Ahojte,jdu za vámi s dotazem... je mi 27let, mám 2 holčičky (5r a 2r) a manžel by rád ještě kluka 😀 . Zajímalo by mě, kolik žen co má víc jak 3 děti si našlo práci-tedy jestli si našlo lehce práci. Pak by mě zajímalo..všude čtu,že děti s věkem stojí víc a víc...je to nějaká závratná suma? Děkuji.
@mmonikass Tak samozřejmě, že každé další dítě jsou výdaje navíc. Záleží, na jaké úrovni jste zvyklí žít. My se snažíme žít skromě, další dítě pro nás takový výdaj zatím moc neznamenal - oblečení jsem nakupovala z druhé ruky, stejně tak kočár, ostatní vybavení jsem měla ještě po holkách, auto jsme kvůli tomu nové nekupovali. Na dovolené jezdíme jen po Čechách, co se narodil malý, ještě jsme ani nebyli. Spíš bych řekla, že to začneš pocitovat, až děti začnou chodit do školy a na kroužky. My máme zavedeno, že si každá může vybrat pouze jeden. Co se týká práce, vrátím se tam, kde jsem pracovala, ale jestli si budeš hledat novou práci, tak už je úplně jedno, kolik dětí máš, stejně musíš počítat s tím, že občas budeš doma na OČR a stejně tak budeš muset hledat práci na jednu směnu, tedy pokud nemáš hlídací babičky. Já být tebou, tak ještě pár let počkám, je to výhoda mít doma dvě chůvy. 😀
@mandala Máme tři děti. Prvňáčka 7 let, holčičku 3 roky a mimi 6měsíců. Práci zatím ještě neřeším, ale snad se vrátím tak kde jsme pracovala. Určitě s věkěm dítě stojí víc, ale zase na druhou stranu nemusí mít úplně vše a hned. Auto jsme museli koupit větší, to byla větší investice, jinak to zatím tolik nepociťujeme🙂 Někdy je to fofr, ale je to super mít víc dětí🙂
@mmonikass já mám děti 16, 13 a 3 roky. A je to pravda, že stojí víc a víc, Stojí hodně už střední škola a hlavně děti sportují a to stojí dost. Taky už jim nemůžu koupit onošené věci, ty prostě nejsou. A to mám štětsí, že ten mladší dětí po starším . zvláště kolo, lyžařské vybavení a tak. V lednu třeba jeli oba dva se školou na hory - řekni jim že nepojedou - prostě jeli - 7000 kč/dítě. Dovolená pro 5 lidí taky už masakr. Kdyby kluci seděli doma a nesportovali ušetřila bych majlant 😀.
Ohledně práce - to jsem se bála, takže s tou třetí celou dobu pracuju, abych o práci nepřišla. Ale ty 3 roky byly naprosto šílené 😝 než šla do školky.
Ale 3 děti jsou veselejší než 2...
@emisekkk Jj, to je pravda, toho se taky bojím, až přijde třeba lyžák a pojedou obě, samozřejmě jsou děti, které nejedou, protože na to nemají, ale to bychom na tom museli být hodně zle, abych jim nedovolila lyžák . Obecně si myslím, že prachy vražené do sportu, jsou dobře vyhozené prachy. 😀
Já se po třetím dítěti vracím zpět do firmy, kde jsem pracovala 🙂. Po rodičovské s druhým jsem neměla problém práci najít. Dvě děti jsou na ZŠ, neřekla bych, že je to zatím nějak hodně finančně náročné. Měsíčně dostávají kapesné 2x200 a kredit 2x200, kroužky se platí ročně, není tady jiná možnost, takže chodí na kroužky v rámci školy nebo rodinného centra, zde se částky pohybují 200-400 za rok, takže paráda. Oblečení kupujeme v levnějších obchodech, sekáčích a v Rakousku (zde se dá nakoupit opravdu levně), sportovní potřeby převážně z bazaru..., zatím to jde, až budou na střední nebo vysoké škole (což moc nepředpokládám - nejsou studijní typy), tak to bude asi horší 🙂. Letos by chtěli oba se školou do Anglie, ale 20tis. dohromady nedám, takže jede jeden a příští rok druhý 🙂. Všechno jde, když se chce 😉
@mandala nakonec pojedou obě, uvidíš, prostě Vám to nedá a zaplatíte to. Já už to mám rozplánovaní vždy dopředu tady ty výdaje. Taky je dobrej mazec prázdniny, protože děcka fak na tábory a soustředění jezdí. Nesedí doma.
