Fenyklový čaj pro novorozence, Espumisan, laktobacily

sukynecka01
15. pro 2016

Ahoj holky chci ze zeptat. Mam doma 14denni holčičku
Trapi nas obcas bříško. Mame doma espumisan davam 5-6 kapek pred každým kojenim. Plus rano laktobacil od swiss ale v mlece na lžíce to mala blbě polyka a dusi se. Kojim takze jinak to dat nevim jak. Ale napadlo me ze bych mohla denne kapku cajiku vim. Ze nemusim ze staci kdyh tp piju ja ale ze bych tsm rozpustila tu kapsli ale at zase tak neni předávkována

terezama
15. pro 2016

Ja bych davala bud jedno nebo druhy. Zkusit treba jen espumisan par dni aby vedelo co zabira. My davali 10 kapek a brisko mela uplne v pohode.😀

leki
15. pro 2016

Ja jsem davala malemu caj fenyklovy caj lzickou nebo z lahvicky+ty laktobacilky. Nekdy jsem mu to kapala primo do pusinky (koupila jsem si kapky, jsou fajn, ale stoji asi dvojnasobek).

bayia
15. pro 2016

🙂Ahojky ..u nas zabral jen espumisan ..ale bylo mi řečeno az 15kapicek ,dávám 12..myslim,ze 5-6je malo ..a nebo vyzkoušet jine alternativy. ..třeba infacol.Hodně štestí

sajul
15. pro 2016

Já osobně, bych ji feniklový čaj teda nedala, jestli kojíš, je zbytečný ji dávat další tekutiny, může to být spíš na škodu, než na užitek 😉 klidně bych dávala espumisan před každým kojením, (taky jsem dávala), laktobacily a feniklový čaj si můžeš dát klidně ty. Zaměřila bych se spíš na tvoji stravu, vyřadila bych nadymave potraviny, popř. Mléčné výrobky. Bříško můžeš masírovat olejíčkem, nahřívat hranicím polštářkem, nosit v klubíčku, nebo v šátku a v neposlední řadě zkusit BKM 🙂

petabn
17. pro 2016

ahoj, myslím, že jí to dávat můžeš, že se nepředávkuje, ale stojí i za zvážení, jak píše i sajul, že bys sis ho dala ty, ale chápu, jestli nechceš. Jinak fenykl byl společně s rourkou snad to jediné, co jsme nezkoušeli, ale ono nám stejně nic nezabíralo, ani žádné kapičky... Prostě z toho musel vyrůst. Jediné co ho aspoň utišilo, bylo že jsem ho nosili na tygříka, když ho to chytlo, aby tak neřval. Ale na každé mimi funguje něco jiného... Kamarádce třeba kapičky zabíraly. K tomu co psala sajul mě ještě napadá upozornit na důležitost odříhnutí, já jsem asi hloupá a v porodnici mi to nikdo neřekl, myslela jsem si, že je to aby malý neblinkal (a on neblinkal), tak jsem to nejprve nedělala a nenechala ho tak dostat pryč aspoň nějaký spolykaný vzduch. A dávat pozor, aby dobře pil, aby spolykal co nejméně vzduchu, aby v pusince držel celý dvorec nebo jak se to jmenuje. Jinak je to podle mě úplně k ničemu, ale ještě jsou mastičky, my máme doma Pupíček. A ještě jsem si vzpomněla, myslela jsem si, že mu pomáhám, když mu cvičím s nožičkami, různě jsem mu s nimi mávala. Pak mu jednou moje sestřenice pořádně zatlačila kolínka na bříško a jak najednou prděl, tak silně tlačit mě to samotnou nenapadlo.

sapormellis
18. pro 2016

Ahoj, nam pomahala Bio gaia, ale syn je od narozeni na Atb, takže je davam hlavně z tohohle důvodu. Píšete, že vám to nejde ze lžičky. Můžete zkusit 2ml stříkačku. Z té to děti vypijí snáz, nebo nakapat na bradavku.
Jinak myslím, že ty čajíky jsou spíš pro starší děti. Ale setkala jsem se v nemocnici s paní a ta nedala dopustit na kmínový čaj. A holčičku měla asi měsíční...

veg
19. pro 2016

@sukynecka01 tak ja davala ty laktobacilky od swissu, od malicka 2tobolky, rozmichane v trossce mm, podavane ve strikacce, a pomahali. Stejne tak jsem davala fenyklovy caj, nebo kminovy ( oprazit kmin a nez zacne skakat z hrnce, zalejt studenou vodou), vzdycky plnou strikacku (10ml). Nekdy jsem musela sahnout po rource. A me zname nepomahalo nic, tak malemu ulevovala cely prvni pulrok rourkou, a dneska malej kadi uplne normalne, tak bych se toho taky nebala. Jo a ty si taky davej ten fenykl nebo kmin, a vyzkoumej, co te nadyma. U me se to vsechno v mleku projevovalo tak po 12hodinach.

