Ahoj! Mám dvouměsíční miminko. Byli jsme na kontrole u paní doktorky (všechno v pořádku). Jen bych se potřebovala zeptat na jednu věc.
Když jsme maličkou dávali na bříško, aby zkoušela past koniky, vždycky jsme ji otočili přes bok a ručičky srovnali do obraceneho písmena V. Mala je na brisku rada, vydržela i 10 minut, což mi na dvouměsíční dite přijde až až.
Ale! Na kontrole ji paní doktorka prehodila tak, ze ji otočila v podstatě jenom za nozicky a ruce nechala úplně byt. Mala je měla rozplacle do strany. Paní doktorka říkala, ze toto je takový předstupeň paseni koníčku. Ze si vlastně mala má přijít na to, jak ručičky do toho véčka sama dat. Ze kdybychom ji ruce rovnali, akorát bychom ji vykloubili rameno.
Zkoušeli jsme to doma, ale mala u toho děsně rve. Nejčastěji proto, ze jedna rucicka zůstane pod tělem nebo se mala “rozplacne.”
Takže já mám teď vlastně trochu strach, ze jsme to celou dobu dělali blbě 😄
Poradi mi prosím někdo, jak to tedy je?
Pripadne není někde na internetu nějaký správný “manuál,” jak dite na bříško dávat?
Předem moc díky 😊
Jako prvomatka jsem někde vyčetla, že si novorozeně má vytáhnout ručky před sebe samo. Tak jsem to na svém miminku v dobré víře aplikovala... Jenže malý to nedával, byl od narození hypotonický, jen se tím naučil zapojovat při "pasení" jiné svaly, než by měl. Když se na to dívám zpětně, tak bych tam synovi ty ručky určitě dávala. Dnes si to i trochu vyčítám, že jsem ho nechávala rozpláclého. Ale jemu by možná nepomáhalo ani dávání na bříško s ručkama správně.
A neznám teda žádné miminko s vykloubeným ramenem...
@errol4388 když se to vezme takhle, tak by se miminka neměla polohovat na bříško, dokud se na něj samy nezvládnou otočit. A stejně to skoro všichni dělají a (asi) všichni doktoři doporučují.
@aneta_v tohle bych třeba já osobně se zdravým dítětem už neprováděla. Protože je to cvičení, uměle tím člověk miminku posiluje nějaké svaly. Zdravé dítě se naučí přetáčet samo i bez "učení". Ale tady zase vycházím ze zkušenosti se svým synem, který sice pást nezvládal, na břichu dělal letadlo a ještě víc si tím posiloval ty svaly, které neměl, ale jakmile se naučil přetáčet, tak se přetáčel pořád...
@zrzinda nejsem fyzioterapeut, ale když jsem s miminkem na fyzio chodila, tak mi kladli na srdce, že ho mám jen motivovat, aby se do žádoucí pozice dostal a nemam ho do ní polohat bez jeho aktivní účasti, jinak se to nenaučí.