Už se tomu doma vždy s manželem smějeme - dojde výplata a říkáme - v pohodě - tento měsíc nebudou žádné "mimořádky" a vždycky se něco vynoří od dětí.
Mame tri deti, 8, 5 a pul a 3 a pul let. Naklady se s vekem zvysuji a to velmi. Obzvlast, pokud uz deti chodi do skoly, jsou to krouzky, ucebnic,e pracovni sesity, pomucky do skoly, vylety, ruzne akce. Od zari jde do skoly i nase prostredni...
jak je psano vyse, veskere vstupy na kulturni akce jsou proste dost drahe(ale my mame rodinne pasy a taky na to jdou dobre slevy ziskat), deti strasne rychle rostou, takze porad nove obleceni, mooc ji(moje ne, to je vyjimka 😀 ), zacinaji mit konicky, ruzne pozadavky apod...
takze ano, vic jak dve deti je vetsi financni investice. ja treba nesouhlasim s tim, kdyz nekdo rekne, ze dve a tri deti neni rozdil, je.
na druhou stranu, zalezi na kazde konkretni rodine...moje deti proste jsou skromne..od malicka je tak vychovavam, nikdy se mi nestalo, ze bych zazila scenu v obchod,e ze neco chteji. At uz jde o sladkosti, nebo o hracky. zeptaji se, pokud to nejd,e ja vysvetlim a je to. ucim je chapat, ze ne vse musi mit. Ze o spousty veci se musi zaslouzit a ze spoustu veci je k ruznym prilezitostem. samozrejme jim to vysvetluju umerne veku. na druhou stranu nechci, aby "trpeli " za to, ze my rodice jsme se rozhodli, ze budou tri..takze jim samozrejme male i vetsi radosti doprejeme... ale nase deti se umi i podelit a radovat se z jedne spolecne veci..
jinak obleceni jim kupuji nove, ale spousty veci dedi po sobe...
a co se tyce prace..tady zalezi ani ne tak na tom, jestli mas deti 2, 3 nebo deset, ale jestli mas k ruce nekoho, kdo se s tebou o jejich peci(do skoly, skolky, ze skoly apod) podeli..jestli mas partnera, ktery te bude moci zastoupit, pomoci ti, bude moct popripade toto vsechno delat, tak to jde. ja praci mam a to navic docela casove narocnou...ale mohu ji vykonavat jen proto, ze se mohu s manzelem stridat.
@edeltraut jj, tak my už právě toho nejstaršího máme na střední a studijní typ je, ale sím si sehnal učebnice z druhé ruky a tak. Kredit + kapesné máme stejně jako vy. Jen sporty stojí o hodně víc, ale kluci jsou šikovní a talentovaní, takže to prostě neřeším - jen členské příspěvky jsou třeba u florbalu 10 000/rok + výbava, Rugby je levnější.
přesně tak, jak se tady píše - není pravda, že není rozdíl zda máš 2 nebo 3 děti. Je to rozdíl finanční i organizační. A čím jsou děti starší, tím je citelnější ta finanční stránka. A není to tím, že by třeba ti naši měli nějaké přehnané požadavky.
@mandala my jsme v hysterické fázi smíchu 😀 jak říká můj kamarád psycholog - po tom už následuje jen sebevražda 😀 😀 😀 .
Co už s těma prachama - no co, tak je prožijeme. Vždy něco ušetřím a pak to "promrháme" za zážitky.
Je fakt, že nemáme hypotéku, bydlíme v obecním bytě, jinak žádné dluhy mimo leesing auta, ale to je v našem rozpočtu mimimální položka.
