Zajímá mě, v kolika letech jste dali děti na angličtinu vy.
V dnešní době pokládám za nutnost, aby děti uměly anglicky. Ale moc nevím, kdy je ideální doba začít. Až ve skole? Nebo dřív? Rada bych, aby angličtinu přijímali prirozene, ne formou drilu jako my ve skole. Ale úplně nevím, jestli pro male dite má nějaký benefit kroužek z angličtiny; jestli si z nej opravdu něco odnese.
Já myslím, že co nejdříve, malý má 2.5 a pohádky na YouTube pouštíme vlastně od začátku pouze v angličtině, tak ti zatím jede pasivně. Ve školce, kam bych ráda aby chodil, mají angličtinu nějaký den v týdnu.
Od školky - metoda CLIL a pokračuje to i ve škole..
Deti se mají vystavit cizimu jazyku co nejdříve. Stačí pisnicky/pohadky. Dcera se učila se mnou od 2/3, syn teď jede bilingual, jeho sestrenky mluvi lepe anglicmy než cesky, tak mu nic jiného nezbyva..pro děti je to jednodussi, neberou to jako uceni...
Pasivně u říkanky, barvy, čísla a vůbec takové seznámení od školkového věku, od 1.třídy mají 2h, od 2.třídy 3h týdně, škola má rodilého mluvčího (je to zš s rozšířenou výukou jazyků). V 5.třídě mluví skoro jak já, deváťačka už mě dávno přeskočila.
Ahoj, malej zacaj s Aj už ve školce. Měli tam kroužek, pak už pokračoval ve škole ale stejně jeli zase od zacatku🤷♀️. Je super že teď mají jazyky dva, aj a nj. Němčina ho ale baví víc.
Od školky... Ale tak je učenie AJ a učenie AJ u nás deti majú úžasnú lektorku učia sa formou pesničiek, rozprávok a ukazovačiek a naozaj si niečo z toho zapamätajú. 😊 Kamošky syn po vychodení školky kde mal AJ od 1.triedy nevedel nič. 🙈 A snažím sa aj doma ale aute púšťať AJ rozprávky alebo pesničky nech sú v kontakte s tým jazykom.
Jsou dvě možnosti, buď do toho jít naplno od té školky a vybrat si kvalitní kurz s vědomím, že je to projekt na dlouhé roky a stojí mi za to ty peníze a čas. Kurz je kombinací hry i drilu, bez toho to nejde. Pokud dítě není jazyku vystaveno od malinka, některé gramatické jevy si přirozeně neosvojí (třeba nepravidelná slovesa).
Nebo to nechám na státním školství, kde je dnes angličtina taky už od školky a čas a peníze věnuju pro dítě jinak - sport, zábavný kroužek.
Ono to v té škole už dnes není takový dril jako před 20+ lety 🙂 Děti se tam naučí hodně a zbytek pochytají v seriálech, hrách, při cestování...
Já sama za sebe (učím AJ a NJ na ZŠ a mám 3 děti) nejdu cestou placených kurzů a volný čas dětem vyplňuju jinak. A z práce vím, že děti, které ty kurzy pro mrňata absolvovaly, mají ten náskok minimální, resp. inteligentní dítě je tak za 2 měsíce dožene jako nic.
Doma klidne co nejdriv, nas ma 2,5 roku a zna barvy, cisla, zviratka a dalsi slova. Oficialni kurz tezko rict, tak daleko jeste nejsme 🙂
Tak moje deti zacaly az nastupem do prvni tridy -chodi do tridy s rozsirenou vyukou aj a ma (navic dcera chodila od 3 let na logo, takze vazne ta sluchova analyza slov pro ni byl problem i v cj, natoz jeste aj 🙂))) Od prvni tridy maji tri hodiny tydne (vcetne rodileho mluvciho), od treti tridy 5 hodin tydne. Syn jde ted v pondeli na cambridgske zkousky z aj - stupen a2, je v 5. tride. Hodne detem davaji ty hry a sledovani filmu a youtuberu (vidim to u nas ve skole 🙂)) Ty, ktere maji navic placene krouzky se dle meho v obyc skole nudi-protoze jsou dopredu pred ostatnimi. Za me prave byl ten nas skolni program fajn, protoze podporuje ty schopnosti, ktere jsou pro budouci zivot dulezite - znalost aj, logika, matematiky a programovani, plus jine formy prace ve skole, sebeprezentace apod.
