Motorika u tříletého. Co si myslíte?

4. pro 2020

Dobrý den, mám chlapecka 3r3m, je velmi živý, neposedny, upovidany chlapík. Ale mám seznam otázek,které mě trochu trápí a bohužel nemáme kolem sebe vrstevníky,u kterých bych takhle mohla pozorovat podobne věci. Začal chodit do školky,adaptace proběhla víc než úspěšně,dokonce nechtěl domu a chtěl tam spinkat od prvního dne,to se tedy pak změnilo,protože chodil spát do jiné třídy,takže ted chodí jen na dopol,jsem doma na rizikovem těhotenství,takže není problém ho vyzvedavat po obědě,ale paní učitelky mi už několikrát rekly,ze je velmi živý,ať ho dam na nějaký sport,nyní mi hlásí vždy jen drobné prohřešky ve formě- nechtěl půjčit hračku,křičel,atd.,vesměs ho chvali,ze je chytrý a šikovný.
No a ted ten seznam..byla bych rada,kdyby jste se mi vyjádřily,co si o tom myslíte,jak to mate třeba vy a vaše deti,protože mě to nedá spát🙈zřejmě pracuji i hormony,ale jsem tak úzkostná a plna obav...neumím si to vysvětlit...
1. Jídlo- od narození je pro nej jídlo číslo 1,jedl by pořad,cokoliv,sní oběd a za hodinku už se ptá na svacinu,když někdo něco ji,tak loudi,když potkáme na procházce někoho s jídlem v ruce,tak nemluvi o ničem jiném. Byli jsme na krevních testech,všechny hodnoty v pořádku. Má ted 14,5 kg a 100cm,takže tak akorát. Rodina se tomu zpočátku dost smála,když byl menší a dojedl jogurt,tak začal plakat,protože chtěl ještě,ale mě to spis trápí,hodně si i hraje na vaření,krmí zvířátka atd...
2.Držení lžíce a tužky- Ve školce se krásne naučil držet lžíci,ale preferuje stále držení jako bagr s tím,ze ho to jinak bolí,tužku už drží dobre,občas ji chytne špatně,ale po upozornění v pořádku,ale stejne ji drží jak prase kost,ani kreslit mu tím pádem úplně nejde,kreslí velmi slabounce a spis na úrovni menšího ditete,když vidím obrázky ve školce,tak mladší deti zvládnou už nakreslit auta atd,nás syn zvládne hlavonozce a nějaké jednoduché tvary.
3.Jízda na kole- před 2.narozeninami se naučil poradne jezdit na odrazedle,pak ve 2,5letech na koloodrazedle,ke 3.narozeninam jsme pořídili kolo,ale strašně mu děla problém pochopit šlapani,slapne parkrat dopředu a pak dozadu a tím zabrzdi,byli jsme tedy asi třikrát,pak už nebylo počasí,nebo byl syn nemocný,ale na kolo ted vubec nechce,protože mu to nejde. Kolobezku vubec,nedokázal zkoordinovat pohyby,ale tu jsme tedy zkoušeli jen u známých,takže nebyl čas ani prostor na trénink. Ale ve školce,když jdou na zahradu,tak sáhne vždy po koloodrazedle.
4.Schody- do schodů jde střídavě,ale většinou se mě drží za ruku,ze schodů ale nohy nestrida vubec.celkove takhle na ten pohyb je opatrný,vylézt na velkou skluzavku mu trvalo,pak se bal sklouznout,atd...
5.Oblečení- zvládne se sám cely svléknout,oblékne se,kromě mikiny na zip a bundy. Knoflíky mu nejdou,zip do jezdce také ne. Ted začal hrozne protestovat,když si má oblect nakrcnik,ze mu to vadí,když jsem mu oblékla zateplene kalhoty,které jsou buclate,tak ze jsou mu hrozne velké a bunda je mu zase malá..přitom mu vše sedí v pohodě,nakonec si to vždy obleče,ale každý den spolu diskutujeme.
6.Voda-miluje koupání,ale musí sedět,max si ve vane lehne na břicho,ale na zada v žádném případě,nedej Bože,když se mu voda dostane do oči nebo na vlasy,myti hlavy je vždy plne řevu,v bazénu na nej chlapecek caknul vodu a syn měl úplně záchvat,ze to má v očích...dříve bylo vše v pohodě,to je ted tak poslední půl rok...
7.Obvod hlavičky- ve 3 letech měl 51,5 ,musím kupovat čepice už s obvodem 54,aby ho neskrtily,doktorka nerikala nic,ale ta je taková flegmaticka dost ke všemu,tak nevim,jestli je to v pořádku nebo ne. Nejsem moc tabulková,ale spis mě zajímá,jak to mají ostatní.