Před 20-ti lety jsem si řekla, že nechci mít hypotéku, protože bych se musela nervit a už by na nic jiného nezbylo. A vůlbec mě to nemrzí. Nemám vlastní bydlení, za to mám zážitky - obojí by u nás nešlo.
@emisekkk Ty bláho, to je mazec 🙂. Ládín chodí na atletiku (tady stačí jednou ročně dres a lepší boty), keramiku a deskové hry (pro ukrácení času při čekání na ségru). Na atletiku je hodně šikovný, ale dělá to, protože ho to baví a nikdy na závody nejezdí... to je podle něj zbytečný 😀. Eliška chodí taky, není zdaleka tak šikovná, ale nenechá si ujít jediné závody 🙂. Pak taky chodí na keramiku, na kroužek výpočetní techniky a na výtvarku 🙂.
@edeltraut taky jsem to tak mívali jak píšeš, jenže pak přešli na druhý stupeň ZŠ a nějak se to zlomilo - začali chodit už do "profi" florbalu i rugby a to prostě stojí. Staršího bolí kolena, takže prostě kvalitní sálovky 2500 kč a tak. Helma na rugby...no přece ho nenechám zabít 😀 . Můžu být ráda, že nechtěli hokej nebo tenis 😀 - to už bych jim vážně kvůli financím zatrhla. Taky mi třeba ty příspěvky připadají mimo mísu, ale já s tím nehnu.
A taky všichni 3 žerou tak, že kfyž jsem si chtěla koupit větší hrnce, tak mi moje matka řekla, že si mám koupit rovnou várnice.
Teď jsem se bavila s kolegyní, které děti odešly z domu - jaký cítí rozdíl ve financích....
@emisekkk Naše děti nebudou mít možnost jiných kroužků ani pak... leda by dojížděli do okresního města..... 🙂. Uvidíme, nedávno Ládík prohlásil, že by chěl zkusit veslovat - já jsem jako dítě veslovala asi od šesté třídy do cca 16-ti,tak proč ne, jen na to nemá postavu... uvidíme co se z toho vyvine 😀. On je spíš taková naše "holčička", to Ela vydá za tři kluky 😀 a ta je s atletikou spokojená, nyní se prý v atletice bude zaměřovat na silové disciplíny.... 😀. Ládínovi by se líbil rybářský kroužek, ale je stydlín, takže tam sám nepůjde 😀
@edeltraut to jsi krásně napsala. Hlavně, že ty naše děcka mají nějaký zájem, myslím, že je to obohacuje a je to fajn, mají zážitky. A nemusí to být zrovna sport, já třeba na sport nejsem a taky žiju a venovala jsem se jinému. Sportovec nejsem, jenkrááásně peru dresy (i tatínkvoi).
Veslování...dřina, ale krása!
A je pravda, že jinak kroužky stojí ve velkém městě či na dědine, to tak prostě je.
Já mám 3 děti a pracuju prakticky neustále. Se všemi dohromady jsem byla na mateřský 2,5 roku. Záleží také hodně na tom jak finančně náročné budou mít koníčky. Já třeba za oblečení pro nejstarší neutratím téměř nic protože mám kamarádky které mi dávají oblečení po svých dcerách a pak ho zase schovám pro další. Ale zade nejstarší je krasobruslařka a ročně jen do bruslení nasypeme 20000kč. Syn půjde hrát hokej a to bude taky finančně náročné. Jinak si myslím že v pohodě.
co se práce týče drží mi místo můj zaměstnavatel ale příliš nevidím rozdíl v tom jestli někdo zaměstná matku se dvěma nebo se třema dětma, to už je podle mě jedno, obecně jsou problém děti počet už si myslím tak velkou roli nehrají. O kolik jsou tři děti dražší než dvě zatím neumím odpovědět protože mému třetátku nejsou ještě ani dva měsíce ale tak nějak počítám s tím že co nás stojí nejstarší školačka, tj škola, kroužky, tábor...., to bude mít doma trojmo 🙂 jednoduchá matematika
@mmonikass ahoj já mám kluka až na po čtvrté ...ale jde to...hlavně zdraví....pokud by jsi chtěla mám hodně hezkého obleřčení po holkách.....napiš mi sms 732601057, poslu ti balík.
