Jak uspáváte mladší dítě se starším?

vero987nika
2. srp 2023

zajímá mne zda má někdo vychytaný nějaký způsob jak doma uspat mimčo zatimco doma dovádí starší, v našem případě 4 měsíce a 2 letý ... kdykoliv ho úspěšně uspím kojením a chci ho odnést tak ho prostě starší vzbudí, ale jako fakt pokaždé. Došlo to do takové fáze že prostě jednoduše nespí pokud není starší na hlídání ... přitom je v tom kraválu od narození, čekala bych že bude nějak zvyklý... v kočáru taky nespí takže je nemůžu vzít ani ven, to s kočárem honím staršího zatimco mimčo v kočáru řve nebo je vzhůru na rukách a já se muzu třeba po* 😀

drzticka81
2. srp 2023

Normalne jsem mela mimino na sobe, durch furt porad - u prsa 🙂)) I ven jsem chodila s satkem (i v tom se da po ceste kojit 🙂)) nebo s mandukou. Nebo mimino u prsa spalo a ja si mezitim hrala se starsim nejakou hru.

prejeta_zaba
2. srp 2023

Buď bych vzala menší do nosítka a uspala nebo večer jsem seděla na zemi, četla staršímu a menší usnulo u kojení. Pak jsem ještě dokojila ve velké posteli a nechala spát tam.

rebe
2. srp 2023

Kritické je to přenášení, ne hluk způsobený starším. Takže bych zkusila buď uspávat rovnou tam, kde pak bude spát (starší si zvládne hrát chvilku sám třeba s duplem), nebo ho po usnutí nechat v náručí, meximálně zkusit odložit do hacky. Hodně mi pomáhal šátek nebo nosítko, pokud potřebuješ mít volné ruce.

moonulka
2. srp 2023

Přes den v tomhle věku miminko spalo buď venku v šátku (dcera měla 2,5) nebo v posteli u kojení a my si se starší dcerou prohlížely potichu knížky a pak potichu odešly. Ale samozřejmě to často nevyšlo a miminko se vzbudilo. Teď se starší kouká na pohádky když jsme doma a uspávám. Má u toho nějakou sváču a chápe to, ale jsou jí už 3.

cherie24
2. srp 2023

Taky jsme to tak měli 🤦🏼‍♀️ mladší jako miminko bohužel moc nenaspala. I když se mi jí podařilo uspat, tak jí stejně v zápětí vzbudila starší. Ta má asi ještě ke všemu ADHD a bylo fakt jedno, jestli jsem byla a uspávala doma nebo venku, stejně jí pokaždé, ale pokaždé vzbudila. Buď že výskala v rámci hry nebo se vztekla a vzbudila jí hysterákem. No jako hotová jsem z toho byla, ale 2 léta to prostě nepochopila, že má být ticho. 😏

mom_of_four
2. srp 2023

Starší by dostal čočku, to přece nejde, aby se toto stávalo pokaždé. Ano, je to malé dítě, sem tam se určitě neudrží a miminko vzbudí, to vše chápu, ale ne na každodenní bázi.
Uspávala jsem u prsa v posteli a pak jsem jen vstala, neměla jsem blinkací miminka. To přenášení se mi neosvědčilo, protože se dítě vzbudilo. Nebo v kočárku, tam záleží jaké dítě je a jestli je možnost ho nechat spát třeba na zahradě. 2 mé děti jsem musela udrncat, zvykly si a 2 jsem jen několikrát pohladila na akupresurních bodech, dala dudlík, přiložila látkovou plenu a odešla.

ekou
2. srp 2023

@vero987nika v rámci večerního uspávání tak, že jeden z nás je se starším a druhý rodič s miminem. Rozdíl 3 roky mezi dětmi

vero987nika
autor
2. srp 2023

@ekou na noční spaní je to v pohodě, nebo když je doma manžel tak se zavřu s mimčem do ložnice 🙂

cherie24
2. srp 2023

@mom_of_four zaleží na dětech. Moje starší, už jen v rámci ADHD, nedokáže být potichu ani v klidu. A vztekne se i kvůli totální kravině, nedokáže to ovládat , ač už to přes rok trénujeme. A mladší byla zároveň dost budivá. Některé děti, když spí, tak spí, jí i malý hluk vždy budil. Takže velmi špatná kombinace... Ale neřekla bych, že to zanechalo následky. Teda na dětech, já byla zralá si objednat ubytko v Bohnicích 😀 Až nějak v roce se mladší taky dostala do fáze, kdy jí hluk nebudí a starší se taky trošku posunula, takže teď už je to pohoda. Čočku dostala mnohokrát taky, jediné čeho jsem tím docílila bylo, že se mladší stejně pokaždé vzbudila a starší byla velmi plačtivá a nešťastná, že se na ní pořád křičí nebo se trestá. Tudy cesta nevede. 😉 Je to o hledání cesty, dát 2 letému dítěti čočku je spíš selhání a zoufalství rodiče.

