Jak jste to zvládly, když se vám narodilo 3. dítě?

simakocka
28. únor 2018

Zdravím, chci se zeptat zkušenějších maminek vícero dětí, jak to zvládly, když se jim narodilo 3. Mám teď 2 malé děti4 a 2,5 a zrovna jsem zjistila, že jsem opět těhotná. Těší mě to, ale přiznám se, že ve svém věku (38) už nemám moc energie a nedokážu si představit, jak opět budu zvládat noční vstávání, nevvyspalost a celkové starání se o děťátko. Hlavně se obávám, zda mi zbyde dostatek času na ty 2 další. Bojím se, že když se budu starat o miminko, tak aby mi jejich dětsví (aspoň ten první rok miminka ) tak nějak neutekl a já si to s nimi pořádně neužila. jak jste to zvládaly vy? Máte nebo měly jste dost času i na ostatní děti? Děkuji všem

blahova_andrea
28. únor 2018

já mám tedy děti své jen dvě, ale mívám i dva nevlastní. neboj. zvládneš to. jen co si najdete nějaký rozumný systém. vstávání a péči zajistí hormony, toho bych se nebála. s miminečkem ti ty menší budou moct "pomáhat". miminko je nenáročné, když budou starší doma, budeš se víc věnovat jim. ale zas, když starší budou ve školce, bude tě mít miminko jen pro sebe 😉

puresin
28. únor 2018

@simakocka Popravde receno, nejvetsi sok pro me byl prechod z jednoho ditete na dve. Ale to uz jsi zvladla. 🙂 Ted to bude jen o organizaci casu a priorit. Ja se tremi detmi (6, 3, 1) stiham 3x tydne cvicit i castecne pracovat. Ale na uklid domu mi jednou za 14 dni chodi pani, to uz nedavam.
A ani jedno dite neodbyvam, ony se totiz nenechaji. 😁

ev.ka
28. únor 2018

Kluky mám starší (6,5 a 4 a mimčo), takže jsem stihla chodit chvíli zase do práce (asi 8m) mezi prostředním a nejmladším.
No a jak jsem dojížděla, i přes částečný úvazek, jsem měla pocit, že na děti mám méně času než teď, když jsem doma se třetím. Starší jsou ve školce a ja se můžu věnovat nejmladšímu, poklidit, uvařit...lecos zařídit a odpoledne mám pro starší a prtě je v kočárku. Jdou buď po "o" nebo hned po spaní po půl třetí.

Takhle jsem z práce vyzvedla o hodinu a půl déle než teď, šli jsme ven a večer už jsem jen doháněla domácnost.

Takže teď je to oproti pracovnímu vytížení dobré. Horší to asi bude, až se zase vrátím do práce.

dzungala
28. únor 2018

Dobrá diskuze! Mám podobné obavy a pozor - dcera za týden 3 roky, mladší 11 měsíců a třetí už je na cestě. Tak si říkám, jak já to zvládnu? Ale třetí taky chtěné. Načasování jsme si moc vybírat nemohli, na první jsme čekali 7 dlouhých let.

Ta starší bude od září ve školce, ale pak mi zbudou dvě už ani ne dvojčata a ještě ani ne dostatečně od sebe. Je tu někdo,kdo to měl podobně? Když se třetí narodí, druhé bude mít rok a půl, přemýšlím, jak to třeba budu dělat s kočárem? Koupit nějaký speciální dvoják? Poradí někdo?

A taky mám strach, že to nakonec některé z dětí odnese "spadnutím z lopatky". Teď nevím, jestli na tom bude hůř nejstarší, nebo prostřední? Malé obavy jsou, ale zvládne se to. Těším se i na odpověď někoho, kdo měl děti brzo po sobě - tedy 3.

Děkuji

verusky
28. únor 2018

@dzungala rok a pul od sebe bych koupila sourozenecky kocar... nedala jsem na nej dopustit 🙂

krucis
2. bře 2018

Ahoj, je mi také 30 a mám 3 děti - holčičky 6 let a 1 a půl a chlapečka 3 a půl roku. Zvládat se do dá. Hlavně děti si v určitém věku vystačí chvíli sami a hezky si hrajou (občas se také hezky pošťuchujou). Takže když zrovna nemám čas já, má čas bráška nebo sestřička a tím je dětský život zase o něco bohatší🙂 Ale trošku náročnější to je, hlavně na spánek... Ale už jsem si trochu zvykla. Jsem za noc vzhůru průměrně tak 3x. Některé noci jsou horší, jiné lepší a pořád čekám, kdy už konečně budou spát všichni celou noc😀