Proč mi nespí v noci 13měsíční dcera?

kikinka33
30. črc 2015

Ahoj dámy, mám otázku, moje 13mesicni dcera se mi v noci klidně 20krat vzbudi, a jsem z toho už celkem vyřízena, pac už se to děje minimálně trictvrte roku a nevím co sní. Skousela jsem ji dat k sobě, nepomohlo, skousela jsem ji vyndat vše z postylky pryč jestli ji to tam nevadí a nic, pak jsem ji tam naopak dala co má rada a taky nic, už fakt nevím, a to je schopna za tu noc vypít dvě flasky čaje, a pořad knoura a nebo se vzteka, ikdyz má třeba v puse dudák i v ruce tak stejně knoura.... Porad te mi prosím co mám dělat? Nechci ji nechávat vyrvat nebo něco podobneho. Předem děkuji....

ladyhacek
30. črc 2015

@kikinka33 no vlastní zkušenost nemám tak jen co vím z okolí nebo bych dělala já 🙂
Spí přes den? Nedávala bych spát. Posunout jí večerku - dřív nebo naopak déle > může být přetažená. - co vynechat ten čaj? třeba je po něm akční - zkusit vodu, mléko > nebo nedávat nic jen dudlík. Pustit na večer pohádku v televizi nebo rádio s kazetou ať poslouchá a u toho usne - my sestrou jsem usínali při televizi snad až do puberty 🙂 a teď u knížky - vypneme mozek a nehoní se nám myšlenky.
Není jí teplo? Nebo zima? > malý (4 měsíce) se budil nebo i brečel - převlíkla jsem ho a přikryla slabší dekou a spinkal 🙂.
Máte nějaký rituál? Třeba přečíst pohádku pomazlit a spinkat?
Jinak některé děti jsou nespavá, ale mělo by se to srovnat časem - věřím, že musíš být už unavená > a´t se to co nejdříve zlepší 🙂

kikinka33
autor
30. črc 2015

Spí přes den dva krát, a usíná kolem deváté, raní se vzbudí v šest v devět jde na hodku spát a odpoledne tak ve dvě zase spát a tak cca dvě hodky spí... A pak večer kolem decate. Mléko mi už tři měsíce pít vůbec nechce ani ochucená nic....jinak rituál asi jí dam do postylky a uspavam kolikrát i půl hodiny.... Takže už je to fakt vysilující.... ☹

lv
30. črc 2015

kolem roku začínají děti spát 1x, zkus to..co špičáky? malá prořvala měsíc, než jí všechny vylezly..ale to by byla uplakaná i přes den.

kikinka33
autor
30. črc 2015

Dobře děkuji 🙂

kikinka33
autor
30. črc 2015

My máme jen dva zuby, ale nijak ji to nevzrusovalo tak myslím že tím to není..

ladyhacek
30. črc 2015

@kikinka33 zkusila bych jedno spaní -třeba na 11 do 1-2 jak bude vyčerpaná,ale natahuj postupně třeba pom půl hoďkách dva dny na půl 11 pak zase na pár dní 10 a postupně se dopracovat někam k poledne 🙂

kikinka33
autor
30. črc 2015

Dobře, už skousime 🙂 děkuji.....a večer jí mám dat taky dříve?

zo_ja
30. črc 2015

Tolikrát primárně asi ne, ale zkus si najít BKM - bezplenková komunkační metoda - mnohé děti se přesně takhle chovají, když se jim chce čůrat. A v noci je to obtěžuje, nechtějí si načůrat do gatí (ani do jednorázovky), nebo nechtějí vůbec ůrat, protože je jim to protivný, a bojují samy se sebou s tím, že potřebují i chtějí, a je jim to nepříjemný.
Nemusíš to řešit nějak dramaticky, ale může to fakt hodně pomoct i kdybys jí dávala jen v noci nebo jen někdy prostě, nemusíš pořád, ale zkusila bych na nočník/čůrací misku - dítě můžeš držet v klubíčku, u toho může podřimovat, ale může hodně pomoct ho nabízet zvlášť, když nevíš coby.
Taky se u toho děti umí hezky vyprdět, což je další plus.
Třeba to trochu pomůže.

