Nezaplacené nájemné. Do kdy čekat?

yanabella
9. říj 2024

Kdy mate termin placeni pronajmu bytu pokud bydlite v pronajmu nebo pokud pronajimate,kdy ste stanovili termin uhrady?

Dala jsem do pronajmu byt od zari, cca 5.9 mi najemce zaplatil najem za zari + deposit, ted je uz 9.10 ale za rijen jsem nedostala zadnou platbu. Do kdy cekat? Pulka -konec rijna?

Ve smlouve je uvedeno ze platba ma probehnout do konce mesice,ktery predchazi danemu mesici. Jak to byva v praxi? Jeste jsem nikdy predtim nepronajimala a kdyz jsem byla ja v pronajmu, tak si pronajimatele chodili po penize osobne kazdy mesic. Ale to u me neni mozne protoze bydlim hodne daleko od mesta pronajmu, na opacnem konci.

palja
9. říj 2024

Manžel pronajímá a má tam kontrétní datum, do kdy musí být nájemné uhrazeno. Má tam do 25. předchozího měsíce. Všechno podle smlouvy. Když nájemník nezaplatí, tak ho manžel kontaktuje. Bohužel, tohle se mu stalo už ne kolikrát, že neplatili, nebrali telefon a byli nekontaktní.

hojda
9. říj 2024

Také mám do 25. předchozího měsíce, takže na říjen do 25. září.

eviicka
9. říj 2024

Také mám konkrétní den, myslím do 20 předchozího měsíce. Jinak pokud by mi peníze nepřišly, tak bych kontaktovala hned. Mohlo se stát, že třeba zapomněli (lepší varianta).

dejvitka
9. říj 2024

@palja jak to pak resite, kdyz takhle nekomunikuji ? A plati vubec to, co se rika, ze staci, aby najemnik poslal 100 Kc a uz nemuze byt tak snadno vyhozen z bytu, protoze neco poslal ? Zajimam se o to, protoze resime, jestli nas nedavno zdedeny byt pronajimat, nebo radeji prodat. Z hlediska investice bych rada ponechala, ale bezel by uver na rekonstrukci, takze dotovat to pri vypadku plateb bych uplne nechtela. Docela se toho pronajmu bojim, kdyz obcas slysim zkusenosti.

teate
9. říj 2024

My platíme do 5. toho měsíce. A je to tak přímo ve smlouvě. Muž, který pronajímá byty, má zase všechny nájmy do 12. dne toho měsíce. To je individuální. A plnění by mělo být dle smlouvy.

palja
10. říj 2024

@dejvitka řeší se to dost blbě, nelze jít do bytu, ikdyz máte klíče. Nájemník neplatil 4 měsíce a manžel nic nezmohl. Nájemník se pak zapíral, že nesvítí apod. Jakože dělal, že tam není. Tak se pak manžel poptal sousedů a ti řekli, že ho delší dobu neviděli. Takže pak do bytu šel za asistence policie, protože měli strach, že si nájemník něco udělal. Samozřejmě, že nájemníkovi nic nebylo, seděl v gauči a díval se se na TV. Prostě jen neoteviral, ani na výzvy policie. Pak se toto celé opakovalo ještě 2x. Teď už si nájemník našel jiné bydlení, byt předal v hrozném stavu všechno rozbité.
Manžel se i přesto bytu nechcete vzdát, tak našel nějakou agenturu ideální nájemce, takže se bude teď pronajímat přes ně, že prý je pak snazší neplatiče vyhodit, berou si 15% z ceny nájmu.
Promajímat nemovitost není jen tak. Můžete mít bezproblemoveho nájemníka několik let, ale také promlemoveho jak my. U nás se snad poslední rok neřešilo nic jiného, než to, že zase nezaplatil. A byt máme o ulici níž od našeho bytu a stejně tam jen tak jít nemůžeme.

palja
10. říj 2024

@dejvitka a co pak manžel zjišťoval, tak ikdyz neplatí, tak se musí počkat, až vyprší nájemní smlouva. Proto dává smlouvu jen na rok a pak ji obnovuje.

j.a.n.i
10. říj 2024

@palja Čekat se nemusí, nezaplacené 3 nájmy jsou zákonným důvodem pro výpověď, ale i tak je to na dlouhé lokte, pokud neodejdou dobrovolně. Ale to konec konců po vypršení smlouvy taky.

