Dobrý den
Teď je dceři rok a má svou oblíbenou pohádku Statečná autíčka a poslední dobou u ní pozoruji že přestala vnímat lidi kolem sebe, nereaguje na to když k nám někdo přijde na návštěvu, ale třeba ještě před dvěma měsíci to bylo jinak. Rada vyváděla třeba s mamkou a tak. Jen prostě chce stále koukat na tu pohádku. Dceři se samozdřejmě věnuji jen jak to jde ale ona pláče a chce jen tu pohádku.
Když třeba přijde manžel z práce tak jde k ní tak se na nej jen podívá a jakoby všechno ignoruje. Proste jenom ta pohádka . Začala jsem tu pohádku omezovat ale zatím se nám moc nedaří. Dcera stále neumí sama jist.
Bojím se jestli to nemůže byt autismus, protože ještě před dvěma měsíci to takhle nebylo i přesto že na tu pohádku koukala.
Děkuji za vaše názory popř. rady.
@rozikaa V tomhle věku opravdu není televize vhodná. Prostě bych jí tu pohádku nepouštěla a ono to za pár dní přejde, jen to chce vydržet a nezapnout ji. A to, že nejí sama, bych neviděla zatím jako velký problém, pořád je jí teprve rok.
V roce mely deti televizi max nejakych 30-40min denne, rozdelenou do mensich useku a divali se hlavne na pisnicky nebo krtecka. Jinak vubec... Vypnout, jinak vypne i to dite.
@rozikaa Kolko casu pred tou obrazovkou denne travi? Nie su to hodiny?
Deti do 2 rokov by obrazovky nemali vidiet idealne vobec (s vynimkou video hovorov). Ma to na ne obrovsky vplyv, dokonca su dokazane i zmeny v mozgu. Ovplyvnuje to vyvoj reci, pozornost, socialne zrucnosti a dalsie veci. Dieta sa vdaka nadmiere obrazoviek stava pasivne, straca chut objavovat.
Podla popisu by som sa neobavala autismu, ale toho, ze dcera je uz v jednom roku zavisla od sledovania TV. Ja by som to okamzite razne utala, aj za cenu hysterickeho placu.
autismus to být může, ale taky nemusí. jsou děti, které na telku mrknou a jdou pryč a děti, kterým když to pustis, budou na to koukat celý den🙄🙈 mám ty druhé, ikdyž celý den jsem jim to nikdy nepustila, vím co to s nimi dělá, chtějí to stále. dcery mají 4,5 a 2 a pohádky jsme úplně zrušili a sme šťastný. doufám, že to vydrží co nejdéle.
@rozikaa já jsem asi poslední, co by odsuzoval TV a ostatní obrazovky pro děti, ale v roce (a vlastně už před rokem jsi ji to pouštěla) je fakt extrémně brzo.
Já dětem až mezi 18-20m začala pouštět občas Písničky na YouTube. Ale to bylo pár písniček a konec. Pohádky až kolem 2 roku. A taky jsem viděla, že dřív pohádky stejně nějak nevnímali jako v tom smyslu, že to chápeš, rozumíš a tak.
Podle mě autismus jen kvůli tomu můžeš vyloučit. Je normálně závislá. Takže vypnout a přežít ty první dny, kdy bude řvát a dožadovat se toho. Pak zapomene
Televize v roce je no- go. Zcela vážně ji zadelavas na neurologické problémy.
Dnes je druhý den bez TV
Samozdřejmě brečí ale když jí zabavím je taková “vyplá”. Ten pohled má takový prázdný.
Píšeš "Bohužel se sama nenají" - jako, že sjet začal pouštět pohádku, aby ti v klidu seděla v židličce a tys mohla krmit? Hele, snižte nároky na stolování. Pokud dcera bez pohádky nevydrží sedět, tak ji klidně krm u hraní na zemi ... Ale ono možná prostě toho jídla reálně potřebuje míň, než když "to do ní cpeš, když je mozek zaměstnaný něčím jiným"? ... je to jedna z věcí, na kterou dlouhodobě upozorňují obezitologové - že jíst máš, když máš hlad, ne na automatický pohyb, protože u čumění na telku jsi zvyklá žvýkat...
