Jak udržet dítě v sedačce?

16. bře 2024

Dobrý den ženy, mám problém a nevím co dál. Dceři je 3 a půl. Máme sedačku Joie Grow (takovou tu otočnou rostouci). Z protismeru už vyrostla a teď jezdí po směru normálně v sedačce ale s klasickým pásem. Vždy ráda cestovala a jezdila. A najednou jí to nějak štve. Všechno jí vadí, kroutí se, vzteká se a hlavne... dostane amok a uprostred cesty se odpoutá.

Vysvětlovala jsem, komunikovala, prosila a křičela. Nepomáhá nic. Na netu jsem nenašla nic co by odpoutání zabránilo (nějakou pojistku).

Máme ještě starou BeSafe do protisměru, ale v protisměru jí bylo zle.

Začínám mít pocit, že nebudeme moci nikam. Protože sice je bezlečně usazená v sedačce, ale je schopná tak řvát a vyvádět, že jízda je skutečně nebezpečná. A pak se na dálnici odpoutá nebo aspoň vyvlékne z horního pásu.

Nevím co si počít. Bydlíme na vesnici a mhd je tu bídné a my rády cestujeme po výletech. Asi je to nějaké období a snad to přejde ale teď jsem opravdu zoufalá. Nejde jen o dlouhé cesty, ale často i půlhodinky. Zkusila jsen eliminovat vše co jí může vadit. Svlékne se do trika, sunda boty, naklopim sedacku do ležernější polohy. Mam pripravene jidlo, piti, hracku. Už jsem zoufalá.... nesetkal jste se někdo s tím? Pomohlo něco??
(Jinak dcera neříká, že by jí něco vysloveně konkrétního vadilo... jen prostě celkový diskomfort). Neexsituje nějaká fakt meeega pohodlná sedačka? Kdyby na to nebyl zákon tak jí normálně dám bez sedačky, protože tento styl jízdy mi přijde nebezpečnější než bez ní. 😭

jana_zofie
16. bře 2024

Nějakou dobu po přechodu do posměrné sedačky dcera vyžadovala mít něco pod nohama. Ty klimbající nohy v práznu ji hrozně štvaly. Taky měla období, kdy vytahovala ruce z pásů (ať jsem utáhla, jak jsem utáhla, vykroutila se). Ale to naštěstí poměrně brzy přešlo. Teď řve, že je příliš pevně připoutaná. Tak jí utáhnu, ona řekne, že je to moc, já udělám jako že mačkám ten čudlík na povolení, samozřejmě to nepovolím ani o milimetr, a zeptám se, jestli lepší. Kupodivu vždycky potom ok.

skarol
16. bře 2024

Kolik váží? Přesně proto nemám odvahu dát dítě do poměru, je na ten tříbodový systém zkrátka ještě malá. Škoda, že se jí dělalo špatně 🤔.

konidana
16. bře 2024

Je holt mala (nevyspela) na tribodove pasy. My to tak taky chvili meli. Furt dokola vysvetlovat a hlavne se nikam.nejede, kdyz neni dobre pripnuta. Zastavit kde to jde a pockat az se uklidni.

mydlova
16. bře 2024

Ted s ni nikam nejezdi. Poradne ji vysvetli, že kdyz bude hodna v aute tak pojedete na pohar a do hernicky. Moje dite je taky urvane a uz to pochopilo, že kdyz bude řvat tak se nikam nejede. Nebo jsem jezdivala jen na poledni spanek, to bylo benzinu projetu, protoze se nemohlo zastavit. Jinak jizda s rvoucim ditetem je silene nebezpecna. Drzim palce

krisstina93
16. bře 2024

To má už přes 15 kg? Já bych ji nechala v 5 bodového pasu a k tomu jsou pojistky proti rozepnuti. Případně dat do auta tablet a pohádku no, mě to syn delal taky, tak sme na delší cesty po dalnici dávali tablet a byl klid, sedel a koukal, sice to není moc výchovné, ale účel světí prostředky :D

