Miminko málo přibírá. Když odmítá příkrm, je možné, že jí kojení stačí?

madamas
10. lis 2021

Ahoj. Nedávno jsem tu řešila že mě nejde kojení, dokrmuji a kojení jde do kopru. Nicméně jsem se nakonec ,, kousla" a začala jsem plně kojit. Kojím po menších dávkách, ale na požádání, i když naše doktorka vyžaduje režim krmení po 3,5 - 3h. U nás to ale nefunguje, malá se nenapije nikdy tak aby 3h vydržela. Včera na tříměsíční prohlídce problém, málo přibírá. Po narození měla 2100g, nyní má 4050g. Motoricky je v pořádku, je veselá, nepláče. Mudr nám napsala dokrm jelikož je podezření na ABKM tak speciální mléko. Malá ale dokrm naprosto odmítá, zkusila jsem i Sunar jestli to není tou chutí a ne. Dříve s dokrmem problém neměla, teď jo vůbec nechce. Je možné že jí tedy kojení stačí? Jaké můžou nastat problémy když mi bude tak málo přibírat?

neomenia
10. lis 2021

@madamas ahoj. Dítě by ve 4-6 měsících mělo zdvojnásobit svoji porodní hmotnost, čemuž se blíží dcerka už teď, ve 3 měsících, takže si nemyslím, že by málo přibírala. Pro úplnost, můžeš sem prosím dát váhu na poslední kontrole? Ať vím, kolik pribrala od té doby? Jinak samotná hmotnost není jediný ukazatel prospívání, důležitá je také délka, psychomotorický vyvoj....a kojeni po 3 hod je zastaralá teorie, nyni se prosazuje kojení dle potreby miminka, tedy klidně po 1-2 hodinách. Jinak nedostatečné hmotnostní prirustky mohou mit na svědomí nizkou imunitu a opožděný až vadný vyvoj mozku, proto se to rak řeší a hlídá. Ale to podle toho, co píšeš, nebude váš případ 🙂 pošli tu poslední hmotnost.

jjasmina
10. lis 2021

@madamas já jsem kojila i po půlhodině, um malá měla 2x, no měla je silné slovo, nevzala vůbec nebo to vyblila, koj často jak chceš, váhu dle mě máte fajn

marpe2
10. lis 2021

Promiň, ale tvoje doktorka ti může poradit, navrhnout, konzultovat, ale aby VYŽADOVALA, jak často se má krmit dítě?! Navíc, tyhle intervaly se mají dodržovat, když je dítě na umělém mléku. Kojení na požádání znamená libovolně často a dlouho, podle toho, jak si žádá miminko a ne jak vyžaduje doktorka 🤦‍♀️ nenech se od ní stresovat, vyslechni ji, ale nemusíš ji poslouchat na slovo. Děláš to dobře a kojení je plně dostačující, sleduj počůrané plenky a jestli je spokojená, to jsou důležité faktory, ne přibíraní podle tabulky. Navíc, kojená miminka přibírají skokově, takže nejde řídit se jen tím. Například moje dcera byla od narození drobnější, pribírá i roste trošku pomaleji, než její rovesníci, ale naše skvělá doktorka nikdy neřekla ani popel. Porodní váhu měla 2850 g, ve třech měsících 4690 😉

aneta_v
10. lis 2021

@madamas klid, prospivani se posuzuje komplexne a ne podle pribirani, pokud je motoricky a jinak vyvojove v norme, neresila bych nizke prirustky. To bych byla uz podruhe totiz v blazinci 😅 Pokud byla donosena, tak mela i velmi nizkou porodni vahu, nema tedy asi predpoklad k tomu byt cvalik. Mam dve dcery, vaha narozeni - 6m - 1rok:
Prvni 2.34 (narozena 34tt) - 5.7 - 6.99
Druha 2.84 (nar. 38+5tt) - 5.6 - v roce budu rada, kdyz da tech 7 (bude ji za tyden)
Obe jsou proste drobne, starsi ma ve trech letech sotva 12kg. Prospivaji velmi dobre

levandule_k
10. lis 2021

Ach jo, jak dlouho budu ještě číst, že někdo doporučuje interval u kojení 3-3,5 hodiny.