@mandala přesně tak na každé dítě jsou výdaje...ale dá se to nějak všechno skloubit , když se chce. múžu ti nabídnout taky balík oblečení po klukovi, kolik mu je,,.....nasemu malému jsou tři a má hodně věcí, něco ani nevynosil,ozvi se sms 732601057. odkud jsi.... martina
Tak ja mam ted deti tri a pul, 14 mesicu a treti v cervenci 🙂 taky jsme se toho desili,kdyz jsme potreti neplanovane otehotnela,sedli si a zjistili,ze to nebude tak zle. Obleceni se da podedit, na krouzek se da nasetrit a na dovolenou uz ted jezdime tady po CR a vzdy si mimo sezonu pronajimame chatu,kde treba i varim a chodime po vyletech a je to super 🙂. Jedine oc budeme potrebovat je vetsi auto a jinak usporadat pokojicek 🙂
tak já nemám 3 děti, ale není mi jasné proč se říká že dítě s věkem stojí víc... 😕
mně přijde, že ta suma je plus mínus zhruba stejná... možná to je tím, že děti když byly malé tak jednak jsme platili UM a to dražší, musel mít speciální (u staršího kojení nešlo skoro vůbec, u mladší jsem kojila do půl roku).... a pak měla mladší speciální dietu, takže to bylo několik tisíc za měsíc... nemluvě o tom, že oblečení vydrží malým dětem na chvilku atd... to teď když něco koupím (dětem je 5 a 7), tak boty konečně vydrží aspoň rok, spíš ale kupuju větší všechno, takže to vydrží roky dva.... takže děti stojí spíš míň, ale lyžák nebo tábor to pak vyrovnají 😉
nemluvě o tom, že když je dítě malé, tak je máma doma a má jen rodičák, když jde do práce, tak je nějaká koruna navíc...
fakt je, že mimořádné výdaje jsou s dětmi pořád - bez ohledu na věk 😀 ale v novinách věčně píšou jak školák stojí - tak já nevím, oblečení snad děti musí mít vždy a to i náhradní (už do školky)... aktovka nebo penál, no tak to dostal od Ježíška jako jeden z dárků a bylo.... blbiny jako tablety a jinou elektroniku nebo předražené oblečení nekupujeme, děti mají vše co potřebují, ale zase ne zbytečnosti
se třemi dětmi bude velký výdaj auto pokud používáte... a dovolená atp., to bude stát víc...
@mmonikass já měla práci pořád-chodila jsem už při mateřské na brigády,pekla doma na zakázku,šila hračky,vyšívala,pak jsme se přestěhovali na dědinu a do roka jsem byla v práci na plný úvazek-takže jsem ještě mateřskou ukončila dřív-to jsem měla tři děti a jsem v té práci doted a pořídila jsem si ještě s přítelem jednoho prcka -takže 4 děti a práce až nad hlavu a finančně-velcí po sobě dost dědili,takže náklady na oblečení minimální-jenže BM mi ani nic nedával,vše jsem táhla sama a ještě mi po něm zůstaly dluhy,ale všecko jsem ukočírovala a zvládám to dál i sama,sice nemají vše nač si ukážou,ale na druhou stranu si myslím,že je to tak i lepší,aspon si pak věcí víc váží,když si na ně musí počkat a nebo ušetřit-dnes už vydělat sami
@lu777 větší děti že stojí víc se říká proto, že víc sní, mají dražší "hračky", platí se školní pomůcky, sportovní vybavení, doprava, kroužky, koníčky, kapesné, školné, potřebují větší dražší postel, pracovní stůl, nábytek……. malé dítě jí jako vrabec, na hračky mu stačí plastová krabice a spí v malé postýlce, kapesné nepožaduje, nikam samo nechodí, školu neplatíš, nechce ani tablet ani mobil, nepotřebuje lyže…….. Proto.