Možná to jsou blbosti,co řeším,ale mám proste takový divny pocit,jestli je vše v pořádku,nebo ne...
V příloze prikladam obrazek,co syn kreslil. Má to byt snehulak.

konidana
4. pro 2020

každé dítě je jiné a je to úplně normální. To co píšeš mi přijde naprosto v pohodě 🙂
Takovýhle obrázek by sotva namaloval můj v 5 letech. ve 3 pastelky uměl ořezat a naházet do otvoru (do PET lahve třeba). Ale kreslit? proč? v tomto věku nakreslil tak svoje první kolečko a postupně sluníčko. MLuvení u nás bylo taky špatné, zato hrubá motorika super. Ale kolo také až po 3. roce . A jedině s postraními kolečky, protože prostě byl příliš opatrný. Každý je v něčem lepší a v něčem jiném horší 😉

vladienka
4. pro 2020

Prepac ja nejak nerozumiem kde je problem :D krasne papa, krasne kresli, vie sa ciastocne obliect.. ze o tom diskutujete? To myslim kazdy.. dcere sa tiez nemoze voda dostat do oci, rok si nechcela ani umyvat vlasy, takze bol rev. Dole schodami chodi tiez stejnou nohou, pride mi to este normalne.. kolo sme este ani neskusali, ved maju cas.. s tuzkou je to stejne, v skoˇke ich ucia hezky drzat ale je to ako kedy, niekedy to drzi otrasne a nechce to inak ani skusit.

A rozhodne ma nic z toho neznepokojuje, dnes su na tie deti kladene strasne velke naroky, ved ma len 3 rocky..

kata267
4. pro 2020

Zajimalo by me kde mate problem? Ani v jednom z bodu.jsem neobjevilanic divneho nebo abnormalniho...mam doma deti 3-a 4,5 takze mam srovnani a to co pisete je podle me naprostej normal

veritanas
4. pro 2020

Taky nesleduju na chlapci nic divného... můj syn sice uměl od 2 let jezdit na kole, za měsíc jezdil bez koleček...Ale za to do dvou let neřekl ani slovo a přála bych ti vidět naše obrázky ve školce... spolehlivě jsem je poznala, protože byly nejošklivější... teď má pět a teprve jeho kreslení vypadá trochu líp a je poznat, co maluje...

kata267
4. pro 2020

Jinak at jste v klidu tak pro srovnani viz body
1) tohle bych neresila a byla rada ze ji, pokud neni obtloustly coz neni tak asi hodne jist potrebuje (moje deti taky furt neco pojidaji)
2) ten obrazek mi prijde naprosto v pohode, kazde dite je jine, u me jedna kresli fakt uzasne a druha to ma docela "na haku"...neresim
3) starsi se naucila na kole +- ve4 a mladsi ted ve 3 teprve zacina zvladat koloodrazedlo, doted litala jen na te plastove motorce,neprijde mi to divny
4) fakt nevidim problem
5) to co se odehrava u nas kvuli kazdodennimu oblikani bych rozhodne nenazvala diskuze 😂 myslim ze nektere 3lete se ani.neoblecou bez pomoci
6)holky vodu v ocich taky nesnesou
7)obvody hlavy netusim ale to by asi rekla mudr kdyby bylo neco spatne...

