Kolik ujdou vaše 3leté děti? Malá (v dubnu 3) s námi chodí na horách na tůry, teď o víkendu ušla cca 11km a nám to přijde normální, že prostě malé děti jsou neúnavné (hned po tůře šla plavat a blbnout do bazénu). Ale lidé, které jsme potkávali, se hrozně divili a pochvalovali ji, že neznají dítě v tom věku, které by tak chodilo. Jak je to u vás?
V kuse ujde cca 6 km, za den určitě 11 možná i víc... Budou jí 4 v říjnu... Záleží myslím hodně na tom, jestli s dítětem chodíte a ono je zvyklé, nebo se jen vozí...
@finezuza syn ujde hodně, taky se každý diví.... Ve 4 letech dával na Šumavě 15-20km denně, rekord byl asi 25km, teď o víkendu (čerstvě 5let) dal 45km za necelé 3dny (V Podkrkonoší). Auto nemám , odmítám ho, já sama ujdu denně min.12km (mám chytrý náramek, co mi to měří), prostě od mala musí chodit se mnou, tak je na to zvyklý 😅
Loni jsem začali běhat rodinné běhy, tak to zatím máme rekord 4km za 28min 🙂
Naše holky ušly pochod 8 km už ve 2 letech, ale je to taky o tom, že ty děti musí mít nějakou motivaci, kdyby jsme šli sami, tak knouraly a neušly by ani náhodou, že jsme měli kolem hafo jiných dětí, tak je cesta bavila. Je to taky o povaze, starší dceru chůze a pěší výlety vůbec nebaví, přitom v TV je nejlepší, dobře běhá, doma taky neposedí chvilku na zadku, hodně sportuje. Takže já bych neodsuzovala děti, kteří jsou na první pohled líné chodit, oni se třeba zase vybarví pohybově jinak. 😉
@finezuza to je super, že šlape.... mě se každý diví, že můžu být bez auta (ano, v Praze/Brně naprosto bez problémů 😉... na vesnici je to fakt jiné) a že jejich děti by to neušly.... Ono to je těžké,když rodiče jezdí autem naprosto všude, 500m do obchodu, dovezou je do kroužků,atd., a fakt děti nejsou na nic jiného zvyklé, tak to pak ty naše děti vypadají jak z jiného světa 😀 A ještě jednu výhodu to má (aspoň u nás) - jelikož syn jel vlakem už v 6nedělí, tak má docela dobrou imunitu 😀 Kamarádce kleklo auto a rušila schůzku,že MHD nemůže, že by jí hned lehly děcka 😅
@vendulka zadej si fitness náramky, je jich plno (Garmin, FitBit, Nike Fuel,....) Já je "dědím" po manželovi, takže už mám třetí 😀 Jsem věděla, že nachodím asi pár km denně, ale když to máš na ruce fakt celý den a počítá se každé seběhnutí s košem k popelnici atd., tak se pak člověk diví 😀
Poprvé jsme na větším výletě (3 denním) byli když byly synkovi necelé 3 roky, holce 5. Za víkend ušly 22 km (cca 5+12+5). Kluk je chodící, holka nikoli, takže byli hned vyrovnaný. Ona ve 3 letech pobíhala akorát tam zpátky, posun nula-nula-nic :D Když byli holce 3 tak vrchol byl, že jednou ušla asi 3 km, ale každých pár set metrů byla nějaká atrakce, pohádková postavička apod.)
syn 3,5roku ujde asi 3-4km, to je jeho maximum, ale to ušel s babičkou a dědou, já to s ním ještě nezažila, pokud vím, se mnou tak 2km? Furt by se jen vozil na stupátku nebo v kočáře. Dvojkočár jsme prodali poté, co stál 4měsíce nevyužitý, ale teď najednou by se vozil furt, leze i dceři do kočáru, takže někdy je vezu/vezeme i oba najednou v jedné korbě. Šťastná z toho nejsem, budu ho muset nějak přinutit víc chodit, ale nevím jak, když už nemůže a stupátko nemáme, chce hned na ruku nebo na koně, já ho tahat nemůžu, nemám zdravé nohy, takže každá zátěž navíc je pro mě problém.
Naši se mnou chodili hodně, ve 3 letech jsem lezla na Slovensku po Roháčích a ušla v klidu 30km. To on nemusí, ale za ty 3km jako standard (bez reptání a fňukání), až do těch 6km, bych byla ráda. Stupátko asi schovám.
@olusenka Asi to chce "přitvrdit", když vidí, že "může", tak asi toho stupátka využije. Babička syna rozmazlila tak, že vyjdou z domu na "druhou" zahradu (asi 250m od domu) a on hned"babi, mě bolí nohy, vem mě na koníka...", a ona ho nosí 😅 U mě si dovolí stěžovat tak možná po 10km, já ho ani jako malého nebrala na ramena (jsem se bála, že spadne a teď si těch 17kg fakt nahoru nedám), tak ví,že u maminy má smůlu 😀 Fakt jsou ty děti pěkně "vyčůraný" 😀 😀
@finezuza ještě musím dodat, že po horách, kde jsou náročné chodníky, žebříky, kramle, prostě jakýkoli terén, který se zvládá lépe po čtyřech, je to oba šíleně bavilo od malička. Postupová rychlost našich maličkých (asi od roka do 4let) byla na vybraném úseku srovnatelná s dospělými. Ale počítaly se spíš výškové metry, než kilometry:D Po rovné cestě to byla nuda, každý kilometr byl úspěch.
Dcera ušla ve 3 letech cca 10 km v pohodě. Syn je línej a když má jít někam pěšky tak pořád poslouchám jak ho bolí nohy ale ujde taky 10 km protože musí.