ekou
2. srp 2023

@vero987nika přes den je to jen o přežití. Do 6 měsíců mladšího jsem taky měla celkem výzvu uspávání přes den, pak se to zlepšilo ;)

mom_of_four
2. srp 2023

@cherie24 ale mě tady už ty kecy o selhání rodičů přestávají bavit. Vymezit dítěti hranice a nastavit režim je důležité, neříká se tomu selhání ale výchova. Každý týden je tady příspěvek, kdy píše zoufalá matka, která si neví rady s 2 až 3 letým dítětem!!! Ano, čteš správně, ne s puberťákem, ale s malým děckem, které si dělá, co chce 😲 Za mě to není v pořádku.
Chápu v okamžiku, kdy dítě má poruchu, stejně jako to vaše. Ale jinak je fajn, pokud pravidla nastavují rodiče, ne děti. A i takto malé dítě může poslechnout, jak jsem psala výš, ne pokaždé, není to robot, ale naučit si ho chvilku hrát samotné v pokojíčku jde.
Nechci tady zakladatelce plevelit diskuzi, kdy se ptá na něco jiného. Jen už pohár přetekl a slovně se bráním tvému nařčení o selhání rodičů.

orangutan123
2. srp 2023

@mom_of_four Jak mám vysvětlit 1,5 letému dítěti že má být potichu až se narodí mimčo? 🤔

mom_of_four
2. srp 2023

@orangutan123 Jak vysvětlit? Jejda, kdybych věděla, hned ti to píšu 😀

orangutan123
2. srp 2023

@mom_of_four No já podle toho příspěvku "starší by dostal čočku, to přece nejde..." myslela že víte 😁 pokud sem to špatně pochopila, tak se omlouvám. Tohle mě teprve čeká v prosinci, tak už se tak nějak psychicky připravuju, i když na to se asi úplně připravit nedá 🤦‍♀️

ekou
2. srp 2023

@orangutan123 psychicky se připravit, že starší dítko nebude spolupracovat, když se bude uspávat, opravdu nedá 😂. Starší může být zlatíčko, jenže v momentě uspávání si vymyslí aktivitu, kdy je potřeba dospělák a těžko se vysvětluje "výdrž, uspím, hned jsem u Tebe". Musí si to sednout 😆

petrasipkova1
2. srp 2023

Uspavala jsem v šátku. Jako mimi byl v šátku snad pořad, později po těch 3 měsících jsem se naučila ho i za šátku rozvazat, hodit i se šátkem do kočárku, po malém procitnuti dodrndat a bylo. Taky jsem je když byli unavení pořad a pořad zkoušela uspavat v kočáru, ale máme zahradu, dcera ta se po zastavení budila, ale mladší syn většinou hezky spal. Taky někdy usnul na ruce při kojení, případně jsem dcerce pustila pohádku a šla ho uspat kojením do postele a nechala ležet ve velké posteli. Proste pořad se něco zkoušelo až jim je 8 a 5 🙈🙈

orangutan123
2. srp 2023

@ekou No právě malej bude mít tou dobou rok a půl takže vím že to jen tak nepochopí 😁 a hlavně jestli to druhé bude nespavec jako on, tak se mám na co těšit 🤣

lentilkah
2. srp 2023

Kdyz byla dcera miminko, tak byl syn pres zimu kazdou chvili marod a budil ji kychanim, kaslanim a smrkanim. Osvedcil se kontaktni spanek, kdyz ji tim vzbudil, dala si prso a spala dal. Neda se to praktikovat porad, ale lepsi nez nic.

ekou
2. srp 2023

@orangutan123 no tak pevné nervy. Já při miminu řešila 3leťáka. Všechno dcera chápala, pomáhala, vydržela... jenže byly momentky, kdy prostě chtěla dělat něco k čemu potřebovala dospěláka 😂. Teď mladší má už 7 měsíců, takže je to zase jiné - lepší. Člověk musí vydržet

goovana
3. srp 2023

@vero987nika starší si hrála vždy v pokoji než jsem nakojila syna...ten usnul dala jsem do postýlky a šla za dcerou...ale byla Teda vedena odmalička hrát si v pokoji...