Koj na požádání, dle potřeby i kdyby to mělo být po hodině.

Já bych dokrm UM nedávala, když už jsi si konečně vybojovala kojení.

madamas
autor
10. lis 2021

@neomenia pv byla 2100g a 44 cm, v šesti týdnech 3250g a 49cm, v devíti týdnech si nejsem jistá ale bylo to kolem 3 600 a nyní ve 12ti týdnech 4050g a 55cm. Dcera je narozena ve 36tt, drobní jsme i my rodiče, já 156 cm a 48kg, manžel 170cm a 63Kg, obě naše rodiny po generace prcci😏 manželova sestra dokonce v dětství absolvovala nějakou zotavovnu kvůli tomu, to už se snad dnes nedělá protože máme stejnou lékařku jako manžel a jeho sourozenci v dětství.

madamas
autor
10. lis 2021

@aneta_v právě že je narozena ve 36 TT, nicméně u nás je to i genetika, jsme prcci obě rodiny po generace 😏

neomenia
10. lis 2021

@madamas když to počítám, tak od šesti týdnů do teď pribirala průměrně 133 g/ tyden, což je trochu méně, než by měla ( ideál je 150-300 g/ tyden). Ale žádný extrém, jak říkám, jspu i jiné ukazatele, navíc, když jste všichni drobní ..... Ja si taková miminka, která méně přibírají, zvu častěji, snažíme se zamakat na tom kojení. Držím palce, koj co nejčastěji, skin to skin kontakt , hodně pit....brzy zase převážit, pro jistotu, jinak do UM bych se netlacila.

madamas
autor
10. lis 2021

@neomenia ona právě ze začátku těch 150g/týden přibírala, ale to byly pokusy o kojení + dokrm. Teď se zpomalila na 100g týdně. Po kojení si ještě chce podudlat na prázdno a když jí to teče tak už to pak pouští ven, z čehož usuzuji že hlad už nemá, tudíž nevezme ani dokrm. Na převážení jdeme za týden a mám z toho hrůzu, hlavně z toho že nevím jak to dál bude chtít lékařka řešit když jí řeknu že dokrm odmítá, bojím se abysme neskončili třeba v nemocnici, už jsem tu četla takové případy, jakože na pozorování..

dixi86
10. lis 2021

U druhého dítěte jsem měla oboustrannou mastitidu a mléko skoro zmizelo. Než jsem se opět plně rozkojila, trvalo to snad dva tři měsíce. Už nevím. Dcerka tu dobu přibírala minimum, co měla, ale přibírala. Na doktorce jsem viděla trochu obavy, ale nic neřekla a to pomohlo. Pak jsem mohla mléko zase rozdávat. Dcera prospívala, byla velmi napřed, dohnala to pak. A to od narození přibírala extrémně hodně. S příkrmy sem začínala jako o prvního až v 8.měsíci. Kojila sem ale na požádání, klidně každou hodinu. Mléko nestačí tak dlouho jako UM, doktorku bych v tomto neposlouchala. Držim pěsti, ať je líp. A opravdu, poptávka určuje nabídku.

katule1990
12. lis 2021

@madamas Nenech se stresovat, jsi dobrá, že se ti podařilo plně vrátit ke kojení, koj podle potřeby, jak miminko chce, intervaly bych neřešila. Důležité je, že dcera přibírá a psychomotoricky se vyvíjí. Ani mi nepřijde, že by přibývala nějak pomalu, navíc nemá být po kom velká. Nám syn přibýval a přibývá ještě míň a kojila jsem ho plně do 5,5 měsíce, pak se vrhl na příkrmy, jí od začátku dost a vše, co mu udělám (snažím se dělat tučnější příkrmy) a stejně přibývá strašně málo, přestože je to kluk a s mužem jsme oba velcí (178 a 191 cm). Pro zajímavost jsem koukla, jak to bylo u nás: PV: 2,1 kg, v 6 týdnech: 2,68 kg, ve 3 měsících: 4,07 kg, v 6 měsících: 5,67 kg, v roce: 7,34 kg. Je prostě drobný, kromě pomalejšího motorického vývoje (což snad ale dožene, psychický vývoj je úplně ok) je vše v pořádku 🙂. Fakt bych na tvém místě zůstala u kojení na požádání, myslím, že podle toho, co píšeš, to dceři stačí 🙂.