Můj prcek ted bude slavit 2 roky (21.7. )...A kočárek už mě odmítá fakt dlouho,od nějakého 15-16 měsíce a jen chodit !!! Je neunavný...Asi od 18 měcíce nemá problém za den nachodit 5-10 km...Dopoledne venku-domů sem ho táhla s řevem na smyka aspon na oběd a na spinkání a po spaní zase hned ven-sotva otevřel oči už křičel pááá-tam pááá...a venku zase do večera...
Ted už je to trochu lepší,už ho i udržím doma,ale jak je venku je to nezmar a dokáže i tak utíkat,že já mám teda co dělat... 😀 Já sem kolikrát za ten den unavená víc než on 😅
@blanka.k Se mnou taky malá šlape a když je dědeček, tak jí "upadnou nožičky". 😀 U nás nejstarší chodí od mala, prostřední sem tam protestuje (že ho bolí nožičky) a nejmladší s nima prostě jaksi automaticky drží tempo. Ale pro ni teda máme krosničku, protože se přece jen potřebuje ještě vyspat. Nikdo s náma nechtěl chodit na výlety, ale teď už máme parťáky, takže dětí běhá pět a je to super. 😉
@janesafari Mě se zatím asi nestalo,že by syn byl unavenější než já 😀
Já hlídám kamarádce děti a už od mala 2,5 roku holka a 4 roky kluk, jsem s nima chodila na hřiště o dvě vesnice dál, což je tak 3,5 km tam a 3,5 km zpátky domu, takže cca 7 km za den a ušli to oba v pohodě 🙂 Spíš jsem byla já, ten kdo měl dost :D 🙂
@blanka.k A kdyby jen syn...I dcera byla takový nezmar od doby co začala chodit a to začala už v 9 měsících...A syn až v 11 měsících...
Ale oba jak začali chodit,tak já sem byla vyřízená 😀 Mám to ale divočáky 😅
Ted se snažíme o třetí-tak snad bude trochu klidnější...Ale já mám pěkný tělocvik 😕
A jakmile najdu // a budu běhat maratony i s pupkem-bude to zajímavé 😝
@finezuza Tak myslím, že je to oparvdu o dítku a i o možnostech rodičů. My jsme se kočárku zbavili velmi rychle (měla jsem trauma jezdit autobusem, protože jsem musela tahat kočár sama ☹, někdy mě ani řidič do autobusu vzít nechtěl, protože už tam byl kočárek ☹ ) takže já jsem chodící typ. Nikam mě nikdo nevozí, všude si dojdu pěšky a tak malej byl na to odjakživa zvyklý, (vlastně mu ani nic jiného nezbylo) a jsem zato ráda. Vím že ujde opravdu hodně a nestěžuje si.
Takže pokud chodíte jako rodina a dítkům i vám se to líbí, tak neřeš okolí ani sebe a užívejte si. Někdo má chytřejší hlavu, někdo zase lepší nožky...někdo má od obojího trochu 😉 Hlavní je že můžete a že se vám to líbí.
Hodně zdaru na 100 jarníh km... 😉
Přes 10 km určitě. Kluci chodili od roku skoro pořád bez kočárku, do 1,5 roku sem tam na celodenní výlety golfky, pak už ne. Chodíme s dětmi běžně dopo i odpo na 2 - 3 ven, těch 10 km ujdou denně běžně. Teď jsem byli na dovči, když jsme nebyli u vody, chodili jsme po okolí, přes 10 km běžně.
kolem těch 10km se dá. ale ono jde dost o to jaký je to terén, co je čeká na konci a tak 😀 ale je to i o dítěti a o tréninku. jsou děti, které člověk nedonutí ujít ani 1km. prostě se pořád vozí autem nebo kočárem, protože je to často rychlejší a pohodlnější a nejsou zvyklí 😅
@blanka.k to jsem taky už slyšela, že někdo nemůže dojet, protože manžel je v práci a nemá je kdo vzít autem a oni mhd, sockou, vlakem apod. prostě nepojedou. sami a s dětmi? katastrofa, to nejde zvládnout 😅 😀 já jezdím s dětmi od novorozeněte vlakem a mhd všude a nikdy s tím problém nebyl. myslím, že je to dost o člověku, o samostatnosti a životním stylu.
Zkuste se zeptat ale na rehabilitaci, tam vám řeknou, že hodnoty 10 km nebo více jsou pro 3leté dítě naprosto škodlivé. Zatěžuje to především kyčle, takže ve stáří vám nepoděkují. Pro 3leté dítě jsou 2 - 3 km tak akorát.
@olusenka vůbec bych se tím netrápila. Moji synové se dlouho vozili na stupátku, protože jsem měla třetí mimi, jim bylo tehdy 2,5 a přesně 4 roky, jinak bych se nikam nedostala. Malá měla zase z fyzioterapie zakázané pochody, vozila jsem ji do 4 let na hřiště a tam měla běhat po měkkém pestrém terénu, ale ne chodit delší trasy po pevném povrchu (vada kotníků).
Dnes jsou v 1., 3. a 5. třídě, všichni skauti, ujdou cokoliv 🙂
Holky, diskuze byla cca devět let stará 😉 Každopádně dlouhé pochody pro děti jsou úplně nevhodné, obecná poučka od fyzio je, že dítě by (v tomhle věku) mělo maximálně ujít tolik, kolik je mu let (dvouleté, dva kilometry...tříleté maximálně tři kilometry, atd.)
Malej ušel ve 3 letech a 2 měsících taky 10 km, ale záleží na dítěti, jsou děti chodící a nechodící, které hned bolí nožičky.