kikinka33
autor
30. črc 2015

Dobře děkuji, zkusim.... 🙂

lenjii
30. črc 2015

Taky jsem nedávno musela zrušit jedno spaní. Ted spí 1x tak tři hodinky, ale v noci má prostě období. Sice se nebudí, ale je třeba dvě hod v noci vzhuru. Nevím co s ní... Máme homeo Chamomilu na sklidnění... Zkusít se musí všechno...

janekj
30. črc 2015

Ze svojí zkušenosti bych zkusila začít posunovat dopolední spaní postupně k polednímu (postupně až klidně k 11). Předpokládám, že pak už by mohla spát přes poledne jednou a večer dodržovat urputně stálý rituál. Je jedno, jak ho postavíš, já dávala nejdřív večeři, pak koupání, pak už nějaká klidná aktivita - přečíst krátkou knížku, zazpívat 2-3 písničky a uložit. Ze začátku nechat pootevřené dveře, svítit lampičku -noční světýlko apod. Když začne brečet, jasně i řvát a vztekat se, v klidu bych přišla pohladila, znovu položila, naprosto klidně říkala, že už se spinká, v pravidelných intervalech, které bych prodlužovala. Pokud je zvyklá na uspávání, bude to chvíli trvat, možná týden, 14 dní. Ale vytrváš-li a každý večer to bude stejné, pochopí, že se s tebou nebude "vorat". V noci, když se vzbudí, postupovala bych stejně. Nedávat pít, protože pak se jí chce čůrat, to jí tlačí, budí se a kolečko se uzavírá. V noci se prostě nepije. Ano, může plakat, pokud jí máš vedle sebe v postýlce, zašeptej na ní, aby věděla, že tam seš. Nekřičet, v klidu, ale důsledně. To je nejtěžší. Vědět o co ti jde, co jí chceš naučit a neustoupit. Dát hranice. Pár dní budeš jako Herodes, obzvlášť pokud je zvyklá, že když pláče nebo se vzteká, tak ty pak "vyměkneš", tak to bude zkoušet a "nácvik" bude delší. A s věkem budou její požadavky stoupat. Ze svojí zkušenosti ti ale můžu slíbit, že ta námaha se vyplatí. Mám 3 kluky, nikdy jsem žádného neuspávala, ani jako miminka, ani jako větší děti. Prostě od porodnice usínali v postýlce v ložnici po koupání a kojení, podle věku v podmínkách, aby jasně věděli, že je to noční spaní a dlouhé 🙂. V noci jsem přistrčila dudlík, když nechtěl, měl smůlu. Pochopili to všichni 😀. Možná mi některá namítnete, že je to krásné, když se vás miminko drží za prstík a usíná, ale stojím si za svým, že na to je příležitostí přes den dost, držet se s ním a dívat se do očí...Když se má spinkat, je potřeba klid. Dopřála bych jí přes den hodně pohybu venku, bez kočáru, pokud chodí. Směrem k večeru aktivity zklidňovat, neřádit (to zas rádi tatínkové, protože celý den děti nevidí 🙂). Nastolit pravidelný režim, + - 1/2 hodiny. Někdy se člověku nechce, chce si ulevit, ale důslednost a jednotný styl všech, kteří se na ní podílejí považuju ve výchově za nejdůležitější. How, domluvila jsem...nejsem nejchytřejší, jen píšu, co mi předala moje maminka a co se mi osvědčilo. Vždycky říkávala, že večer by měl patřit tobě a manželovi. Jak s ním naložíte, je na vás 😉

verusky
9. srp 2015

@kikinka33 janekj to pekne napsala. ja mela s malou problemy pred mesicem. nemohla a nemohla mi usnout, at jsem delala, co chtela, jen v naruci me mamky, u ktere jsme 14 dni byly. dopadalo to az mym zoufalstvim a tu mi sousedka nabidla knihu- "jak naucit dite samo spat" nebo tak nejak. vrhla jsem se do toho hned prvni den, neb i nervy uz pracuji (jak jsem tehotna, jsem nervoznejsi) a to jsem jen namatkove precetla par informaci. je to o postupu, nechat dite v postylce, aby se naucilo usinat samo a velmi poucne jsou faze spanku, to kdyz clovek pochopi, ma vyhrano. pak se k diteti co tri, pet, sedm, devet minut chodi a dalsi dny se o minuty casy oddaluji. pry do 14 dnu je vystarano. me mala vecer zaspala jiz ctvrty den sama a sesty den uz i pres den, od te doby spi krasne. precteme knizecku, neco ji zazpivam v naruci s dudlikem, pak polozim, pohladim, odchazim a ona si sama v klidu usne. touto metodou samo od sebe odpadlo kojeni v noci, spi proste do sedmi do rana (obcas vstane trochu driv, ale jinak je presna). je tam vsechno krasne vysvetleno a je to pro me dar, protoze deti budu mit 16 mesicu od sebe a kdyz to takto pujde dal, odpadaji nervy... (mam uz prvni dve deti take 16 mesicu po sobe a bylo to vsechno naaarocne, hlavne uspavani obcas hodinu i vic, nocni buzeni...).
sousedce jsem byla vdecna a autorum taky 🙂

