Může po nás chtít nájem zpětně?

13. zář 2022

Hezký den, omlouvám se za anonym. Dva roky žijeme v domě mého bratra, my máme spodní část domu, bratr obývá nahoře. Stěhujeme se do bytu (až za půl roku) a chtěli bychom, aby nás bratr vyplatil, jelikož jsme do spodního patra investovali (nová elektřina, omítky...) Měsíčně jsme platili pouze elektřinu,vodu,plyn... Teď přišel bratr s tím, že nás vyplatí, ale požaduje nájem, prý i zpětně. Může po nás něco vyžadovat?

hojda
13. zář 2022

to jste si měli přece domluvit před tím, než jste to začali opravovat, ne?

krisstina93
13. zář 2022

Ne, pokud nemáte nějakou smlouvu. Je asi pěkně vycurany, aby cm nemusel nic platit. Nicméně po vás může chtít nájem třeba teď na ten půl rok, případně vás nemusí vyplácet, pokud na to opět nemáte žádnou smlouvu.

veronicka89
13. zář 2022

Neni smlouva nebude zpetne najem.
Neni smlouva nebude zadne vyplaceni oprav...

hojda
13. zář 2022

@krisstina93 nebo se na to můžeš kouknout z druhé strany, že bydleli zdarma (pouze za služby) a teď chtějí ještě zaplatit od něj. tohle se těžko posuzuje a mělo to být domluvené předem. Dal k těm opravám souhlas?

pinkyy
13. zář 2022

To, ze jste si to tam opravili, je vase vec, i to, ze se stehujete pryc. Pokud by na to nebyla smlouva, tak bych vam nic nedala. Kdyz jsem bydlela nekde v pronajmu, kde jsem treba za svoje penize vymalovala, tak jsem to pak po majiteli taky nechtela, byla to moje vec, ze jsem si to vymalovala.

radkazenklava
13. zář 2022

Jak se tu píše, pokud nemáte smlouvu, tak nemáte nárok na náhradu, stejně tak bratr. Upřímně mě by ani nenapadlo něco po sourozenci chtít, když on nechtěl nájem. Přeci jenom jste dělali opravy, pro sebe.. ať se Vám tam dobře bydlí...

lenickakl
13. zář 2022

@krisstina93 a ja si zas myslim, ze je vycurana zakladatelka. Dva a pul roku bydli jen za energie a jeste chce vyplacet. Kdyby s tim neprisla, tak by asi bratra ani nenapadlo chtit najemne.

vikinkav
13. zář 2022

@lenickakl taky se mi to tak zda, na zaklade uvedenych informaci...

anetttie
13. zář 2022

Za co chcete vyplácet? Dva roky bydlíte zadarmo a ještě chcete prachy? Jste pěkně vychcaní teda.

gruyerre
13. zář 2022

Nejsem si jistá, jestli to chápu dobře... no pochopila jsem to tak, že on vás velkoryse zadarmo (jen za energie) nechal bydlet ve svém domě a vy po něm chcete peníze za to, že jste si to tam vylepšili. To snad ne... 🙈🙈🙈

kiluau
13. zář 2022

Souhlasím.. neplatili jste nájem, nemůžete chtít vyplatit za opravy. Bratr to udělal správně, že po vás tedy chtěl nájem (i zpětně).

ab3185
13. zář 2022

No a kolik jste vlastně ''investovali,, ?

te_reza
13. zář 2022

Zajímavé, dva roky jste bydleli "zadarmo" a ještě chcete vyplácet? Mě to přijde fifty fifty nebo jste investovali milióny? Bez smlouvy se ve finále můžete stejně tak akorát dohadovat

sudylichozrout
13. zář 2022

WTF? 😲

dominika963852
13. zář 2022

💉

autor
13. zář 2022

Nechtěla jsem tady psát celý příběh - ať bratrovi nenahraju. Bratr a já jsme o necelých dvacet let, máma přepsala dům neuváženě na bratra, než umřela, jelikož já byla ještě dítě. Bratr bydlel dlouhá léta v zahraničí. Vrátil se zpět před necelými osmi lety se svou ženou, opravili si vrchní patro. Neměl problém s tím, že bydlím dole - byli tak s mámou domluveni, dal jí slovo.. Dva roky tady žiju s partnerem, investovali jsme cca 250tis do rekonstrukce spodního patra (trubky, odpad, elektřina, omítky....). Vztahy jsme vždycky měli hezké ale bohužel zoufalí lidé dělají doufalé věci. Bratr má s manželkou dluhy a tak se rozhodly, že dům prodají. Takže nám oznámili, že máme půl roku na to, abychom se vystěhovali. Nezmůžu nic, protože s domem nemám nic společného. Řekli jsme, že bychom z té částky které za dům a pozemek dostanou chtěli alespoň to, co jsme tady investovali a nemůžeme si vzít s sebou. No a začalo to, o čem píšu - bratr řekl, že ano, ale že.......

