Hezky den,
naše rok a půl staré batole chodí spát v 9 a vstává v 7. Je to 10 hodin spánku. Dát jí spát v 7 večer, neusnula by. A kdyby, asi by vstala v 5. Můj dotaz- jak staré děti chodí spát v 7 večer? A spí, nebo si samy hrají a pak usnou?? Ta 7 hodina večer je totiž čas, kdy jsem si vždycky myslela, že se chodí spát. Ale u nás určitě ne. Nevyhovovalo by to. Má to tak někdo?
A prosimte neni dulezitejsi, jak vam to funguje nez jak by to melo byt? Za me by byl ideal, kdyby sel syn spat v deset a spal rano do deviti. Vsechny deti jsou ranni ptacata, ja nesnasim vstavani...predskolaci si v osm lehnou a za minutu spi a junior se vyspi pres den a pak je dlouho vzhuru. Nemame televizi, takze na vecernicek nekoukame. Jinej duvod, proc by to melo byt tak, ze se chodi spat v sedm (po vecernicku) neznam.
@barunka1408 A ony usnou? Mně to přijde brzy.
@agnes_123 coz teda mimochodem znam lidi, kteri dite spat nedaji, aby meli vecer klid. Vzhledem k tomu, ze nespani po obede je jeden ze znaku skolni zralosti, tak dam syna radsi spat ve tri (kdyz driv neusne) i s vedomim, ze mi tu jako dnes bude v jedenact predvadet dialog dvou auticek.. nez abych ho od peti drzela dve hodiny vzhuru a modlila se, aby se nepretahnul. Ten malej mozek proste celej den na jeden zatah neda.
@agnes_123 dle mě fakt zvyk bůhví odkud.
Sama jsem musela takhle chodit "spát" Ještě v 6 létech a fakt jsem jen cucela než jsem usla.
U nás usíná kolem 8.30/9.30 a ideál (vstává pak kolem 7), uspat ho o dvě hodiny dřív, vstává tak v 4.
To by bylo drsné.
Drží si tu 7/9 večer už dost Dlouho, samozřejmě, že z toho občas výboci.
Dle mě jde o nastavení i tebe (noční sova chápe, že v 7 teprve začíná sranda, ranní ptáče už v 8 hledá postel)
No důležité je aby to vyhovovalo vám, já po večerníčku nechodila spát ani za minulého režimu (celá rodina sovy). Děti (1 a 5 let) chodí spát kolem deváté, vstávají mezi 7-8. Mladší spí ještě po obědě hodinu. Sedmá hodina a spaní je u nás sci-fi, o které se nehodlám pokoušet, protože nemám chuť ráno strašit už od pěti.
Mezi sedmou, pul osmou se jde do postele. Vstava mezi sestou a sedmou, většinou v sedm. Proces uspavani a usinani trva od pul hodky po hodinu. Je nutne pomazlit, nakojit, precist knizku, postavit vezicku z kostek, vlezt zpatky do postele, pomazlit, nakojit. Delka uspavani je ovsem stejna v sedm, osm i v pul devate. Takze kdyz ritual provedu pred osmou, mam delsi vecer s muzem (nebo v kuchyni, no).
My holky davame do postele v 7, za chvili usnou. Uspavaci ritual nemame zadny. Vstavaji kolem 7.30 rano. Pres den spi od 12 do dvou odpoledne. Je jim skoro 17 mesicu. Proste to takhle vyslo 🤷♀️
U nás se Teda taky chodí spát v 7. Malému budou v lednu 3 a chodí spát takto už od malinka. O víkendu vstává mezi 7 a 8. V pracovní dny vstáváme v 6.
V sedm večeříme, když výjimečně začnu vařit brzy 😀
Batole 22 mesicu chodí spát v 8, když je školka, a v 9, když není školka (stejně jako sourozenci). Když nespi po obědě, jde stejně tak spát v 8, nebo v 9. V 7 by ho ještě neměl kdo uspat, protože děláme jiné veci🙂
@agnes_123
a proc to resis kdyz vam to takhle vyhovuje?Pokud dite nemusi rano vstavat do skolky tak je to celkem jedno ne?
Hele znám lidi, co dávají batolata i skolkovy děti spát i před sedmou. Ale každej má jinej rytmus. Mě nejvíc vyhovuje večerka 20:00-20:30. Z venku se vracíme kolem 18-18:30, pak večeře vana a spát. Obě děti (8 a 23m) usínají kolem té 20h (usnou hned bez uspávání, starší se někdy teda 5-10 min prevaluje) a vstávají mezi 7-8h (starší spí už dávno celou noc, mladší se budí několikrát na kojení). Starší spí po o cca 2h (13-15h) a mladší spí 2x denně po 1-1,5h, občas dá v podvečer ještě 20-30min. Kdyby mladší spala líp v noci tak bych to měla úplně ideální. 🙂
@agnes_123 Kluci dvojcata, 2 roky a 8 měsíců tak 6 měsíců chodí v 19h spat. Nespi ale uz přes den. Většinou nejsou odpoledne nijak mrzuti, prostě už nechtějí spat, i přesto, že maji dost aktivit. Rano vstavaji od 5:30 do 6:30,jeden dneska vstaval az v 7h. Vstavaji brzy, ale nam to takhle vyhovuje, uz jsme si zvykli a když jsme je zkusili dát spat az ve 20h,vstavaji rano furt stejně.
Zalezi jak jsou deti unavene, nekdy usnou po vecernicku, spis po pohadce po nem si jdou lehnout a jak kdy, nekdy poslouchaji pohadky nekdy usnou hned. A z toho usnou i o peti a do pul sedme rano o nich nevim 😃..... U nas vstavacka od 6:30, vetsinou v sedm. Zjistila jsem, ze pozdeji je nema smysl ani davat.
@agnes_123 ano máme to takhle nastavené u obou už od porodnice. Neříkám ze to je takhle na 100% vždy. Ale mladší proste už od 18:00 protiva, takže koupat najíst a spát. Starší odpo už nespi takže ma taky večer dost, naopak když spát brzo nejde je pretazena a pak je mnohem horší ji uspat. Ráno vstávají kolem 7.
@agnes_123 syn v roce a půl chodil spát kolem 18:30. Vstával v 5h. Pak přišlo jaro a vecer déle světlo a celé jsme to posunuli na 20h. Za mě ideální. Taky chodím spát brzy. A je mi jedno "jak to má být" prostě u nás je to takhle. Až bude trochu větší, budu chtít, aby v 19:30 byl v posteli.
Mé děti (4 a 2 roky) chodí spát v 7, přečtu pohádku a většinou o čtvrt na osm spí. Někdy si brebentí,ale leží v posteli a já mám pak klid na žehlení atp.🙂 Přes týden vstáváme o půl sedmé a už je nemusím ani budit 😀
A spí přes den? Syn jak usne odpol, tak jde klidně o půlnoci. Vstáváme taky v 7, spát chodí tak kolem 8. Někdy usne dřív, někdy později, ale nesmí spát přes den, jinak fakt cumakuje do půlnoci.
U nás se po večerníčku chodí koupat, čistit zuby, atd. Někdy ještě koukají na to, co dávají potom. Je jim 7, 5 a 1 rok. Vychází to tak, že do 19.30 jsou v posteli, čteme pohádku, do 20 usne nejmenší a po ní starší, často v osm už všichni spí. Máme to tak od vždycky a funguje nám to. Vstáváme mezi 6 a 6.30 a popravdě prostřední by potřeboval spát víc, ale dřív neusne a ráno musíme vstávat do školky a do školy. Takže za mě 7 úplně v pohodě. 🙂
Vstává kolem půl 8 ráno.
Holce bude 6 a kolikrát v 7 fakt usne, třeba když vstane brzo. Jinak spí tak do 7-8. Do postele chodí kolem půl 8, max v 8.
Spanek se u deti meni a kazdy to ma jinak. Starsi do tri let chodila spat v 9 a vstavala v pul osme (ja byla krasne vyspala), pak jsem prestala v noci kojit a lup - vstavala pred patou a tudiz chodila spat v sedm. Paradoxne to pro mne bylo horsi, i kdyz jsem vecer mela tuny casu pro sebe. Po roce se to ustalilo na 19:30-6:30. Moje rada - vykaslat se na nejake “se to dela” a zaridit se tak, aby to vyhovovalo diteti i Tobe. Jinak je to zbytecny boj, ktery kazi vztah.
@agnes_123 hele snažím se na tu 7 dopravit do postýlek obě děti 3,5 a rok. Popravdě, chci mít pak už klid.