Prosim o radu. Jsem prvorodicka a v porodnici v tomto smeru moc neporadili. Mam ctyrdenni miminko a dnes nas pustili. Ma 2,7 kg. Jak ho oblikat na doma? Je potreba nejaka tenka cepicka? Mam ho v triku s dlouhym, na to dupacky a je v zavinovacce. Ale i kdyz ho z ni vytahnu ma studene ruce i nohy. I hlavicku a licka a ouska ma studene. Doma topime na 22 stupnu. Ale nejsme v panelaku, kde je 22 vyhen. Jsme ve starem dome, kde je 22 na teplaky a triko. Poradte, prosim, s oblekanim miminka.
U miminka je dulezite, aby melo teply krcek, tak poznate, ze mu je dobre. Rucicky a nozicky takhle mala miminka maji studene bezne. Myslim, ze ho oblekate adekvatne. Tenkou cepicku klidne dejte, jestli mate pocit, ze je potreba.
Miminko do 3kg by melo mit tenkou cepicku alespon na spani (to mi zduraznovali v porodnici). Ja davam novorozenci cepicku porad, dale bodycko s kratkym rukavem jako spodni vrstvu, na to overalek s dlouhym rukavem. Vzdy je zakryta tenkou dekou - na rozdil od nas se nehybe, a tedy se nezahreje.
22 ve starém domě je málo, dala bych čepičku i rukavičky.
Ja jsem davala body s dlouhym a dupacky, kdyz lezel, tak mel zavinovacku, jinak ne
Jinak u nas byl dobrý ukazatel skytavka. To mi poradila moje babička a fakt to sedelo. Kdyz mu bylo chladno, skytal
23 jsme udrzovali doma, kdyz jsem prisla z nemocnice se synem (unor). syn nedonosny , doma pri 2260 g. davala jsem slabou cepicku, silnejsi overalek a volnou zavinovacku (nema se zavinovat pevne kvuli dychani). presli jsme na deku, nechtel byt v zavinovacce, snazil se z ni vysoukat.
Jak už psaly holky výše.. Teplota je důležitá na zátylku, ne na ručičkach. Jinak obecně platí ještě jedno pravidlo - novorozeně by mělo mít o vrstvu oblečení navíc než dospělý. Tím jsem se řídila. Doma běžně dávám body s dlouhým rukávem a dupačky nebo tepláčky. Plus zavinovačka a když byla jo zima (druhá dcera narozena v lednu), tak měla přes tu zavinovačku ještě deku. Ale to byla výjimka.
Já domů donesla dítě se dvěma kily (donošence), čepičku měla v porodnici první den, pak mi ji dovolili sundat, doma byla v bodýčku a mikince. Ruce měla studené pořád (ale já měla teplé ruce asi tak dvakrát v životě, zátylek teplý.
Kluk měl 3,5kg a ruce měl studený dlouho. Opravdu kontrolovat zátylek. 🙂 Osobně nejsem fanoušek přehnaného topení a oblíkání, ale ze začátku jsem oblikala víc a postupně ubirala.... čepičku měl jen v porodnici, doma body s dlouhým, tepláky/polodupacky a na noc body s dlouhým a overal. Přes den jsem zakryvala jen Chvilku, pak jen na spaní. Teplotu doma máme 21-22C. Taky barak, ne panelák. Narodil se v listopadu. Musím zaklepat, za necelý rok neměl ještě ani rymu.
Dcerka mela necelych 2,7 kg. Pediatr u nas doma doporucil max 21 st. Oblekala jsem body s dlouhym a polodupky, nebo jeste radeji overal (dlouhe rukavy a nohavice) a balili jsme ji do tenke deky. Zavinovacku jsme nemeli. Spala pod perinkou nebo pozdeji ve spacim vaku. Cepicku, ani rukavicky jsem nekupovala.
Čepicku doma by mě nenapadlo dávat, to vůbec. Doktorka nám říkala, ze ideální teplota je 21st a neoblekat příliš, takže jsem dávala body s dlouhým a tepláčky nebo overal (tím pádem bez body), zavinovacku. Druhá dcera se narodila v únoru. V obyvaku jsme měli tak 23 st a v ložnici těch 21.
Já bych ho na spaní ještě přikryla dekou....
Buď úplně v klidu když mě pouštěli se synem domů měl 2500g doma jsme měli tak okolo 20stupnu a šlo o starý dům. Dávala jsem mu dlouhé bodíčko a bavlnenou cepicku a zavinovacce byl. Také si myslím že oblékaš úplně v pohodě.
Teplota se kontroluje na zatylku. Ruce a nohy bude mít studené běžně. Taky máme chladný dům, 22 je tu výjimečně a syn (zarijovy) byl jen v body s dlouhymi a dupackach. Zavinovani nesnášel, prikryty nespal snad nikdy