Sama na dvojčata. Jak jste to zvládly?

tyn4a
26. kvě 2021

Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat jestli tu je některá na dvojčátka sama. Když jsem zjistila, že jsem těhotná tak jsem to brala jak to je a že sama miminko zvládnu. Včera mi ale doktor řekl, že čekám dvojvaječná dvojčátka.
Tatínek miminek projevil 100% nezájem a budu ráda jestli z něho časem přes soudy dostanu alimenty. I tak ale pociťuji strach jak dvě miminka zvládnu jak finančně tak psychicky. Všichni kolem mě chodí do práce takže pomoc ostatních pro mě bude spíš občasný bonus ale rozhodně se na nikoho nemůžu 100% spoléhat. Hodně lidí mi nechání si miminek rozmlouvá a mě zas srdce nedovolí je zabít. Chci bojovat ale zároveň mám obavy. Tak mě zajímá jak jste to zvládali?

alilali
26. kvě 2021

@tyn4a Zvládneš. Budeš muset. Nezáleží jak to zvládly jiné, ty mohly být úplně v jiné situaci (ne/podporu rodičů, nasetreno dost, nenasetreno, vlastní bydlení, pronajaté, atd...). Moje máma byla sama na 2x dvojčata s rozdílem 4 roky a zvládla to. Budeš mít RP, pokud máš nárok, tak i mateřskou, můžeš si vyřídit nějaké přídavky. A děti ti budou dělat velkou radost, budete.mit svůj systém a určitě budete parťáci.

maxulekapcule
26. kvě 2021

Naprosto Tě chápu, jsem ve stejné situaci, naštěstí čekám jen jedno, ale doma už jednoho rostaka mám. Tatínek by sice zájem měl, dokonce ví, že jsem těhotná, ale vůbec nebere v potaz, že by to mohlo být jeho, a ani mě to neva, vím, jak se choval s prvním. Ale taky se trošku bojím, a dvou ani nemluvě, ale určitě to zvládneš, my ženy jsme schopné všeho 🙂 jednou bys toho litovala. Já byla v úterý na genetice, a jak jsem viděla, že miminko má už všechno včetně ksichticku, sama jsem si říkala, že ač to bude těžké, dát pryč bych to asi nemohla.

marketka_m
26. kvě 2021

Zvladnes to!!!! my zeny mame v sobe silu neprekonatelnou..nekdy se divim co vse vydrzime!!!laska k detem ti vynahradi vycerpani,unavu!!!! jednou budes sklizet ovoce!!! verim v to!!!

loylii
26. kvě 2021

@tyn4a zvládneš.... nech si je... a nikde není psáno, ze zůstanes na věky sama.. Já dvojcata mám, sice na ne nejsem sama, ale díky praci s nima travim většinu dní v týdnu sama a je to náročné, ano, ale nic co by se nedalo zvládnout. Jsem spíše přísnější rodič, chce to mít řád a systém. Ale to pusinkovani, tuleni a takový ten dětský vděk mi vždy vše vynahradi. Když večer lezime u pohádek a každá se ke mě tuli z jedné strany🌺

tyn4a
autor
26. kvě 2021

Děkuju všem za podporu 💛

dixi86
26. kvě 2021

Zvládnete to. Sestra sice manzela mela, ale prakticky nebyl doma a spis nepomahal a do 2let veku nechtela od nikoho pomoc, coz je alespon ohledne pomoci to same. A financne na tom byli nic moc, manzel jeste student VS a za dob, kdy materska byla 3,5tis, bez vychytavek. Ty prckové za vse zle stoji!!!

cherie24
26. kvě 2021

@tyn4a já otěhotněla na vysoké a s tatínkem, se kterým jsem věděla, že to nemá budoucnost. Nechápavé otázky na to, z jakého důvodu nejdu na potrat se na mě chrlily v jednom kuse. Ono je hrozně jednoduché někomu říct, že z rozumu je jasné, že by jsi měla jít potrat. Ale kdo nezažil, že v něm vzniká nový život, u tebe dokonce 2, tak neví jak devastující rozhodnutí pro tebe by to mohlo být. Zjistit tenkrát, že čekám dvojčata, tak fakt si to neumím představit, ale vím, že potrat bych taky nezvládla. Asi to bude fakt mazec a máš obrovský obdiv, že do toho takto statečně jdeš. Zkus si na úřadě oběhat všechno, co jde - příspěvek na bydlení, na dítě, ty soudy - snad z něho dostaneš aspoň něco, protože do 2 let by měl platit alimenty i na tebe, ale co jsem tak slýchala, tak většinou to s tím vymáháním bylo fakt špatné, i když podmínky se prý zlepšily. A jak tu už někdo psal, není nikde dáno, že na ně budeš pořád sama. Jsou i chlapi, co dokážou přijmout děti své partnerky. 🙂 Je jasné, že máš strach. Strach mají i ženy, které čekají jedno a mají fungujícího partnera.

merope
27. kvě 2021

Jak to popisuješ, tak si myslím, že pokud půjdeš na potrat, do smrti budeš litovat. Pokud si děti necháš, tak to bude šíleně náročné, ale nějak to zvládneš, nic jiného ti nezbyde.

