Dobrý den všem. Je mi 26 let, manželovi 28let. Neplánujeme už další děti a pořád nevíme, jaké zvolit po porodu nejlepší řešení antikoncepce.
Denně do sebe házet prášky?
Tělísko? (vysoký nárazový výdaj, což je pro nás obtížné)
/Prezervativy nemůžeme./
Sterilizaci mi na přání v tomto věku neudělají, to je jasné.
Jak jste tohle řešili? Co vám přišlo nejlepší?
Prosím lidi, kteří chtějí poučovat o čemkoli, ať to jsou finance, věk, bydlení a nevím co ještě na světě, ať to buď napíšou v klidu nebo ať si rejpance nechají pro někoho, koho to bude bavit.
@fire85 Injekce jsou každý měsíc a musela bych dojíždět 25km, což neklapne. My jsme zatím u varianty HA, co jsem brala, nízkohormonální, brala se v kuse bez vynechávání na spuštění krvácení... ale brát to tolik let... řekněme do 40 kdyby byl brzkej přechod... to je 14 let v kuse... to asi nechci... Nevím... Ještě existují tyčinky, co se zavádí do podkoží, ale prý stojí kolem 9tis a jsou na 3 roky nebo 5... Ale to prostě naráz vyplivnout nejde...
já na sterilizaci byla a vzhledem k tomu, že jsi plnoletá, tak není problém... jen pocitej, ze by te to stálo cca 10 tis... ale zas je to na furt
Já si chci nechat udělat s třetím císařem sterilizaci... Kdyby třetí nešlo císařem (ale ono půjde) tak to vezme chlap a nechá se "podvázat" on... Podle mně ti to udělají - máš tři děti a nevratný to není (pokud by vám ruplo v kouli, dá se to řešit umělým oplodněním...
@lucie_91 Taky se hackuju, az dokojim, musime antikoncepci poresit. Ted jedeme v kondomech, ale je to opruz, samy znate 🙂 Beznou HA uz nechci, do hormonu se mi nechce vseobecne. A sterilizaci taky urcite ne, co kdybychom si to jeste rozmysleli. Napady? Existuje vubec neco takoveho?
@odula Já nesnesu ani gely, spermicidy teda nevím, třeba jo, to jsme nezkoušeli, ale kondomy i lubrikanty mě pak pálí a to už jsme snad vyzkoušeli všechny typy. Chlap na vasektomii nechce a já ho vlastně i chápu. Moje matka měla sterilizaci zdarma ze zdr.důvodů jen na přání během císaře. Ale ty peníze za to... asi fakt zůstanem u nejslabší HA...
Sterilizaci ti na přání udělají kdykoliv, ale je to samozřejmě placený výkon. Sterilizace ze zdr. důvodů je něco jiného, ta se neplatí.
@lucie_91 zkouseli jste i vodni bez kapky cukru?? Je to tezky no. Ale ten pesar jste uz meli? Je to jenom takovej kloboucek na cipek,ze jo,neni z latexu ale ze silikonu,kterej je inertni. To by snad drazdit nemelo. Ty spermicidy jsou i jako tablety,globule nebo kremy - maj jinou bazi nez lubrikanty
Urcite stoji za to vyzkouset...
Jakožto těhotná 3x na první pokus uvažuju vážně o sterilizaci. Koukala jsem že u nás to stojí 14 tis.,ale HA do přechodu brát nechci, tělísko taky ne a nic jiného mi nepřijde dost bezpečné.
Tělísko - nehormonální - cena cca 1500 - nic závratného na 5 -6 let
@andelka Přesně.. u nás 2 těhu napoprvé, třetí druhý cyklus - ale první jsme to flákali nebo spíš skoro nic nebylo, takže se dá říct že vlastně taky napoprvé... Se obávám, že ti manželovi formuláci by projeli aji pesar
@odula Vodní vždy, ale s tím cukrem nevím, že někde bývá. Pesar jsem ještě nezkoušela.
@konidana ja to treba taky koumam, jelikoz dalsi neplanujeme a nemuzu hormony ani teliska i kdyz bez hormonu.
@lucie_91 https://www.antikoncepce.cz/antikoncepce/dlouho... ja taky vzdy tehotna na prvni dobrou, i kdyz bych mohla, do teliska jakehohokoliv bych nesla.
@barbecue Můžu se prosím zeptat? Četla jsem zkušenosti maminek ¸po sterilizaci, že je silnější menstruace. Opravdu to tak je? Případně jen nějakou určitou dobu a pak už je menstruace normální? Tohle mě zajímá, protože v dubnu jdu na třetího císaře a sterilizaci zvažuju. Už mám i věk kdy další dítě už fakt ne. Jenže mě odrazuje ta silná menstruace :( . Zažila jsem pár měsíců po porodu a už to zažít fakt nechci. Navíc mám anémii, tak abych se pak nemusela pořád dopovat železem. Díky za odpověd´ 🙂
Ještě bych dodala : Ty tyčinky, jednou mi o nich dr. říkala. Je tam nevýhoda ta, že se může stát, že to tělo ( tu tyčinku ) nepříjme a začne to hnisat. Tím pádem to musí ven. Další Pharmatex - na ten pozor. Znám maminky co i přes něj otěhotněly. A pak ještě ke sterilizaci. Ta je 100% v případě odebrání vejcovodů. Dřív vejcovody jen podvazovali a tam bylo riziko, že se to uvolní a může dojít k otěhotnění. Když odstraní celé vejcovody, tak k otěhotnění nemůže dojít.