sorboni30
16. bře 2024

Koupili jsme dvojčatům do auta místo opěrek hlavy řidiče a spolujezdce televize a do toho daly USB nebo kartu a sledovali pohádky. Když nemáš možnost tak jsou držáky na opěrky hlavy a tam zacvaknes tablet s pohádkou 🙏
Jo a my měli sedačky od Caretero (Catereto) teď nevím přesně jak se píše. Byly úžasné, polohovací a dobre i na delší cesty.

pinkninja
16. bře 2024

Pokud je pro vás varianta nejezdit, nejezděte. Ale nemyslim si, ze by to pak bylo lepsi. Ja mám dve deti, nejezdit by bylo uplne mimo…
Ja bych vrátila vhodnější sedacku. 3 bod se zda jako spatne reseni. Moje obe deti jezdi od malinka, jsou uplne jiné povahy, ale oba vzdy vedeli, ze se sedi v sedackach a pres to nejede vlak.
Zkusila bych vymyslet cokoli. Tablet (pokud zvraciva, do vyse oci), homeo nebo Kinedryl na zvracení. A hlavne treba 2 dny dopredu vysvetlovat… Pojedeme na vylet (kamkoli) a pokud to vyjde, bude to skvele (pripadne mala odměna). Pokud bude problem, vracime se domu. A mluvit v klidných chvílích, co diteti vadí na jízdě autem. U miminka se to odhaluje tezko. Ale tady byste se mohli dopatrat výsledku snaz. Drzim palce.

zekrt
16. bře 2024

V tomhle věku jezdili v sedačce, co měla své vlastní pásy, ač byla po směru. Možná jí ta sedačka ani není pohodlná (sklon zad apod., visící nohy). Děti se nám nikdy neodpoutávaly, ale vím, že pojistky k tomu existují. Měli jsme römer do 18 kg.

eviicka
16. bře 2024

A co zkusit pětibodovou posměrnou sedačku? Z té se sama nedostane. Syn 3,5 s ní jezdí, tříbodovou máme ve druhém autě a používáme jen mimořádně (jedno auto do školky veze a druhé vyzvedavá) a také má zatím tendence tam blbnout (jen to je krátká trasa, tak vydrží, ale dál by to zatím asi nešlo).

A když si sedne dospělý vedle ni, tak to také nepomůže?

1pomnenka
16. bře 2024
konidana
16. bře 2024

@1pomnenka podle mne je jakakoli pojistka na tribodovy pas k nicemu. Dite se proste mezi tema 2 popruhy vzdy nekudy vyvlikne kdyz chce.

elesse
16. bře 2024

Normalne zapni petibodovy pas, pres to tribodovy a hotovo. Pred ten petibodovy se nedostane tak daleko, aby se sama rozepnula

jana_zofie
16. bře 2024

ajo, ona jezdí s tříbodovým pásem. To jsem si nevšimla. Tam jsme ještě nedošli.

majaveja
16. bře 2024

A když teda proste nikam nepojedete? Ani to ji nepřesvědčí? Kdyby se mi odpoutávalo dítě a jeli jsme na výlet, tak prostě nepojedeme. Věřím, že ten výlet by pro ně byl důležitější a radši by vydrželi si ten pás nerozepnout. Když ne, tak se prostě nejede a příště si to třeba rozmyslí že jí to za to nestojí...

autor
16. bře 2024

@majaveja A jak bych to řešila jako logisticky? Můžu se s ní bavit 100x před odjezdem, slíbí, že bude v klidu. Sedne si, jedeme a za 10 minut řev. A pak co? Otočím se na dálnici domů?
Hlavně v tu chvíli je v totálním amoku a na "nevyváděj nebo jedeme domů" vůbec nebude reagovat.