Za mě teda v době, kdy se umí dobře vyjadřovat svým mateřským jazykem, což bývá průměrně mezi 3-4 rokem. Začínat třeba v roce a půl, ve dvou letech...tomu moc nefandim....A určitě jen formou hry a "nenápadně".
Já sama mluvím kromě češtiny ještě anglicky, německy a francouzsky (vše na úrovni C1 cca) a začínala jsem pozdě, jsem starší ročník. 😀 takže zase není nezbytné nikam spěchat. 🙂
Bavíme se tedy o jednojazyčnych rodinách, my bilingvni to máme jinak. 🙂 Taky ani nejsem fanoušek umělého bilingvismu.
Oba mají soukromé učitele. První kontakty s AJ ve větší míře od tří let. Učitele mají syn od 6let, dcera teď půl roku, tedy od 5,5let.
Syn má aj od první třídy ve skole, chtěla sem dat ve školce, ale vycházelo to na coronu a kroužky jim zrušili.
Syn začal chodit na angličtinu od 2. třídě.Dcera jako předškolák.Chodi na Helen Doron.
Od malicka.Cim driv,tim lip.At se uci nenasilnou formou,treba sledovanim pohadek,u nas na tohle byl super cocomelon.
Nedávala jsem děti do žádného kroužku ani kurzu, měli a mají dost jiných zájmů a aktivit. S angličtinou začínají ve škole ve 3. třídě.
Já jsem jazykar, ale děti nechám učit až ve škole od třetí třídy. Sama jsem pod různými granty učila němčinu ve školkách, ony sice rychle.porozumi, ale celkem ten náskok.je minimální. Takže pokud není doma někdo, kdo s nimi bude denně mluvit, tak to nepřináší žádný extra benefit. Za ty roky ve škole se naučí dostatečně.
@78marcela
Skolni anglictina opravdu neni dostatecna
od 3 let, anglická školka.
Máme angličtinu už ve školce v předškolácích. A pokračuje se v první třídě dvě hodiny týdně. Upřímně v tě školce se naučili tak barvy, počítání do deseti a pár zvířátek, není to nějaký extra náskok, teď mám dceru ve 2. třídě, slovíček sice umí už o dost víc, ale pořádnou větu nevytvoří (kromě pár striktně naučných frází jako I am Elenka, I am 8, I have a dog, I can/can't run). Předtím jsem jim pouštěla třeba videa/písničky na youtube...a nepřijde mi, že by byla v angličtině nějak extra dopředu oproti tomu, než kdyby se s cizím jazykem setkala poprvé až teď. Takže já souhlasím s Marcelou, ten náskok opravdu není extra velký, smaže se během prvního roku "intenzivní" výuky angličtiny
@zelenaesmolda no, vzhledem k tomu, že se ve školství pohybují 22 let, z toho od 2007 učím hlavně němčinu, učila.jsem několik let na.gymplu, tak mám dostatečný přehled o tom, jakou výstupní úroveň ty děti mají nebo mohou mít.
Samozřejmě, kdo nemá na jazyk buňky, ten se nenaučí. Ale jinak naše děti skládaly FCE naprosto běžně a to je myslím už velmi dobrá úroveň na střední škole.
@78marcela
na stredni skole mozna.je ale opravdu rozdil ucit se ve skole a pak zit v anglicky mluvici zemi
kamarádky školkový syn mluví většinou anglicky, má to ze sledování videí na youtube🙈
Baby shark klidně od dvou let😁 Kamarád ve školce, co má tatínka cizince je terno a pak myslím, že od školního věku to má smysl, s rodilým mluvčím...
Ve skole. Podle me je uplne zbytecne ucit dite ve trech letech basnicky a barvy, oboje se nauci ve skole za tyden. Prirozene se ji muzou naucit pozdeji, az se budou moct obklopit obsahem, ktery bude o neco hodnotnejsi nez priblbla videa na youtube..
@ai30
ve skole je vyuka jazyku vsechno mozne,jenom ne prirozena
@zelenaesmolda Vzdyt nemluvim o tom, ze se ji budou ve skole uci prirozene, ale budou se ji ucit prirozene, az budou sami schopni konzumovat obsah a budou schopni si spojit zvuk a text. Jako male deti se odrikavanim basnicek nauci zopakovat to jako cvicene opicky, ale porozumi tomu stejne az pozdeji.
@zelenaesmolda to jo, ale byla řeč o školní výuce a ne o žití v cizí zemi.
@78marcela
tak uroven vyuky by mela byt takova,aby te na tohle dokazala pripravit.
od 3 let