Zdravím maminky, má to některá z vás taky tak a jak to řešíte? Naše 3týdenní miminko často kňourá, anebo se občas i vzteká, když ho na chvíli položíme, nebo leží v postýlce... Vyžaduje neustále pozornost... Kolikrát jí chovám a zpívám jí jakou dobu a když ji položím, tak do 10 minut řev. Připadám si někdy jak otrok, kolikrát si ani člověk nemůže dojít na toaletu, nebo si pro něco jen odběhbout, deprimuje mě to :-/ V postýlce už skoro týden nespí, spí se mnou v posteli a to se celkem dá, podaří se mi i občas aspoň na chvíli usnout a trochu si odpočinout... Taky mě trápí, že když už usne, tak často ve vibračním lehátku nebo autosedačce a pak tam leží zkrouceně, jenže když jí chci přenést do postýlky, tak málokdy se mi ji podaří nevzbudit, a když už se zadaří, tak do 15 minut se vzbudí a zase začne plakat, nevím jak už dál ☹ 4 dny zpátky nespala pořádně celou noc a přes den už vůbec ne, říkám si, že to už není normální, taky musí přeci to miminko spát? ☹
Preventivně jí dávám před každým krmením kapičky na prdíky - Infacol. Možná, nevím, ale to by byla asi hodně vzteklá a červená, ne? To zase až tak nemáme, spíš, že jen tak pokňourává a pořád vyžaduje houpání...
Těžko říct, kamarádky syn měl prdíky v menší míře a taky jen pokňourával. U nás to bylo v plné parádě 🙂 Možná jen potřebuje vás, synovi je 4 a půl měsíce a v poslední době je taky hodně "mamánkovatej" a moc se od něj nehnu. Ale zas stačí většinou, když jsem na dohled, to už je zas takový jiný. Každopádně 3 týdny, to je ještě prcek. Kojíte?
Chce být s vámi - chce kontakt - co zkusit šátek nebo jiné vhodné nosítko - malá bude spokojená a vy si uvolníte ruce a budete v pohodě všichni..
Pres den skus satek a na spani ji skus poradne zabalit do zavinovacky a schovat rucicky.A jeste me napadlo jestli nema hlad?Pribira dobre?
https://www.facebook.com/skynews/videos/1331646... jsem si u toho příspěku vzpoměla na tohle video... Já si teda dítě rozhodně nepořizovala k tomu, abych ho odkládala...
dc2015 já jen doufám, že až bude starší, že se to zlepší, protože někdy je to fakt na zbláznění... Mlíčko mám, ale nekojím, neumí se přisát a když už jo, tak plno mlíčka steče kolema má akorát promáčený košilky, takže je pro mě lepší mlíčko odsávat a krmit z lahvičky, mam aspoň jistotu, že se nakrmí a taky mam přehled kolik toho vypije...
wrtulka nad šátkem už jsem taky začala uvažovat 🙂
zmrzlinka: přibírá, nabrala už svojí porodní váhu a dokonce i čvrt kila přes, doktorka chválila, že nestrádá 🙂
Tak to bude asi vážně tím, že potřebuje kontakt. Připadá mi, že když je dítko kojené, tak ten kontakt má automaticky, a proto ho tolik nepotřebuje mimo. Respektive má aspoň krátké okamžiky "samo pro sebe". Zlepší se to určitě 🙂 Já jsem šátek neměla, nosím až od 3 měsíců v manduce, ale na 2., bych si ho určo pořídila, fakt to asi zjednoduší život v těch počátcích 🙂
@monny88 doporucuji knihu nase deti, nase svety. 🙂
@anetka1701 to jsem mohla čekat, že se někdo ozve a rýpne si!
@monny88 ano, jak přes kopírák. Nejdřív měl prdíky, pak opruzený zadeček, zabírá kočárek nebo vibrační lehátko.
@koordinatorka_odboje jj kočáek, když jdeme na procházku, tak vše je v pořádku a když se vrátíme z procházky a chci jí ještě nechat dospat na čerstvém vzduchu na zahrádce, tak se do 15 minut vzbudí
@monny88 precti si tu knihu, je tam i krasna kapitola o spanku miminek. Kolik vydrzi v tom kocarku spat? Oni ve trech tydnech spi opravdu lehce a v kratkych intervalech. Takze to proste tak je a neni to ani kocarkem, ale jen proste tim, ze se uz vzbudila, protoze spinkala dost.
A nasla bych si tu laktacni poradkyni jak psala @dc2015 🙂
@monny88 a prdne si normálně? vypadá to na nadýmání
@monny88 nebojte se vzdycky se vyskytne nejaka supermatka, co nepotrebuje jist, spat ani vymesovat. Ono totiz kdo nezazil nespaci dite, nevi o cem mluvi. Drzte se. My jsme zkouseli uplne vsechno a vysledek nula. Pokud vyzkousite vsechno a nepomuze, zkuste se s manzelem nejak podelit, ale hlavne se vyspete. Budete mit z materstvi hned jiny dojem 🙂
@dc2015 mam málo vystouplé bradavky, nemá se za co přisát a tak jsme zkoušely i přes kloboučky a to bylo právě o ničem - všechno mlíčko steklo vedle, nebo u toho často usíná... Malinká se narodila císařem a nevím co je na tom pravdy, ale miminka, která se prý rodí císařem a neprojdou si porodním kanálem, tak jsou při kojení právě spavé, to mi bylo řečeno v porodnici...
