Ahoj, jdu si pro radu, protože mi už brzy hrábne. Náš synek je krásné spokojené miminko, prakticky nebrečí, krásně prospívá, ALE NESPÍ. Dopoledne to většinou ještě ujde, ale jak kdy, pak to už je peklo, a samozřejmě typicky čím víc k večeru, tím hůř. Už jsme zkoušeli:
kočár, jezdící i nejezdící
šátek
kojení (spím zásadně s ním)
zavinovačk
bílý šum
hacka
Prostě nic. Je mu 10 týdnů a třeba dnešek vypadal tak, že zoufale uspávám, a když už vidím, že situace je kritická a od posledního spánku už nespal tři hodiny, tak ho chlap vezme do šátku a nechá vztekajícího v šátku s bílým šumem a časem teda odpadne. Je to spíš horší a horší. Ještě bych ráda podotkla, že na malým je vidět, že spát chce, zhruba po 1,5 hodině až 2 hodinách. Ale i kdy na ot reaguji rychle, tak nic. Usne, a za deset minut je vzhůru a unavenej. Máte s tím zkušenost?
@market1512 ano, jak píšu vyzkoušeno...líbí se mu to tak pět minut, pak chce ven :/ žádný spánek se nekoná
Některé děti prostě nespí. Dcera i v šestinedělí vstávala v 8, přes den spala 2-3x 20 minut nebo 2x 30 a šla spát ve 20 h. Dnes, v roce, vstává cca v 5:30, dopoledne spí necelou hodinu a spát chodí v 19 h. Sice spí celou noc, ale jiné děti spí navíc ještě 3 h po obědě. Možná prostě máte takové dítě
Dnes uz 5leta dcera byla skoro to stejne co Vas chlapecek..vyzkouseno vse..do 3.5let NIKDY nespala v noci tahem..pak nastal zlom a dnes uz spi..ryla jsem unavou bradu o zem a pak i zavidela holkam co jim deti 3hod odpo a celou noc a jeste na hristi vzdychaji jak jsou unavene..Ted mam 1leteho chlapecka a je to stejne..je to v detech
Uhoupat v autosedacce - vzít do vzduchu a houpat jako na houpačce. To pomohlo v nespaci době nam. Uspavala jsem ho tak v jednu dobu témeř pokaždé a kdyz byl syn unaveny, tak nikdy nezklamala.
Taky jsme to tak měli. Jedině vydržet, bude líp 🙂. Zkoušeli jsme taky všecko možné a vždycky něco zabralo jednou a pak zas 10x ne ....
pamatuju si,ze mi nasi rikali ze jezdili se starsim brachou v aute kolem panelaku,ze to ho vzdycky uspalo :D
U nás to bylo stejné, prostě neumí usnout. Víc vnímá a teď neví jak na to. Tím, že zkoušíte všechno možné, ho matete. Zkuste, co nejklidnější metodu, třeba ten šátek, potemnělou místnost, bílý šum... já malé přetahovála čepku přes očí... 🙂 ale nestřídat, prostě si něco vyberte... on po pár dnech pochopí, že se bude spát... skvělá knížka je: Klidné spaní a ukládání. Hodně mi pomohla! Ps. teď jsem chytrá jak rádio, ale tehdy jsem byla taky na provaz... 🙂
Nechci Vás strašit, ale u našeho (teď 7-letého) jsem se vyspala až po 2 letech. Usměvavý pohodář, nevtekal se, nebrečel, ale prostě v kuse nespal. Vyzkoušeno vše. Dodnes usíná pod nátlakem (hlazení, čtení). Hraje 4X týdně fotbal a je k neutahání. Hyperaktivita byla vyloučena. Jediná rada za mě - zkusit vibrační křesílko a střídat se s rodinou v hlídání, abyste si mohla odpočinout. Držím palce.
Tiež ma napadlo, že hlavne mama by si mala oddýchnuť, aby to celé zvládala hlavne ona. Mne malá spávala zo začiatku len v kočíku, tak sme sa striedali s mužom a svokrou a hocikým z rodiny, kto mal voľno , aby som sa ja aspoň trocha vyspala.
