Ahojte, maly ma dva mesiace a zacal si cumlat prstiky. Je plne kojeny a dudlik (Nuk) moc nechce. S tymi prstami nas rodina desi pribehmi o tom, ako tete, ked mala ist ako sestrocna do skoly, museli ruku priviazat, aby ju odnaucili si prsty cumlat. Zaroven ale citam ako dudlik kazi kojenie. Ale zaroven ako s nim deti krasne usinaji. Maly vecer usne na prsu a cez den usina dost spatne, jedina istota je satek/nositko. Tak fakt neviem, ci mu branit v tom strkani prstov, ci skusat este iny dudlik alebo vobec nic? Je cumlanie prstov v tomto veku normalne a nemam to riesit, prestane to casom samo? Fakt neviem... Ako to bolo u vas?
Nase mala mela dudlik cca mesic-pak ho sama odmitla a nahradila prstikem 😕 byla jsem z toho spatna-slysela jsem podobne komentare od pribuznych-davali jsme rukavicky,ktere nepomohly,ale.... postupne prstik prestavala "pouzivat" sama od sebe,stejne tak,jako dudlik... ted (10 mesicu) si dumla palecek jen ve dvou pripadech: kdyz ma zizen a kdyz je unavena... a verim,ze brzy sama odboura i to 😊👍
My dali dudlík ve dvou týdnech a po dalších dvou týdnech jsme ho rušili - kazil nám kojení a nebyl v ničem užitečný. (Malý nebrečel míň. Usínal o trochu líp, ale budil se, když mu vypadl.) Nahradil ho palečkem - všichni nás děsili, že toho už se nezbavíme. (Cucal si prsty skoro furt.) V půl roce ho to samo od sebe úplně přešlo, už to nedělá vůbec a nemuseli jsme se nijak snažit.
podobně jako @newwi. Mám doma šest druhů dudlíků včetně klasické kytičky, zkoušela sem jí je dávat prvních 5 měsíců, pořád je flusala nebo když si ho nechala v puse, stejně necumlala. Nahradila si to palečkem. U nás ještě od švagrové vede historka, jak její známé dcera si palce rozdudlala do krve a má z toho předkus 😂 No, občas mě taky napadne, jak to budu odnaučovat, ale už se občas stane, že malá ten palec nepoužije. Jinak ho používá jen když chce spát a někdy když ji něco hodně rozhodí.
My používáme dudlik od MAM perfect. Je to jediný dudlík, který malej chtěl. Je jakoby zkousnutej aby se dětem nedělal předkus. Mám kamaráku, terá má dvě děti 5 a 3 let a dudlík ji nechtěly. Ale dodnes si prst cucají i na veřejnosti.
Ve dvou měsících má prcek techniku kojeni zafixovanou, takže toho bych se nebala. Pokud se rozhodneš pro dudlik, tak to stejně neznamená, že najdeš takový, který bude vyhovovat. Děti skrz ústa objevují svět, takže prsty si cucat musí, aby spravne objevily svět a pak často při růstu zoubku. Obě varianty jsou spravne, rozhodni se podle sebe.
První dcera dudlík měla a kojení nám to nezkazilo - kojila jsem do 21 měsíců. Je ale fakt, že ho používala spíš na noc, přes den si s ním většinou jen hrála. Teď mladší dcera dudlíky plive a nahrazuje palcem. Radši bych tedy viděla ten dudlík, protože se děsím toho, jak budeme odnaučovat, když bude paleček pořád k dispozici, ale můžu se snažit jak chci, dudlík prostě nechce.
Mladší syn si taky intenzivně cucal paleček, usínal s ním, u prsa nechtěl. Přes den jsem se snažila odvádět pozornost, ale dělal si to po svém. Asi ve 4 měsících měl nějaké ukřičené období, kdy jsem nevěděla, co s ním. Kojit nechtěl, nosit nechtěl, palec si cucal, ale stejně křičel. Pak muže napadlo dát dudlík. Byla jsem proti, ale zároveň zoufalá, a stejně jsem myslela, že ho vyplivne. (Jo a tvar atd. jsem neřešila. Měla jsem nějaký vzorek z časopisu. Nepředpokládala jsem, že bych mu kdy dala dudlík. Myslela jsem, že prso bude stačit.) On se ale s dudlíkem okamžitě uklidnil. Několika hodinový řev byl pryč. Trvalo to asi měsíc, kdy ho uklidnil jen dudlík. Pak už plakat přestal, takže jsem už dudlík nedávala. Nedožadoval se ho. Cucal pak zas prstíky a od toho taky upustil asi v půl roce., možná trochu později, už nevím. Každopádně to šlo tak nějak přirozeně samo. Nechávala jsem to na něm. Kojení nám to nezkazilo.
