9leté dítě nechce spát samo v pokoji, prosím poraďte

titanie
18. srp 2015

Maminky,prosím o pomoc....Jsem už zoufalá....Mám 9ti letou holčičku a máme hrozné problémy se spaním-ve zkratce popíšu,co se u nás děje každou noc..Odmítá v pokoji spát sama,dokud si ji nevezmu k sobě do postele,prostě nespí...Do postele chodí vždy ve stejnou hodinu,ale nemůže usnout..Když už to trvá třeba tři hodiny,začne brečet,že se bojí,že musí spát se mnou,že jí nejde usnout...To,že bych ji zavřela v pokoji vůbec nepřipadá v úvahu-to nastává naprostá hysterie.Chodí z pokoje a brečí mi u postele-posílám ji zpět a snažím se nepovolit,ovšem dokud to neudělám,prostě neusne-minule to bylo do půl páté do rána...Včera usnula ve tři ráno a to jen proto,že jsem opět povolila a do postele si ji vzala.Už od odpoledne řeší,kdy půjde spát,v kolik hodin,kde bude spát,jestli když jí nepůjde usnout,může jít za mnou do postele-připadá mi to už jako fobie ze spánku.Všechny přírodní léky jsme již zkusily-od čajů,přes homeopatika,uklidňování,po dobrém,po zlém,lampičky,otevřené dveře-prostě nic.Tento stav trvá přes dva měsíce a já začínám být zoufalá...Přece se mnou nemůže neustále spát v posteli...Prosím..Kdyby měl KDOKOLIV JAKÝKOLIV tip,budu moc vděčná...DĚKUJI

maagda
18. srp 2015

@titanie a zkusila jste se ji zeptat z čeho má strach nebo proč tam nechce spát?

love12345
18. srp 2015

ja osobně bych zašla k psychologovi.. pokud jste nebyli....ono může být problém někde jinde...třeba se bojí "něčeho" v jehož důsledku se u vás cítí v bezpečí a proto chce spát s vámi...kamarádky syn míval také problémy a poté co mu to paní dr. vysvětlila ...spinká krásně

teeerez
18. srp 2015

@titanie a kdyz by sla rovnou do tve postele v dobe kdy ty tam jeste nejsi ale s prislibem ze za hodinku prijdes tak usne? Ze by se nejdrive timto odbourala hysterie a pak se to treba zlepsilo :(

titanie
autor
18. srp 2015

Psycholožka nás čeká ve středu-takže zítra...Sama jsem zvědavá,co nám řekne...

maagda
18. srp 2015

@titanie určitě tomu něco předcházelo když to začalo až teď. Dcera vám nic neřekla?

berrusska
18. srp 2015

Dítě teprve čekám, takže osobní zkušenost nemohu říct, ale co mě napadá... Jaký má režim přes den? co zkusit vymyslet nějaký "unavující" program přes den (nějaká náročnější procházka, unavit ji na hřišti, na kole... zkrátka aby pak večer padala do postele únavou.

lv
18. srp 2015

@berrusska to nepomůže, sice by možná usnula, ale zá hodinku, 2, vzhůru, se stejným výsledkem..

@titanie pak nápis, co psycholog na to

love12345
18. srp 2015

@berrusska ono by to bylo krátkodobé řešení u menšího dítěte si myslím, ale u tak velké slečny už to půjde těžko, pokud se "bojí" což asi ano, když u maminky a tatky usne, tak by se stejnak v noci probudila a přišla...ale to s tím usínáním ve velké posteli není špatný nápad.....nebo jí předělat pokojík (nábytek)v pokoji podle jejího přání... zkusit at se podíllí na tom kde co má atd...at si vybere kde bude mít postel....zkusit jí tam udělat nějaký závěs at tam má svůj koutek... lehnout si vedle ní k posteli....a pak odejít do ložnice...nevím...snad vám psycholog pomůže 😉

mandala
18. srp 2015

Pokud máte takhle velké problémy, tak bych snad přestěhovala její postel k vám do ložnice, po čase, až by se zklidnila, pozvolna přestěhovat zpátky. Devítiletá holčina se musí vyspat, za chvíli začne škola a to by se určitě začalo projevovat. Dej vědět, jak jste dopadli, mě by samotnou zajímalo, co poradí, jak by se mělo správně postupovat.