A jinak se drž, fakt to zní, ež popisuješ závislost... U těch malý dětí se vytváří, ale i odstraňuje rychle. Vydžte pár dní, tak do týdne by to podle mě mělo přejít (to "vypnutí" ).
Hale můj syn 3 roky taky kouká na pohádky...Naučila sem ho to sama,někdy to vyžaduje až moc a jsem trochu nešťastná,ale když řeknu ne teď si budeme hrát a na pohádky budeš koukat až bude třeba tma nebo tak pochopí to..chvilku se vzteká ale vydržíme to já ho nechám a až se uklidí jdeme si hrát.Vetsinou kouká 1.5 hodiny dopoledne a pak před spaním.Vzhledem k tomu že jsme doma většinou sami a taky potřebuji v klidu něco udělat je to jediná možnost jak ho zabavit aby mě chvíli nechal...pak je to dobré když je nemocný...Kouká hodně na krtečka,tlapkovou patrolu a na masu a medvěda..ty starecne autíčka si občas taky pusti.když ho to nebaví sebere se jde si hrát a má to jako kulisu...je ale pravda že když mu byl rok pohádky kromě krtečka ještě neznal.asi fakt na tom jak často u toho sedí...je jasné že čím častěji bude to horší..ale když vydržíš a nepovolis zlepší se to🙂👍
@rozikaa Pardon, najednou tu poznámku o jídle vůbec nevídím, je možné, že mi "přiškočila" z jiné diskuze? Nicméně když už mi sem prosákla: fakt na jídlo nesáhne? ani třeba na křupku? suchý rohlík? ... nevšimla jste si té neochoty sahat na věci i u jiných věcí? (třeba na mokrou látku a pod?)
Proč do toho ryju: mám vysokofunkčního autistu. Jeden z prvních příznaků byl odmítání jídla (krom několik vybraných druhů), odmítání sáhnout na cokoliv mokrého (mokrá ponožka, rukáv, ale třeba i tráva na zahradě) ... do dneška nesní třeba buřt u ohně, aniž by dostal talířek a vidličku... prostě nesnese ten dotek toho jídla s rukou .
Syn má zároveň poměrně zvláštní vztah k televizi: narozdíl od většiny "normálních" dětí, ho televize vypíná. V pozdějším věku jsem ho hodně nechávala koukat na televizi, když byl prostě unavený,a le nemohl se zklidnit. Mohla jsem třeba dvě hodiny uspávat a nezabral. Pak jsem ho posadila k televizi a do čtvrt hodiny spal... Teď v devíti letech takle používá svůj telefon - když ej utahaný, zeleze k obrazovčičce a... prostě vypne. ... Takež úplně nesdílí postoj "Televize je zlo", ale v roce je nejspíš dost brzy i na posuzování autismu, i na tu televizi, no. Jen prostě chci upozornit na tuhel souvislost.
@rozikaa Nikdy nepochopím, proč má někdo potřebu miminku pouštět televizi.
@rozikaa To je po pravdě docela zvláštní projev, ale je maličká, uvidíš, jak to půjde dál, no. Teď bych televizi fakt prostě stopla, protože i kdyby tam autismus byl, povolením útěku k televizi od běžných činností zbytečně zablokuješ přirozený rozvoj... Holt "přiměřená míra nepohodlí" nás nutí překonávat překážky a růst.
@rozikaa muze byt vypla protoze ma z toho abstak nebo tak. Dej tomu 14 dnu a uvidis jestli se vrati do normalu
Omezila bych pohádky, jakékoli. Ročnímu dítěti to nic nedá, krom ztráty zájmu o všechno ostatní.
Aby seděla v tomhle věku vylepená před televizí ?Neexistuje
V tomhle věku jsem dceři pouštěla písničky ( většinou bez videoklipu) a u nich jsme si hrály, dělaly domácí práce nebo tancovaly.