Za mě je lepší nechat ten paleček, pak si samo začne cucat hračky atd., a paleček nechá. Ten dudlík jako kus plastu je mi proti srsti, ale nikdy neříkej nikdy 🙂
Cumlání prstíků je v určitém období, tak někdy kolem 3tího měsíce opravdu normální. 2 děti dudlík neměly (po předchozích negativních vlastních zkušenostech s dudlíkem versus kojením) a taky nacházely, zkoumaly ručky, prstíčky, ale žádné u toho nezůstalo (i kojení naprosto v pohodě). Každé dítě je jiné, má jinou hloubku uspokojení svých potřeb a podle mě je to právě o naplnění těch jejich základních potřeb (potřeba tělesné blízkosti, sání, houpání, konejšení), když se začnou takto samouklidňovat, nedostává se jim něčeho od jejich osoby, na které by měly být přirozeně závislé (a v určitém období se od ní přirozeně následně začít odpoutávat). To samouklidňování je jen obrana, která dítěti pomůže vyrovnat se situací, ale hold to odpoutání pak už nepřichází tak samozřejmě a přirozeně nebo by snad i jednou přišlo, ale okolí je k takobým zlozvykům negativní..
Dudlik urcite nedoporucuju, v 5 mesicich nam zpusobil bojkot a malem jsme o kojeni prisli. S tema rucickama, nechce jeste treba nakojit? Dodrzujess nejake intervaly nebo kojis podle ditete? Ja bych zjusila dat jeste prso, treba ho chce, hleda ho.
@astrid_sk máme 8mi měsíční holčičku a dudlik jsem kvůli kojeni nikdy nedávala. Nevim jestli to je jen zásluha tohoto ale nikdy jsem nemusela bojovat s nějakými záněty u prsu či s bojkoty atd. Palecek si cuca od cca 2 měsíců a taky pořád slýchávam dementni historky o tom ze si ho bude cucat do puberty...ale už teď pozoruji jak od něj sama a nenásilně upouští a cuca si ho méně a méně takže se toho nebojím. Jinak jsem viděla ze se da i koupit speciální chránič na palecek kdyby bylo nejhůř
to cucání prstu je většinou dočasné. Okolo těch 2 měsíců jde o poznávání ručičky a přejde to. Klidně ji nechte. Později to děti dělají v době růstu zubů.
Dudlík pro kojené dítě opravdu není vhodný. Může způsobit bojkot (dítě odmítá jedno nebo obě prsa, chce se kojit jen v noci, pocit, že je málo MM apod.) bojkot se objevuje většinou od 3. měsíce (což je jeho problém, v tu dobu je už dítě na dudlík hodně zvyklé a je těžké ho přeučit). Nebo může způsobit kousání při kojení, což se vám projeví taky později, obvykle až když má zuby. Je lepší tomu předcházet. Vím, o čem mluvím, kvůli dudlíku jsem 3 měsíce musela kojit za houpání na gymnastickém míči, skoro každé kojení plakal, neuměl MM vytáhnout, takže jsem kojila i 16x denně (noc jsem radši nepočítala) a po vysazení do 14 dnů klid. Takže za sebe nedoporučím.
Jinak dudlík nám na spánek nepomáhal, spíš naopak. Neustále mu vypadával, vzbudil se když mu vypadl, takže jsem pořád vstávala a podávala dudlík. Naopak při uspávání prsem se spánek prodloužil, jednak tím, že byl nasycený, druhak, že mu tolik nevadí, že mu prso z pusy vypadne. 😀
Abych byla konkrétní, do těch 2 měsíců (kdy jsme dudlík nedali) spinkal v kuse i 5 hodin. Pak ho měl od konce 2 až do 5. měsíce a to se budil tak co 2 hodiny cca. Pak se vysadil, budil se co 3 hodiny. Jak potom rostly zuby, občas se stávalo, že se kojil skoro celou noc (ale moc takový nocí naštěstí nebylo). Teď v roce, musím zaťukat, chodívá spát kolem 20:30, budí se kolem 2. ráno a pak až kolem sedmé. A dudlíka nemá 🙂
Moc dakujem vsetkym za prispevky...
Na tohle má každý jiný názor. Já myslím, že dudlík je lepší než ruka. Dudlík dáte pryč, ale tu ruku si fakt může do pusy strkat hooodně dlouho. Zkusila bych jiné dudlíky, spíš ty bez zkosené špičky. U nás dudlík kojení ani u jednoho dítěte nezkazil.