@lu777 Souhlasím s holkama, čím starší, tím dražší, sice si myslíš, že mobily ani tablety nepotřebujete, ale to jsem si myslela taky. Nejsem na to moc hrdá, ale když ti děcko chodí domů ze školy skoro s brekem, že všichni mají ve třídě dotykáč a oni nemají ani blbej obyč. mobil, tak jsem podlehla a k vánocům dostali mobil obě dvě. Starší dcera chodí na klavír, to stojí 2 500 Kč na půl roku a nedopřej jí to, když má talent. A když může chodit starší, tak musíme zaplatit kroužek i mladší. V létě jezdí na tábory, protože nejsme moc cestovatelé a jim to chybí, tak se jim to snažíme vynahradit touto cestou. Ted budem platit plavecký výcvik, na který jezdily se školou, každou chvíli přijdou s lístečkem ze školy, že máme něco platit ... a tak bych mohla pokračovat. Samozřejmě, že kdybychom na to neměli, tak by na kroužky chodit nemohly, na tábor by nejely, ale já se celý rok snažím škudlit na to, abychom jim to dopřát mohli, a přesto si myslím, že se snažíme žít skromně.
@amallie aha, tak já mám doma žravce 😀
jako miminka nás stály děti naopak víc (viz výše - speciální dieta atd.)... od 3 let abych mohla do práce tak šly oba do předškolky soukromé, takže x tisíc měsíčně za to... teď co jsou ve státní školce a škole tak výdaje klesly a to i ve škole platíme nějaké školné, ale pořád je to míň a hlavně já už mám nějaký příjem...
kapesné nevedeme a tak do 10 let neplánujeme - do školy kus dojíždíme, vozíme je (MHD) a tudíž telefon ani peníze nepotřebují)...
kroužky měly děti už jako malé a mají je i teď 😉 starší má v tuhle chvíli 3 kroužky, mladší zatím 1, ale zato plavání, které je drahé... na lyžáku už starší taky byl 😉 v létě jsou měsíc na příměstském táboře (jedna babi bydlí za oceánem a druhá je zvládne hlídat tak max. týden, stará se o prababičku)
no takže shrnuto - asi jsme holt trochu specifická rodina, ale s věkem výdaje klesají nebo jsou stejné, holt jsme měli obr výdaje když byly děti malé... výhoda teda je, že nebudeme mít šok 😀
@mandala viz výše - výdaje za kroužky a tábory máme odmala, babičky skoro nevídáme a bez soukromé školky bych ani nemohla do práce a v létě bez příměstského táboru taky ne 😉
dítě už s brekem přišlo, ale tablet ani telefon nemá 🙂 ... mě naštěstí podpořili v poradně, protože jsme rozcvičovali ruku do školy a řešili i soustředění na vyučování, takže to mi hraje do karet - jsem to přetlumočila i širší rodině s tím, že pokud někdo tablet nebo telefon koupí, tak ho prodám (a to myslím vážně)... vím, že jakmile to pustím přes práh tak budou děti jako manžel - neustále mu pípají zprávy a neustále dobíjí nějaký přístroj nebo ho opravuje 😝 myslím, že do 10 let je na tohle čas.... tenhle čas se už nikdy nevrátí..... měly by si užít lítání venku, vaření nebo tulení s mámou, různé kutění, vyprávění s prarodiči atd.... a pak budou už mít kapesné a budou si na to muset přispět... já neměla kapesné žádné 😉 a muž když chtěl první elektroniku tak musel na brigádu a přispět si na ni....