Prvni 2-3 mesice byly zajimave. Pak zacala dcera spat celou noc a po ockovani se to ze dne na den zkazilo. Ted ve dvou a pul letech se budi kolem 3-4 ranni a nekdy pak uz ani nespi. Snad bude cislo dve vic v pohode.
@bayt Tam je potřeba přijít na grif, co ho uspí 🤔 ale v tomhle Vás lituju, kéž by to bylo jen období a brzo ho to přešlo samo. Já syna uspávala až do roku v náručí, po ložnici mám nachozeno tolik kilometrů, ale taky míval období, že celý den nespal, a z toho pak třeba 3 i 5 hodin vkuse odpoledne, dcera už usínala sama.
mám doma také nespavce, když jsem vždycky četla články jak novorozenci spějí x hodin, tak jsem se musela smát 🙂 naše mimčo nespalo už v porodnici 🙂 zkusila jsem také vše, utratila nemalé peníze za různé druhy zavinovaček, šátek a nevím co ještě. Občas usnul u prsa, občas v kočáru..ale na trik jak ho bezpečně uspat jsme nepřišli. Neuměl prostě zabrat a to má dodnes ( rok a půl). Večer je uspávání akce na hodinu. Ale pořád se to mění, jednou je lépe pak zase katastrofa.. jediné co za mě mohu říct, vydržet a ono se to časem nějak srovná a pevné nervy. Vím jaké to je v noci nespat :(
@bayt Dcera nespala od narození. Celkem naspala maximálně 10 hodin denně, zbytek dne a nocí řvala, řvala a řvala. Začala spát víc, když začala chodit. Předtím sebou škubala taky, propínala se do luku...byla všechno, jen ne klidné miminko...navíc nejedla, takže to byl očistec. Držím palce, časem se to určitě srovná stejně jako u nás
@bayt jeste me napadl bily sum. Asi do 3 mes. rvala v kocare i v aute a usnla u kojeni a pozdeji uz ani to ne. takze jsem zacala uspavat v satku na mici s bilym sumem. Trochu si poplakala ale do 10 minut usnula. od tech 3 mesicich jak zacala lip videt na me z kocaru uz to bylo lepsi. Zacala usinat v kocarku s olacem, pozdeji bez. v aute jsem ji poustela jeste bily sum, naucila se usinat taky, pozdeji i bez bileho sumu. dnes je dceri 9 mes. a doma usina jen v satku na mici (s placem), jinak v aute bez problemu (a to tam mela driv takovy hysteraky, ze jsem myslela, ze se tam snad udusi), v kocarku vetsinou taky ok, vyjimecne placem nebo delsi dobu uspavam. Prvni 3 mes. si mimca zvykaji na svet, pak bu
U nas funguje vysavac 😃 Mame 6,5-mesacneho; na noc ho uspavam kojenim, spi vo vlastnej postielke, vacsinou pri tom poslednom kojeni okolo 21:30-22:00 uz zaspi na prsniku, a ak sa este preberie (ale vidim na nom ze uz je unaveny len sa mu nedari) tak mu pustim vysavac a za par sekund je tuhy 🙂 No ak sa znova zachvilu preberie a poplakava, tak ho zvyknem vziat na ruky takeho polospiaceho, cez plece odgrgnut si; niekedy mu to pred spanim netreba, inokedy ano. Potom co si grgne uz zvykne pekne zaspat. Ale teda vysavac je neocenitelny pomocnik - skusala som aj rozne mobilne appky s bielym sumom, dokonca nahraty zvuk vysavaca z youtube, ale zivy vysavac je istota.