pinkyy
4. pro 2020

Aha? Kdyz ctu, co tvuj stejne stary syn umi a moje dcera ne, tak asi delam nekde chybu, ze to neresim 😀 dcera teda do skolky nechodi, takze nema co okoukat, oblekat se neumi, na kole neumi (nebavi ji to, radeji tancuje). Tvuj syn mi prijde naprosto v pohode a bud rada, ze ji 🙂 moje dcera neji doma vubec, je to boj, ale pritom kdyz potkame nekoho s jidlem, tak loudi taky, jako bych ji doma najist nedavala 🙄

jane46
4. pro 2020

Ano, resis blbosti. Nas ma uz od tri hlavu 52,5 (bude mu 4,5), nikdo nema rad vodu v ocich u nas mu myju hlavu tak, ze ji zakloni a predstavuje si letadla... oblekani mame stejne, schody taky, kolo dostal k lonskym Vanocum a letos v lete vzal na milost slapani (ale ma obe brzdy na riditkach, takze dozadu proslapne), uchop neumi kdejaci skolaci a ten nas je reklama na hlad a uz kdyz jde ze skolky, tak hned po o ji svacinu a po prichodu domu sni dalsi dve jablka treba. Proste to vybeha.
Nesrovnavej, podporuj, nenut a ber to s nadhledem 😉

neomenia
4. pro 2020

Přijde mi úplně normální, živý kluk. Ve 3 letech je kolem těch 50 cm ohl norma.

novamamina
4. pro 2020

Nevidím na tvém synovi vůbec nic špatně. Je to šikovný kluk. Mám úplně stejně starou dceru a taky furt žere 🤣. A váží 17kg na 100cm. A dr mi řekla že je pěkná, že tlustá není. Takze ať si tvůj syn vesele basti. Buď rada. Jízdu na kole vypiluje, chce to trpělivost z vaší strany. Motivovat, povzbuzovat. Schody... Já dceru naopak nutim chodit ze schodů po zadku (doma samozřejmě). Venku chodí ze schodů za ruku. Oblečení ti zvládá skvěle. Nehrot. Koupani... Každé dítě nemusí být lachtan. Neřeš. Obvod hlavy nevím, neřeším 😁.

alcar
4. pro 2020

Taky neshledavam nic zavadneho. Naopak si myslim, ze by mohl v tomhle veku a pri te vysce vazit klidne i vice. Mam kluky dvojky 3,5 roku a lzici taky bagrujou. Hlavonozce namaluje jen jedeń druhy jen cmara. Rozmluvili se az ted. Zipy si taky v podstate nezapnou (jednomu se jednou podarilo), boty neobujou (nebo malokdy...a ted v tom zimnim obleceni vubec). Na kole uz umi jezdit od leta, ale ve trech letech je to spis vyjimka. Plavat chodili v lete do kurzu (na podzim ne, ptz covid) a potapeli se azna dno bazenu a trochu “plavali” (hrabali rukama a pohnuli se o par metru). Na te vode bych mozna zapracovala, ale tim stylem, ze na bazene se budes potapet pred nim ty sama, nechas si striknout vodu do oci a ukazes, ze se nic nedeje, ze je to jen voda - tim odbouras u nej ten strach a neprijemny pocit z vody. Jinak bych asi nic nehrotila, je uplne normalni kluk. 😉

me_druhe_ja
4. pro 2020

Jen k tomu obrázku: jako bych to malovala já a to je mi 34. 😀 prostě ne každej je nadanej na vše. 🙂 Já odjakživa malovala příšerně. A tohle je na 3 lety dítě super. 🙂 Ale jako chápu tě: dneska se všechny matky na těch internetech předhání, či dítě je chytřejší a lepší stylem: moje sedělo v 5m....a moje v 9m mluvilo....a moje v roce bylo bez plinek.....atp.... Člověk pak občas zapomíná, že každý dítě je jiný a že někdy není úplně nejlepší chtít po tom dítěti vše a najednou. Jsou to jen děti, potřebujou čas a prostor a ne, abychom na ně tlačili, když ještě nejezdí na kole, zatímco Anička odvedle už jezdí rok.