madamas
autor
12. lis 2021

@katule1990 Děkuji. Ona se kojí takovým svým ,, zvláštním" způsobem, prostě nesaje třeba deset minut v kuse, ale po chvilkách a často, kojení po hodině je u nás běžný standart. Takže vlastně nedokážu vyhodnotit kolik toho za den vypije. Kdybych měla dodržovat intervaly tak už dávno nekojím, protože se prostě neumí napucnout naráz. Lékařka zastává názor že je lepší mít intervaly a raději dokrmit do syta a tři hodiny nic. Také jsem zde četla, že lepší než um je začít tedy časně s příkrmy, pokud miminko nepřibírá. Ale ani to se nesetkalo s úspěchem když jsem navrhla že bych ve 4m začala pomaličku s jídlem, prý na to dost času než víc přibere. To jsem nepochopila, zda je potřeba určitá hmotnost aby miminko mohlo začít jíst 🤔 Jasně, člověk si řekne budu to dělat po svém a intuitivně. Ale stejně mě vždycky ten názor lékařky znejistí.

marpe2
12. lis 2021

@madamas myslím, že ve tvém případě je skutečně všechno v pořádku a doktorka tě fakt dost znejisťuje. Ještě je hodně důležité zkusit se hodit do klidu a věřit si, většina mých problémů s kojením se vyřešila, když jsem to přestala hrotit 🙈
A k těm příkrmům, není potřeba, aby miminko dosáhlo určitou hmotnost, ale aby mělo zralejší trávicí trakt. Držím palce 🍀

levandule_k
12. lis 2021

@madamas UM mléko je kravské, zpracované tak, aby bylo vhodné i pro lidské mládě. Nicméně je to pořád kravské mléko. Konkurenční výhoda krávy je, že tele umí hned po narození stát na všech 4, takže potřebuje svým složením jiné mléko, aby mohlo stát na 4, než produkujeme my lidi. (Naší výhodou je mozek.) Míchání UM a MM někdy dělá dětem paseku v bříšku. Tvoje MM je to nejlepší, co jí můžeš dát. MM je lehčeji stravitelné pro dítě, protože je tvořeno na míru našim potřebám, proto tě intervaly nemusí nijak trápit. Platí pravidlo u UM by měly být pauzy, u MM můžeš kojit nepřetržitě, dle požadavků dítěte. Kojení je i o vztahu, třeba malá se malá chce jen ujistit, že jsi tady pro ni. Prostě tvoje pediatra nedává nejlepší rady ohledně kojení.

S těmi příkrmy, jsou pediatři, kteří je doporučují začít s příkrmy od ukončeného 4M. Začíná se jednodruhovou zeleninou. Z toho ti nezačne přibírat, protože zelenina se používá při dietě, když chce člověk zhubnout. Kdežto tvoje MM obsahuje tuky a bílkoviny, z toho se přibírá. Příkrm takhle jenom jako doplněk ne náhrada za kojení.

madamas
autor
12. lis 2021

@levandule_k
@marpe2 Děkuji. S tou neplechou v bříšku - pediatra je jiného názoru. Když maličkou ze začátku dost trápilo bříško, tak říkala že to může mít z častého kojení, že mě taky bude bolet břicho když budu jíst každou chvíli. To jsem tedy vyhodnotila jako nesmysl. A ano, malá má na prso i tu citovou vazbu, uspávám na prsu, utěšuji prsem. Myslím že tyto funkce by nám dost chyběly kdybych s kojením přestala, to byl taky jeden z hlavních důvodu proč stále o to kojení tak bojuji.