já jsem z velmi chudé rodiny, takže když dítě brečí, že chce dotykáč nebo podobné věci, tak já se spíš směju, protože já jsem fakt chodila v oblečení po cizích dětech (a dost hrozném) a neměli jsme ani pevnou linku doma, kolikrát nebylo pomalu na jídlo, u moře jsem byla poprvé minulý rok - a žiju 🙂 ono blbečkové se budou posmívat vždycky, člověk se nesmí dát, protože s věkem to pak přechází v to, že se posmívají, protože dotyčný nehulí nebo nepije apod., mně stačí říct "musíš si dát, jinak se naštvu" a odcházím, ale uznávám, že pro ty dospívající děti není lehké tomu tlaku odolat... musí mít pevné sebevědomí a taky koníčky, které je zaměstnají, aby si ty priority postupně srovnaly a chápaly, že tohle všechno je tlak prodejců a reklamy, velký byznys....samozřejmě máme normální moderní domácnost, ale když na mě dítě tlačí, tak musím být přesvědčená, že je něco opravdu potřeba, jinak to nedostane, velmi často jim řeknu na férovku, že prostě nejsou peníze..... už mi takhle dělal starší scény i s jinými drahými hračkami, ale jsem dost neústupná a děti to už vědí - ví, že ráda za ně utratím třeba za výlet, za kvalitní boty, za pěknou knížku, že jim koupím kvalitní jídlo, ale na ostatní pak už prostě není... nakonec jsou děti vždycky nejšťastnější když jim věnujeme čas 🙂
a než nastoupí puberta, tak si tohle chci užít, ač je to náročné s nimi lítat někde na kole, v lese, v knihovně atd. s oběma najednou a bez jakéhokoli hlídání... když jsem nedávno byla u kamarádky a ta má děti 8 a 12 let a obě jen přilepené na tabletu i když mají návštěvu tak je to velmi smutné 😖 (dokonce si tablet přinesly i na oslavu narozenin)...
@mmonikass Ahoj, já mám tři děti po dvou letech a zatím je to ok. Dva starší kluci po sobě dědí a pro holčičku se mi občas někdo ozve na inzerát: vyměním modré za růžové 🙂. Oblečení máme vesměs bazárkové, boty jedny nové, rezervní z bazárku. Do práce chodím takřka bez prodlevy, jen při RD pracuji na dohody pro různé jiné zaměstnavatele a samozřejmě na menší úvazek. Jinak by to bylo špatné, manželův plat padne leda na bydlení a hypotéku. Oba máme brigády. Výbavu do školy pro nejstaršího jsem kupovala postupně od září a zítra ji dostane k narozeninám. Na dovolené jezdíme, buď na akce ze Slevomatu nebo už podruhé jedeme na Balaton. Mám dobrou zkušenost s CK Billa, mají dost pobytů s dětmi zdarma a není problém najít pokoje 2+2 (holt jeden člověk na matraci) nebo i 2+3.
S kroužky to bude zase horší, ale čím jsou děti starší, tím více můžu pracovat, tak se to tak nějak srovná.
Jsme nenároční. Dá se říct,že po přečtení příspěvků bychom asi na 3 dítě i měly peníze...zahradu máme obr velkou. Máme štěstí,že děda umí se dřevem-udělal dětem prolízačky a domeček. Děti mají pokoje 2,asi s třetím dítětem by se tam nějak vešly..na vysokou školu budou mít naspořené. Asi se bojím toho,že pokud dítě nebude mít něco,co mají ostatní,tak ho třeba vyřadí z kolektivu. Taky jsem proti tabletům a telefonům. A už teď jak chodí dcerka do školky,tak mi hlásila,že chce telefon,protože chlapeček ve školce ho má...a to bydlíme na vesnici. 😖
@mmonikass Nikdy dítěti nepořídíš všechno, ať máš jedno nebo tři 😎 . Navíc, co by z takového dítěte vyrostlo. Kompromis mezi tím, co dítěti dopřát a co ne, budeš hledat vždycky.
tak děti už máš, takže si sumu za ně akorát ještě jednou přihoď, plus musíš mít větší auto, dovolené násob dvěma, neb pro tři dti už musíš povětšinou mít dva pokoje, málokde mají pětilůžkový pokoj a počítej, že cokoliv je "rodinná cena", je to vždycky 2+2, s třetím dítětem se nikde moc nepočítá. A jasně, čím starší děti, tím je to dražší. Víc toho sní, oblečení stojí víc, sportovní vybavení, škola, školní pomůcky, nedejbože soukromý vzdělávání atd…..ale to si asi představit dovedeš. Plus teda bych se zeptala manžela, jestli ví, jak na toho kluka 😀
ale je to krásný mít velkou rodinu!