Dcera málo jí. Je to jen období? Jaké máte zkušenosti?

26. únor 2021

Zdravím všechny,
moje dcera má 16 měsíců, váží 12 kilo, nevím kolik přesně měří, ale obléká velikost 92. Teď k problému. Myslím si, že málo jí a co mi dělá největší starost je, že vůbec nechcete syrovou/vařenou zeleninu ani ovoce a to v žádné podobě. Zeleninu akorát když je v polévce nebo v omáčce (např. svíčková). Ovoce jedině ve formě ovocné kapsičky. Mám starost aby měla dostatek všech vitamínů, minerálů a jiných živin, které pro správný vývoj potřebuje.
Příklad jídelníčku:
Snídaně - jogurt, který většinou nesní (ráno jí nejméně z celého dne(
Oběd - buď má vývar nebo zeleninová polévka nebo omáčka s masem a nějakou přílohou (z porce sní tak půlku a to jsem ještě ráda)
Svačina - jogurt nebo chleba s něčím nebo nějakou domácí buchtu nebo ovocná kapsička (většinou svačinu sní všechnu)
Večeře - krupicová kaše (tady vím jistě, že se na noc dostatečně nají, proto zatím dávám na večeři kaši)
Nejvíc mě trápí ta zelenina a ovoce. Navíc teď jí rostou zuby (má zatím 7) a o to méně jí. Mléko nepije od 9ti měsíců. Snažím se o správnou životosprávu, já sama se snažím jíst zdravě, ale trápí mě to. Nechci aby v důsledku špatné výživy měla pak nějaké problémy nebo alergie.
Vím, že na tohle asi žádná ráda neexistuje jenom bych potřebovala uklidnit, že to je jen období a přejde to nebo, že vaše děti to měly podobně a jsou v pořádku. Děkuji moc za odpovědi.

wendiyk
26. únor 2021

Ahoj, moje dcera má skoro 3 roky a váží 12,5kg a měří cca 93cm 😄 byla kojena 9 měsíců, sama se odstavila. UM odmítala. První příkrmy jsem ji dávala od 6. měsíce, mohla se po zelenině i ovoci utlouct. Okolo 1,5 roku zájem o zeleninu i ovoce klesl, celkově moc nejedla. Ale chutě se jí mění, teď zase miluje zeleninu i ovoce, omáčky, těstoviny. K snídani chce většinou jogurt a k tomu trochu mléka, buchty moc nemusí. Kaše k večeři jí dávám málokdy, taky je nemusí, spíš chce pečivo a něco k tomu, miluje šunku a sýr, občas udělám omeletu, tousty. Dřív také většinu jídla napatlala na sebe a na židličku, než snědla. Každopádně si myslím, že je to období, kdy prostě zkouší. Zeleninu i ovoce jí každý den nabízej, jez to taky, ať vidí, že je to mňamka 🙂

juliemichal
26. únor 2021

ahoj můj syn ve 4letech váží 14300g a má 102cm.taky mi jíst nechce,řešila jsem to u dr,mám vysadit sladkosti,termixy co mi max snědl a dávat mu normální jídlo,nesní to,tak za 2h znovu dát a to samé.16.3 jdeme na převážení a přeměření.a taky zeleninu a ovoce mi nesní,max přesnídávky.

autor
26. únor 2021

@wendiyk no my jsme oba s manželem poměrně vysocí a mohutní takže ona nemá moc být po kom tintítko 😅 každopádně váha mě netrápí spíš aby měla vše, co potřebuje a nestrádala na vitamínech ....snažím se nabízet pořád, já jim hodně ovoce i zeleniny a vždycky jí nabídnu, ale vždycky jen odmítavě otočí hlavu a uteče, nechci jí to nutit aby to neměla zhnusený, ale nejraději bych jí to narvala do huby aby alespoň ochutnala 😅 ona ani neví jaká to je dobrota, protože odmítá i ochutnat 🙄

autor
26. únor 2021

@juliemichal což já dceři sladké nedávám kromě sem tam nějaké domácí buchty a občas si dá piškot nebo BeBe sušenku jinak nic 🤷‍♀️ a syn je jinak v pořádku kromě té nízké váhy? 🙂

juliemichal
26. únor 2021

ano jinak je v pořádku v tom růstovém grafu je na 25 precentilu,ale dr to neřeší.mno uvidíme za ten měsíc,to budu chtít aby malému vzali krev a poslali na ultrazvuk ručky aby poznali podle kosti,jeho věk.

