Pasení koníčků

niliho
3. říj 2019

Ahoj maminky, jak jste na tom s pasením koníčků? Mám dvouměsíčního syna. Snažím se ho dávat na bříško co to jde, ale nedaří se nám pást koníčky. Když ho přetočím, tak buď pláče, takže se vůbec nesnaží, nebo se rozplácne jako žába a leží a kouká, a nebo když už teda občas tu hlavičku zvedne, tak jí dává na bok nedrží jí rovně a hned mu spadne. Neudrží se na ručkách a neudrží hlavičku, tak jak by měl. Mluvím na něj, ale zatím za mým hlasem nejde, na hračky ještě nereaguje, ještě ho nezajímají. Ptám se proto, že jsem byla u doktorky a když ho dala na bříško, jak je na tom se vzpíráním, tak první co bylo, jestli ho dávám na bříško, říkám ano dávám, co to jde. Dokonce na bříšku i spinká. Ale prostě zatím se neudrží a nepase. Řekla mi, že jak přijdeme na 3 měsíční kontrolu, takže se musí vzepřít a držet rovně hlavičku. A když se to nedej bůh nenaučí a nevzepře se, tak nás čeká Vojtovka? Nevím, jak mu mám pomoct. Děkuji za veškeré rady a Vaše zkušenosti.

urtica
3. říj 2019

Dávejte dál na bříško a uvidíte. Rehabilitace nemusí být nutně o Vojtovce, záleží, jaká je příčina . Neděste se toho, já na cvičení docházím (docházela) s oběma dětmi a nic strašného to nebylo/není, oba jsou víceméně zdraví a v pořádku, jen potřebovali trošku pomoct. A třeba se to do toho měsíce srovná.

anrokop
3. říj 2019

Podle mě je něj brzo každé dítě je jiné a asi bych změnila lékařku. A určitě mu nijak extra nepomáhá spíše to uškodí.

niliho
autor
3. říj 2019

@urtica Vím, že se asi děsím moc dopředu, že do konce měsíce je ještě hodně času, ale trošku jsem se vystrašila po návštěvě pediatra. Nevím, čím to, ale od doby, co jsem porodila si moc všechno beru a připouštím. Právě kamarádka měla také problém s koníčky a prvním vzpřímením a byla poslána na Vojtovku.

niliho
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
urtica
3. říj 2019

Já bych tedy lékařku neměnila, i když chápu, že mohla trochu vystrašit - nicméně za mě lepší, když to sleduje a je obezřetná, než když to má na háku a pak třeba něco zanedbá. Nás odeslala dr. na konci 3. měsíce pro nepasení koníků k rehabilitační dr. a bylo dobře, že se to začalo řešit tak brzy. Vojtovku jsme necvičili. S druhátkem chvíli ano, ale tam to bylo složitější, Vojtovka byla v jeho případě nakonec naopak kontraindikována, ale asi nemá smysl, abych to tu rozepisovala.

zuzita15
3. říj 2019

@niliho https://www.fyzioklinika.cz/clanky-o-zdravi/pol...
At si doktorka trhne nohou, jeste ma cas

niliho
autor
3. říj 2019

@urtica Já se vždy hodně vystraším, když odcházíme, jak říkáte na jednu stranu je to fajn, že všechno hlídá, ale někdy mi přijde, že je to až moc přehnané a že ty maminky jsou úplně vystresované. Já jsem jednou odcházela tak, že jsem přišla domů a do večera jsem brečela ža jsem z toho chytla horečku.

niliho
autor
3. říj 2019

@zuzita15 Děkuji, určitě si pročtu

horseska19
3. říj 2019

@niliho Já se synem na rehabce skončila, ale prvotní problém byl pupeční kýla. Takže žádanka na tejpování, ale už si nás tam nechali. Fyzio mi v jeho třech měsících řekla, že pase jako měsíční miminko...no, neřešila jsem to, každé mimčo má svůj čas. Ale na něco do dobré bylo. Syn nepásl dobře, protože měl ručičky hodně pod sebou, takže díky tomu se to hodně zpravilo. Ale pokud to chceš nějak podpořit, tak velice doporučuji kontrastní knížku. Viz foto 🙂

anrokop
3. říj 2019

No tak právě se na tabulky vyprdněte i na doktorku když tak změňte určitě když vím že mám dítě jinak v pořádku tak bych to nehrotila.