No zaujimave ze toto nefunguje cez den - vtedy nevie zaspat v postielke, akokolvek som sa zatial snazila. Cez den mi bud odkvacne na prsniku pri niektorom z kojeni, ked uz je moc unaveny, alebo na prechadzke zaspi v kociku (no cim je starsi tym dlhsie to trva), alebo doma v nosici pri nejakej cinnosti - napr. vysavam, cca pri druhej-tretej izbe uz zaspi, alebo zehlim a trochu sa pohupujem. A v poslednej dobe zvykne zacat plakat tesne predtym nez zaspi, vidim na nom ze je unaveny no reve ako odusu; vtedy mu dam nachvilku cumlik, pozuzle si a vacsinou to pomoze k tomu aby zaspal (ci uz v kociku alebo nosici), potom je uz ok a mozu okolo aj traktory padat 😃
@bayt aha, to bude asi ta hacka, ja to pod timto nazvem neznam. Me se maly zacal vzpouzet se spankem okolo 4-5tydne, a pak jsem ho polozila v 7 tydnech na brisko a on usnul behem par vterin. Od te doby spaval zasadne jen na brisku jak doma pres den, celou noc I venku v kocarku, jak v hluboke korbicce, tak sportaku.. vydrzelo mu to do 2,5 let, ted uz usne I na boku. Holcicka o rok mladsi si zacala zase sama pretahovat plenku pres hlavu po par tydnech a doted potrebuje mit na spinkani usinacka. Zkus jeste tohle. Je to tezke, kazde dite je uplne jine. Ale preji pevne nervy, a at se to co nejdrive zlepsi.
@bayt Jak píšeš, že ho něco rychle vzbudí, napadlo mě, jak spí? Vybavilo se mi, že moje dcery hodně budilo, že měly reflux. Když ležely na zádech, vydržely spát max. 15-20 min. Mnohem lepší bylo, když spaly na bříšku, vydržely spát mnohem lépe. Autosedačku a jízdu v autě nesnášely, dělalo se jim na blinkání.
@market1512
@hafika me to dnes napadlo ho davat na bricho, on tam i chce, ale zatim se prevali jen na bok. Potrebuju ale poradit jak na to. Malej zna spani jen na zadech a na brisku pase konicky. Navic k usnuti chce prso. Tak nevim jak to udelat, zda by mi nedelal jen kraviny a nevykaslal se na spanek. Ten reflux me tez napadl, ale naopak driv casto blinkal a ted sem to uz naopak dlouho nevidela.
@bayt to musis zkusit, zda to na neho bude platit. Az bude utahany, dat na brisko a jemne rytmicky placat po zadecku nebo hladit zadicka.
@bayt To že přímo hodně neublinkává, neznamená, že nemá reflux. První dítko blinkalo hodně, ale holky přestaly prakticky po šestinedělí, ale stejně u nich bylo vidět, jak najednou jim jen něco malinko hrklo do pusinky, ani to nevyblinkaly. Ale pouštěly kvůli tomu dudlík, nebo je to budilo ze spaní. Jinak já tedy takhle malá mimča vždycky nějak uspala u sebe (kojením, chováním, zpíváním, nošením) a pak je teprve ze své náruče přesunula z náruče/nosítka opatrně na bříško. Na bříšku pak spali všichni déle a lépe. Jinak prvnímu dítku dělalo na usnutí moc dobře, když jsem si sedla do polosedu, položila si ho bříškem na své břicho, poplácavala ho po zadečku a lehounce se pohupovala. Trpěl hodně na prdíky a ublinkávání a v téhle pozici si mohl dobře odříhnout, namasírovalo a prohřálo se mu bříško a ještě byl u maminky. Trvalo to někdy klidně i půl hodinky, než zabral. Ale aspoň byl v téhle pozici klidný a spokojený. Holky jsem pak do téhle pozice dávala po kojení automaticky, protože jsem je potřebovala nechat po tandemovém kojení odříhnout najednou.
Jo, staršího jsem mezi 3 a 6 m vozila v kočárku hlavně na bříšku, na zádech řval. U holek to nešlo, v dvojkočáru bylo málo místa. Ale prakticky každou cestu se jedna rozbrečela a musela jsem ji nést v nosítku.
Souhlasím s holkama nade mnou. Jak jsi napsala "škubalo to s ním", okamžitě mě napadl reflux. Je to občas hodně nenápadný, ale může udělat fakt problém. Syn 16 měs se budí v noci dodnes 3.-5. cca. Úpravou mléka se to trochu zlepšilo,ale bojujeme pořád
@bayt zkus poridit hojdavak, je to ucineny zazrak 🙂