madamas
autor
16. lis 2021

Takže dnes bylo převážení a malá za týden přibrala jen 55g. Dostali jsme nějaké speciální již hotové mléko po kterém snad přibere, nakoupila jsem injekční stříkačky a budu to do ní muset dostat, jelikož za týden jdeme opět na převážení a pokud to nebude ok tak hospitalizace.
@neomenia Nevíš prosím co se během takové hospitalizace děje? Na jak dlouho to je? Odpověď lékařky byla že dokud se nezjistí proč nepřibírá. Můžu si vyžádat tedy nějaká ambulantní vyšetření místo toho? Malá má teď ve 13ti týdnech 4 105 g, jinak je spokojená, nepláče, koníčky pase, přetáčí se na záda a snaží se přetáčet i na bříško. Děsí mě představa že budu trávit třeba 14, dní v nemocnici se zdravým dítětem.

neomenia
16. lis 2021

@madamas během hospitalizace se přesně budou vážit vypité dávky , co nakojis, to znamená, že budeš jí vážit vzdy před a po kojení. Pokud to bude málo, bude se dokrmovat tak, aby vypila cca 150 ml na kg a den, to znamená, že v jejím případě by měla vypít asi tak 615 g na den, to na dávku je asi 8x denně 76 ml. Pokud bude příčina opravdu v tom, že máš prostě málo mléka a nedokážeš prostě vyprodukovat víc, dostanete dokrm a jdete domů. I když je spokojená a i když pro to děláš maximum, někdy to prostě nestačí a bohužel tak malé příbytky nejsou bezpečné dlouhodobě - je to příliš málo pro rychle se vyvíjející mozek.
Pokud by se zjistilo, že to není množstvím mléka, vyšetří se příčina. Tozn. Krev, biochemie, ionty, hormony, dále např stolice, ultrazvuk břicha, srdce atd. Výhodu hospitalizace spatřuji v tom, že to budete mít vse na jednom místě a rychle. Ambulantně by to znamenalo obejít několik různých ambulancí různých specialistů s tím, že na termín by se čekalo i týdny a konečná diagnostika toho, proč neprospívá, by se vlekla a zbytečně oddalovala.

Myslím, že je to nejrychlejší a nejjednodušší, Nemyslím, že byste tam měli být 14 dní. Spíš tak 3-7 dní, záleží ale na tom, co se zjistí. Zjisti si dopředu možnost samostatného pokoje, to by pak mělo být na pohodu.

Doma jsi ji před a po kojení nikdy nevazila?

madamas
autor
16. lis 2021

@neomenia Ano vážila, jelikož pije třeba i po hodině tak vypije málo, 35 ml cca, Když usne a spí déle tak 70ml cca, nikdy jsem ale nevážila celodenně, takže nedokážu říct kolik toho vypije za den. Obávám se že v nemocnici nebudou nakloněni kojení na požádání. Budou chtít určitou dávku po určité době, což je pro nás problém.

neomenia
16. lis 2021

@madamas chápu, no bohužel v nemocnicích jsou částo ohledně kojení dost mimo a dělají to postaru 😥 ale v podstatě je jedno, jestli vypije jakože 8x 76 ml nebo 12x 51 ml nebo 24x 25 ml, vysledek je stejný, tech 600 ml na den, plus mínus, aby prospívala. Snažila bych se se s nimi domluvit, je to logické, a nebála byct se argumentovat novými fakty, pokud by vyzadovali kojení po 3 hodinách.

madamas
autor
16. lis 2021

@neomenia Pokud bych měla kojit po dvou hodinách třeba 15 min tak výsledek bude nula nula nic a půjdeme domů na UM. Mléka mám myslím dost - když si chce po kojení už jen ,,dudlat" tak mléko teče a malou už to spíše rozčiluje protože už je najezená. No, zkusím ji napucnout tím speciálním mlékem za pomoci stříkačky, dříve nám to tak fungovalo a přibírala pěkně, tak snad se do toho tempa zase vrátíme.

levandule_k
16. lis 2021

@neomenia Může se zeptat, na pravidlo, že do 6 měsíců by dítě mělo svou porodní hmotnost zdvojnásobit, když je na ní už skoro teď? Děti nepřibírají pořád stejně ne? Nebylo by lepší, pokud je podezření na ABKM tak, aby matka začala držet tuto dietu?
@madamas No asi si budeš muset obhájit, že kojíš po hodině, prostě kašlat na řeči a dělat to, co vyhovuje dceři. Přece ji nenecháš 2 hodiny hladnou😉

madamas
autor
16. lis 2021

@levandule_k no já budu doufat, že se k té hospitalizaci nedostaneme, že jí tedy trošku do příštího týdne ,, vykrmím". Jinak bezmléčnou dietu držím, bolesti bříška i krev ve stolici zmizely, takže to má zřejmě účinek.