Čtvrtý trimestr. Dítě se rodí na konci třetího trimestru, protože pak by už kvůli velikosti hlavy (a mozku) neprošlo porodními cestami. Ale další trimestr se potřebuje "donosit". A když se s tímhle faktem smíříte, naladíte se se řvounkem na stejnou vlnu, když si prostě radši lehnete s miminkem na gauč a špinavé nádobí necháte na jindy a na někom jiném.
Obecně to dítě potřebuje klid, mlíko a těsno - ať v šátku nebo v nějaké zavinovačce, merino u nás byla velký hit.
A nakonec - obě moje děti byly vždycky na konci dne unavené, řvaly jak pominuté, nic se jim nelíbilo, až jsem přišla na to, že nemají hlad, nebolí je břicho...prostě chcou zabalit do zavinovačky, položit na postel (nebo péřový polštář se doporučuje), zhasnout v pokoji a mít svatý klid 🙂
Tobě se zdá, že své miminko pořád nosíš, ale zkus se na to podívat z jeho pohledu - devět měsíců jsi ho nosila pořád, 24 hodin denně slyšelo tvé srdce, tvůj dech, vnímalo tvůj pohyb. Na to je zvyklé. A najednou má většinu času ležet daleko od tebe. Nemůžeš se zlobit, že se mu to nelíbí, musí si na to zvyknout. Podle mnoha odborníků navíc ještě není úplně vyvinuté, u lidí by těhotenství prý mělo trvat 12 měsíců, jenže pak bychom miminko kvůli poloze pánve dané vzpřímenou polohou nedokázaly porodit. Proto se rodí už po 9 měsících, ale potřebuje ještě tzv. čtvrtý trimestr, kdy vyžaduje maminku víc. Šátek je opravdu ideální, budeš mít miminko u sebe a přitom si uvolníš ruce. Hlavně se snaž to brát pozitivně, ono je to sice ohromně náročné, ale je to nádherné období!
@myjusiatko jak kdy, záleží, na jak dlouho jdeme na procházku - záleží na počasí, někdy na 2 hoďky, včera třeba zase jen půl hoďky, to je různý... Porstě jak kočárek přestane drncat a chvíli stojí, tak se budí...
@monny88 Hele, dobrá laktační poradkyně třeba poradí i nějaké "fígle", kojení je super v tom, že vám ušetří čas (odsávat a dávat pít je náročnější a při kojení si víc odpočineš, klimbneš), prcek u kojení spíš usne, lepší na tvorbu protilátek v mlíce... zkrátka zkusila bych přeci jen kontaktovat někoho, kdo se vyzná. V nemocnicích se přeci jen moc nepředřou, aby pomohli :( A kamarádce taky tvrdili, že nebude kojit, že má zas bradavky malé, klučina měl žloutenku novorozeneckou a byl narozený dřív... plně kojí. Ale taky potřebovala pomoc. Nevzdávejte to 🙂
@koordinatorka_odboje po krmení si odříhává a prdne jen občas, není to vždycky po každém nakrmení... Nebo si věršinou ublinkne až později, třeba až po půl hodině po krmení
@radka8888 děkuju za podporu 🙂 s přítelem to budeme muset nějak pořešit, jenže problém je, že je hodně v práci a mají toho nad hlavu, takže jsem na malou většinou sama, teda naštěstí máme babičku, která aalespoň trochu vypomůže, jinak bych už asi byla v blázinci 🙂 Nezdá se to, ale je to fakt psychicky hodně náročné období...
@monny88 musím říct., že zpětně to hodnotím tak, že nejhorší je to nevyspání. Starší dcera nespala snad do dvou let. Teď máme 3m, která spí normálně a je to úplně jiná liga. Předtím jsem se úplně bála další noci, bolela mě.hlava, nemysleli mi to. Tedka si to celé úplně jinak uzivam. Takže pokud by babička měla ohlídat na dve hodky a Vy si půjdete lehnout, tak není nic lepšího. Ale jak píšou holky zkuste vše, třeba se to nějak dá vyresit.
@monny88 Vyžaduje kontakt. Pořiď si šátek a miminko měj navázané. Budeš mít volné ruce a prcek bude spokojený.
@monny88 Co se kojení týče - konzultovala jsi to s laktační poradkyní? Třeba to neděláš správně, a proto se nemůže přisát.
Máme stejné, má 4 týdny. Jak položím, řev. Vyřešila jsem to šátkem, který jsem původně nechtěla. A zatím super! Volné ruce, miminko u sebe, ona spokojená, já taky. Nechtěla totiž přes den vůbec spát, klidně 3 hodiny než jsem ji uspala a to už byla uřvaná přetažená. Takto ji šoupnu do šátku, a je klid 🙂 Chce být prostě se mnou, a já jsem ráda že mě potřebuje 🙂 Jinak v noci taky moc nespíme, nebo musím hoodně dlouho uspávat.
U nás toto polevilo, když přestaly prdíky. Nemá prdíky?