Pěstičky v poloze na bříšku. Jak to měly vaše děti?

eliras
11. pro 2024

Ahoj, hledám radu. Syn (4 měsíce a kousek) si při pasení koníků už měsíc celkem hezky hraje s hračkami, opírá se většinou o předloktí a teď pár dnů zkouší i oporu o pěstičky a učí se na tom bříšku otáčet do stran. No ale co prostě nikdy nedělal, tak že by v klidu ležel s uvolněnými dlaněmi opřenými o podložku. Prostě buď rukama zkoumá hračku, nebo se po něčem sápe, nebo má pěstičky s palcem dovnitř. Nejsou moc zaťaté, když ho třeba pohladím, tak je povoli. Ještě teda když ho hodně zaujme nějaký povrch, tak ho těmi dlaněmi zkouší.

Jeho doktorce ty pěstičky a ty palce hrozně vadí, napsala mu kvůli tomu opožděný PMV. Přitom na fyzio mi říkali, že to zatím není žádný dramatický problém, že pokud pěstičky v poloze na bříšku nemá pořád a pokud si hraje a aspoň občas umí zapojit i ten palec, tak je to v tomto věku ok. Tak jsem z toho zmatená.

Kdo jste si tímto obdobím už prošel, jak to prosím měly vaše děti?

lv
11. pro 2024

Je to v širší normě, v pořádku, má je používat, otvírat. Stimuluj, tím hlazením.

alice180
11. pro 2024

@eliras taky můžeš dávat na bříško velký gymnastický míč. Držet jakoby za zadeček dlani a stahovat za kostrči. Oni se tam uvolní a pak je rozbalujou jak jsou opřený. Ale nevím jestli už to náhodou nedelate.

eliras
autor
11. pro 2024

@alice180 Na míči on právě s pasením začínal. Myslím, že mu to hodně pomohlo začít zvedat hlavičku. Ale že by to nějak mělo efekt na ty ručičky, to se mi nezdá. Na fyzio mi doporučili masírovat ramínka, prý je má trochu bloklé a to se projevuje na celých pažích až k těm pěstičkám a palcem.

Já jinak vím, že cílem jsou uvolněné ručky, spíš mě překvapilo, jak razantně to paní doktorka pojala. Asi se mě dotklo, že jej rovnou nazvala opožděným 😅

alice180
11. pro 2024

@eliras jo takhle, tak on ten míč je dobrý i na další věci takže klidně houpej dál 🙂 já to vždycky beru tak, že raději pětkrát zbytečně než jednou pozdě. Malej měl taky dlouho pesticky poslala nás na neurologii a jsem ráda, že jsme šli takhle vím, že je v pořádku. Stejně tak nejdřív jsem si už u první říkala, že je opruz chodit na fyzio a teď jsem ráda že chodím i s druhým, protože je pod dohledem a kdyby se jim něco nezdálo tak hnedka reknou. 🙂 Tak uvolňuj, masíruj

martina1317
11. pro 2024

Pridrz ho za hrudnicek at ma vetsi stabilitu a hned uvidis ze rucicky povoli

cilkat
12. pro 2024

Předpokládám, že na fyzio vás poslal ten pediatr? Jestli ano, on nějaký důvod do té žádanky napsat musí. A pojišťovna mnohem snáz vezme "opožděný vývoj", než "málo rozevírá pěstičky" . Takže do papírů zbytečně nekoukej, "drsnější diagnoza" líp prochází systémem a tudíž se snáz dostane k dítěti odpovídající odborník a péče 😉 .

eliras
autor
12. pro 2024

@cilkat Ne ne, platíme si to sami. A nejde mi tolik o papír, jako o to, jak se u toho tváří. Už nás podruhé posílá na neurologii .. na té první totiž nic nezjistili, a to je to renomované pracoviště... no a pořád do mě hustí, jak máme cvičit a tak. Cvičit samozřejmě cvičíme, proti tomu vůbec nic nemám. Asi i k tomu druhému neurologovi zajdeme. Jsem na mateřské, je to moje jediné dítě, takže doslova nemám nic lepšího na práci. No ale vadí mi, jak mě doktorka při každé prohlídce vypsychne, že je se synem něco hrozně špatně, a přitom všem ostatním (včetně jiných lékařů, fyzioterapeutů a paní na vaničkování) přijde jako normální mimino. Tak jsem tu jen chtěla pozjišťovat, jestli třeba jiné maminky také měly dítě s podobným vývojem a jak dopadly.

cilkat
12. pro 2024

@eliras Chápu. Pediatr plašan není ideální... zkuste, jestli vám třeba na té fyzioterapii nevypíší nějakou zprávu a jestli by ji neuklidnila ta. (Mám syna s vysokofunkčním autismem ... být holčička, asi budou všichni tvrdit, že je jen roztomile stydlivá... Vlastně vždycky ve všech prametrech je na hraně normy. Jenže těch hran už je hodně a ve výsledku už mu to život znesnadňuje. Ale celá diagnoza stojí na "mno, mě se to nějak nelíbí... chcete o řešit, nebo jako máma nevnímáte problém?" ... a prostě existují jak dva přístupy lékařů ("donutit vidět problém" x "však on vyroste") i rodičů ("hned teď to musíme napravit" x "nějak bude, nic mu není") ... když se shodnou, je to super, když jdou proti sobě, je to blbý no. Máte to pod kontrolou "odbornějších odborníků", tak plašícího pediatra tolik neřeště 😉 . Držím palce 🙂 ).

alice180
12. pro 2024

@cilkat za mě lepší plasici než ten, co je až příliš laxní.