@lucie_91 efekt ma statisticky lepsi nez pilulky. Ovsem ne kazde tělo telisko přijme, ale hlefani vhodné pilulky také může byt bojovka😉 Nehormonalni telisko funguje na principu imunity. Tělo se cizí telisko snaží vypudit a zároveň tak vypuzuje i spermie či oplodnena vajíčka, která se tedy neuchytí a tak nedojde k otehotneni.
Chce to asi zvážit, co by se dělo v případě dalšího otěhotnění. Přece jen to je do přechodu hodně dlouhá doba a ono se i přes všechny překážky vždycky jak na potvoru stane přesně to, co nechceme. Potrat taky není zadarmo, navíc by to mělo být pouze krizové řešení, a je to velký zásah do psychiky. Co, když by se to stalo dvakrát, třikrát...? Není už lepší investovat do sterilizace, s kterou máte jistotu?
Já bych na potrat nikdy nešla, a než žít ve strachu co by kdyby, raději bych se nechala sterilizovat. Jak už bylo řečeno, kdyby vám náhodou "ruplo v kouli, dá se to řešit umělým oplodněním... " 😉
@lucie_91 Jedné známé udělali sterilizaci při druhém císaři hned u porodu. A myslím že nic neplatila, protože na to by neměli. A je jí kolem 30let. Myslím si tedy, že by jsi taky mohla jít na sterilizaci. Je to tvoje rozhodnutí, tak by neměl být problém a není ti čerstvých 18, aby ti to někdo vymlouval. Jen bych se zeptala kolik dětí máte? 🙂
Ja jsem mela a budu mit zase telisko nehormonalni Dana je to sice vydaj,ale na 5 let coz antikoncepce je drazsi,kdyz si to prepocitam(navic ja nejsem moc spolehliva na to,abych denne zobala prasky)
@lucie_91 Dodala bych, že u nehormonálních tělísek může být velmi silna menstruace. A jinak jste mladá, do sterilizace bych v tomto věku na Vašem miste byť se 3 dětmi nešla. Nikdy nevíte, co se může v budoucnu stát, třeba budete chtít ještě další dítě (a třeba i s jiným partnerem).
@budilinka S tím souhlasím... mámina kamarádka měla před třicítkou 3 děti, pak se rozešla s manželem a 4. dítě si pořídila ve 40 s o 10 let mladším partnerem. Chtěla, aby i on měl vlastní dítě. Myslím, že by taky byla trochu jiná situace, kdyby
@lucie_91 byla o 10 let starší, přece jenom je pořád hodně mladá a do budoucnosti nikdo nevidí, ačkoliv samozřejmě nikomu nepřeju nic zlého a držím palce, ať je její vztah dlouhodobě šťastný a stabilní.
sterilizaci ti nemusí nikdo povolovat, ne? tu si můžeš zaplatit, je to tvoje rozhodnutí, ale lepší mi přijde vasektomie pro tvého muže
já tedy zkusila z nouze nízkohormonální ha a funguje bezpečně. spodek mi odumřel a kde není sex, tam není těhotenství 😀 no ale tudy logicky taky cesta nepovede. takže doberu plato a kašlu na to. a dál? jako fakt nevím ☹
@butterfly79 jenže když ti je odstraní, tak se dostaneš do umělého přechodu a to tedy taky není žádná slast, kterou bychom si asi chtěly přivolávat o 15 let dříve :-/
@butterfly79 já si nechala jen přepálit vejcovody a nevědět, ze jsem sterilizaci podstoupila, nepoznám na sobě žádný rozdíl, moje tělo funguje pořád stejně... já jsem za sebe moc spokojená
@blahova_andrea Tak to není. Odeberou se jen vejcovody a vaječníky zůstanou. Takže žádný umělý přechod nenastane. Ten by nastal v případě odebrání vaječníků. 😉. Jelikož už delší dobu přemýšlím nad sterilizací, tak jsem o tom, už hodně načetla 🙂.
@butterfly79 já myslela, že se to pak vezme právě komplet
to mě zajímá, taky budu řešit.zatím to vidím na kondomy a kombinovat s čípkama, např.Pharmatex.existuje taky gel od Pharmatexu.
pokud by nám to nevyhovovalo, půjdu asi do nějaké nízkohormonální HA.
dál máte třeba ještě injekce, náplasti, pesar jako další možnosti.