sukynecka01
autor
20. pro 2016

No hollky dneska hruza pritom kakala rano sama oak se. Ji odpoledne pomahala trubickou a porad skoro nespí krouti se zda se mi ze ma porad hlad za tri dny ma 3 tydny :/ jsem k. O vubec nespím dneska skoro nejim ani nepiju nestíhám. Ani na wc jit kojim uspavam polozim a dokola

barumat
20. pro 2016

@sukynecka01 Nechci tě strašit, ale ono se to ty první tři měsíce spíš pomalinku zhoršuje, než zlepšuje. Pak to graduje a najednou ustupuje. Když mi to řekla doktorka, myslela jsem, že se pominula - a ona to byla pravda. Z naší zkušenosti doporučuji:
1) opravdu preventivně při každém přebalování cvičit s nožičkama, jako když se šlape na kole a pak oběma jakoby kroužit a kolínkama vždy zmáčknout bříško. Kroužit ve směru hodinových ručiček.
2) nahřívat bříško - nej jsou nahřívací polštářky do mikrovlnky, ty nám opravdu pomáhaly hodně.
3) my dávali kapky infacol (ty spojují bublinky ve střevech do větších, které miminko umí vyprdnout) a na noc jsme k tomu přidávali ještě espumisan (ten snižuje pěnivost látek v těle) v lékárně mi potvrdili, že předávkovat nemůžu a jde to, každé fungují jinak a netlučou se
4) pupík je fakt taky dobrý, namazat, a za chvilku začala prdět, jen bych nekombinovala s nahřívacím polštářkem, to by mohlo být pro kůži dost drastický takhle najednou
5) dlouhodobě pokračovat s laktobacily, ty pomáhají až za nějakou dobu, ale v zásadě jako jediné neřeší jen následky, ale opravdu příčiny
6) na fenykl pozor, na některé děti má opačný účinek.
7) dcera nošení nesnášela, ale kamarádka nedala dopustit na šátek, že jen v něm se jí její dcerka krásně vyprděla a byl klid. Tak zkus.

barumat
20. pro 2016

@sukynecka01 Ještě... Je to záležitost obřích hádek, ale zkus na dva dny vysadit vigantol (vitamín D). Dva dny vysazení miminku neublíží (ostatně do dvoutýdenní kontroly se vitamín D nebere), a mojí dceři, dceři kamarádky a synovi další kamarádky vigantol prostě nesedl. Malá mi po něm trpěla strašnýma kolikama, zkusila jsem vyměnit za BabyD (pozor, jedná se jen o potravinový doplněk, nikoliv schválené léčivo, ať mi pak kdyžtak nenadáváš, že jsem ti doporučila něco, co lékaři nepředepisují) a dobrý. V půl roce jsem zkusila JEDNOU kápnout vigantol a malá měla takovou koliku, že z toho byla zkroucená do zatáčky a jeden den celý prozvracela. Ten chlapeček po něm zvrací a holčička druhé kamarádky taky koliky. V příbalovém letáku to i je, nadýmání a plynatost. Je to tak, že ten, komu to nic nedělalo, dělá z nás, kteří jsme s tím měli problémy, idioty, a říká, že je to nesmysl. Proti tomu můžu říct jen, že měl z ... kliku, že nezažil to, co my. Zkus a uvidíš.

petabn
20. pro 2016

Líbí se mi co píše barumat, shrnula v podstatě trochu srozumitelněji co jsem si myslela i já 🙂

Mýmu Davídkovi jsou teď 4 měsíce a dneska byl asi první den, který celý prosmál a vůbec nebrečel. Ale poslední dny už se to k tomu ubíralo, už to bylo mnohem lepší než dřív a spíš jsem si všimla, že začal mít problém s usínáním než ty prdíky. Ty koliky byly děsivý, téměř každý den a na začátku jsem si také sotva mohla dojít na záchod, moc s tebou cítím! Vydrž, ono to fakt bude lepší. Zatím kromě trpělivosti můžete pomáhat radami výše. Jo a ještě dávám Davídka hodně na bříško, na tygříka a do klubíčka, u toho taky prdí. Teď když už neleží jen jak placka a trošku se hýbá, tak je to potřeba o hodně méně. Chvíli už jsem si myslela, že mi zůstanou vytahaný ruce jak gorile 😀

Co se týče toho kroutění, to mi na hlad nepřijde, spíš na bolení bříška, jestli jsi to s tím spojovala. Nejsem tedy žádný odborník, ale Davídek se kroutil každou chvíli a je spíš trochu tlustý, tak by mě hodně překvapilo, kdyby to bylo hladem. Spíš si dávej pozor, abys křik z bolení bříška nepokládala za křik z hladu a ještě jí to nezhoršila. To je tedy můj názor, jiná maminka třeba poradí pravý opak... Ale já jsem dřív jak po 2 hodinách asi nikdy nekrmila a většinou spíš po 3 hodinách (podle poptávky). Na druhou stranu u kojení se mi pak vždycky vyprdí a často i vykaká.