veruuu_kubesovic
13. zář 2022

Takže nebylo ti blbé žít 2roky téměř zadarmo a najednou sis uvědomila, žes tam něco investovala? Jeho rozhodnutí je naprosto oprávněné, mohl taky chtít nájem rovnou 😉

autor
13. zář 2022

@veruuu_kubesovic
Prosím přečtěte si doplnění. Nechtěla jsem to psát rovnou, protože upřímně nevím, co od bratra čekat. 🙏 A nevěděla jsem, jestli má na zpětný nájem právo.

kokoska29
13. zář 2022

To že jste tam investovali tak velkou částku bylo ale vaše rozhodnutí, věděla si že dům není tvůj, tak nechápu proč si tam ty peníze dávala.
Naprosto chápu postoj tvého bratra, vy tam bydlíte dva roky zadarmo a teď po něm chcete ještě peníze 🤦 kdybyste mu platili nájem třeba 10 tisíc tak jste na tom za dva roky stejně jako když jste tam dali 250 tisíc za opravy... Vlastně je to pro vás teď stále výhodné pokud dalšího půl roku budete bydlet zdarma.
Každopádně pokud nic z toho nebylo řešeno smlouvou (jak nájem tak ty investice) tak není moc pravděpodobné že byste navzájem ty peníze ze sebe dostali.

autor
13. zář 2022

@kokoska29
Já v tom domě žiju celý život. 🙏 Opravdu jsem nečekala, že bratr bude dům prodávat.

hojda
13. zář 2022

A proč jste neměli nějakou smlouvu? mohlo tam být břemeno, nebo jiné řešení, tohle je důsledek toho, že jste to nechali na dobré vůli...

anetttie
13. zář 2022

S tím už nic nenaděláte není smlouva smůla. Peníze jste tam vrazily dobrovolně. Určitě jste s partnerem ušetřili spoustu peněz když po vás nechtěl nic krom energii. Bohužel je škoda že to maminka nenapsala na vás oba.

kokoska29
13. zář 2022

Ale to je jedno že v něm žiješ.. dům je bratra, bylo tedy velmi naivní do něj investovat jen tak 🤷 Tak alespoň to víš pro příště a si zas o něco chytřejší.

autor
13. zář 2022

@hojda
Bohužel máma neuvažovala. Měla rakovinu a vypadlo to dost zle, bratr už byl dospělý, já dítě, takže dům přepsala na něj, ať může vše okolo zařizovat on (ona nebyla schopna). Nicméně se z toho dostala, žila ještě dlouho. Dům už ale zůstal přepsaný, bratr pak žil v zahraničí, nikomu se nevzpomnělo.

zuzineckah
13. zář 2022

obrátila bych se na právníka

konidana
13. zář 2022

@zuzineckah ten s tim ale nic neudela, když je pravomocne barak jen brachy. To ze to neni ( nebylo) uplne spravedlive, je az druha vec.

konidana
13. zář 2022

Pokud se nedomluvite , tak smula...

loylii
13. zář 2022

Tvl to jsou stejne osudy… a ze to mamka nějak neošetřila, ze ti bratr musí zajistit bydlení do 18 let a pak budete mít dům na půl? Já bych teda byla pěkne nakrknuta. To jsou stejne věci..

2hanah
13. zář 2022

Tady neztrácejte čas, to je dotaz rovnou na dobrýho právníka, pokud se s těma penězma nechcete nadobro rozloučit. Zpětně na žádný nájem nárok nemá, nemáte smlouvu, ani ústní dohodu.

krisstina93
14. zář 2022

No pokud s bratrem nemáš smlouvu, tak z něj nedostaneš nic, holt to ber tak, že sis investovala do svého bydlení a pořád tě to vyšlo líp, než kdybys celou dobu platila nájem. Prostě ze sebe vzájemně nic nedostanete, když on nemá nájemní smlouvu a ty smlouvu s ním o té rekonstrukci. Jediné co můžeš, tak dům od bratra odkoupit no.