nase_ema
18. srp 2015

Napište prosím po návštěvě psychologa, co vám k tomu řekl a co poradil... osobní zkušenost nemám, tak nemůžu radit, ale jsem zvědavá, s jakým návrhem přijde a jak to bude fungovat v praxi... Držím palce, ať je to brzy v pohodě!

titanie
autor
18. srp 2015

Co se týká programu přes den-snažím se,aby byl vždy akční,ona je hodně aktivní,takže i přes běžný školní rok má každý den nějaký kroužek-na doporučení lékařky...Snažila jsem se jí nastolit stejný režim,jaký má když je škola-takže vstávání v sedm a spaní v devět,ale ani to nepomohlo.Není schopná pojmenovat,čeho se v noci bojí,jen brečí,že tam nechce být sama....Těžko říct,proč se to spustilo,ona není schopná mi to nějak vysvětlit.Ze začátku říkala,že se bojí,že se zaklapnou dveře a ona tam zůstane sama,ale myslím,že to není ten pravý důvod,protože pak už to nikdy neopakovala...

maagda
18. srp 2015

@titanie já když jsem byla malá tak jsem měla strach být v místnosti v noci sama. Měla jsem strach z mrtvých lidí a různých potvor. Měla jsem strach že mě někdo sleduje a že je někdo pod mojí postelí. Když bylo zhasnuto tak jsem se bála ještě 100x víc. Když jsem zavřela oči tak se mi zdávalo o různých věcech a tak jsem vždy utekla za našima do ložnice. Tam i když se mi něco ukázalo před očima tak jsem se cítila v bezpečí. Postupně se to zlepšovalo že jsem usnula při světle pak stačilo jen pustit si pohádku na videu a nebo zapnout pohádky v rádiu aby to zaměstnalo mojí mysl. Tak snad to dopadne dobře.

love12345
18. srp 2015

@titanie no ještě bych jí zkusila možná pouštět potichu hudbu ..malá má teda rok apůl, a už od malička je naučená usínat u takové jedné melodie, dát ji tam nějakého "hlídacího" plyšáka...alarm..kt. může zmáčknout když by se báala a byla tam sam..třeba zvoneček.. a zkuste kameny...vím že křištál je na lepší spaní...já tomu nějak extra nevěřím ale znám spoustu lidí, kterým energie kamenů nějak pomohla.....mohla něco vidět v televizi...nebo jí mohli říct něco děti ve škole ...ono to tak odpovídá ty 2 měsíce..konec roku--prázdniny

gilotek
18. srp 2015

Můj sedmiletý syn také špatně usíná - ale jen když je v pokoji sám, nebo když sourozenci již spí.
Když už je to fakt na hraně, tak ho nechám usnout u nás v ložnici s puštěným rádiem ( v pokojíčku jim hrajou písničky před spaním také) a pak ho šoupneme do postele dolů k bráchovi

Když už musí usínat v pokoji sám, tak si lehne dolů ( patrová postel) k bráchovi a musí mít zezhora danou slabou fleesovou deku jako závěs, aby se nebál tmy. A na ruce nosí takový svítící náramek 😉

Jinak dcera ta usíná dobře, ale už rok mi plaší s duchama 😕

melodygirl
18. srp 2015

@titanie mohou to být první příznaky úzkostneho chování, já to měla v dětství taky a od 18 let mám diagnostikovanou panickou úzkostnou poruchu.

naomi6
18. srp 2015

@titanie A kdy začaly ty problémy? Nestalo se v rodině něco zásadního? Nebo mě napadá zkusit pozvat někoho, kdo umí najít pramen vody. Já jsem měla v dětství problémy s bolestmi břicha. nic mi nenašli, naši už byli zoufalí, pozvali pána a ten v pokoji našel, kudy prochází spodní voda, přestěhovali jsme postel a od té doby vše v pořádku. Jinak ještě zkuste odběry na štítnou žlázu, ta způsobuje mimo jiné i problémy se spaním. Držím palce a jsem zvědavá, co vám řekne psycholog.

