Prosím Žádám o radu.Máme 3letou a 6 letou holčičku.
Ta menší se neumí chovat k te starší,dělá jí naschvály.
Když straší uklízí,tak ta menší přijde a vše jí rozhází. Je pravda,že starší je velice neprůbojná,uzkostlivá,citlivá.Netuším co s tím,oboum se snažím věnovat na maximum,ale příliznám se že je toho kolikrát fakt dost.
Kolikrát se hádají a já nevím co s tím ale když se jedne z nich nečo stane tak ta druhá beží stará se a kolikrát i plačou(Jako mami mladší se něco děje apod...??Bude to trvat?Jak dlouho?Zlepší se to?😓😓Děkuji za případné odpovědi.🙏
Jsem ze 3 sester, z dětství a puberty si nemapatuju nic jiného než rvačky, hádky a nadávky. Můj táta si teď stěžoval, že se moje děti (11 a 12let) pořád hádají a, že to z našeho dětsví nezná :D :D Jsem mu musela připomenout jaké to bylo. Tak sklidnil hormón :D :D
Moje děti se hádají 90% dne a 10% jsou nejlepší kamarádi. Už to neřeším, dokud neteče krev tak dělám, že o ničem nevím.
A bude hůř. 😅 Sourozenecká rivalita je úplně normální. My se ségrou jsme se rvaly - hlava nehlava. Neustále pošťuchování, hádky. Rodiče byli z nás nešťastní, že prý se nemáme rády a nechováme se k sobě jako sestry. Nicméně, když byl problém, vždycky jsme uměly držet spolu. Faktem je, že v pubertě se to dost vyhrotilo, povahově jsme každá úplně jiná, ale teď v dospělosti jsme nejlepší kamarádky, trávím s ní většinu mého volného času a dýchala bych pro ni. 🙂
Jó, moje dcérenky mají 6 a 9. Hádají se jako koně, a je úplně jedno kvůli čemu. Zásadně odmítám je soudcovat, protože u počátku sporů obvykle nejsem a každá to předkládá ze svého (řádně zveličeného) subjektivního úhlu pohledu. Ale když nedají pokoj, pohrozím, že trestat budu obě, rovným dílem.
Ale jako když na to přijde, tak si spolu hrají, spolupracují a starají se jedna o druhou.
My se ségrou řezali jak koně pomalu do dospělosti 🤣
Děkuji za vaše názory🙏
Presne tohle byl duvod, proc jsem chtela mit jedinacka... Moje sestra je o rok a 10 mesicu mladsi a nikdy od mala jsme se nemely rady a ani ted jsme k sobe nenasly cestu... Nechapu jak si tohle muze nekdo prezit a pak to mit stejne u svych deti, ja bych to neznesla. Mam nakonec 2 dceri, jsou od sebe 5 a pul roku a to uz je dost velky rozdil, aby se az tak moc nehadaly. Ta starsi je uz ted spis jako druha mama te mladsi, mladsi dcera ma aktualne 2 a pul roku, starsi 8 let. Jsou v pohode.
Já mám dva kluky a taky normálka, doufám že to přejde, až mladší dostane trochu rozum, menšímu jsou 2 roky. Pořád tomu velkému něco kazí a neustále se jen dohadují a chodí žalovat.
Zajímavé je, že u nás se rezou spolu c. 1 a 2, c. 2 a 3 a c. 1 a 3 vubec🤔🙂 Je to normální🙂
určitě se to zlepší, také jsme to tak měli se sourozenci, ony z toho vyrostou 🙂
To se zlepsi. Mam kluky 5 a 3, zlobi se navzajem, ale vetsinou to mame naopak, starsi mladsiho. Do toho si ale i hodne hraji, maji se radi a rikaji o sobe, ze jsou nejlepsi kamaradi. Nekdy se to ale sejde spatne a prerazila bych je oba a jeste pokrajela na kousicky.
Kdyz ji to rozhazi, nechte to uklidit mladsi. Zkuste ji to oplatit vy, pokud je sestricka moc mirna. U nas to zabralo. Vyzdvihujeme, jak je to hezke, kdyz se k sobe chovaji hezky. Obcas naschval u triletaka otocim v to, ze ma brachu rad a myslel to preci jinak, on se toho chyti a napravi to... Zatim maji, az na vyjimky vztah 80:20, kockovani nepocitam. Uvidime, jak s tim zamava sestricka, az za rok doroste🙂
Mám kluky 9 a 5 let někdy se mezi sebou hádají a řežou mezi sebou většinou to začíná ten mladší. Ale když jde do tuhého , tak táhnou za jeden provaz a mají se radi. Takže podle úplně normální.
@felixfelicis v tom případě lituju c.2😀
@neomenia my jsme s manželem oba prvorozeni a máme své zkušenosti, takže mladší sourozence moc nelitujeme🙂. O co je mladší, o to je mazanejsi 🙂 A taky si myslím, že je to spíš o kombinaci povah, případně jiných věcí, které dopředu nevychytas...v rodině máme 3 děti, kde to prostredni je vyvojove pozadu a nastejno s trojkou i přes větší rozdil, takže c.2 a 3 si lezou do zelí a jednička je už psychicky starší a úplně jinde.
Normálka. Tříletá to možná zatím ani nedělá schválně😉 Mám sourozence 2 roky od sebe a doma se řezali denně ještě loni. Teď už se puberťáci většinou jen pohádaj a každej zalezou jinam. Ale jinak se umí spolčit a i skoro celý den hezky spolupracovat, když chtějí. Bohužel ty rozbroje jsou mnohem víc vidět i slyšet😅