pajusz
Autor odpověď smazal
Zobraz
pajusz
4. srp 2023

Děti kluk 3,5 let a holka 1 měsíc spí spolu v pokoji.. Neruší se, miminko vůbec neplace takže bráchu nerusi. Kluk je hlučnej až až ale malé to nevadí, on hulaka co je na světě a já ho teda nebuzeruju aby byl ticho.
@orangutan123 proč má být potichu? Ať si mimčo zvykne na ruchy, uvidíte že do budoucna to oceníte, ze dokáže spát v rachotu.

orangutan123
4. srp 2023

@pajusz Odepisovala sem na příspěvek nademnou, a jestli bude jako to po první tak si na ruch nikdy nezvykne.

haaanka21
4. srp 2023

Já to dělala tak, že jsem ležela na posteli, kojila a u toho četla nebo vyprávěla pohádku. Starší děti ležely v postýlkách. Mimčo uslo, dala jsem ho do postýlky a pak jsem se mazlila se staršíma dětma.

pajusz
4. srp 2023

@orangutan123 jo promiň já nečetla celou diskuzi, tak jsem odpověděla na tebe. Je fakt že je to hodně o nastavení toho konkrétního dítěte, ale pokud to jen trochu jde tak ať si zvykaji na ruch.

orangutan123
4. srp 2023

@pajusz v pohodě, jo já mám extra dítko. Usínat pouze u zapnutého vysavače, ale pak ho probudí i když se otočím v posteli. Je to na palici 🤣 a fakt sem mohla dělat cokoliv 🤦‍♀️

blondynka400
4. srp 2023

@vero987nika nepřenášet a zkusit pro starší vymyslet na tu dobu aktivitu, kdy bude v jiné místnosti a chvíli vydrží. Jestli neuspavas hodinu, ve 2 letech by toto už nemělo být až takový problém.
Já to vždy dělala takto, s tím, že většinou jsem chodila mladší uspat ven na zahradu do kočárku a starší měla doma jasný "úkol ", co má dělat. Časem už si zvykla a ani jsem nemusela nic vymýšlet, jak ji zabavit.

vikinkav
4. srp 2023

Ja poustim doted sum vodopadu, nejmladsimu je rok a trictvrte a stejne se stane, ze nas u uspavani deti vyrusi (je jim 4 a 5). Za me jakykoliv sum, dite uspat na sve posteli a nikam nepresouvat, prinejhorsim starsimu pustit pohadku/ pisnicky, at se z toho nezblaznis. Ja mela mezi prvnima 2 rozdil 17 mesicu ale nejstarsi si hodne vyhraje sam, nebo si uz nepamatuju, ze bych resila nejaky problem

daasqua
4. srp 2023

Já napřed uspala tu starší (ta je schopna usnout i uprostřed výbuchu) a až potom miminko, synovi to u kojení trvalo, takže jsem s ním musela ležet dlouho, navíc ho vzbudilo spadnutí vlasu na zem. Pak každý rodič uspával "své dítě", to je většinou doteď.

jerrabina
4. srp 2023

Jednou se mi povedlo uspat tak, že starší co už potřetí vzbudila bráchu (pětiletá ADHD a fakt se snažila, jenže prostě jí některé věci ještě nedochází. Třeba že hluk dělá i běhání, nebo se zapomene a něco udělá, to je hned u impulsivní dítěte) tak brácha už chudák jecel a ona si přikryla hlavu peřinou, usnula u toho, a já si pak v klidu uspala malého 😄 A jinak si oba postupně zvykají. Starší už si zvykla běžně udržet šeptání/polohlas (nutnost, jinak by začala ječet 😅🤣) 💪🥰 a mladší na oplátku zvládá když ho starší "uspava" svým zpěvem tak jako máma (no, jestli já taky tak kvilim, tak potěš koště 🤣 to je jak snažit se spát při operní arii 😁😁😁 Ale myslí to dobře, no 😄).
Ale na miminku je vidět že ho mrzí když ségru hubuju a nejvíc když je to kvůli němu. Celkově ségře dovolí a odpustí víc než komukoli jinému 😄

Jinak absolutně perfektní pomocník je hudba o frekvenci 528 Hz (nebo tak nějak). Prostě spací frekvence. Pustím a už zivame všichni, obzvlášť na to mimčo to působí zázračně, jak se to ještě nesnaží ovlivnit vůlí