sisstin
18. srp 2015

Ja se teda bala nekdy do 14 a bojim se nekdy i ted 😅 spala jsem s lampickou, otevrene dvere k rodicum atd. Ted spim s TV, proste se bojim... 😕

ladyhacek
18. srp 2015

jak to tu již padlo rozptýlit mysl- pustit pohádku - třeba u toho usne - my se sestrou jsem kazetu s pohádkami poslouchali asi do 15 a pak při TV 🙂.
jinak mě zajímá co Vám poradí psycholog
. Snad se to vše srovná

titanie
autor
18. srp 2015

Holky,všem děkuju za rady🙂Jak jsem již psala,písničky,televize,poslechové pohádky apod-vše jsme již zkoušely...Myslím,že u nás to opravdu bude na psychologa...Natálka je velmi úzkostlivé dítě,neustále se bojí,že umřu,minule,když jsem byla nemocná a kašlala jsem,zacpávala si uši,protože měla strach,že se udusím a umřu...☹Bojí se skočit do vody-co kdyby se bouchla o dno,bojí se bubáků,bojí se mě,když na ni ze srandy udělám nějaký obličej...Když jdu náhodou nakoupit a ona-zcela vyjímečně,zůstane doma-pouze na pár minut,tak pokud nepřijdu hned,volá mi a brečí,zda jsem v pořádku,zda se mi něco nestalo.Doma,když ona leži v posteli večer,nemůžu jít na balkon,protože má hysterické záchvaty a to i přesto,že ještě nemusí spát,jen třeba kouká na pohádku...Snad nám psycholog poradí...Už je u nás špatné i vstávání,budí se se špatnou náladou,protože ví,že v noci zase nespala...☹

melodygirl
18. srp 2015

@titanie tak pokud se projevují i tyto příznaky, tak to jistě nezvládnete sami, vypadá to na úzkostnou poruchu a spíš to kromě psychologa vypadá i na psychiatra, který předepíše léky. Jistě i psychoterapie bude potřeba, ale je to onemocnění, které dcera vůlí nezvládne a je to mimo její kontrolu. Držím palce, mě kdyby nasadili léky dříve, než v 18 letech, ušetřila bych si spousty krušnych chvil

titanie
autor
18. srp 2015

@melodygirl Děkuji,snad nám někdo pomůže..Upínáme se k této možnosti obě dvě...Kdysi jsem byla velmi výrazně proti těmto lékům,ale v této fázi si bohužel myslím,že kdyby jí to pomohlo,asi bych snad i souhlasila...Opět se blíží večer a její nervozita stoupá...☹Asi to dnes vzdám a prostě ji nechám spát u sebe v posteli,ať aspoň jeden den usne bez stresu...

melodygirl
18. srp 2015

@titanie měla jsem obdobné stavy a léky pomohly, je to obrat do naprostého pocitu zdraví a spokojenosti. Určitě ji vemte k sobě, zbytečně se stupňuje stres, který ona nedokáže ovládnout. Léčbou se to jistě vyřeší, držím palce

konidana
19. srp 2015

@titanie Krom odborné pomoci, bych ji ze začátku (týden , měsíc, nebo klidně i rok) nechala spát u sebe každý den. Zvlášť pokud ji to uklidňuje, tak ať má aspoň trochu jistoty...

petice
4. led 2016

Dobrý den,ráda bych věděla jak se dcerce daří se spaním a chováním.Máme uplně stejný problém u dcery,bude nám tento týden 9let a ten spánek je néco příšerného.Nikdo z. rodiny se nevyspí a každý den stres.Příšti týden jdeme na preventivku doufám že nám Dr.poradí nebo nás někam pošle

titanie
autor
4. led 2016

@petice No,my jsme nakonec skončily u psycholožky,následně na psychiatrii-dcera má úzkostnou poruchu a bere léky...Někdy je lépe,někdy hůř...Nechce se mi to úplně veřejně rozepisovat,můžu napsat SZ,pokud máte zájem...