pisisvori
9. srp 2015

@kikinka33 mam stejne starou dceru a uz od asi 11m spi pres den 1x a to od 10-11.30 do 11.30 - 13hod. (Spi max 1,5hod, nekdy jen 0,5hod).Pokud vstava pozdeji nez v 11.30 usina nejdriv v 20hod a to i kdyz spi v poledne jen pul hodiny.
V noci vstava od porodnice max po 2hodinach, mam jeste starsi dceru a nikdy mi deti nikdo nehlidal atd. Takze uz sily dichazi.
Az dorazime z dovolene, tak planuji odstavit a nastavit misto prsa novy ritual uspavani. Tak se pak ozvu, jak jsme dopadli.

pisisvori
9. srp 2015

@janekj napsane hezky, ale bohuzel zalezi i na povaze ditete ne jen na pristupu rodice😉. Jsou deti, ktere proste spi a ji a nejsou s nima zadne potize, sami si nastavi rezim a spi vic nez prumer a rodice maji veget a vetsinou si mysli jak jsou uzasni, jak to sve dite skvele vychovali. Pak jsou deti, ktere potrebuji nastavit rezit a jdou "zpracovat"=estvilova metoda atd. No a pak jsou deti, ktere jsou proste ciperene, zvedave a vetsinou jidne cutlive, potrebuji maminky blizkost a laska a naopak potrebuji i o nekolik hodin mene spanku nez prumer ( v roce spi pres den max pul hodiny, v noci 8-9 atd) a na takove deti zadne metody neplati😉 a nejlepsi proste je vyprdnout se na rezim a dat je spat az se jim chce, pak je nechat pritulit a oni spi za par minut a s pocitem, ze je nikdo nemechal samotne.

A potvrzeni toho co pisu jsem ja sama. Jsem totiz z dvojcat = vychovny pristup jsme se setrou mely 100% stejny. Sestra se od narozeni jen nadlabla a spala. Ja jsem plakala v kocarku, plakala jsem vecer pri usinani atd, problemy se mnou byly i s jidlem. Za nas se na zadne uspavani nehralo, takze vecer sup do postylky, pisnicka, pohadka, ahoj a pryc. Sestra spala pred pisnickou ja jsem rok katdy den 15-20 minut plakala. Mamka byla ve vsem dost dusledna, ono s dvojcatama to moc jinak nejde, mely jsme dost rezim atd. Od 3 let jsem chtela, aby u mne mamka byla, kdyz usinam a trvalo to tak do 5-6 let. Sestra pry po mamce jednou chtela at jde taky za ni, ze je vzdycky jen u me a po asi 2 min mamce rekla st jde zase za mnou, ze chce mit celou postel pro sebe😉😉😉.

pisisvori
9. srp 2015

Jo a zapomnela jsem napsat, ze mamka toho do dneska lituje, ze se drzela toho co se rikalo " deti se neuspavaji" a nevhala me brecet.

leonak
20. srp 2015

@kikinka33 Mam stejny problem s rocnim synem...po necele hodine se budi a rve...cucne si caj nebo chce mleko a zase chvilku spi a porad dokola. Dudlik si vubec nevezme, nechat poplakat je zbytecne a at jsme vypustili poledni spanek nebo ne, je to na stejno...potrebovala bych 4 hodiny klidneho spanku a on taky, ale nejak nam to neni prano ☹...vyzkousela jsem uz vsechno mozne, nedat caj, mleko, dat spat pozdeji, veceret po koupani...je to fuk. Je to proste o diteti, takze vydrzme! Treba nam to deti pozdeji vynahradi 🙂