katule1990
16. lis 2021

@madamas Samozřejmě je dobrý nic nepodcenit a nejem odborník, ale já mám spíš pocit, že tě doktorka hlavně stresuje a dost možná zbytečně. Váha mi nepřijde vzhledem k PV nízká a to, že za týden přibrala 55 g? To sice není moc, ale je to jen údaj za jeden týden a dokáže to docela ovlivnit i to, jestli je dítě zrovna před kojením, vyčůraný, vykakaný, to může klidně desítky gramů udělat, důležité je to, že nějaký přírůstek je. Tak mi to vždycky doktorka říkala. A syn přibývál ještě míň, nikdy o žádný hopitalizaci nemluvila, ale ze začátku nám teda dokrm taky chtěla dát (nicméně já jsem odsála dost mlíka, tak jsem krmila svým, z prsu si to nejdříve neměl sílu vytáhnout). Já jsem měla PV 3,3 kg a v roce 7,6 kg a s mozkem snad nic nemám 😅. Jen tě chci podpořit, že věřím, že to bude v pořádku, když je dcera jinak spokojená, snaž se být v klidu, držím palce, aby byl příště přírůstek vyšší 🙂!

marketaholasova
16. lis 2021

@madamas asi bych se kousla a zkusila jeden cely den nebo 2 vazit i kdyz je to otravne co hodinu. Poradila mi to jedna porodni asistentka kdyz mala v 4 tydnech nepribirala i kdyz po konzultaci jsem mela spravnou techniku. . Ze pry ziskam orientaci a muzu pak rict doktorce co a jak. A zjistit kdy me vyuziva jak dudlik. Pote jeste stridat prsa aby u toho nechrnila a vzbudila se. Kojila jsem do 18 mesicu. U nas v porodnici je doporuceni kojit co 3 hodiny ale nebrani tomu aby to byli kratsi intervali treba i hodinu. Ale to rikali ze radci zvazit.

madamas
autor
16. lis 2021

@katule1990 je fakt, že mám pocit že doktorka na mě zkouší nějaký ,, zatěžový test" pro matky 🙈 První bylo že je úplně křivá, honem Vojtovka nebo bude skolióza.. takže stres, honem na rehabku, tam fyzio koukala kde jako je ten problém? No tak dáme nějaké cviky když to paní doktorka chce.. další poradna a šup, nepřibírá, bu bu bu, bude nemocnice.. pokaždé z tama jdu a mám na krajíčků, pokaždé ,, vyhrožování" jinou diagnózou, pokaždé něco špatně.
@marketaholasova ono i když vážením zjistím že vypije dost tak paní doktorka chce ten důvod proč teda nepřibírá. Takže pokud to zjistím že pije dost a přesto dostatečně nepřibere tak nás stejně nechá hospitalizovat. Já myslela že to hrozí když se nepřibírá vůbec nebo když se hubne. A tím že jsme všichni drobní se obávám že mě tím bude ,,terorizovat" hodně dlouho. Začínám uvažovat nad změnou lékařky, nebo alespoň bych chtěla ještě další názor. Chodíme ještě do rizikové poradny protože se dcera narodila maličká, tam se zdá lékařka tolerantnější, ale jedeme tam zase až v lednu.