A co se týče toho rozmlouvání - to se ti lidi bojí, že je požádáš o pomoc, a proto ti to rozmlouvají? Nebo jako proč? Najdi si kamarádky, které ti spíše pomůžou než by ti to rozmlouvaly.

levandule_k
27. kvě 2021

Máš můj respekt, že jsi nepodlehla tlaku okolí a nešla na potrat. Psychicky to bude tak náročné, jak se k tomu sama postavíš. Jsou lidi, co se hroutí i ze zlomeného nehtu a jsou lidi, co zvládnou neuvěřitelné životní zkoušky. Obavy jsou normální vždy, když jde do neznámého.

Zjisti si dopředu na jaké máš nárok dávky, příspěvky. Připrav se na co nejvíc různých situací. Třeba je dobré si i něco nastudovat dopředu o kojení. Někde jsem kdysi četla titulek, laktační poradkyně mi zachránila kojení, díky tomu jsem ušetřila hodně peněz za UM.

Nevím, jak fungují tvoji rodiče, jaký máte vztah a jak daleko od sebe bydlíte.... Spoustu lidí zjihne, když vidí malinká roztomilá miminka a nabídnou pomocnou ruku, ale spoléhat se na to nedá.

dominge
27. kvě 2021

@tyn4a jsme na tom stejně. Já je mám doma teď 3 den a čekala jsem to mnohem horší. Zvládám to si myslím úžasně a to mám ještě 5ti letwho syna. Neboj, zvládneš to 😉

mdch91
27. kvě 2021

Zvladnes to, protoze za to deti stoji, ale bude to velmi narocne. Jak uz tu nekdo psal, tak podle me je klicove kojit, aspon z toho, jak to vnimame my to usetrilo spoustu casu, nervu (penize v tomhle zrovna jsem neresila, ale urcite i penez) Dvojcata porodila partnerka, takze ja jsem ta, ktere se to keca, protoze jsem si "chodila odpocinout do prace". Mas rodice nebo kamaradku, kteri nekdy pomuzou, abys mohla aspon trochu relaxovat? Sehnat na doporuceni studentku nebo duchodkyni, ktera je za par korun vezme na na dve hodiny tydne do kocarku... Takove malickosti opravdu hodne pomuzou.

cherie24
27. kvě 2021

@levandule_k s tím kojením je to pravda, že to ušetří fakt spoustu peněz. Můj ex třeba moc nevydělával a jen tak tak jsme vycházeli, fakt si neumím představit do toho ještě kupovat UM. A nejde jen o to pravidelné kupování, ale kolik toho kamarádky vyzkoušely než našly tu správnou značku. Pak házely mlíka za 500 do koše. Ale zas bych tomu taky nechala volný průběh, aby se pak autorka nezhroutila z toho, že se třeba nerozkojila. Ono ukojit dvojčata taky nebude asi úplně sranda. Hlavní je se nestresovat.

loylii
27. kvě 2021

@cherie24 kojením bych ji nestresovala, pro mě to u dvojčat bylo nepříjemné v tom, ze jim to nestačilo. Ze všech stran bojkot UM, vsude člověk čte jak se musí kojit a zkoušet to, co to jde. Akorat to matky stresuje. Den kdy jsem zavedla UM a dostavila od prsou byl první den začátku 4.mesice a neskutečně se mi ulevilo... Zkousela jsem jim dávat co nejdříve přikrmy a mléko jen na noc. A prikrmy žádné drahé sklenicky z obchodu, ale pěkne doma varenou zeleninku, polévky, ovoce...

levandule_k
27. kvě 2021

@cherie24 Já na ni určitě nechci vytvářet tlak kvůli kojení, to nechám na ní, co zvolí. Teď má ještě relativně čas, si něco načíst a připravit se. Celkově najít si nějaké fígle, jak si usnadnit život s dvojčaty 🙂 Třeba si může před porodem navařit hovězí vývar, dát ho do mrazáku a až přijede s nemocnice, tak si rozmrazí krabičku. Dle hesla, kdo je připraven, není zaskočen.

Já jsem typ, co si nesmí předem připouštět, že to nejde, abych to nevzdala předem.... Jj hlavní je se nestresovat.

cherie24
27. kvě 2021

@loylii nikdo jí tím nestresuje. Když to nepůjde, tak nepůjde, ale že kojení šetří peníze je prostě fakt. Pokud bude v situaci, že bude otáčet každou korunu, což sama s dvojčatama bez alimentů asi nebude mít na rozhazování, tak tohle by jí prostě pomohlo. I kdyby třeba měla částečně kojit a k tomu přikrmovat. Ovšem nesmí se z toho stát to, že je žena vystresovaná z toho, že za každou cenu musí kojit, jamile to pak někde podle představ, tak se z toho hroutí a situace se jen stupňuje až přijde o mléko úplně.

missbufy
28. kvě 2021

@tyn4a Zkuste si vybavicku, obleceni, kocarek vyhlidnout na bazarech, lidi casto maminkam v nelehke financni situaci veci daruji.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru