Zdravím maminky
Prosím o radu. Moje mala má teď 6 týdnů. Narodila se o 3 týdny dříve a právě tyto tři týdny života byla spokojene miminko, které se napapalo, pomazlilo a spokojene uslo
Pak přišla změna kterou jsem přisuzovala růstového spurtu. Trvalo asi 4 dny a pak se to jakž takž upravilo. Ale už se to nevrátilo úplně zpět. A od Te doby se to postupně zhoršovalo. Ubývalo spánku. Pořád to bylo ještě v pohodě. Ale před asi týdnem ji začalo trápit bříško. Začala se kroutit a občas měla i splěněnou stolici . A tak jsem začala hlídat co jím a trošku se to zlepšilo. Na prdíky jsem koupila kapičky a doufala že se sklidní i plačtivé a vztekající se chvíle. Nestalo se. Nyní jsem situace taková, že včera plakala a vztekala se od 6:00 do asi 8:30 což jsem v řešila: chvíli v šátku a pak kojit a nosit .. no prostě kolotoč, jen aby byla klidnější. No pak usla asi na 3 hodiny, což bylo super ale taky jsem věděla že to bylo už z vysílání. Po probuzení se nakojila a na chvilku zase usla, jenže jsme museli na kontrolu s kyčlema a tak se probrala při oblékání a pak byla vzhůru i v nemocnici.. takže spánek nic moc. Bohužel nám sdělili ze to opět nemáme dobře a musíme i na dále nosit abdukcni peřinku. Což je jako za trest protože mala ji nesnáší... po příjezdu domu to začalo nanovo, opětovný neutišitelný pláč a vztek. Nakojená, prso již ani nechtěla a na bolení bříška to taky nevypadalo. U vázala jsem si ji do šátku a po půl hodině "tancovani" konečně usla. Po probuzení přišla koupel a další dvě hodiny pokusu o uspání Dítěte. Podařilo se asi ve 21:00
Do půlnoci byl klídek, pak kojení a zase spánek do 2:20. Pak se napila a už neusla zase další dvě hodiny až se u vztekala a usla asi na pul hodiny. Od té doby se střídavě budí a usíná u prsu.....
Celkově za den určitě nenaspí 20 hodin jak by ve švem věku měla a myslím že to bude i pod 15 hodin....
Nevím čim to je... Mlika mam dost, mala přibírá krásně.....Bříško už ji taky nebolívá. .. jedině co nesnáší je ta abdukční peřinka....
Nevím co mám dělat. Dnes v noci jsem spala pouhe dvě hodiny. Usla jsem až o půlnoci a po nočním kojení už ne, jelikož se při vztekani mala poblinkala, ne moc ale trošku nešťastně se to vylilo do postýlky. Takže jsem musela v noci převládat postel i ji a pak jsem věděla že za chvíli se zase vzbudí .... A teď vstala už i ta starší takže spánek pro dnešní den mám vybrán. ...
Dneska jdem na 6 týdenní kontrolu a s tou starší na 5 letou s očkováním (je to citlivka a už Teď vím že to bude mazec)
Chtěla bych byt zase tou spokojenou mamou a ne unavenou továrnou na mléko 😢
Já už nevím co dělat. Jsem strašně ráda že mužů kojit (u starší to neslo) a proto to nechci vzdát i když vím že bych se konečně vyspala ale taky se bojim ze když budu stále takhle bojovat a nespat ze o Mliko stejně přijdu. Za poslední týden jsem hrozně utahaná a to se podepisuje i na Mé psychice 😢
@yerry některé děti spí více a některé méně, je ještě malinká, takže nosit a kojit je v pořádku. Chápu, že jsi unavená, ale je potřeba se sžít. Dobře funguje spaní v jedné posteli, je ještě malinká. Nejsem si jistá, že najdeš univerzální radu. Když je špatná noc, tak spím přes den, když dítko usne. Držím palce, ať se to brzy zlepší.
@yerry Ahoj teda vím jak ti je i když má malá byla zlatá a spinkala předpisově ... 🙂 myslím tu únavu...že by člověk na hubu padl ... napadla mne jedna věc - mě pomáhalo malou ukolíbat a uspávat tak, že jsem si sedla na židli - nohy podložila a na ně dala deku malé jsem udělala pelíšek na nohách a ukolíbala ... pak jak ji začalo bolet bříško tak jsem ji dávala a dávám do teď přes den do vajíčka do auta (sice mi už z něj v 5ti měsících odchází :D - takže je už na zemi na dece nebo v postýlce) ale na uspání pořád nejlepší - ukolíbám a je .... mám tam malý polštář v tom nejhlubším místě a deku, aby to nebylo tak hluboké a prtě je spokojené... pro mne je třeba nemyslitelné nosit ji v šátku nebo v manduce - mám ji a používám při cestách k lékaři nebo po obchodech, ale má nemocná záda by nasazení ještě doma asi odnesla ...
pak malá ráda lehala na pelíšku z kojícího polštáře - viz fotka 🙂
jen malá rada co jsem si přinesla z porodnice- do postýlky dát (pod hlavičku) na prostěradlo plenu látkovou nebo kus hadříku - který jde po ušpinění vyměnit a není třeba převlékat celou postel 🙂
@yerry Jediné, co můžu podarit, je vydržet. Děláš to podle mě moc dobře, být na prsou a blízko mámy je asi to, co malinká potřebuje. Sotva vykoukla z bříška, takže ten pláč a neklid je podle mě normální. Souhlasím s @kekulice, pokud to jde, vezmi si malou k sobě do postele, noční kojení pak nebude tak náročné. Určitě si to všechno samo sedne.
@soyevita ona mi pomáhá je hrozne hodná a šikovná. Chodí do školky ale dnes máme preventivku a právě před polednem takže je doma. Za školku jsem fakt vděčná..... pevné zavinutí s frejkovou peřinkou moc nejde. Mám půjčenou elastickou zavinovačku. No ale jako všechno i toto funguje jen chvíli, stejně jako bily šum. ... ale díky bohu ze aspoň na chvíli 😊
U starsi dcery jsem kojila jen částečně a jen chvíli nějak nám to prostě nešlo (tech faktorů tam bylo hodne) a když jsem přestala kojit strašně se mi ulevilo, mala spala celou noc a mohl ji hlídat i delší dobu manžel. ...
Já chci strašně moc kojit, libi se mi to a je to krásný pocit když to jde a spánek jsem ochotna obětovat ale vse jde jen do určitě míry.....
Já jen doufám že horší už to nebude a začne se to pomalu ubírat k lepšímu ☺
Ahoj, můžu tě jen povzbudit, že bude líp, u nás první týden, dva unavené miminko po porodu, o kterém jsme skoro nevěděli, a pak to přišlo. Přes den neodložitelný, kolikrát spinkal jen jednou odpoledne 2 hodinky a pak až v noci, večer a ráno měl bolesti bříška, problémy s kakáním, to se s tím trápil i 2 hodiny. Dudlík nechtěl, takže prso, šátek, zpívání, procházky a doporučuji bílý šum - uspavac.cz my si potom stáhly z youtube zvuky moře, je to přece jen příjemnější na poslech, a fakt během chvíle většinou vytuhnul. 🙂
My spávali spolu, takže jsem noční vstávání moc neřešila, ale stejně jsem dospávala během dne, když se podařilo mrně uspat.
No jinak návštěvy prořval, doma též, jak já jsem záviděla kamarádkám vysmátý miminka...jo ale překlenuly se tři měsíce a největšího smíška mám teď já, už má půl roku a pláč téměř neznáme, pořád se směje a něco si kecá 🙂 To dáte 🙂 !!
Špatně nic neděláš, snažíš se věnovat oběma dětem a ku spokojenosti všech 🙂 Pokud to jde, zapoj babičky, kamarádku, ať máš aspoň hodinku pro sebe na relax.
@babuna Já jsem tam mela látkovou plenu jen to nějak steklo. Byla i v zavinovačku. No nevím jak ale ubabralo se od toho všechno 😩
A když ji u spis v autě tak ji pak necháš v sedačce? Mé se mala vzbudi hned jak ji chci vytáhnout a pak má zase problém zabrat. Na kolenou jsem to taky zkoušela. Ach jo, at nad tim přemýšlím z kterýkoliv strany jsem čim dal vic přesvědčena ze kdyby neměla tu hnusnou frejkovou bylo by lépe. Kojit se v tom dá jen v leže 😟 do Teď jsem to na kojení sundavala ale na ortopedii jsem dostala kapky od doktora ze jsem to asi zanedbavala - po 6 týdnech trápení si to mohl odpustit 😩
@yerry Mám to stejné, malý se budí každé 2 hodiny na kojení a přes noc je to většinou po 2 hod-3 hod, někdy nespí i několik hodin přes den. První týden byl děsivý malý nemohl třeba i několik hodin zapsat, byl vzhůru třeba od 19 hod do půl jedné, takže hrůza, hodně ho trápily prdíky, až jsem upravila stravu tak se to zlepšilo. Jsem taky vyřízená a do toho má prdíky, občas se kroutí protože se nemůže vykakat. Přes den nosím, kolébám ve vajíčku a večer ho ukolébám v šátku. Naše první holčička byla ukázková jen papala a pak spinkala, malý hold toho tolik nenaspí a potřebuje větší péči, v noci když se mi budí častěji kvůli prdíkům, tak spí semnou v posteli a to většinou zaspí dobře a dokonce spí i daleko déle. Taky si vždycky řeknu, že se vyspím přes den, když bude spinkat, ale spíš volný čas využívám na domácí práce 🙂 Drž se, taky jsem kaput!
Starší chodi do školky? Pokud ano, neváhej, lehni si s mamou do postele, koj na boku, a jestli spolu neusnete, poslu Ti čokoládu. Pokud je starsi doma, udělej totéž, možná si bude chvíli hrst sama, nebo ji cti, vyprávěj,nebo pust pohádku audio nebo video. Spanek a jídlo. Ostatní se pak podda. Uděláš večer,az přijde už, nebo o víkendu. To se podda. Ostatní věci nejsou nutný.
Byla by ta frejkova pětinka nutná, i kdybys dávala latkovky? Ty dětem nevadí. Da se přidat, any byly dost objemny. Samozrejme zamezi na nálezu. Noseni ve vertikálním uvazu a látkové plinky maji stejný efekt, pokud tam není špatněnevo moc. Nebo kombinovat tyhle veci. Samozrejme zpoza monitoru nechci k tomu nabadat, jen dat k uvaze.
Cetla jsem krasny clanek na podobne tema o kyclich
http://annakrivankova.cz/to-je-nalez-na-trminky/
Jinak mam doma taky nespavce, psal akorat ty tri dny v porodnici. Doma chtel byt bud porad u prsa a nebo alespon nosit. To jsem vyresila satkem, ke spokojenosti nas obou. Rozhodne neni tabulkove dite a o tom, ze by naspal 20hodin denne, jsem si mohla nechat jen zdat. Spal tak mozna 10 hodin a to jeste s velkymi pauzami. V kuse vydrzel spat maximalne tri hodiny. Ted v 7 mesicich, stale vicemene kojeny, stale noseny, protoze to funguje porad a stale nespici 😀 sice ho udrzim v posteli 12 hodin, ale budi se co dve-tri hodiny. Kdyz rostou zoubky, tak i 4x za hodinu. Ale to vas nechci strasit, to uz je extrem. Nam hodne pomohlo spolecny spani, malej je klidnejsi, obcas kdyz se vzbudi a vidi me, tak i sam usne. A co mi teda zachranilo zdravi, byl satek.
Ano, jak tu dlo, pelisek, klidne z vašeho velkého póstare nebo peřiny bide mot stejný efekt
A ještě - naše děti vždycky spi dobře v našem peleche, v nasi posteli, i když tam nejsme. Jsou tak zvykle, jiste, ale důležitější pro jejich pocit bezpečí a pohody je tp, ze vědí, ze tam býváme, ale hlavně je tam porad nas pach, naše vjne, a to dela hodne. Uspat v posteli, pak odejit, u nas fungovalo.
@eva1987 no právě pokud nejsem uplne vyřízena tak neusnu přes den protoze
Mi to v hlavě šrotuje ze je třeba vyprat, vyžehlit. ..pak jdu do koupelny a zjistím ze by taky potřebovala umyt. ... dnes bych teda spala, ale jelikož mam starší doma a za chvíli pojedeme na preventivky tak nemůžu ale snad jak přijde manžel z práce 😩
Miminko po nočním reji spinká 😊.
Jen mě napadlo náhdou nezačali jste dávat vigantol??? Pokud jo tak ho vysaď , možná jí to sklidní u nás způsoboval bolení vyzkoušela bych ho vysadit, případně opravdu je nutné nosit tu abdukční peřinku? někteří doktoři jí davají víceméně jak kdyby náhodou, pokud nosí v šátku tak se to dost peřince vyrovná...
@netopejr občas to tak delam protoze kdybych ji chtěla přesunout do postýlky tak se vzbudí ale je to boj tak jako vse ostatní to funguje většinou jen na chvíli. Usne na 10 min a je po spánku 😕 je to proste asi sova jenže nejen noční ale i denní
Koukám že zenske mozky jsou si podobne - všechny vymyslíme to samé!
@yerry S tema domacima pracema si to musíš přenastavit v hlavě: Unavena ztrhana matka ma pro rodinu mnohem mensi přínos nez vyspana usměvavá klidná maminka. Dětem je jedno, ze není utrenej prach a nalestenej dřez. Rika se "nemam vyzehleno". Říkej "už mam vypráno" A. U spousty věci vůbec nevadí,když to nevyžehlíš, nebo nevyžehlíš občas. Pekne pověsit a pak poskládat.
Vařit na dva dny, obmenit přílohu nebo jinou cast. Kdyz zbyde, nebo ovarit aby zbylo, dat si porci do mrazaku. Kdyz bude blby den, mas vystarano. Nebo, pokud poblíž dobre vari, nechat si obědy dovézt, dojit si pro něj nebo se tam i najíst.
I to zehleni dělám s dítětem v šátku. Akorát vana a záchodová misa se myje blbe. Koupelnu bud umyjew s dárkem,nebo pokud pouzivas chemii, kterou nechceš,aby mimi dýchalo, tak když mimi nespi a nerve nebo je tatínek doma. Je ŠKODA rozdrobit vas, kdy mimo spi a místo dvou hodin spánku myt umytou koupelnu, posbirany nadobo, roztrideny pradlo ap. Když ses hotova, bude Ti to tebat 7x dyl nez když budeš vyspana. Ad absurdum, když zkolabujes, tak to taky nebude a ještě se bude resit, kdo se postará o děti atd. Úkol c.1 je, abys byla ok. Tohle je jen na par týdnu, se domácnost nezblazni.
@yerry já mám to vajíčko doma na židli a tam ji uspím 🙂 ukolíbám nebo si lehnu do postele a vedle na zemi ji uhoupu - na chalupě jsem třeba využívala korbičku z kočárku (doma bych ji musela tahat do třetího patra a to se mi nechce) ....ale kamarád malého opravdu uspával v autě - musel chudák jezdit kolem sídliště než malý usnul ....bohužel v momentě kdy se zastavil tak se malý vzbudil a řval ... ani kočárem se nedal ošidit ... no to teprv musela být pecka ...
upřímně myslím, že špatně nic neděláš ... malá hold začíná asi i více vnímat lépe vidí a zajímá ji kde co a chudák to třeba nemůže pobrat ... a proto je neklidná a nervózní ...
otázka - musí mít zavinovačku ? mě v ní prtě nevydrželo ani dva dny v porodnici - prostě ji to vadilo ... je fakt že mi ji vzápětí odvezli na jipku kde ležela jen v plínce (komplikace a žloutenka) a pak nějaká zavinovačka byla pasé - deka nebo peřina a je spokojená .... a to jsem se těšila na klasickou fotku s krajkovou zavinovačko a prd bylo 🙂
hodně sil přeji 🙂
@netopejr s tim úklidem. Zastávám stejný názor jako ty a nejsem z tech co by se jim doma vse blyskalo a upřímně žehlit moc neumím takže žehlit jen to co fakt musím ale mam přeci jen dvě dětí a manžela (takže skoro 3 dětí 😀 - delam si legraci) takže vyprat musím a máme ještě i psa takže musím i povysavat a vytrit. Bohužel vím že se to nezbláznit ale taky to nikdo za mne jiný neudělá 😣 vařím ba více dni a taky zamrazuji. Starší začala chodit do školky vlastně až tento týden, po porodu jsem si ji nechala doma, pak byly vánoce a potom dostala pátou nemoc. ... a pak jsem ji ještě nechala z důvodu rekonvalescence. Věřím ze jak už bude zaběhnuty ten režim kdy bude do školky chodit každý den tak se mi uleví. Přeci jen je to pakec když jedno dite pláče a není k utišení a druhe Chodí a prosí abych si s nim hrala a to je ta starší hrozne šikovná a samostatná ale mámu taky potřebuje 😆
@babuna zavinovačka. .. no to je téma. Starší dcera byla klidna jen když mela ruce nad hlavou a ta mladší s nima pláče kolem sebe a je hrozne nervni a každou chvíli se praští. .. když ji ale říct stáhnu tak se nárazový uklidní a usne ( teda někdy )
Stejně ji mot nemůže s tou frejkovkou to ani nejde 😠
@yerry No ja usínala i s dvouma starsima... Jak jsem lehla, nez mimi uslo, byla jsem v limbu... Prezili to. 😉
Všecko chápu, Ty sed taky ještě malem šestinedělka, tělu taky chvili trvá regenerace... Bude vic svetla, bude vic elanu. O víkendu nech dcerku manzelovi, at jdou ven, zahrajou si něco a vy dve běžte spaaaat...
@yerry no mne to príde normálne, mám nespavca, občas spí denne len 6h(deň+noc)!!!!v 16 mesiacoch a v minulosti to nebolo lepšie.... Proste je treba vydržať, bude aj horšie, až začnú rásť zuby ☹ ale rýchlo to utečie a drobček bude samostatný. Neboj sa, človek si zvykne na všetko, aj keď má občas pocit, že už nemôže... Je fajn, že staršia už má 5 a nie napr. 1-2 a že tiež nie je nespavec (snáď). Je dobré, ak občas viac pomôže otec detí, alebo niekto z rodiny...
Je mi jasné, že mi teď půjdete po krku, když tohle napíšu, ale co dudlík? Mám dvě děti 3roky a 15měsíců a obě kojené, dokud se sami neodstavily. Starší syn dudlík nechtěl vůbec, ale malá si ho vzala. Měla sem jí pořád u prsa a moje bradavky to prostě nevydržely a tak sem ji zkusila dát dudlík a pohoda. Jinak byla šátkovaná, pak v nosítku, ale pro ten klid potřebuje dudat. Spinkáme spolu, držíme se za ruce, takže je v klidu a já taky.
@yerry Moje děti toho taky moc nenaspaly,nejmladší i jako novorozenec, když jsem to sečetla,tak nějakých 12h.Kdybych jí většinu dne nenosila a nebyla hodiny na prsu,tak by jen plakala a plakala.3měsíce se vydržet dají,pak se to zlepší uvidíš😉
Ono unavenou mámou budeš,i když bude malá na UM.A o mlíko se nepřijde jen tak lehce.Pokud budeš chtít kojit,mléko bude.
A 5letá už je dost velká,aby Ti i trošku pomohla.Něco podala,něco podržela.Chodí do školky?
A jinak takové ty klasické věci jsi vyzkoušela:bilý šum,pevné zavinutí......