaktní velmi, tak v noci bych byla kandidát klidně na oddělené ložnice. Monitor dechu jsem měla asi týden, kdyby dcera nebyla hypotrofická (2200g), tak bych ho neměla vůbec.
@terkezz
Mame synka (18 dni), postylku s monitorem dechu mame u postele, ale spavat v ni nechce. Vzdycky ho musim ukonejsit v naruci, az usne, tak ho tam prenesu. V noci se stejne budi na kojeni co 2 hodiny, tak je pak tezsi ho zase uspat. Takze kolikrat to skonci tak, ze ho nakojim v posteli a usnem oba. Ale ja jsem pak rozlamana, protoze spim v jedne pozici. Taky se bojim, abych ho nezalehla navic ten monitor dechu ma v postylce, takze zatim spis bojujem. Moc bych si prala, aby si na postylku zvykl.
Obě mé dcery spí s námi v posteli víceméně od narození. Kojila jsem je vleže v noci, tak to bylo pohodnější. Starší (3 roky) už spí ve svojí postýlce plus mínus rok, v noci k nám chodí nebo leze k ségře do malé postýlky, kterou máme v ložnici. Mladší (1 rok) stále spí s náma v posteli.
Udělej to tak, aby to bylo pohodlné pro Tebe a pro mimčo. Já jsem spokojenější, když je mám obě u sebe a spíš se pomalu učím spát bez nich.
@terkezz Jen ještě poznámka k těm monitorům dechu a přiraženým postýlkám. Když jsem ještě zkoušela dávat syna do postýlky, tak jsem zjistila, že monitor bliká zeleně, i když ho z ní vytáhnu. Manžel pak zjistil, že je to tím, jak je postýlka zaháknutá o tu naší, že to snímá náš dech, takže aby monitor fungoval, musela by být postýlka jen vedle, ne připojená 🙂. Třeba je to každýmu jasný, ale mě to teda nenapadlo 😀.
@terkezz Spaly vsechny se mnou. Sam nikdo. Uz prvor9zeny dal 3 hodiny po porodu iasne najevo, ze v te postylce ubke postele rozhodně nebude, ani kdyz na sebe vidíme a dotykame se. V postylce nektere deti nebyly vubec schopny usnout. Asi tak iedno ze tri ano, ale zcela vyjimecne, obr8 unava po ceste nebo tak neco. Vsechny by rvaly. Ja odmitam v joci nekde chodit, vstavat, nekoho nosit. Spime spolu. Kdyz potrebuje, nakoni se. Nekteri kojenci to zvladali natolik samoobsluzne, ze vubec netusim, kolikrat jsem kojila. Kdyz jsou blbe noci (unava, nemoc, zuby, úplněk) tak se koji nonstop, teda pricucky jsou nonstop, jinak nespi. Taky spani nekde na navsteve, na dovolene....moje mimina to neresi, spi se mnou jako vzdy. Podstatne je pro me.l to, ze se vyspim a muzu fungovat pres den, coz bych pri vstavani nezvládla. Krome tech, co beze me nespi vůbec a fakt nevum, jak bych je to naucila, tak ty, co nekdy i samy spaly, spaly lip a dele se mnou nez beze mne. Odpoledne spi ji 3 hodiny i dyl, ale bud v nositku venku nebo doma se mnou v posteli nebo u me v naruci. Jialnak do 10 minut budicek. Zadna zavislost nevznikla, pred druhymi narozeninami takto vedene (spi jen se mnou, ne s tatinkem) a kojene dite klidne na 3 dny nebo na tyden odjede a vubec se mu nestyska a nechybim mu. Jede s tatinkem , nekdy i sourozenci. Ve 3 letech samotne i k pribuznym, ktere vida malo. Jistota sveta v ranek detstvi dava jistotu do budoucna. 😉
PS: monitor dechu jsme nemeli. Jednak jsme meli vzdy zdrave a donosene deti, tam to potreba neni, a jednak pri spolecnem spani to pouzit ani nelze.
Jeste k tem monitorum: miminum pomaha drzet si dech, kdyz citi d3ch dospeleho, proste rytmus dechu, dejchaj. Podobne jako kardiak nema spat s tikajicim budikem, protoze rytmus jeho srdce se tomu přizpůsobuje a netluce ve svem prirozenem rytmu.
U nas byla postylka prirazena k posteli taky k nicemu, nevim jak bych ji tam nakojila, to neslo. Navic spolecne spani melo celkem i vyhodu pri cestovani, jak byla zvykla spat vedle me, tak byla v pohode kdekoliv jinde, hotely apod.. i kdyz dneska to je uz jedno asi 🙂) monitor jsme nemeli timpadem.
A jeste teda to funguje krasne do dnes, dceri jsou 2 roky a kdyz se ted v noci vyjimecne vzbudi, prituli se ke me a hned spi dal. Za me spolecne spani nejlepsi a nejprirozenejsi vec..
@katule1990 tak tohle je moc dobrá připomínka to by mě nenapadlo 😀
@katule1990 jak to? Já myslela že to snímá ta placka co je pod matrací v dětské postýlce..?taky jsme měli postýlku u naší postele a když jsem miminko vyndala a zapomněla to vypnout, tak chvíli to zeleně ještě blikalo,ale pak začal monitor řvát..nebo to už jsou nějaký jiný🙂?jen se ptám, protože mě to fakt zajímá 😉
@janina228 Nejsou, mam klasicky Nanny pod matraci do postylky. Je to fakt zvlastni, nikdy by me to nenapadlo, ale vazne to blikalo zelene porad, jakmile jsme tu postylku dali tak, ze se nedotykala nasi postele, tak to klasicky po chvilicce zacalo blikat cervene a rvat. Zkouseli jsme to nekolikrat. Nechapu, jak to muze byt tak citlivy a poznat nas dech v posteli. Ale nechapu teda ani, jak to pozna dech miminka pres matraci, hnizdecko, deku, obleceni...😁.
@janina228 Nevim, jestli to nemuze byt tim, ze ta nase postylka ma takovy kovovy "hacky", kteryma se pripevni k nasi posteli. Ty hacky se vlastne dotykaji nasi matrace. Ale stejne je to pro me zahada...
@terkezz za mě značka ideál je oddělat z postýlky bočnici a přirazit k posteli maminky jako balkonek. Pokud zvládneš kojit vleže (u prvorozeného mi to nešlo, ale to jsme celkově bojovali), tak u toho usnete klidně oba, žádné zvedání se s postele, žádné vzbuzení se dítěte přendáváním, apod.