autor
16. bře 2024

@elesse napadlo mě to. Ale řeší to jen část problému. To, že se možná neodepne. Každopádně ta sedačka není schválená na posměrnou jízdu s pětiboďákem. Takže tam ten tříbodovej stejně musí být. Dejme tomu, že pak se nebude moci hnout už vůbec a nevyndá ho (ačkoli předtím se z toho pětiboďáku taky jako menší uměla vyvléct), tak ten druhý a pro mě vlastně zásadnější problém je ten, že řve. A takhle bude řvát ještě víc, protože se nebude moci vůbec hnout. Jí podle mě vadí, že se nemůže prostě polohovat, kroutit. A když jí dám takhle svěrací kazajku tak už se nehne vůbec no... takže jo, v krizi se to dá. Ale výlet není krize... tj spíš na to nejet nikam než mít tu cestu takovouto.

autor
16. bře 2024

@skarol +- 19kg.
Ale ono v pětiboďáku to u nás vypadalo stejně.... jednu dobu si prostě ty ruce z něj vyndala ani nemrkla. A teď si myslím, že už by uměla i zmáčknout to tlačítko dole...

autor
16. bře 2024

@mydlova no asi je jediná možnost prostě teď být doma. Ona je chytrá, vždy tyhle důvody chápala a opravdu jsme se do teď dokázaly domluvit. Ale něco je jinak, nevím jestli období nebo v čem je problém, ale prostě stačí sebemenší diskomfort v tom autě a dostane se do amoku a nelze nic dělat. Řve, kope, šílí. Třeba že jí je horko začne. Tak si sundá mikinu, sundá si boty, ponožky, otevřu okno. Ale už ten řev nepřejde. Prohýbá se do luku - resp. snaží se o to a pás jí nepustí, tak řve ještě víc. A i když se nakonec třeba komplet odpoutá tak prostě řve dokud nedojedeme domů.

Právě jsem to chtěla vymyslet, aby neměla důvody začít. Tak rovnou sundám mikinu, boty, ponožky, připravím pití, jídlo atd atd. Ale stejně si něco najde. Třeba právě, že se chce prohnout a nejde to.

Odpoledne už dááávno nespí. Včera jsme jely z jižních čech schválně v noci. Na spaní. Usnula a 20minut před koncem se probudila a začala tak ječet... ale tak. Já to chápu, jako dítě jsem taky nesnášela sedačky. Tlačil mě zadek, nemohla jsem si lehnout... ona má mnohem lepší sedačku co se napolohuje - no ne do lehu, ale do takového toho pololehu, že to není tak hrozné. Ale mě to mega stresuje a nesoustředím se pak na cestu a nevím, jak pomoci. Protože i když bych někde dokázala zajet třeba k pumpě a zastavit, tak to nepomůže. Jen oddálím ten dojezd domů a tím i řev. :(

autor
16. bře 2024

@pinkninja tak před měsícem bych to řekla taky. Dcera chápala vše. Že nemůže otevírat dveře za jízdy, odpoutávat se atp. Byla naprosto v pohodě. Teď prostě nastalo nějaké šílené období, kdy teda je mnohem víc dráždivá a jakmile jí cokoli v autě naštve, cokoli je jí jen trochu nepříjemné, tak ty emoce neudrží. A pak už to prostě nedokáže zastavit, i když třeba problém pomine.
@zekrt pojistku na to jsem fakt nenašla. Jen jakoby pásy (pětiboďák) k sobě. Jinak píšeš, že jste měli v tomto věku Romer do 18kg, ale dcera už má nad 18kg. Ta naše sedačka je skvělá. Polohovací, otáčecí. Takže se dá vymyslet jak tam sedět. I nohy do tureckého sedu si dá, když chce. Ale jo, jasně, je to tím, že jí není pohodlná. Ale já si bohužel nemyslím, že existuje nějaká o tolik pohodlnější, že by dávalo smysl teď prodat tuto a zase kupovat další... :( Teď máme 2 sedačky, každou totálně jinou, a hysterie je v obou.... :(