palja
10. říj 2024

@j.a.n.i to sice jo, ale jak byste toho člověk dostala z bytu? Tam přece nejde jen tak naktáčet, odemknout a vyhodit ho.

j.a.n.i
10. říj 2024

@palja No, úplně stejně to nejde ani po skončení smlouvy, takže jaký je v tom rozdíl?

palja
10. říj 2024

@j.a.n.i legálně ho odtamtud nedostanete pokud tam pořád je. Po vypršení nájemní smlouvy to můžete řešit soudně, podat na něj žalobu na vyklízení nemovitosti za neoprávněné užívání. Jenže to je na dlouho a může se to táhnout i roky.
Takže ano, máte pravdu, v podstatě to žádný rozdíl není a máte s tím akorát velké starosti.

j.a.n.i
10. říj 2024

@palja Jojo, přesně tak, bohužel, takže spousta lidí raději drží prázdné byty a ti, co je pronajmou logicky chtějí velké peníze, aby se jim to riziko vyplatilo.

miryp
10. říj 2024

Tak pokud měl být podle smlouvy nájem za říjen uhrazen do 30. 9., pak bych opravdu nečekala na polovinu října a už vůbec ne na konec měsíce. Zvedni telefon a sděl nájemci, že je již 10. den v prodlení s úhradou nájmu za říjen a že do konce měsíce je povinen uhradit i nájem za listopad a domluvte se, jak to uhradí. Jinak ti hrozí, že se dostaneš do spirály, kdy bude neustále minimálně s jedním nájmem pozadu.

pilzzee
10. říj 2024

@yanabella Okamzite je kontaktovat. Hned druhej najem nezaplacenej, to co je jako?? Proste to maj na haku. Taky mame v podnajmu takovy experty, najem pozde, po castech, jeden nezaplacenej vubec, ten nam pak splaceli po tisicovkach. Uz se polepsili. Ale cloveku nad tim obcas rozum stoji, jak nekteri lidi uvazujou 🤦‍♀️

lallaa
10. říj 2024

Určitě je kontaktuj, možná zapomněli.

tereza0111
10. říj 2024

pronajem bytu vypada jako takovy hezky privydelek "bez prace", ale vubec. S trochou stesti si to najemnik treba jen neuvedomil, ale rozhodne urguj hned, tohle uz je velke zpozdeni.
Vsechny ostatni se bude odvijet od toho jak protrely neplatic to je, jak mate napsanu smlouvu a kolik odhodlani projevite pri vymahani.
Ale urcite bych na nic necekala

martinka_33
10. říj 2024

@palja pokud skonci smlouva, tak to chce vetsi svaly nez ma najemnik 😁 Tohle udelal jeden kolega, bývalej bachař. Proste tam sel, popadl najemnika pod krkem, vystrcil z bytu, kamarád mezitim vymenil zámek, pak rekl datum kdy si ma najemnik prijit pro veci a bylo 😅 Legalni to neni, ale... on se pak uz nemohl domahat vstupu do objektu kde uz mu neplatila smlouva.

palja
10. říj 2024

@martinka_33 no to taky jde. Ale v dnešní době, kdy jsou všude kamery a všechno každý nahrává je to celkem o hubu 😄😄😄
Manžel taky říkal, že by tam šel a vyházel by mu věci ven. Ale nakonec se nějak domluvili a naštěstí vypadl sám.

kakba
10. říj 2024

@martinka_33 tak tak. Zni to blbe, ale uz mam taky takovou zkusenost. Vsechny pozitiva pro najemce, ale kdo se postavi za majitele. Nikdo..

hojda
10. říj 2024

@martinka_33 kamarád právník radil v podstatě to samé🙈, ať se nájemník soudí, že nikdo z těch šmejdských nájemníků k soudu sám nejde.

dejvitka
11. říj 2024

@palja to jsou desne zazitky. Toho se prave obavam. Na prvni pohled muze byt najemnik v pohode a pak jen potize. A jak dlouho musi neplatit, aby se vubec dal vystehovat ? Pak uz prece obyva neopravnene byt nebo ne ?