Buď ráda za každou chvilku bez brekotu a věř, se to zlepší, až to jednou přejde úplně 😉 Držím palce ať je to co nejdřív!! 🙂

veg
21. pro 2016

@sukynecka01 vim, ze to muze byt drsny, ale jde jen o par mesicu. Spi kdy muzes, na domacnost klidne zapominej, to dodelas, kdyz budes pri silach. A jak pise
@barumat , ten vigantol nam taky delal peklo, je v tom silena davka!! My davame ve spreji vitashine, rostlinny vit.D, jedno striknuti jedna davka, a mala ochotne otvira pusinku a funguje to. drz se, zeno, to zvladnes!!

nazka
21. pro 2016

@sukynecka01 my davame espumisan 10 kapek.. kolik vazi? Je to davkovani spis na hmotnost nez vek miminka.

nazka
21. pro 2016

@sukynecka01 jej, jsem to odeslala driv, nez jsem chtela. Jeste jsem chtela napsat, ze drzim moc palecky a at se drzis

moniiss
21. pro 2016

Dobré rano, ja dávala laktobacilky do trosky odstrikaneho mlicka, espumisan také,ale min. 10 kapek. 6 je málo. A fenyklovy cajicek.

sukynecka01
autor
28. pro 2016

Holky no me mala breci večer myslite ze mam slabsi mlekp vecer? Ona klidně od sedmi nez usne nekdy v jesenact porad chce pit co pul hodiny az me fakt boli prsa.... Ale pres den v pohode napije a usne ale vecer breci kroutí se a porad sajee sem k. O vubec nespim skoro
Koukala jsem na um hipp probiotic
Jinak nekakala dva dny :( jen prdii

sukynecka01
autor
28. pro 2016

@barumat
@barumat
@nazka
@petabn
Holky mala nam vecer dela problemy pres den se naji sem tam pobreci ale pres noc hruzaaa. Zacne kolem 19 a klidně nez usne to dela. Brečí , prdi, e nakojim a za pul hod zase chce a dokola nechápu ze bych mela vecer slabsi mleko? Nebo ji nestacilo? Premyslela jsem o příkrmu zkusit nakojit a dat mléko jestli ji bude lip nebo cim to je.. A vigantol davame kapku denně mozna jr to i tim ale. Delala to i když jsem nekapala dela tl skoro od příchodu domu z nemocnice :( skoro nespim boli me totalne zada kojim v sede v leze nejal nejde :( jo a v dm sem cetla maji mahrivaci polštářek na brisko jak se to používá asi koupim to a maly hipp bio probiotic krabici a zkusim vecer asi dokrmit
Ale moc nerozumím nam nakojit a oak udělat treba 60ml?

sajul
28. pro 2016

@sukynecka01 nic jako slabe mleko neexistuje. Neni to spis tim, ze ji vecer trapi prdiky? Sani rozhybe travici system,proto deti vetsinou pri, nebo po jidle kakaji. Nekdy deti plakaji i pri piti, protoze je boli brisko. Navic kojeny dite nemusi kakat treba tyden, mleko je dobre ztravitelne a pokud nekaka, tak vsecko ztravi.

barumat
28. pro 2016

@sukynecka01 Ona se taky sáním uklidňuje, když jí něco trápí. Zkus ten nahřívací polštářek a dudlík.

sukynecka01
autor
28. pro 2016

@sajul
@barumat no holky ted ctu nemuze to byt vigantolem... Ona ma pravidelný rezim kazdy den kolem sedmé a jede dokud neusne pobrekava saje krouti se určitě ji bolí bříško. :/ prave nevim jestli nemam vysadit vigantol

veg
28. pro 2016

@sukynecka01 na par dni to vysazeni nevadi, i kdybys nedavala jine decko, aspon zjistis co a jak. Dala bych to aspon tyden bez. My jsme nedavali prvnich pet mesicu vubec nic a mala je uplne vporadku. Decko se vytvari taky na slunicku, zak neboj.
Problem vigantolu je ta silena davka. To je jak pro tele, ne pro miminko.

barumat
28. pro 2016

@sukynecka01 Přesně jak píše @veg, zkus týden nedat a uvidíš. Případnou alternativu pak můžeš pořídit vždycky.