pajinka333
3. říj 2019

@niliho Ahoj, moje dcerka byla nerada na bříšku, hrozně plakala a prostě tam být nechtěla, ve 3 měsích nedržela hlavičku, začala až ve 4 měsích. Doktorka kvůli tomu očkování odložila o další měsíc a svět se nezbořil, Elinka to za měsíc dohnala. Každé dítě je trochu jinak rychlé a ve 2 měsících je ještě dost času tohle řešit. Záleží jakou máš doktorku, mě tohle říct tak se taky vyděsím, ale myslím, že není úplně dobré že přesně na ten a ten den musí tohle a tamto dítě umět.

anrokop
3. říj 2019

@pajinka333 ano souhlasím moje dcera jako miminko na bříšku taky nechtěla být tak prostě na bříšku nebyla, nespala tak a je z ní 12letá slečna a vše se taky naučila. Dnes někdy u těch doktorů zůstává rozum stát a fakt je lepší si vše nenechat občas líbit.

niliho
autor
3. říj 2019

@pajinka333 Právě když jsem viděla, že se moc netváří na to, jak ho dala na to bříško, že nedělal, co chtěla, tak už jsem se hodila do stresu a pak jak mi řekla, že jak přijdeme na tu další preventivní kontrolu tak se musí udržet a zvednout hlavičku, tak jsem se vystrašila a tím, že si všechno tak moc beru, tak už mi to šrotuje a pořád to řeším. Kamarádce kvůli tomu nenaočkovala dítě. Chápu, že dneska je to zase jiné, ale kdysi se tohle vůbec neřešilo a taky jsme všichni vyrostli a jsme zdraví.

niliho
autor
3. říj 2019

@horseska19 Snažím se ho namotivovat na můj hlas, nebo manželův nebo hračky, ale jak říkám zatím na hračky vůbec nereaguje, ještě je to asi brzy a na nás hlas taky zatím kašle, asi potřebuje více času než na to všechno přijde, jen jak píšu naše paní doktorka jak není dítě podle tabulky je zle.

urtica
3. říj 2019

@niliho S tím očkováním myslím, že dělá velmi dobře - je dost doktorů, kteří první očko doporučují právě až když dítě zvládne pasení, někde to (souhlasně) zmiňoval i Petráš. Za mě opět lepší než, když cpe dr. očko do dítěte hlava nehlava bez ohledu na okolnosti. Jinak teda já jsem ročník 83 a řešilo se to i v té době - naši se mnou taky chodili na rehabky. Akorát Ti to asi mohla sdělit šetrněji, moje mi sdělila velmi věcně, že o nic nejde, ale že je potřeba, aby posílila svaly a bude fajn, když ji někdo zkoukne.

anrokop
3. říj 2019

Je to jiné ale je tam to velké ale pokud se vám nelíbí postup lékaře změnit ještě jsem tohle od doktorky neslyšela a i kdyby tak další souhlas s něčím je na rodičích opravdu ho nenuťte je určitě na něj brzy podle toho co popisujete.

niliho
autor
3. říj 2019

@anrokop On je fakt zlatíčko, je strašně hodný, jsem úplně ráda, že netrpíme na prdíky nebo nějaké koliky, je spokojený. Když pláče tak to je vyjímečně a nebo když má hlad. Jsem ráda, že je takový jaký je, každé mimi je individuální, někdo umí všechno moc brzy, někdo potřebuje čas, jen jsem vždy na nervy, jak jdeme na kontrolu, co zase bude.

orisek56
3. říj 2019

Ahoj male je 5 mesicu, delala mi to samy co tobe. Pediatr nas poslal na neuro, z neuro na rhb. Takze cvicime 3 x denne, ale neni to nic narocneho, nikdo mi teda nerekl, jestli se jedna o vojtovku, ale hadam ze ne, jspu to lehke cviky a mala dela pokroky. Dnes napriklad se pretocila konecne.... Sice s lehkym pritahnutim, ale uz konecne. Nebala bych se cviceni, pomaha to.

anrokop
3. říj 2019

@niliho ano to je dobře, já mám 7měsíčního chlapečka, taky mu tyhle věci šli a jdou pomaleji a to byl ještě v 6 týdnech na operaci tomu pasení šlo až kolem 4a 5měsíce a teď teprve se snaží plazit vše krásně dohnal a ještě se pak zlobí že mu nejde dostat se za hračkou. Jinak mu rostou první zouby a už i povídá první slova.

