Dobry den,
Kamarad se se mnou dohaduje,ze je bezpecnejsi v tramvaji mit dite na ruce a drzet se rukou prednj sedacky,v pripade brzdeni by pry dite udrzel nez mit v kocarku,kde se pry dite omlati..je to blbost,ze? Nejsou na toto nejake studie?
Dekuji
Tak to by mě taky zajímalo, všude doporučují mít dítě v kočárku, ale když vidím, jak tam někdy lítají... A na druhou stranu když tramvaj najednou zabrzdí, mám dělat co sama se sebou, abych se udržela, natož pak ještě držet mimčo v náručí.. To si nedovedu představit. Takže jestli máte někdo někde nějaký odborný článek, takyho uvítám 🙂
V Brně v MHD pouštěli kdysi šoty, co se stane, když lidé různě sedí či stojí v MHD a jak dopadne různě umístěný kočárek a dítě v něm. Rozhodně dítě upoutané v kočárku! Na klíně vyletí. Kočárek nesmí stát zabrzděný, ideálně kolmo ke směru jízdy. Pokud možno ze 2 stran bariéry (stěna dopravního prostředku, sedadla), ze 3 str. stojí rodič. Nikdy nenechávat dítě v kočárku samotné a neodcházet sednout si jinam! Nebrzdící kočárek do MDH nebrat! S dítkem v šátku, nosítku si sednout, těhule sednout - při bouračce hrozí zranění od ostatních cestujících.
Kolmo ke směru jízdy ne!! - hluboký boudičkou do směru jízdy, golfky zády. Informace přímo od dopravní policistky. Měla jsem kočárek při lehké dopravní nehodě autobusu kolmo ke směru jízdy a připsali mi kvůli tomu "spoluvinu". Naštěstí se to obešlo bez zranění, šlo jen o vyplacení škody na konstrukci kočárku...
Opr. překlep - kočárek má být zabrzděný 😉.
@lauranosi Jj, ale tohle platí jen ve voze, kde je místo pro 1 kočárek. Já jsem z Brna, tady jsou zpravidla označena dvě místa pro kočárky, a v těch se stojí kolmo ke směru, protože kdyby jeden kočárek stál po směru jízdy, tak ten je docela dobře chráněný, ale ten druhý by už stál de facto v otevřeném prostoru a v případě nehody by to s dítkem dopadlo tragicky ☹
Tak v Praze často cestuji s dalšími 3 kočárky. Spíš je to boj dostat kočárek do tramvaje nebo busu. Umístění kočárku si pak fakt nevyberu. Dítě bych z kočárku v mhd nikdy nevyndávala. Někdy je boj ubránit kočárek s dítětem před padajícími spolucestujícími ☹
Kočár musí být zaparkovaný správně, tedy podél, ne napříč směru jízdy, tak by se přepadnout neměl. Otázka je, jestli ti někdo nepadne na/do něj. V náručí to bezpečnější není, při pádu reflexne nechranis dítě, ale budeš bránit pádu sebe, neudrzis ho.