mumisa
4. pro 2020

Úplně normální dítě ;)

ajja87
4. pro 2020

Tak ze je to sněhulák jsem poznala jeste, než jsem docetla tvůj příspěvek, takže kreslit umí parádně 😉a jediny, co mi v tvém příspěvků nesedí je váha, naše má krátce 4 roky a má 22 kg, před temi 7 měsíci měla cca 18-20 kg, takže asi musím začít řešit 🤔🤔😂😂kolo má/měla úplně stějnne, oblikani též a ze lžíci nevidím problém, cjvili jsem dělala ve školce a tam ji kolikrát tal drželi ještě předškoláci 😀

ajja87
4. pro 2020

Jo a s vodou to je to samé, miluje plavání, ale jakmile si má umýt obličej nebo se ji dostane voda do očí tal řev

krupka3
5. pro 2020

Mam podobne starou dceru. Zaprve teda vubec nechapu, proc ti ucitelky zaluji, ze dite nechtelo pujcit hracku apod...?? Copak si neumi poradit samy? Co od tebe timto ocekavaji? Nase ucitelky vzdy predavaji vsechny deti rodicum s usmevem, a pokud se rodic na nic nepta, je jen pozdraven. A kdykoliv se zeptam, dostavam spis odpovedi ve stylu co ten den delali a jak se meli hromadne, jestli dcerka spala..... No a k otazkam - 1) dcera je velmi drobna, ale s jidlem to ma stejne. Casto sice nedoji, ale kdyloliv jsme venku, porad chce svacinu a pta se kdy bude dalsi jidlo. Pokud je syn BMI ok, neresila bych.
2) dcera taky kresli hlavonozce a vetsinou ani to ne, jen nejaka kolecka a cary, tuzku spravne chyti VYJIMECNE, neresim, zatim na to ma cas.
3) dcera nedavno teprve pochopila, ze na koloodrazedle se sedi a ne ze se ma vodit mezi nohama. Proc davas svemu diteti tak neskutecne vysoke latky? Ve trech letech ma umet slapat na kole a jezdit na kolobezce?
4) ano, do schodu stridave za ruku (pripadne zabradli), ze schodu po jednom za ruku (pripadne zabradli)
5) 😀 to je vtip? Videla jsi nekdy 3lete dite? Chtela bys, aby si zapinal knofliky a zipy?? No a to, ze mu vadi nakrcnik a buclate kalhoty, to je proste uplne normal vec, 3letakum kazdy tyden hrozne vadi neco jineho.
6) no jasne, normal
7) cepici mame take s obvodem kolem 54cm

Nezlob se, ale mas na sve dite nehorazne vysoke pozadavky. Vsechno co dela je naprosto typicke pro 3lete dite. Dej si nohy nahoru a nech ho zit a trosku se mu prizpusob 😉

autor
8. pro 2020

Děkuji za reakce.
Někdy mě to chytne a mám proste obavy...někde na mě vyběhl článek,co už by měl umět atd a neumí,jinak je to vážně šikovný chlapecek,určitě ho do niceho nenutim,neschazuji ho,nemá žádnou drezuru nebo tak,to si držím všechno uvnitř sebe...

fandysek_1
8. pro 2020

Kluk je v pohodě. Náš tříletý ještě ani nemluví, na kole taky nejezdí (přesně jak píšeš, šlape dozadu), vana to samé, oblékání dost podobné (nakrčnik jsem vzdala) a ve školce mi toho moc neřeknou tak doufám, že je to v klidu.

normalnimatka
8. pro 2020

hormony;)

je to úplně v pohodě. málokterý dítě si ve třech letech umí všechno oblíknout včetně zapnutí zipu do jezdce, kupř....to fakt není úplně jednoduchý, a kde to nejde tak úlpně dobře, tak s tím bojuje i dospělej, žejo🙂

úchop lžíce, tužky...na to má mooooře času.

na kole tříletý dítě jezdí jen výjimečně! záleží třeba i na proporcích dítěte, je docela malej, na to, aby se vůbec udržel na kole jako takovým, vem si, jak je ku jeho váze těžký! ani kdejaký čtyřletý dítě to nedá.

mytí úplně normální, naše dítě hysterčilo při mytí hlavy až do 4 let

a tak dál.

i co se týče jídla, je v pohodě váhově, a vzhledově bys poznala, kdyby byl oplácanej🙂 tak je prostě v růstu, no..má spotřebu 🙂 tohle je děsně individuální. je to divný, ale některý děti, jako kdyby rostly ze vzduchu, a na druhou stranu jsou takový, jako tvůj syn.

co se týče hraček, zkus syna naučit koncept střídání. ale přijde mi zvláštní, že ti učitelky říkaj, že nechtěl syn půjčit hračku. to jako jinak 100% dětí 100% času ve školce umí, zvládá? no, pochybuju.