iris92
3. říj 2019

Paneboze, vzdyt jsou mu 2 mesice. Co po nem chcete? 🙂 Klid, on se to nauci. Ma mesic cas, to je u miminek hrozne dlouha doba, za kterou se da spousta veci naucit. Ja jsem maleho davala na brisko po kazdem prebaleni a az do 10 tydnu rval jako tur. Ale to je vlastne jedno jak to bylo u nas, protoze kazde dite je jine. Dejte mu cas, duveru, casto polohujte a uzivejte si ho. Ze nereaguje na hlas a na hracky je naprosto normalni, je jeste malicky. Brzo bude 🙂

anrokop
3. říj 2019

@iris92 souhlasím s vámi ty děti vše doženou i bez cvičení.

horseska19
3. říj 2019

@niliho proto doporučuji tu knížku. Miminka nerozeznaji barvy, ale kontrast černé a bílé je dokáže zaujmout 🙂

niliho
autor
3. říj 2019

@iris92 Mám první miminko a třeba mi nikdo neřekl, že ho mám dávat na bříško hned po příchodu z porodnice, až jsme byli na druhé kontrole, tak mi doktorka řekla, vy ho vůbec nedáváte ne břicho, že a já říkám ne, nikdo mi to neřekl, že se má dávat hned, myslela jsem si, že se dává až později a ne hned takové miminečko nechávat na bříšku, řekla mi, ať ho dávám každý den min. 5x denně na 5 min., tak jsem to tak začala dělat a neřešila jsem nějaké koníčky a vzpírání a teď jak jsme byli znova na kontrole, tak zase mi bylo řečeno, co jsem již výše popisovala a ještě mi řekla, že mu mám pomáhat tím, že mu přidržím ramena, ale když to udělám tak strašně pláče a mě se pak chce taky.

niliho
autor
3. říj 2019

@anrokop Taky si myslím, že to dožene, dělat něco na silu mi přijde proti srsti, jsme z toho vždy oba vystresovaní a nechci mu tu polohu ještě více protivit, když už jakž takž v ní občas vydrží i v klidu nebo mi v ní usne a spinká. Někdy jí propláče, ale snažím se ho na tu polohu zvykat.

niliho
autor
3. říj 2019

@horseska19 A kde jste jí koupila?

anrokop
Autor odpověď smazal
Zobraz
anrokop
Autor odpověď smazal
Zobraz
nafreya
3. říj 2019

No teď půjdu možná "proti proudu", ale svoji druhorozenou dceru jsem na bříško nedávala skoro vůbec. Za dobu, co byla miminko jsem ji dala na bříško tak 5x? Od jedné doktorky jsem slyšela názor, že se to nemá. Miminka používají "násilím" svaly, které v tu dobu ještě nemají dostatečné posílené na tento pohyb. Na jednu stranu je všude slyšet, že se děti nemají posazovat, dokud si nesednou samy, že se nemají dávat do chodítek a vodit za ruce, když se učí chodit atd. Ale na bříško se dávat musí? Nějaké divné, ne?. Dceru jsem na bříško z toho důvodu nedávala. Když jsem ji tak položila, po chvilce křičela, vůbec se ji to nelíbilo. Přestala jsem to dělat. Pak se začala sama otáčet na bok, posléze se otočila sama na bříško, a už chtěla být jen na břichu. A byla spokojená. Sama bez pomoci chodila od 11 měsíců. Každé dítě je jiné. A každé potřebuje jinou dobu, aby se naučilo to, co potřebuje.

U prvorozeného syna jsem byla taky ze všeho vyhukaná a dávala jsem ho na bříško, jen proto, že se "to musí", taky to neměl rád a plakal. Vědět to, co vim teď, tak ho do ničeho nenutím. Naštěstí náš pediatr nehledí jen na tabulky.

anrokop
3. říj 2019

@nafreya super odpověď plně s vámi souhlasím

neomenia
3. říj 2019

Neda mi nereagovat, jakožto pediatrovi. S údivem zde na MK se často setkávám s názory typu " vyprdni se na doktora, moc to hrotí, jede podle tabulek" a na druhé straně zase " ten tvůj doktor to zanedbal, měl to víc sledovat!" tak tedy nevím, co vy maminky vlastně chcete. Když jsme pečliví, abychom něco nezanedbali, jsme pro vás nejspíš jen zbyteční stresoři. Když naopak nechceme stresovat a neděsíme maminky katastrofickými scénáři, jsme hned za špatné doktory. Tak cco vlastně, maminky, chcete???

Zakladatelko, v Tvém případě bych vyčkala, jak se to vyvine až do toho 3-4 měsíce, teď dávej dál na bříško, ale s citem. Lekařku neměň, dělá svoji práci a dělá ji poctivě. Případná RHB není nic zlého. Ale myslím, že Tvé dítko má ještě čas. A dožene to.