Dobrý den, ráda bych se podělila o naši situaci. Syn 19 měsíců, je chytrý, umí velmi hezky mluvit, chodí, doplňuje básničky atd., s jídlem problém není, se spánkem také ne, máme určitý režim, který dodržujeme (jídlo, spánek atd.), co mě ale "trápí" je, že syn pokud má z něčeho radost začne plácat ručičkama o stehna, bouchá se pořád dokola když je rád. Projevuje takhle radost, ale neznám žádné takové dítě, chodíme na cvičení a ani tam to žádné dítě nedělá. Občas mi to přijde na veřejnosti trapné.. na neurologii nám říkali, že děti dělají různé věci. Dále pak co mě ještě rozčiluje, když to poslouchám několikrát denně je, že když je pro změnu zase nespokojený, vydává takové hrdelní zvuky, jakoby říká Hm ale přidá k tomu takový hrdelní tón. Manžel často říka, že není skrz ty zvuky normální, protože když je toho moc taky ho to rozčiluje..
Prosím vás o případné podobné zkušenosti
Děkuji
Pěkný den
U obou dětí, přestanou s tím.
Projevování emocí fyzickým pohybem je opravdu v tomhle věku normální. Stejně tak projevování nespokojenosti zvukem (manžel nevrčí/nevzdychá když je něco "špatně" a on s tím nemůže nic dělat?). Dokud si s tím nijak neubližuje, neřešte to. Zdělte manželovi, že taky není normální "odsoudit" své dítě jen proto, že dítě není věčně usměvavé a že když s emu ten zvuk nelíbí, tak má řešit příčinu, proč je syn nespokojený a ne vrčet, že je "postiženej". (jo, ty zvuky jsou velmi rozčilující... chápu to. Ale... je to normální a je na dospělém, aby se s tím naučil pracovat. ... to, že dítě nespokojenost dáva najevo zvukem a ne třeba řevem a mlácením pěstičkama, je v rámci jeho věku docela dobrá vyzrálost)
Plácání rukama do stehen je úplně normální.