neomenia
16. lis 2021

@madamas když to je těžký. Píšeš, že uvažujes nad změnou lekarky, protože te stresuje . A zas jiní uvažují nad zmenou lekarky, protože naopak nic neřeší. To mě, jakožto pediatra, dost štve. Co teda, ženské, chcete? Za mě teda, buď ráda, že máš lékařku poctivou a pečlivou. Toť vše,, držím palce, dělej, jak umíš 🍀

madamas
autor
16. lis 2021

@neomenia Honí se mi hlavou vše možné, takhle napsané to asi vypadá prostě blbě. .To je právě to, nechci být nevděčná. Paní doktorka posílala už švagrovou do nemocnice a na různé dokrmovací kůry do léčeben, přesto šla švagrová do první třídy o rok později s 15ti kily, dnes má v pětačtyřiceti letech 46 Kg. Já jsem na tom a byla jsem na tom jako dítě velmi podobně a nic takového se u mě neřešilo. Takže si teď připadám trochu ,,utlačovaná". V rizik.poradně před třemi týdny vše ok. Omlouvám se jestli tedy zním nevděčné, spíše jsem teď tak nějak rozpolcená. Uvidím za týden, snad bude lépe... Ještě se zeptám, minulý týden paní doktorka předepsala spec.mleko kvůli ABKM a dnes nasadila infratini které obsahuje mléko, je to ok?

katule1990
16. lis 2021

@madamas Opravdu mi přijde, že tě doktorka strašně stresuje (i s tím cvičením), i když to asi myslí dobře, aby se něco nezanedbalo. Můj syn se narodil stejně maličký, přibýval ještě míň, teď je mu rok a ještě neleze (ale už zkouší), nesedí. Doktorka je se vším ok, prý je šikovný, komunikativní, jen mu tyhle věci budou trvat dýl, možná je to trošku i tím, jak je hubeňoučký (přestože krásně jí). Nikam nás nikdy nehnala, všemu dala čas (kromě od narození hnisajícího oka, to jsme teda na zákroku byli, nicméně nepomohl a pak se to před 1 rokem věku spravilo taky úplně samo). Nedivím se, že zvažuješ změnu nebo bys chtěla i jiný názor. My matky (prvorodičky) jsme ze všeho často vyjukaný a máme prostě strach, abychom něco nezanedbaly. Taky ho pořád občas mám, ale všímám si, že se hodně problémů vyřeší samo 🙂.
@neomenia Chápu, že tě tohle musí hrozně štvát, jenže lidi jsou prostě různí, spousta ženských se nechá snadno (zbytečně) vystresovat a vyhovovalo by jim spíš uklidnění od doktorky, že se dítě vyvíjí dobře, jen je potřeba dát některým věcem čas, jiným tohle zase z principu vadí a radši projdou všechna možná vyšetření a cvičení, aby byly klidné, že je vše v pořádku. Bohužel se nejde zavděčit všem, když jsou takové rozdíly v přístupu k životu, člověk si nikdy nesedne s každým. Já jsem třeba za uklidnění a a vyčkání docela ráda, ale vadí mi třeba rady, že mám dávat do prvních příkrmů piškoty plné cukrů a nekvalitních tuků, že bych asi měla synovi dávat umělý Nutri drinky, přestože sní vše, co mu dám, jen protože moc nepřibírá, hodně mi vadilo, že ze začátku jak syn vůbec nepřibýval a hodně mu hnisalo to oko, tak se při těch častých kontrolách doktorka vůbec nezvedla od stolu, jen si nechala hlásit údaje od sestry, napsala kapky a na dvoukilový dítě (ani na to oko) se ani nepodívala... Nicméně musí to být velmi náročný ta denodenní práce s lidma různých tipů, nálad a názorů, to je mi jasný 🙂.

neomenia
17. lis 2021

@madamas studovala jsem složení a je tam normalni mleko, odtučněne...

levandule_k
17. lis 2021

@neomenia Dělat s lidmi je těžké. Nejde zavděčit všem. Navíc trendy se mění, mně osobně přijde, že když jsem byla já dítě, tak se tolik neřešilo cvičení Vojtovky a různé fyzio. Myslím, že rodičům ani kolikrát nedochází, že když zkorigují vývoj na cvičení s fyzioterapeutem u miminka, tak můžou zabránit bolesti zad v dospělosti.

Tady je otázka, jestli nepřibírá z toho důvodu, že je málo mléka, je nějaká potravinová alergie, nedostatek hormonů atd. a je to potřeba řešit, nebo se jedná o genetiku a malá je ok, i když je mimo tabulky. No řešit tohle pořád musí být docela náročné.