autor
16. bře 2024

@eviicka DOspělý nepomůže. Ted vedle ní seděla babička, před kterou se poměrně snaží a bývá klidná. Ale nepomohlo to. :(Pro změnu to byl amok, že chce křupky co má v kufru. Fakt nebylo kde zastavit a dát jí je. Takže ani nešlo čiště o nepohodlí v sedačce, ačkoli to asi hraje velkou roli. Měla toto jako mimino. Ve vajíčku se kroutila a nesnesla to. Pak se to zlepšilo právě v pokračovací sedačce. Ta sedačka jí ale měla vydržet ještě pár let. Je rostoucí a vejde se tam dobře :(. Musela bych mít 100% jistotu, že když koupím jinou, tak se to zlepší. A to mít nikdy nebudu. Kupovat prostě sedačku zase za tisíce opravdu nevím reálně.

autor
16. bře 2024

@1pomnenka jj, tj super. Ale na pětiboďák. Ne na tří :(. A ona si to i odepne. Normálně zmáčkne čudlík a prostě se odepne.

autor
16. bře 2024

Holky, děkuji všem za rady. Moc si toho vážím. Jediná šance by asi byla nějaká super pohodlná sedačka, kde se může kroutit a tak. To asi neexistuje. Tak asi leda necestovat chvíli.

autor
16. bře 2024

Ještě asi zkusím tu podložku pod nohy... třeba se stane zázrak... https://www.kneeguardkids.cz/p/auto-podnozka-kn...

skarol
16. bře 2024

A v jiných situacích tě poslechne?

autor
16. bře 2024

@skarol no teď je takové náročnější období. Ale většinou ano. Hlavně mimo auto se to prostě řeší mnohem snáz. Člověk ji vezme za ruku a odvede nebo prostě má čas počkat a v klidu si to vyřešit. Ale v autě nezmůžu nic.

exbordelar
16. bře 2024

Ty jo, je mi te uplne lito. Podle toho, co pises, jsi vyzkousela uz uplne vse 🤷‍♀️😅
Jeste me napada - pises, ze ted je takove narocnejsi obdobi? V jakem smyslu? Jestli treba duvod tady tech scen neni uplne nekde jinde? Jste s tatinkem v pohode? Neresite v rodine nejaky problem? Nenastala v rodine nejaka zmena? I kdyz se o skaredych vecech pred ditetem nemusi nikdy mluvit, tak ono stejne vyciti, ze se neco deje a pak se chova takhle (zdanlive nelogicky) priserne...

kubesovaadelka
16. bře 2024

Jak píšou některé výš, zkusit na tabletu pohádky, hry, malování? Něco, co jí zaujme a nebude mít čas "vymýšlet, přemýšlet" , co by chtěla ( křupky z kufru) . Ještě jsem si všimla a to né u jednoho auta, že děti vozí normálně v autosedačce vepředu. Má tak asi větší, lepší rozhled 🤷. Z dospělých včetně mě, znám spoustu lidí, který nemůžou jezdit vzadu, že jím je špatně, je to tam stísněný,apod.

slunea
16. bře 2024

Ta knee guard podnožka ale myslím není kompatibilní se sedačkami s nohou. Určitě bych ale nějaké podložení nohou vyzkoušela, provizorně třeba krabice...

slunea
16. bře 2024

@konidana ještě existuje 5 point plus, ten je na vyvléknutí složitější.

zekrt
16. bře 2024

Ty pojistky jsem myslela na 5bodový. Nenapadlo by mě, že má nad 18 kg, naše děti měly 18 až tak v první třídě, tak celý ten školkový věk odjezdily v 5bodovém. Pevné nervy, to asi výměna sedačky nevyřeší. 🤷🏼‍♀️