sukynecka01
autor
28. pro 2016

@veg no sluníčko v zime neni :(§a bydlíme v přízemní a to skoro ani denní světlo přes ty stromy. Pockam 3-4 dny doufám ze to bude oka... A jestli to bude lepší vecer dneska asi ne vcera sem kapala zitra uvidime at vim co pořídit. Jestli prikrm nebo jine kapky protože prý maji stejne slozeni jako baby d

petabn
28. pro 2016

syna trápili koliky taky hlavně večer, začínaly mu téměř pravidelně mezi 18-19 hodinou, s manželem jsme ho museli nosit na tygříka, jinak se kroutil a řval. Už jsem se začala bát, že mi zůstanou vytahaný ruce jako gorilí mámě, ale naštěstí už se mu to moc zlepšilo 🙂 vydrž, jak se ti bude holčička víc hýbat, taky by se jí mělo zažívání zlepšit 😉

Vigantol jsem asi po 3 týdnech užívání zkusila vysadit a od té doby nedávám... Úplně jsem na něj zapomněla... Po vysazení jsem nezaznamenala žádnou změnu.

Zkoušela jsem všechno možný a přišlo mi, že nic nepomáhá a prostě to musíme přetrpět... ☹ ale kdo ví, pokud bychom mu necvičili s nožičkami atd., třeba by to bylo ještě horší. Vím, že jedné kamarádce zabíral Espumisan, jiné zase Baby Calm a u nás jsem neviděla zlepšení po žádných kapičkách ani probiotikách, takže je to i hodně různé a žádná obecná rada nebo pomoc asi neexistuje.

Polštářek z DM máme, je fajn. Pozor, ať nedáváte na bříško moc rozpálený. Já ho nahřeju v mikrovlnce na 30s a na bříško dám přes oblečení (ne na holé bříško) a hlavně ze začátku jsem kontrolovala, zda pak nemá bříško rudé. Podobnou službu udělá, když leží, je přikrytý, dám mu svojí ruku na bříško pod deku a jemně tlačím a zároveň ho tou rukou zahřívám, pak se mu malinko rozhýbou střeva a pomůže mu to se vyprdět, ale taky to není samospásný.

Pozor, jednou když dva dny nekakal, tak to pak stálo za to, měl to až u lopatek 😀 jinak je to taky různý, u nás pravidelně každý den, u kamarádky jednou týdně. Pokud by ti holčička nekakala víc než týden, zeptala bych se radši doktorky, že se to ještě nestalo, jestli nemůže být ucpaná.

S příkrmy bohužel neporadím, ale možná bys mohla večer zkusit třeba uhoupat v kočárku s dudlíkem a podobně, pokud to nebude hladem, prsa si odpočinou... U nás ještě uklidňuje šustění muchlajících se stránek z časopisů. Být matkou mě učí kreativitě 😀 hodně štěstí a zkoušej, co zabere u vás 😉

jitka_zowie
9. led 2017

Ja si myslim, ze vsechny tyhle meducinky jsou jen tahacky na penize. Je to jen, aby si mamina pripadala, ze miminku nejak pomaha. My zkusili snad vsechno...babycalm, espumisan, sabsimplex, Biogaiu...malej mel proste prdiky a muselo to prejit. Bohuzel nam nepomahalo ani noseni v klubicku nic...proste si to probrecel.
Takze pokud ma vase miminko prdiky, muzete vyhazovat stovky korun za vsechny mozny kapicky, abyste se citila, ze pro nej neco delate, ale prakticky si myslim, ze je to na houby. Chce to jen trpelivost.

barumat
9. led 2017

@jitka_zowie Hm... Nám ale kapky pomohly. Přesně jsem poznala, kdy jsem je zapomněla dát. Ostatně espumisan pro dospělé jsem v některých situacích brala taky a pomáhá. Nejde takhle paušalizovat.

jitka_zowie
9. led 2017

@barumat chapu, respektuji, jen jsem rekla svuj nazor a zkusenost. Nam totiz prakticky nepomohlo nic. Nastesti to maleho asi za dva mesice preslo.

barumat
9. led 2017

@jitka_zowie Taky už jsem slyšela, že někomu nepomohlo nic. To je pak na prd, no ☹

sukynecka01
autor
10. led 2017

No holky dba dns nespim mala usne jen na. Me kraval musím houpat za dba dny sem spala 4 hodiny. Tes ma rymu do toho syn osmileté zvrací od vcera je to na Bohnice ja jejím nepiju jsem totálně na dně

sonia79
10. led 2017

@sukynecka01 Vysadila jsi ten vigantol ? Já tomu moc nevěřila, ale koupila jsem Baby D a i když jsem taky četla že má stejné složení což je opravdu zvláštní, malýmu to pomohlo znatelně .Říká to víc mamin, tak na tom asi něco bude . I když týden nic nedáš tak se nic nestane a aspoň budeš vědět na čem jsi. Chápu tě ,je to fakt peklo.