pojtingerova
5. led 2016

Dobrý den, moje dcera bude jí v březnu 12let taky nechce spát sama. Je pravda, že jsem si to zavinila trošku i sama protože jsem si jí dávala do postele už jako miminko a asi do 6let s náma spala v posteli.. potom se naučila spát v pokoji sama s tím, že kdyby něco tak přijde ale musela jsem u ní ze začátku sedět než usne.. Když jí bylo 8let narodil se jí bráška a manžel začal spát v obýváku a dcera začala spát se mnou a malým v ložnici.. a ted je to tak, že je mám oba v posteli. Syna (4roky)když usne přenesu do jeho postele, kterou má ale v ložnici a dcera spí se mnou v manželské posteli.... Ale problém nastal ted, když manžel nadává, že ve 12 letech spí se ´mnou, že půjde do pokoje a to ona začne hned, že tam sama neusne, že se tam bojí, že bude celou noc brečet.. tak vždycky povolím a nechám jí u sebe. Když si ale vezme domů na spaní kamarádku tak v pokoji normálně spí..prý tam nechce být sama. Mě by jen zajímalo jak se rozezná ta hranice, kdy nás děti zkouší a je to jejich rozmar nebo je to už fobie.. Děkuji děvčata za odpovědi

mandala
5. led 2016

@pojtingerova Ahoj, mám postejně starou dceru a vím, že vymýšlet si nemusí, taky se bojí, když má spát sama v pokojíčku - normálně spí s druhou dcerou - nicméně si myslím, že v jejích letech by měla pochopit, že takhle by to prostě fungovat nemělo a docela se divím manželovi, že tak dlouho to vydržel. Podle mne jde taky hodně o zvyk, je navyklá od malička a vyhovuje jí to, že by šlo vyloženě o nějakou fobii si nemyslím. Jak řešit nevím, já osobně bych ji asi rázně vysvětlila, že se musí přestěhovat, že tohle je postel tatínka, a že ji budeš chodit v noci kontrolovat, třeba slíbit nějakou odměnu, ale neustupovat, jakmile u tebe vycít,í zaváhání, tak toho pak zneužije. Ale toto je pouze můj názor, takhle to cítím já. 😉

pojtingerova
5. led 2016

Moc děkuji mandala za názor.. ted jsem se jí ptala proč nechce jít spát do pokoje a prý se bojí, že jí někdo přepadne, když je tam sama a že nám se něco stane....zkrátka, že hned začne myslet na ošklivé věci i když nechce a že jí to nejde potlačit... když ví, že jsem tam s ní tak se nebojí.. Já nevím opravdu, nechci jí trápit ale také nepoznám jak dalece je to vážné

kytinka
18. led 2016

ahoj holky, máme stejný problém. 7letou holčičku, jedináčka a občas jak měla divoké sny nebo špatné tak přišla za mnou a spala u mě. Občas nás ukecala aby mohla spát s námi a poslední 2 měsíce je to pořád dokola. Nepomůže podobrém, po zlém, nepomůže zaracha, domlouvání prostě nic. Už přes den měla panickou hrůzu ze spatní a večera, chodila celou noc jenom aby neusnula a ve škole pak byla mimo. Přes svátky jsme jí nechali s námi a po svátcích kvůli kvalitní matraci v posteli jsme jí doluvili,že musí pro své tělíčko a hlavičku spinkat v posteli, já jí slíbila, že k ní příjdu v noci a budu u ní spát. Takže jak jdeme spát my, tak naše dítko už spí v pokojíčku. Já tam jdu jenom občas když si pro mě příjde. Záleží jak je v klidu a jak mi věří. Občas spí celou noc až do rána. Někdy se 2x probudí a to už s ní v pokojíčku dospím do rána, nehrotím to. Jediné co nesmím udělat jí vzít k nám zase na víkend páč potom opět máme problém s usínáním a nic nepomůže. Důvody? stejné jako u vás: bojím se, nechci tmu, protože já jsem sama a vy jste spolu a jste dva, já nechci být sama apod... Taky už jsem přemýšlela nad psycholožkou. Je to podle mě trápení. Je hodně citlivá, bojácná a mazlivá.

janesafari
18. led 2016

@titanie Tak u nás to bylo to samé-od 9 let-co sem si našla nynejšího manžela a dcera měla obydlovat svůj pokojík !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ted jí bude za pár týdnů už 13 let a stále to ještě není dobré...Sice je uspěch,že ji donutím spát v pokoji,ale dokud já nejdu nahoru do ložnice nejde ani ona-dokud vypnu tv a nejdu spát,nejde ani ona,......apod..... Když má možnost,snaží se vetřít,třeba když je manža na noční,ale snažím se nepovolit ! A nebo se snaží vetřít aspon k 2-letákovi...
...není to žádný med !!!