palja
11. říj 2024

@dejvitka jak tady někdo psal 3 měsíce, ale pokud tam je, tak ho nemůžete vyhodit. Nám právník poradil, ať se počká až skončí smlouva, jenže i tak tam pak nemůžete nakráčet, odemknout a vyházet mu věci. Nemůžete ho ani chytit pod krkem, jak tady někdo psal. To vše se může nakonec obrátit proti vám.
Prostě toho nájemníka otravovat, aby se vystěhoval. Pokud víte, kde pracuje, tak ho navštívit v práci. Ten náš odešel sám, ale zůstaly po něm akorát dluhy, byt v hrozném stavu. Manžel to teď dává dohromady. Takže to není jen shrabnete peníze a hotovo. My jsme měli na takového nájemníka štěstí už potřetí. Být manžel prodat nechce, byl to jeho první byt, tak chápu, že má k tomu i určitý vztah a pak by chtěl, aby tam bydlela jedna z dcer. A zase aby ten byt byl prázdný několik let je škoda.
Takže teď už přes rok řeší starosti kolem bytu, místo toho aby řešil normální naše věci.
Jj pak už je tam samozřejmě neoprávněně, ale prý i tak tam že zákona nemůžeš vstoupit. Jedne to dát k soudu a pak se soudním příkazem tam jít a vsechno vymáhat zpětně.

dejvitka
11. říj 2024

@palja no to je uplne hrozny. Jako cekat na konec najemni smlouvy, kdyz zacne neplatit hned na zacatku, tak to pak by bylo vesele. Navic tihle v tom proste umi chodit. A my teda nejsme zrovna typy ze kterych jde strach 😃.
My prave zdedili byt po babicce a myslim, ze taky je lepsi mit byt a casem ho dat detem az dorostou. Muze tam jeden bydlet, nebo mohou prodat a rozdelit se. S tim jak jdou nemovitosti silene nahoru, tak jsou to prece jen nejlepe ulozene penize. Ale prave z tohohle mam velke obavy. A je pro me hrozna predstava takovy bezmoci. To s Vami tedy soucitim, chudak manzel, kdyz s tim ma takove starosti.

lallaa
11. říj 2024

@palja To je strašný a přesně kvůli takovým lidem to pak mají normální nájemnici těžké. Ja za sebe mužů říct, že jsem se k bytu majitele chovala jako k svému vlastnímu, absolutní samozřejmost nájem zaplacený včas, čistota s pořádek v bytě. Absolutně si neumím představit něco zničit nebo neplatit. Po tom co čtu se nedivím přemrštěnému nájemnému a vysokým kaucím. Bohužel na to doplatí slušní nájemníci 😕

heidi91
12. říj 2024

Přesně proto se pronajímání bojím. Já bych teda asi osobně využila nějakou agenturu i za cenu, že si část nájemného vezmou právě proto abych toto nemusela řešit :(

dejvitka
14. říj 2024

@palja jeste by me zajimalo, neda se to nejak legalne osetrit smluvne, ze v pripade nezaplaceni najemneho napr. po dobu 3 mesicu ma dana osoba lhutu treba tyden na vystehovani a nasledne uplatnovat vystehovani, treba s policii ? Ze by byla jasne stanovena podminka, ktera se da vymahat ? A opravnuje pak ke vstupu do bytu, ktery je obyvan uz neopravnene ?

@lallaa take jsem to tak mela, kdyz jsem bydlela v najmu, bala jsem se vice jak o vlastni, nechtela jsem mit potize, zaroven byt nebyl muj, porad jsem myslela na to, abych ho uzivala a predala co nejlepe. Ale vim ze zkusenosti znamych, kteri pronajimali, ze jsem byla ta mensina. Je to problem, hypoteky jsou vysoke, mnoho lidi na ne nedosahne a zaroven najemni bydleni tady vypada takto. Majitel bytu nema prava, takze prichazi o penize a v dusledku toho, presne jak rikate, odnesou to naplno jen ti poctivi. Pak celkove ta nejistota, bat se kazdy rok o prodlouzeni. Ceny taky hodne vysoke, obcas se divam do inzeratu kolik se to pohybuje a jsou to vysoke castky, o dost vyssi nez splatky hypoteky. A mestske najemni byty ve spouste mest jsou ok, ale ve spouste dalsich jsou to stare, osklive diry do kterych se neinvestuje, maji zastarala vytapeni a tak drahy provoz, nebo jsou to cele domy a casto sousedi problematicke typy.