mamikry
26. únor 2021

Já bych řekla, že to bude obdobím. Už si přesně nepamatuju, jak to měly moje děti s ovocem a zeleninou, když byly takhle malé, ale řekla bych, že je taky moc nevyhledávaly. Hlavně se jim střídalo období, kdy něco jedly a pak to nechtěly. Dneska se mi můžou po ovoci i zelenině utlouct. Taky měly období, kdy se jenom cpaly a období, kdy skoro nejedly. Většinou hodně jedly a pak vytáhly do výšky. Nevím, jaká váha je pro tenhle věk v normě, ale 12 kg mi nepřipadá málo.

jednaholkaa
26. únor 2021

Mam stejne velkou dceru, ale jsou ji dva roky. Zeleninu i ovoce ji, ale nekomu holt asi nechutna. Byla zvykla ji jist odmala, i kdyz ted mozna ji ji take trochu mene. Mliko by mela mit do dvou let, kdyz ne MM tak umele.. Nebo alespon do roku a pul treba. Kase muzes stridat z ruznych obilnin, jestli chces lepsi jidelnicek. Ja delam z jahel, quinoi, amarantu, ovsa atd.. Lusteniny ji? Orechy, seminka?

cherie24
26. únor 2021

Malá má teďka 17 měsíců a váží taky 12. Měla nějak kolem 12,5 a co jí začaly růst stoličky tak hrůza děs. Já teda kojím ještě a u výstřihu ji mám teďka pořád. Kdyby mohla byla by u prsa nonstop. Když se jí stolička zrovna prořezává, tam sní teda fakt málo. To mám problém do ní něco dostat. Když je chvilku období klidu a jí, tak mě zas třeba sní jen zeleninu a ovoce 😀 občas mám teda taky strach, že strádá, když do ní dostanu kousek masa, tak je to úspěch. Nesní ho v žádné podobě. Mixované odmítá, když maskuju kousíčky masa na přílohu, tak to objeví a pak už pro jistotu plive i přílohu bez masa a samotný maso to ani neveme do pusy. A to ještě donedávna nemohla ani mléčné kvůli alergii a luštěniny děti neumí strávit, takže příjem bílkovin fakt hrůza 🙈 Strach mám občas z toho jak jí, ale zas asi ji to nebudu cpát do krku jako huse ...

zmrzlinka
27. únor 2021

Ahoj.Moje dcera byla nejedlik.Rozjedla se až před 4. narozeninama.V obdobi kdy nejedla jsem ji dávala Multisanostol sirup,aby ji nechyběli vitamíny.

jednaholkaa
27. únor 2021

@cherie24 Proc by neumely deti lusteniny stravit?

janule1940
27. únor 2021

Zkuste třeba ty vitaminy a minerály doplnit “tajně” do toho,co už ji.do kasi jde přidávat různé druhy orechovych masel (liskooriskove,mandlove,pekanove-jen arasidove bych nedavala),muzete zkusit do kaše nadrolit prasek z lyolifizovaneho ovoce (dětem chutnají maliny,jahody,ostruziny,boruvky) a nebo zkusit kasi ozdobit malými kousky čerstvého ovoce.stejne tak muzete ten jogurt ochutit pyré z ovoce.ja třeba míchám jogurt půl napůl s mixovanym ovocem.predpokladam,ze vývar si děláte doma.ve zdravé vyzive kupte mořskou rasu-mě vyhovuje napr.wakame,kousek velký jako poštovní známka utrhnete,omyjete a date varit k vývaru.rasu muzete dávat do všeho,ja davam do krémových polévek,omáček,do vody k vaření ryze,krup atd.zeleninu krasne schované do krémových polévek-vývar,jeden druh zelenina (dyne,cuketa,porek,mrkev,brokolice,květák atd.),červená cocka a nakonec trocha smetany(my nemuzem mléko,tak davam kokosové mléko),rozmixovat dohladka.a mate tam i lusteninu.ovoce schovavejte třeba i do buchet-jablkove muffiny,dynove muffiny atd.zelenina jde schovat do pomazánky-napr.v troubě upecete různé druhy zeleniny pokapane olejem (paprika,cuketa,dyne,mrkev),pak rozmixujete,dochuťite dle preferencí a mažete na pečivo.

autor
27. únor 2021

Děkuji moc všem za rady i uklidnění 🙂 doufám, že to fakt přejde a normálně se později rozjí

cherie24
27. únor 2021

@jednaholkaa neumí z nich dostat tolik bílkovinu jako dospělý a hodně jim to zatěžuje trávení, takže při snaze nahradit bílkoviny luštěninami dětem člověk akorát škodí než prospívá. Luštěniny malé dávám, ale v menší míře a s ohledem na nadýmavost.

jednaholkaa
28. únor 2021

@cherie24 Staci male mnozstvi a rozmixovat. Jasne, ze ne talir cocky s vajickem. Ale primicham treba rozmixovanou cizrnu do polivky. Obilovina s lusteninou vytvori kompletni bilkovinu..staci trochu, se stravitelnosti problem neni.